måndag 1 augusti 2022

Om den nya Yle-lagen

Idag trädde den nya Yle-lagen i kraft. Denna lag begränsar Yles möjligheter att publicera textnyheter på webben och stipulerar att Yles nyheter ska fokusera på "publikationer som innehåller rörliga bilder och ljud". Detta är en bra förändring som kanske, men bara kanske, kan bidra till att rädda den på kommersiella grunder verkande pressen. Som bekant är Yle obligatoriskt för alla finländare – åtminstone när det gäller att betala. Man kan givetvis argumentera för att lagen inte går tillräckligt långt och att det, i ett fritt land (som Finland ännu torde gälla för att vara), borde vara möjligt att välja bort Yle på samma sätt som man kan välja bort t.ex. Hbl eller Vbl. Men det är en förändring som ännu ligger i framtiden.

I anslutning till denna lagändring publicerade Svenska Yle en artikel, skriven av Johanna Törn-Mangs, i vilken hon ondgör sig över den nya lagen. Artikeln avslutas med ett konstaterande att "innehåll i textform behövs för att Yles innehåll ska vara tillgängligt för olika publikgrupper". Här hänvisar Törn-Mangs till lagens sjunde paragraf i vilken det sägs att "Yle ska stödja demokratin genom att tillhandahålla ett mångsidigt utbud av fakta, diskussioner och åsikter, producera kultur, konst och stimulerande underhållning, och erbjuda möjligheter till lärande och självutveckling." Till detta lägger hon dessutom att lagen förutsätter att detta ska "erbjudas alla på lika villkor".  

När man, som tillhörande en utsatt minoritetsgrupp (= bibeltroende och värdekonservativ kristen), läser detta är det inte svårt att hålla sig för skratt. Under de senaste åren har det blivit allt tydligare att Yle, och särskilt Svenska Yle, har antagit en linje som går ut på att nonchalera vissa typer av nyheter och därmed presentera en mycket skev bild av verkligheten. Det är alltså mer än tydligt att det som sägs i Yle-lagen inte uppfylls. (Svenska) Yle har, kort sagt, blivit ett vädeliberalt vänsterinriktat propagandainstitut.

När man påpekar detta blir man emellertid censurerad. Den senaste tiden har möjligheterna att kommentera artiklar på Svenska Yle dessutom minskat drastiskt, varför det har blivit ännu lättare för redaktionen att värja sig mot (läs: censurera) kritik mot den journalistiska linjen. Jag har blivit censurerad så många gånger att jag i princip har slutat försöka skriva kommentarer, men Törn-Mangs artikel var av sådan karaktär att jag tyckte att det var på sin plats att försöka ännu en gång. Resultatet blev givetvis det samma som så många gånger förr: Min kommentar fastnade i censuren. Nåväl, jag har möjlighet att publicera den här, så det gör jag. Min censurerade kommentar lydde på följande sätt:  

"Betjäna alla på lika villkor"? Det låter bra, men det är ord som inte kan sättas som rubrik över Svenska Yles verksamhet. Kantringen vänsterut blir bara kraftigare och rädslan för allt som har med den kristna tron att göra är rent av slående. Den bild som ges av samhället och vad som sker i världen blir som ett resultat av detta synnerligen snedvriden och stora befolkningsgrupper blir helt förbisedda och ignorerade. Ett exempel: Varför utmålas högern i USA som en fara för demokratin i landet samtidigt som de många attacker vänsterextremister gjort mot kyrkor och "pregnancy-centers" i landet efter HD:s Dobbs-utslag inte nämns med ett enda ord?

Något svar på min fråga är således inte att vänta. Det bäst fungerande försvaret mot all kritik är förvisso att inte låta kritiken synas och höras. Detta har många förtryckande makthavare vetat länge, och också använt sig av. Så inget nytt under solen här inte.

67 kommentarer:

  1. Kristians utsatta minoritetsgrupp (= bibeltroende och värdekonservativ kristen), har under senaste årtusenden skött om propagandan i västvärlden. Människor har bränts på bål och torterats för att dom påstått jorden är rund eller att jorden kretsar runt solen. Den tiden är förbi när människor trodde på andeväsen och religiösa mirakel. Därför kommer vi aldrig mera gå till den världsordningen här i väst och bygga upp våra värderingar på de fasansfulla religiösa värderingarna. Den religiösa ondskan ser vi även i kriget i Ukraina nu och Putler och Kremlin använder religionen till hjälp för att rättfärdiga slakten av barn och civila människor.

    https://www.pravda.com.ua/eng/news/2022/08/1/7361361/

    Normala människor i västvärlden behöver inte Fox News nyheter. Ni som är intresserade av falska, religiösa nyheter och en snedvriden världsbild kan följa Fox news på webben bäst ni vill. Vi i skandinavien behöver inte skräpet.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Ge gärna exempel på människor som "har bränts på bål och torterats för att dom påstått jorden är rund eller att jorden kretsar runt solen". Ja, och medan du är på gång kan du kolla upp varifrån den geocentriska världsbilden kommer...

      Sedan tror jag att inte ens du skulle vilja leva i en värld där värderingarna inte byggs på kristendomens värderingar. Det skulle i sanning vara en fruktansvärd värld.

      Du tycks också vara nöjd med att bli hjärntvättad. Nåväl, vi som inte är det läser brett. Inte nödvändigtvis foxnews, men den som bara läser dagens värdeliberala propagandapress blir tyvärr hjärntvättad.

      Radera
  2. Nog är det länge sen man i lokalblaskorna sett debatter rörande t.ex. homosexuellt utlevt leverne, abortindustrin etc. Månne redaktörerna satt lapp på luckan? Kanske de fruktar bibelhänvisningar??
    Däremot får homorumpslickande artiklar fritt fram (t.ex. under Vasa pride dagligen reklam under en (1) veckas tid i Vbl !!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik, inte är det redaktörerna som satt lapp på luckan. Det är debattörerna som inte ser det som intressant att debattera om det som inte är värt att debattera. Alla förstår idag att några människor är homosexuella, och det är inget att bry sig om eller debattera. Kärleken är för var och en på lika villkor, ingen är tvungen att vara homosexuell eller heterosexuell om man inte vill. Gäller även lilla Ulka ;)

      Eflop

      Radera
    2. Eflop, det är länge sedan VBL klart deklarerade att man inte längre publicerar insändare som "misstänkliggör" det vi nu diskuterar. De satte visst "munkavle" på Mårten Streng också till sist.....

      Radera
    3. Joo, nån gräns måste man sätta när debattörernas egna förnuft inte gör det..ingen orkar älta om samma jargong hela tiden, aborter, homosexualitet, jesus och gudar och annat ointressant.

      Eflop

      Radera
    4. Eflop. Inlägget under anonym var inte jag. Jag skriver under unknown och lägger underskrift alltid då jag minns eller hinner.... ulrik torsten nils

      Radera
    5. Eflop. Hur var det nu med de där exemplen?

      Radera
    6. Kristian, här är en
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Giordano_Bruno
      Eflop

      Radera
    7. Mårten är nog mer eller mindre portad från Vbl (spec. hatar man honom då han citerar Bibeln). Men hans blogg kan de ju inte stoppa!!

      Radera
    8. Eflop. Giordano Bruno var magiker och Kristus-förnekare. Det var därför han blev anklagad för kätteri, inte p.g.a. sin kosmologi. Men jag kan förstå varför mindre nogräknade människor - som vill ha "vetenskapsmartyrer" - räknar honom som en sådan. Men inte desto mindre är det falskt. Så bättre måste du kunna prestera! Uppmaningen kvarstår: Exempel!

      Radera
    9. Kristian, läs om och läs rätt. Här finns mera info om honom http://cosmology.com/GiordanoBruno.html

      Otaliga vetenskapsmän torterades och dödades för sina påståenden som stred mot bibeln. Ännu på 1600 talet brände vi kvinnor som präster påstod var häxor. Kolla varifrån man fick idén om häxeri och trolldom. Genom hela historien har din kristna "minorietes grupp" torterat dödat och våldfört sig på annat sätt på oliktänkare som kunde tänka klart utan en massa inbillade fantasifigurer i nån himmel.

      https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4xprocess

      Eflop

      Radera
    10. Eflop. Som jag skrev finns det en del mindre nogräknade människor som vill se Giordano som martyr för vetenskapen. Men det var han alltså inte. Den länk till wikipedia du bestod oss med säger detta mer än tillräckligt tydligt.

      Men du fortsätter att skriva dina lögner. "Otaliga vetenskapsmän torterades och dödades för sina påståenden som stred mot Bibeln". Jag säger igen: Ge exempel på dessa "otaliga". Om de var otaliga borde det inte vara så svårt att göra det, eller hur?

      Sedan borde du läsa på om häxprocesserna. Det var mycket sällan präster som "påstod". Beskyllningarna kom oftast från grannar och fiender i samhället. Sedan fanns det okunniga präster som spelade med, och en del riktigt mörka typer inom kyrkan som drev på det hela, men att låta förstå att detta skulle vara kristendomens fel är också att fara med grov lögn. Men det är förstås ditt modus operandi, så du kan kanske inte hjälpa det...

      Radera
  3. Det finns säkert ett skäl till att belästa journalister väljer att inte sprida ut smörja. Dessa belästa journalister är sannolikt bevandrade i terrorism världen över, och för att kolla basic i frågan, kan man gå till wiki och därifrån vidare till länkar. Men så här står det där:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Terrorism_in_the_United_States

    115 Far right inspired terrorist incidents. 35% of these incidents were foiled (this number means that no terrorist attacks occurred) and 29% of them resulted in fatalities. These incidents caused 79 deaths.
    63 Islamist inspired terrorist incidents. 76% of these terrorist incidents were foiled (this number means that no terrorist attacks occurred) and 13% of them resulted in fatalities. These incidents caused 90 deaths.
    19 Far left inspired terrorist incidents. 20% of these terrorist incidents were foiled (this number means that no terrorist attacks occurred) and 10% of them resulted in fatalities. Two of these incidents were described as "plausibly" attributed to a perpetrator with left-wing sympathies and caused 7 deaths. These are not included in the official government database.

    79 dödsfall av högerextremism, 7 av vänster, mellan 2008 och 2016. Då tjatar du förstås att extremfallen inte får räknas, och det är ju det enda försvar du har mot din skeva världsbild.

    Dessa "hemska vänsterextremister" använde säkert många sprayflaskor mot dörrar, och det är resultatet av att bokstavstrogna värdekonservativa inte nöjer sig med att själv leva värdekonservativt, utan har av någon idiotisk anledning fått för sig att de har rätt att tvinga omvärlden att göra likadant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Sprida smörja? Är det smörja att rapportera om mordbränder och vandalism? Samtidigt som media frikostigt spekulerar i huruvida Trump väljer att begrava sin avlidna exfru på sin ranch för att undvika skatter... Du har nog en mycket snedvriden bild av verkligheten, må jag säga. Men det blir förstås så när man bara läser vänstermedia...

      Dessa "hemska vänsterextremister" använde säkert många sprayflaskor mot dörrar, och det är resultatet av att bokstavstrogna värdekonservativa inte nöjer sig med att själv leva värdekonservativt, utan har av någon idiotisk anledning fått för sig att de har rätt att tvinga omvärlden att göra likadant."

      Så. Du anser att ingen får försöka förhindra att (små) människor mördas. Det enda man får göra är att själv låta bli att göra det. Som sagt, du lever nog i en konstig verklighet...

      Radera
    2. Det är inte smörja att förmedla de nyheterna, nej, men det är bara sunken lögn att du försöker påstå att dina härliga högerextremister som dödat 79 människor är så mycket bättre än vänster (som kanske inte alls är vänster, utan bara kvinnor) som på samma tid står för 7 dödsfall. Och det hemska att det sprayat målfärg. Hemska tider... :D

      Hur mycket vapen hade högermänniskorna med då de stormade Capitolium månne? Vad hade de tänkt göra med de vapnen? Alla knivar, pepparsprejburkar och eldvapen?

      Om du inte får dina kommentarer publicerade, är det för att det du skriver inte matchar verkligheten.

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Nu förvirrar du igen. Var och när har jag sagt att de är så mycket bättre? Det jag skriver är att media, om de verkligen vill vara objektiva och ge en korrekt bild av verkligheten, borde skriva om dessa mordbränder och våldsamheter OCKSÅ och inte tysta ner det totalt som nu sker. Men i stället sätts det mycket tid och spaltmillimetrar på att spekulera i vad högern eventuellt kan tänkas göra.

      "Om du inte får dina kommentarer publicerade, är det för att det du skriver inte matchar verkligheten."

      Icke. Verkligheten ÄR att media ger oss en skev bild av verkligheten. Eller vill du försöka förneka det?

