söndag 20 december 2015

Advent - han som kom


Ordet advent betyder, översatt till dagens svenska, "Ankomst". Adventstiden, som i den kristna traditionen är fastetid, fokuserar på honom som kom, som kommer och som ska komma. Advent vill få oss att inse att den kristna tron inte är åsikter, inte är en filosofi eller en idé eller ens en morallära, utan att den kristna tron i grund och botten handlar om och är en person. Jesus Kristus. Han som, helt konkret, kom till oss där i det lilla stallet. Som idag kommer till oss i vår vardag och som en dag ska komma i härlighet "till att döma levande och döda".


Han som kom

Guds ord och våra trosbekännelser säger oss att Jesus är "född av Fadern före all tid". Jesus fanns alltså hos Fadern i himlens härlighet, men han lämnade denna härlighet - som vi människor inte ens kan börja föreställa oss - och lät sig föds som ett litet barn till den här världen. Lika hjälplös och utelämnad som vilket annat nyfött barn som helst. Ja, egentligen mycket mera hjälplös och utelämnad än de flesta små barn som föds idag eftersom Jesus föddes, inte på ett modernt BB i ett tryggt och säkert land, utan av en ung, fattig kvinna som var långt hemifrån och utan någon hjälp av dåtidens medicinska kunskap.

Vi behöver, tror jag, glömma alla våra moderna glansbilder av stallet, djuren och herdarna. Helt enkelt för att detta inte var fråga om någon glansbild. Det var smutsigt, det luktade, det var säkert både kallt och dragit och framför allt var det otryggt. Detta skedde nämligen i ett land som var ockuperat, och där ockupationsmakten hade tillsatt lokala regenter som regerade med mer eller mindre diktatorisk makt. Ett liv var i praktiken värt absolut ingenting om man råkade hamna i onåd. Som en följd av detta fick också den unga familjen gå i landsflykt för att kunna överleva. Bibeln talar inte mycket om de år som Josef, Maria och Jesus var på flykt, annat än att de bodde i Egypten, men vi kan ana oss till att de inte hade det lätt. Det är aldrig lätt att tvingas vara på flykt, särskilt inte om man har ett nyfött barn med sig.

Han som hade allt, som bodde i en ofattbar härlighet, han lämnade allt detta för att rädda oss människor. För vår frälsnings skull. För din och min skull. Kontrasten mellan himlens härlighet och det lilla, smutsiga och illaluktande stallet måste ha varit oerhörd. Vi kan inte ens börja förstå vidden av det offer som detta innebar, men Jesus var villig att ge detta offer. Han kom till oss och till vår av synden märkta och förstörda värld för att frälsa oss. Gud blev människa med allt vad det innebar helt enkelt för att det inte fanns någon annan möjlighet. För att vi människor inte kunde frälsa oss själva.  

... född av Fadern före all tid, Gud av Gud, ljus av ljus, sann Gud av sann Gud, född och icke skapad, av samma väsen som Fadern, på honom genom vilken allting är skapat; som för oss människor och för vår salighets skull har stigit ned från himmelen och tagit mandom genom den Helige Ande av och blivit människa...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar