söndag 28 augusti 2022

Om kallelsetider och falska salighetsstöd

Det finns speciella tider när Gud kallar människor till sitt rike. Vi vet ju hur det är; vi människor lever våra liv här under så och så många år, men det liv vi lever här är bara en liten marginalanteckning jämfört med evigheten som kommer att vara den riktiga berättelsen. Men under dessa några få år vi lever här avgörs var vi kommer att spendera denna evighet. Vi vet inte när, eller hur många gånger, Gud kallar oss in i sin gemenskap, men när han gör det är det viktigt att vi inte visar bort hans kallelse. Vi vet nämligen inte om vi nås av den fler gånger. Vi brukar tala om kallelsetider eller besökelsetider när Gud kallar oss. Sådana tider kan vara antingen personliga, alltså tider när Herren kallar enskilda människor, eller så kan det vara fråga om mer allmänna besökelsetider. Sådana tider brukar, om Guds kallelse hörsammas av större skaror, kallas för väckelsetider.

Allmänna besökelse- eller kallelsetider brukar ofta, men förstås inte alltid, sammanfalla med tider när det är oroligt i världen. Detta är, ur en psykologisk synvinkel, inte alls så konstigt. När våra falska salighetsstöd (för att använda ett ord som "de gamla" brukade använda) rasar och tas ifrån oss, då kan människor  - om Gud så vill - få upp ögonen för det som håller i både tiden och inför evigheten: Guds nåd i Kristus.

I dessa dagar lever vi i en tid när många falska salighetsstöd har blivit till grus. Världsfreden är hotad riktigt på allvar för första gången på årtionden. Hotet om ett kärnvapenkrig, som vi har varit förskonade från länge, länge, är igen aktuellt. Vår värld suckar och våndas allt tydligare under synden och dess följder med sjukdomar, farsoter, torka, bränder, hårt väder och översvämningar. Världsekonomin är i gungning och vi står inför en sällan skådad dyrtid som kan innebära att vanliga människor inte har råd att betala sina elräkningar och kommer att ha svårt att få mat på bordet.

Vi som Guds barn stadda på himlavägen (eller som jag har brukat säga när jag har försökt modernisera detta: Vi som har vår exitplan klar) har vi en stor uppgift i de tider som nu ligger framför oss. Oberoende av vad som händer är det nu viktigt att vi ber. Att vi ber för alla vars falska salighetsstöd har slagits sönder. Att vi ber för alla som är rädda och oroliga för vad som kommer att ske. Att vi ber för alla de människor som fruktar för krig och oroligheter. Vi får, ja vi ska, be att den besökelsetid vi har framför oss skulle få bli en väckelsens tid. En tid när människor inte längre är blinda och döva för Guds gåva utan klarar av att se att de är älskade av sin Skapare och att han själv i Jesus steg ner till jorden och blev människa för att vi skulle få komma till Gud.Vi får be att de svåra tider vi har framför oss skulle få bli tider när människor inte skulle fly bort från sin Skapare utan i stället fly till honom och se att det är Jesus, och endast Jesus, som håller när allt annat raseras och tas ifrån oss.

Här har vi alla en uppgift. Också du.

 

 

10 kommentarer:

  1. Tack för en viktig text och en bra påminnelse !
    Du borde varva dina bloggtexter med mera likt denna !
    E

    SvaraRadera
  2. När min tid är inne får jag komma till Valhalla. Tor är den enda Gud man ser och hör så han är en verklig GUD. Alla andra tusentals Gudar är påhittade Gudar som ingen sett eller hört.


    Alla som komma till Odens boning
    känna igen den genast:
    sköldtäckt, med spjut och sparrar, är huset,
    bänkar strödda med brynjor.

    Alla som komma till Odens boning
    känna igen den genast:
    det hänger en varg öster om porten,
    en örn sitter lutad däröver.
    Grimnesmal, vers 9-10

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Det anonym 19:25 skriver här ("Tor är den enda Gud man ser och hör så han är en verklig GUD. Alla andra tusentals Gudar är påhittade Gudar som ingen sett eller hört.") är ett mycket bra exempel på hur dagens människor lurar sig själva och blundar för fakta för att kunna fortsätta leva i lögnens mörker.

      Jesus från Nasaret sågs och hördes och satte stora avtryck i den mänskliga historien. Han levde här i drygt 30 år och sedan blev han dödad och begravd. De historiska källor vi har gör det fullständigt klart att den grav i vilken han lades när han dött var tom på den tredje dagen efter hans död. Detta är FAKTA och något så gott som alla seriösa historiker är överens om. Sedan finns det olika försök till förklaring på varför graven var tom, men den enda som fungerar utifrån de källor vi har tillgängliga är att han uppstod från de döda.

      Medan han levde hävdade Jesus det oerhörda att han inte var någon vanlig människa utan att han i själva verket var identisk med den Gud som skapat hela universum. Alltså att han var Gud. Han hävdade att detta skulle bevisas genom att han skulle uppstå från de döda. Eftersom han av allt att döma gjorde just det är det svårt att hävda att hans påstående om sig själv inte skulle vara sant.

      Men, som sagt, anonym visar hur många av dagens människor tänker. Eller rättare sagt: Hur många av dagens människor blundar för fakta och lurar sig själva.

      Radera
  3. Hela världshistorien är fylld av jesusar. Ingen av dom har varit någon Gud.

    Men, som sagt, Kristian visar hur många av dagens människor tänker. Eller rättare sagt: Hur många av dagens människor blundar för fakta och lurar sig själva.

    SvaraRadera
  4. Jag ger alla i uppgift att se hur vilddjurets rike hela tiden breder ut sig överallt på jorden medan vi går med på alla nymodigheter på gott och ont. Syndernas förlåtelse i Jesus Kristus gäller så länge man söker den eller håller fast vid den men om man samtidigt inte varnar efter gängse kristi varningar så kommer vi att bli varse att människorna i sin nöd hotade sig till otaliga friheter med lock och pock och hot och hån medan man försökte tysta de ' rättrogna'. Vilddjuret spar inte människor utan utrotar dem medan det försöker ge ett sken att de som inte höll rgistreringsmåttet var mindre värda och stracx har vi en typ av framgånsgsteologi igen. Det kom mycket nytt till finland i samband med andra världskriget och nu tycks vi finnar vilja vara med och dela byte med vilddjuret som var slaget med svärd men som fick liv igen. Jag ser hur man nu efter covidpass och annat skall få mobilen kompatibel som identotetspapper. Det är dags Fader att du stoppar denna utveckling ty du vet hur många som förtrampas sönder i världen medan de förtvivlat vill leva i samma trygghet som ' vilddjuret' läs det som var slaget med svärd men som fick liv igen. Må vi hinna fram med syndernas förlåtelse och förmaningar där du så vill ty lögnen tycks nu råda bland oss uselhetens barn. I tron skrivet av torsten nils ulrik