      Radera
    4. "Var och när har jag sagt att de är så mycket bättre? "

      Nej, men du jämför, du sätter höger och vänster mot varandra. Och då högervåldet har resulterat i vapen, våld och död, medan det som nu skett resulterat i sprayfärg på dörrar, så måste du ju förstå att det kanske nu inte går över nyhetströskeln i Finland. Läser man nyheter så har nog abort-frågan i USA skrivits om helt tillräckligt. Men du har kanske valt att inte läsa.

      Yle kan ju inte rapportera om ALLT, och det är inte heller så att Yle anpassar sig till dina önskemål. Inte har Yle skrivit om att tex hollänska kabinetten avgick 2021 pga barnbidragsskandalen. Eller att panda-tvillingar föddes i Frankrike.




      "Om du inte får dina kommentarer publicerade, är det för att det du skriver inte matchar verkligheten."

      Icke. Verkligheten ÄR att media ger oss en skev bild av verkligheten. Eller vill du försöka förneka det?

      Tja, om det är nån som har en skev bild av verkligheten, så är det nog du-inte tiotals tidningar och hundratals journalister. Då du dessutom aldrig har källor att hänvisa till, utan bara hittar på en massa i farten, så vet jag att du har en skev världsbild. Varför skulle jag tvingas försöka förneka sånt som du inte ens försöker bevisa?

      Radera
    5. Förvirringslobbyn. "Nej"

      Hoppsan! Så du erkänner att du ljög om vad jag hade skrivit. Inte illa! Fortsätt så!

      Eller så inte. Tyvärr fortsätter du med dina lögner. "Då du dessutom aldrig har källor att hänvisa till..." påstår du. Kom igen nu!

      Som sagt, det är ingen idé att ens försöka diskutera med en sådan som du som hittar på argument som du sedan bemöter, ljuger om vad motparten har sagt och sedan låtsas som att du inte fått några svar när du fått dem. Jag ids inte försöka analysera dig och dina problem,l men kanske du borde besöka någon som kunde göra det? Bara som ett litet tips...

      Radera
    6. "Nej", var ett svar på att du felaktigt läst min fråga. Det är ett barnsligt sätt att försöka ducka för det faktum att högervingen, som du så beundrar, är generellt väldigt farlig, även i Europa.

      Vidare, du verkar hålla med att Yle kan inte rapportera allt som händer i världen, och de har de facto rapporterat en hel del om den frågan. Det kunde avhjälpas med att du skulle läsa.

      Jag påstod att du inte har källor, och här kan vi ta ett exempel:

      "Den senaste tiden har möjligheterna att kommentera artiklar på Svenska Yle dessutom minskat drastiskt,"

      Vad baserar sig detta på? Du kan knappast ha statistik över där man kunde se antalet ratade kommentarer, eftersom du inte jobbar i en position där du har tillgång till sådan info. Med andra ord är det smörja du hittar på, utan källor att hänvisa till.

      Om du menar att jag ljuger, så bevisa det då. Med källor. :D

      Radera
    7. Man behöver inte ha källor eller statistik för att skriva sådant som alla vet.

      Radera
    8. Anonym 7 augusti 2022 07:44 ,Kunde inte ha sagt det bättre själv !

      Radera
  4. På YLE idag. Nåt för er på den här bloggen. Personer som fallit offer för religion.

    "– Jos mä halusin jotain ihan tavallisia asioita, mitä ihmisen elämään kuuluu, niin aina vaan piti hävetä, vanhoillislestadiolaisuuden jättänyt Sami kertoo.

    Osa heistä kertoo tuntevansa myös häpeää omista toimistaan uskonnon sisällä. Tom-Kristian kertoo kuuluneensa seurakunnan vanhimpiin, joiden tehtävänä oli arvioida ja tuomita muiden tekemiä syntejä.

    Hän kertoo olleensa kuulustelemassa esimerkiksi raiskattua naista, joka sai rangaistuksen haureuden harjoittamisesta ja nuorta miestä, joka oli masturboinut.
    Mari kertoo saaneensa lapsena My little ponyn, joka oli yksisarvinen.

    – Minua peloteltiin niin paljon siitä, että mun piti mennä Stockalle vaihtamaan se sarvettomaan, koska kuvittelin, että se muuttuu yöllä joksikin saatanaksi.

    Sami kertoo, että vanhoillislestadiolaisuudessa barbit olivat syntiä ja siksi kiellettyjä."

