fredag 12 augusti 2022

Hemska saker!

Det finns dåliga insändare, och så finns det insändare som är så dåliga att de inte ryms på skalan. Gunvor Sarelin-Sjöbloms insändare i gårdagens ÖT är ett praktexempel på den senare kategorin. Precis så här går det när vi låter oss matas med den propaganda som mainstreammedia idag presenterar för oss. Allt som har med demokraterna i USA att göra är gott och bra, och allt som har med republikanerna att göra är ont och dåligt. Det är så man får huvudvärk med mindre.

Tyvärr tror jag faktiskt att Sarelin-Sjöblom tror på det hon skriver. T.ex. det hon sätter inom citationstecken (och därmed i Trumps mun) att demonstranterna skulle "ta Kapitolium". Jag har inte sett en så grov lögn i mainstreammedia, men jag antar att Sarelin-Sjöblom har fått detta någonstans ifrån. Som jag tidigare har skrivit här finns det inget sådant i Trumps tal (som han alltså höll delvis medan och mestadels efter det att stormningen hade inletts 2,9 km därifrån), utan han talade om att gå till Kapitolium och på ett patriotiskt sätt visa stöd för de republikanska senatorerna. Nåja, nog om detta för denna gång. 

Det stora problemet med att svälja propagandan med hull och hår är att det blir helt omöjligt att förstå den andra sidan. Sarelin-Sjöblom kastar t.ex. mycket skit på senator Rand Paul för att han "förnekat och motsatt sig allt" under Covid-tiden. Intrycket blir att hon inte ens försöker förstå varför han gjort detta. Ja, helt tydligt saknas inte bara viljan utan också förmågan. Saken är den att Rand Paul är libertarian. Det betyder att han konsekvent motsätter sig ALL statlig inblandning i människornas liv. På en fråga vad han skulle göra ifall han blev president svarade han att han skulle sparka alla federalt anställda och börja bygga staten på nytt. Man behöver givetvis inte hålla med honom, men man kan åtminstone se till att man förstår varför han röstat som han gjort om man en gång ska lyfta fram honom.  

Som sagt är denna insändare ett tragiskt exempel på hur det går när man bara läser nyheter från en (synnerligen vinklad) källa. Notera att jag, medvetet förenklat, betraktar all mainstreammedia som en och samma källa. Insändare som denna aktualiserar det råd jag alltid brukar ge när det gäller media: Läs brett! Och var kritisk när du läser.

4 kommentarer:

  1. Vadå hemsk? Har hon fel i sak?
    L

    SvaraRadera
    Svar
    1. KN har som sina evangelikala trossyskon i USA en stor förmåga att frånse vad Trump och hans kumpaner sysslat med.

      Radera
    2. L. Ja, det har hon. Och inte bara det, hon sätter ord i Trumps mun som gör honom till en upprorsstiftare.

      Radera
    3. Anonym 21:06. Nej. Men jag/vi försöker vara objektiva. Något vår media inte klarar av.

      Radera