    SvaraRadera
  5. Det som tyskarna gjorde i sin avel med en träplugg i bakenda och sedan en mark och en ' stövelspark' blev år 1979 för mig smickrande ord och måhända ett piller och så vart jag fast i begärelsens och dåsighetens giller, blev belagd och förmodligen tappad på spermier ( för vilket bruk då) hå hå. På pappas trygga sommarhus.Vem gör business med människor på det viset utan att bekänna. Men det finns så mycket annat ont och orätt i denna världen så jag tar det lugnt och säger. Ha inte så brått att förbanna fyllhundar och andra som inte visste bättre sedan goda seder och goda ord inte mera var på modet. Men så många supergifter som används i det dagliga livet så skall man inte bara tala om brännvin och tobak och knark. Guds Ord hjälper långt i att vi inte dör i vad som helst som det gavs löften. Håll er till kyrkan och nattvarden så lider ni ingen skada av det som måste användas men Gud ger sin egen nattvard åt människorna sen han sett hur samfund efter samfund sålt sig åt vilddjurets teologi framgångsteologin på gott och ont. Det är redan så svår tid i norden också att om tiden inte förkortas så blir inget kött inga människor frälsta. Nu är det dags att vakna tro synderna förlåtna och söka att bekänna där man gjort skada och veta att kristenheten är ute på tidens farligaste seglats och jag är ännu endels förmörkad av det som de kallar peratsin. Men ännu är det mesta på gott och ont ty Bibelens ord blir bevisade. Saliga de som får del i Guds Rike skriver Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
  6. Efter andra världskriget som Vi kallar det fullkomligen exploderade barnaskändande ( grek. Paidoftoreosis på svensklatin pedofila gärningar speciellt i det länder där indisktyskamerikanska latinskitalienskafransosiska och andra länder samt där där axelmakterna gått fram . Mao var en utpräglad barnaskändare i Kina efter kriget. Gomulka som blivit galen av att ha tvingats våldta gamlingar hade fastnat och gjorde sådant bunden av sitt trauma.i polen.skändade gamla kvinnor och tyskarna som förlorade kriget blev av ryssarna våldtaga från barnsben till åldringar och en vansinnig värld full av hungriga traumatiserade människor gick överstyr. Tyskarna hade nog knullat ungflickor kanske barn och unga pojkar i finland så helt lögnaktig var inte den sovjetryska propagandan. och andra sådana länder och asien och andra länder hade måst börja sälja sina barn till prostitution för att ge rikemän fattiga män och turister vad de ville ha.Efter att sådana influenser gått fram och genom alla slags böcker filmer medier och musiken spreds en polyglott förförelse på många andra sätt av den västra hemisfären som det yttersta goda att åtnjuta och åtrå för att få del av den ' glamour' i väst det stora amerika som film och bokcentralerna skrev om men verkligheten var krassare än så och speciellt i kommuniststaterna och kapitaliststaterna skonade man inte arbetarna. Det var verkligt hårda tider när man byggde upp europa igen efter andra världskrigets fasor. Fjellstedt som på adertonhundratalet hade kommit hem från väckelserna och kyrklivet i mellaneuropa på balkan skrev sin lättviktsversion av bibelen med förklaringar och han byggde i mycket på det som bröderna gezelius hade haft av bibelförklaringar på 1500 el 1600 talet. Det var ändå ett gediget verk och han skrev att antikristiska tiden i yttersta mening skulle framträda i skiftet mellan 1960-1970talet och det kan man nog tro. Det intressanta här är att Tron ännu inte är utrotad fast den ursprungliga Tron börjar vara förbjuden i kyrkor och samfund. Men nästan allt bibliskt som fanns beskrivet och bevisat som fakta redan på adertohundratelet bibliska förklaringver bevisa gång på gång på nytt genom nya arkeologiska fynd och andra omständigheter. Alltså vi vet och tror att Bibelen den heliga skrift är fakta ( biblia facta est) man kanske inte hinner talaom det annat än bland troende teologer väckelsekristna och troende präster och frikyrkosamfund för kyrkligheten i norden var före 1800 ochv1900 talets väckelser inte något att skryta med. Däremot hade otaliga judar i balkan och mellaneuropa och många andra länder insett att jesus från nasaret var messias och att hans Blod ropade försoning också över dem skriver lättviktsteologen ulrik i kväll.

    SvaraRadera
  7. Ett falskt salighetstöd är att man blir frälst bara om man är Kyrkdöpt i rätt fosterland i Norden( läs FINLAND). O nej det fordras också daglig ånger och tro och det förstår man bättre om man trott sig förlora Friden man fått i dopet och barndomstron och omvänt sig tillbaka för att söka och få Guds Nåd. En sak som man talar väldigt lite om i vår tid är missbruket av nådegåvorna; att bara söka bot för kroppensjälen medan man förkastar den andliga tron och vad den ' kräver' av en som gjort bättring. Endel har i sin omvändelseiver blivit fångade av mentalvårdens mediciner och förlorat sin arbetsförmåga medan andra vill gå fria från att bekänna sina lögner stölder otuktsgärningar mord och girighrtsynder och dråp och allt annat som är synd. Satanism och djävulsdyrkan utövas av endel så övertydligt och oförnuftigt att man vet dem bara vara proselyter i ond andlighet och de har också sina stora fester: gogs larmande hopar och deras musikanter. Vanliga flöjtblåsare och andra otuktsframkallande toner går de flesta döva för fast sådant också finns skriver Ulrik

    SvaraRadera
  8. En sak som är lite off-topic här är att de kristliga partiet i finland också ville med i nato. Visste de inte vad fransoserna och amerikanarne och andra homosexdyrkande länder i europa hade krävt att ukraina också skulle ge rum för liberalare homosexlagar gör att ens bli påtänkta i eu. Finland var ju redan 1971 homokompatibelt äktenskapsbrottskompatibelt osv. Jag vidhåller att de som förde oss in i europeiska unionen var landsförrädare hela bunten. Men mauno koivistos ben krossades först när han död i sin kista. Skriver lättviktsteologen torsten nils ulrik

    SvaraRadera