    Uhrit tänään TV2:lla kello 23.15 ja Areenassa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:55. Denna sak har två sidor. Dels finns det alltid maktmänniskor som inte borde ha några ledaruppgifter. Inte i samhället och inte i olika religiösa rörelser. När sådana människor får makt blir resultatet ofta att människor far illa. Dels gillar media att vältra sig i dylika historier. Gärna välkryddade och även inte så sällan obalanserat. Man behöver hålla dessa två saker i minnet när man läser dylika texter.

      Radera
  5. https://areena.yle.fi/1-4303286

    direkt länk till uhrit på arenan

    SvaraRadera
  6. Så Kristian tillhör en "utsatt minoritetsgrupp" och förväntar sig någonslags specialbehandling? Finns det verkligen inga gränser för ditt hyckleri?

    Kan tipsa lilla Kristian om att kristendomen inte är någon utsatt minoritetsgrupp i Finland!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 13:17. Var skriver jag att vi borde få specialbehandling? Det jag skrev var att det är lätt att hålla sig för skratt. Nej, för min del räcker det bra om vi behandlas som alla andra. Men vi har en bra bit att gå tills vi är där, tyvärr.

      Radera
    2. Kristian. Vem är alla de andra? Finland är ett kristet land och majoriteten är kristna.

      Radera
    3. Vad menar du med att ni ska "behandlas"? Vad är det ni eftersträvar, riktigt konkret?

      Radera
    4. Anonym 17:38. Jag skrev "bibeltroende och värdekonservativ kristen". Vi är tyvärr idag i minoritet.

      Radera
    5. Förvirringslobbyn. Har du läst vad jag har skrivit här på bloggen de senaste åren? Har du hört om inskränkningar i yttrandefriheten vi har drabbats av? Har du hört namnet Päivi Räsänen, för att ta ett exempel?

      Radera
    6. Kan du inte ens beskriva hur du önskar att er lilla grupp borde behandlas (på majoritetens bekostnad), eller berätta vad du tror ni eftersträvar?

      Är det så enkelt att ni vill att grundlagen ska ändras så ni får utan fara prata vad ni vill om hbtq? Är er lycka gjord då?

      Radera
    7. Det kunde du Kristian inte svara på. Eller kanske insåg du vad det skulle leda till?

      Radera
    8. Förvirringslobbyn. Givetvis kan jag svara på det (trots att frågan är fel ställd), men som du helt riktigt konstaterar så vet jag vad ett svar på en fel ställd fråga skulle leda till. Det skulle leda till ännu fler misstolkningar och misstänkliggöranden från din sida. Så jag inser att det är bäst att inte ens försöka diskutera med dig.

      Radera
  7. Kristendomen är nog MYCKET utsatt i dagens Finland! Du har tydligen inte följt med utvecklingen inom "valtamedia". Hela tiden rumpslickande redaktörer visavi pridetåg, abort, GOP i USA etc.. Men denna vecka är även Sveriges TV-kanaler fulla med homopropaganda, de lär ju ha Sthlm pride denna vecka.
    Dessutom är de rädda för Ryssland nu. Men ryssland är inte deras värsta fiende. Djävulen är er/deras värsta fiende.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kristendomen är överhuvudtaget inte utsatt, inte det minsta. Religionsfriheten är så väl omhändertagen så det finns över ett dussin olika religiösa samfund i bara Jakobstadstrakten, ingen lägger sig i fast det skulle grundas ett dussin till. Alla får välja fritt.

      Om du känner dig utsatt för att majoriteten tänker själv, så är det nog bara dig eget problem som du måste försöka klara av. Fast du släcker tv:n, betyder det inte att miljoner finnar och svenskar tycker fortfarande annorlunda än du.

      Radera
    2. Förvirringslobbyn. "Kristendomen är överhuvudtaget inte utsatt, inte det minsta."

      Inte kulturkristendomen, nej. Men bibeltroende värdekonservativa kristna är idag en utsatt grupp. Se t.ex. på prästvigningssituationen i den lutherska kyrkan idag. Den säger redan den allt vi behöver veta.

      Radera
    3. "Men bibeltroende värdekonservativa kristna är idag en utsatt grupp. Se t.ex. på prästvigningssituationen i den lutherska kyrkan idag. Den säger redan den allt vi behöver veta. "

      Nu var det KRISTENDOMEN som påstods vara utsatt, men om det bara gäller en liten grupp som inte tillåts bli prästvigd av representanter för kyrkan, så kan man knappast säga att kristendomen är utsatt. Och eftersom det gäller väldigt få, så bör vederbörande sig sig själv i spegeln, snarare än anklaga hela världen för det.

      Radera
    4. Förvirringslobbyn. Du läser slarvigt och skapar argument som du sedan bemöter. När någon beter sig på detta sätt är det ingen som helst idé att ens försöka diskutera.

      Radera
    5. Jag frågade hur det påverkade kristendomen, varpå du svarade :
      "Se t.ex. på prästvigningssituationen i den lutherska kyrkan idag"

      Om det är det enda du sättet som kristendomen blivit påverkad, så ligger det otroligt bra till. Om kristendomen ansatts på andra sätt, så är du nog värdelös på att beskriva hur.

      Radera
  8. Undertecknad vill genast säga att jag nog i tiderna tog avstånd från tanken att ge homosexuella par äktenskapsliknande rättigheter. Var grunda sådana värderingar som säger att man gifter sig med man, kvinna med kvinna? Frågan är allvarlig och kan få långtgående konsekvenser.
    Men i olika frågor avgör beslutsfattarna genom lagstiftning och förordningar vad som är rätt och fel, lagligt och olagligt för medborgarna i samhället. Det är också beslutsfattarnas uppgift. Det har de mandat till.
    I denna specifika fråga anser jag dock att vi inte hade befogenhet att legalisera något som klart stred mot den av Skaparen givna ordningen. När vi gjorde det, tog vi oss en rättighet som vi inte hade, vi ställde oss över Gud och det kan få katastrofala följder.
    Denna ståndpunkt framhåller jag även om den inte verkar särdeles populär. Någonstans måste vi förankra våra värderingar. Olika tiders "inne-åsikter" är ofta en svag grund att bygga ett samhälle på.
    /ted

    SvaraRadera
    Svar
    1. anonym 14:17

      "Olika tiders "inne-åsikter" är ofta en svag grund att bygga ett samhälle på".

      Verkligen!?

      Tänk efter innan du skriver, så blir det inte så dumt...

      Radera
    2. Ted. Så är det. Men jag skulle säga att det redan har fått katastrofala följder. Än så länge kanske bara för yttrandefriheten, men det är illa nog.

      Radera
    3. Anonym 14:45. Ted har helt rätt. Idag är all världens hbtqi-konstigheter populära, och ett samhälle som byggs på sådana konstigheter blir ... just det, ett konstigt samhälle.

      Radera
    4. Kristian. Olika tiders inne åsikter har byggt det samhälle vi har idag. Även kristendomen var en "inne-åsikt" på sin tid, när kristendomen uppstod.
      Hela det fria demokratiska samhällets grund bygger på alla människors rätt till fritt tänkande. Även yttrandefriheten!

      Radera
    5. Anonym 17:42. Där har du fel. Kristendomen var ingen "inne-åsikt" när den uppstod. Den mötte, tvärtom, förföljelse.

      Radera
    6. Kristian. Jasså, hur har du då tänkt förklara att den sedan växte till en av de största religionerna?

      Radera
    7. "Frågan är allvarlig och kan få långtgående konsekvenser."

      Ted, ingen har ännu lyckats med att förklara vad dessa EVENTUELLA konsekvenserna är, och knappast kan du heller. Konsekvenserna är inte att du måste gifta det med nån med samma kön, utan det är fortfarande ett val. Därför undrar jag, och har gjort det många år, hur det kan påverka just dig, eller Kristian, på något personligt plan.

      Kristian tror att yttrandefriheten är hotad för att Yle inte vill förmedla smörjan han skriver, men det är ju inte var yttrandefrihet är. Yttrandefrihet är att texter på denna blogg intresserar ingen myndighet, ingen förhandskontroll, ingen Erdoğan som vill läsa igenom innan åsikterna når folket och framför allt att inget fängelse väntar vad än du tycker och anser.

      Sedan är det väl en överraskning för sektmedlemmar att Yle strävar att vara nånting som avspeglar sånt som sker och har skett i samhället, inte en arena där enskilda personer tror sig ha rätt att sprida sina åsikter.

      Om det är nånting konstigt i vårt samhälle, är det just att en obetydlig minoritet tror att deras tolkning av sagoväsen borde få styra 99,9% av samhället.

      Radera
    8. Anonym 19:56. Detta är, eller borde åtminstone vara, allmän kunskap, men ok. Den kristna tron erövrade på några decennier mycket av den dåtida världen, trots motstånd, förföljelser och martyrskap. Orsaken till detta var att den kristna tron löste det problem som ingen annan kunde lösa, nämligen problemet med döden. På den här tiden dog nämligen människor, liksom idag. Budskapet som erövrade världen var att Jesus hade besegrat döden och att alla som levde i trons gemenskap med honom "skulle leva om han än dog". Bevisen för Jesu uppståndelse var sådana att det helt enkelt inte gick att förneka dem, och det var detta som gjorde att den kristna tron kunde växa trots de grymma förföljelserna.

      Radera
    9. Förvirringslobbyn. Ingen behöver "förklara vad dessa konsekvenser är", det räcker väl med att se omkring sig i den värld vi lever i idag. Förutsatt att man har ögon att se med.

      Radera
    10. Kristian. 08:08

      Så du erkänner alltså att kristendomen blev en "inne åsikt".

      Problemet med döden kvarstår ändå. Ingen kan bevisa något annat. Att Jesus "uppstod" betyder inte att du eller någon annan gör det.

      Radera
    11. Anonym 08:36. Givetvis blev den det. Men när den spreds över världen var den det inte, vilket var frågan här och nu.

      "Att Jesus "uppstod" betyder inte att du eller någon annan gör det."

      I och för sig sant, men när den ende som besegrat döden själv säger att det kommer att ske har det bra mycket mer tyngd än om bara jag eller någon annan säger det, eller hur?

      Radera
    12. Kristian.

      Normalt brukar saker och ting börja som en "inne åsikt" innan det blir mainstream. Du erkänner alltså att du hade fel och att kristendomen uppstod som en "inne åsikt".

      Radera
    13. Anonym 10:29. Nu tror jag att det kanske skulle vara på sin plats att definiera nyordet "inne åsikt" för att veta om vi talar om samma sak. Jag uppfattar ordet som beskrivande något som är accepterat och populärt. Har jag uppfattat det korrekt? (Du behöver nästan vara domare där eftersom, vad jag förstår, du har myntat uttrycket. Åtminstone i sin särskrivna form...)

      Men om jag har förstått det rätt så nej. Kristendomen var inte populär och accepterad när den uppstod. Inte bland de som hade makt åtminstone.

      Radera
    14. Kristian. Det var anonym som skrev ordet först och jag valde lite ironiskt att fortsätta använda det. Jag skulle hellre välja att använda ordet trend. Inne-åsikt är inget ord man normalt använder.

      Men, som vanligt svarar du inte på frågan, men byter ämne... Kanske för att du vet att du har fel.

      Radera
    15. "Ingen behöver "förklara vad dessa konsekvenser är", det räcker väl med att se omkring sig i den värld vi lever i idag."

      Det EVENTUELLA konsekvenser jag ville ha en förklaring på, och hur det påverkar dig på det personliga planet. Nu kan jag inte se hur det påverkar dig rent personligen, men det vet du ju inte själv heller. Fast det borde du ju, förutsatt att du har ögon att se med.

      Radera
    16. Anonym 15:37. "Men, som vanligt svarar du inte på frågan, men byter ämne..."

      Jag svarade nog, men ok, jag tar det igen då: Men om jag har förstått det rätt så nej. Kristendomen var inte populär och accepterad när den uppstod. Inte bland de som hade makt åtminstone.

      Radera
    17. Kristian. Nu pratar jag inte om de som hade makt eller någon annan där runtomkring. Eftersom de inte har med saken att göra.

      Jag pratar om den nya trend som Jesus och hans följare förespråkade och som sedan ledde till att kristendomen uppstod. Observera nya trend!

      Men, jag håller med om en sak, som vi även kan se i dag. Hbt rörelsen är inte populär bland nutidens religiösa kritiker.

      Radera
    18. Anonym 17:50. Nu förstår jag inte... Vad menar du med "trend" här? Evangeliet är så mycket mer än en "trend". Eller kanske du sätter annat i ordet än vad brukligt är? För övrigt tycker jag att fokus har försvunnit här. Vi har slagit fast att kristendomen inte var inne, eller ens "trendig", när den uppstod. Det var det diskussionen handlade om. Så vart försöker du riktigt komma?

      Radera
    19. Kristian. Nu börjar du förvilla igen. Du brukar göra det när du inte klarar av att svara på enkla frågor...

      Radera
    20. Vi får väl tolka det som så, att Kristian kan inte säga hur det påverkar honom på det personliga planet. Och sanningen torde väl vara att: det gör inte det. Det leder i sin tur till det, att alla påståenden om "stora konsekvenser" är bara smörja.

      Radera
  9. Hittills har jag inte hört EN ENDA KRISTEN sommar'skit'pratare i Yles program. Vad beror det månne på? Rädd för att någon i misstag skulle nyttja t.ex. J-ordet eller låta spela en kristen sång eller psalm. Men sidu nej!! De kristna är nog bannlysta, förseglade med munkavle. Man ser ju att i den profana pressen är t.ex. Mårten Streng. Joakim Förars etc.portade. I Kyrkpressen gäller väl samma för t.ex. Regina Kreander. Sistnämnda efter det att metodisten (!) J.E. Andelin blev chefredaktör.
    Till min stora häpnad lät Sveriges P1 Sebastian Stakset idag hålla låda som sommarpratare. Lät helt annorlunda än de andra pratarna som till stor del verkar varit sk. "mamuja" och inga riktiga svenskar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Orsaken är säkert den att man inte vill ha kristna sommarskitpratare.

      Nåväl, Sandra Holmgård torde nog vara kristen, men sommarprat är inte ett forum för politik, religion eller annan form att ideologisk spridning, utan ett tillfälle att gå till personliga erfarenheter.

      Du svarade aldrig på min fråga om vilka "de stora konsekvenserna" är på det personliga planet, hur de ter sig för just dig. Är det så att det inte har nån inverkan överhuvudtaget?

      "Vi kan acceptera de avvikande"

      Vem bryr sig vad en liten minoritet accepterar eller inte, Kristian vidhöll det demokratiska, och då ska du ansluta dig till majoriteten och sluta bjäfsa.

      "Enl. vår åsikt kan man inte blanda sig i folks privatliv, "

      Precis så är det. Men det är visst otroligt svårt för er att stå bakom er egen åsikt?

      Radera
    2. Sebastian Staksets sommarprat var verkligen en sk. studsare. Han talte rakt ut om vad Jesus betytt för honom. Spelade till slut sången 'Jag har beslutat att följa Jesus'.
      Starkt bland alla ateistiska "skitpratare" att få in en gudaktig/kristen röst. I Yle Vega är nog alla kristna presumtiva sommarpratare försedda med munkavle.

      Radera
  10. Vidhåller nog att beslutet som gjordes ang. stöd för lagstiftning av partnerskap för homosexuella och lesbiska personer var fel och kommer få - och har de facto redan - fått katastrofala följder.
    Vi kan acceptera de avvikande (perversa skulle man tidigare ha sagt) som medmänniskor och visa dem omtanke, men eftersom bibeln och erfarenheten klart säger att det är mot naturen, att män har sexuellt förhållande med män och kvinnor med kvinnor, avvisar vi med bestämdhet legaliseringen av sådana förhållanden. Vår syn är densamma som Jesus gav uttryck för, då han sade till en kvinna som syndat: "Inte heller jag dömer dig, gå och synda inte härefter".
    Enl. vår åsikt kan man inte blanda sig i folks privatliv, men det var en olycka för nationen (början till fortsatt social, moral och andlig upplösning), då man genom lagstiftning gav sitt offentliga erkännande åt ett intimt förhållande som är mot naturen.

    /ted

    SvaraRadera
    Svar
    1. anonym 13:02

      Du borde skaffa dig ett eget sexliv och sluta oroa dig över andras. Det skulle du själv må mycket bättre för.

      Radera
  11. Vad tycks om Jesu ord om äktenskapet (Matt. 19:4-6), alltså äktenskapet mellan man och kvinna och vad Gud har sammanfogat ska människor inte åtskilja? Förstås illa!
    Jag är kanske ej någon domare över dig, ej heller Jesus, men Jesu ord kommer en dag att vara vår domare.
    Vad tycker och tänker du om orden i det sista kapitlet i NT (Upp. 22:18-20)? Illa förstås, som det anstår en s-stövel!! Jesse godkänner inga som helst tillägg till bibelordet, ej heller att något tas bort därifrån. Det är G (gud) som får sista ordet.
    "Synd är ett folks fördärv, men rättfärdig upphöjer ett folk" hette det i äldre översättningar av Biblia (Ordspr. 14:34). Från år 2000 heter det "Rättfärdighet ger landet ära, synd vanhedrar ett folk".
    Det är således fråga om en förmildrande översättning som det f.ö. vimlar av i Bibel 2000.

    SvaraRadera