söndag 6 december 2015

Om barnen och vår påverkan på dem


Tomten i Maxmo, eller snarare bloggtexten angående den uppståndelse som andakten på skolgudstjänsten i Maxmo, förde med sig en intressant diskussion angående föräldrarätten. En anonym kommentator hävdade följande, som jag lovade återkomma till vid tillfälle: "Hemma hos oss betonas barnens rätt, att bilda sin egen uppfattning om sig själv och samhället." Vidare: "Vi vuxna ska inte HA TILLGÅNG till våra barn utan de ska få utvecklas själva till sunda samhällsmedborgare, inte bli utvecklade."

Jag konstaterade att detta var ett fullständigt hårresande påstående. Varför? Jo, av främst två orsaker. För det första så finns det inget sådant som att inte "ha tillgång till" eller påverka våra barn. Faktum är, vare sig vi gillar det eller inte, att de påverkas och formas av allt som vi som föräldrar gör och av allt vi säger. Oberoende av om detta är vår avsikt eller inte. För det andra, och detta är mycket allvarligare, om och när vi menar att vi gör våra barn en tjänst när vi försöker att inte (medvetet och avsiktligt) överföra våra värderingar och våra åsikter/vår åskådning på barnen så gör vi dem i själva verket en enorm björntjänst. Barn kan helt enkelt inte utvecklas själva och "bilda sin egen uppfattning". Något sådant finns helt enkelt inte på kartan! Nej, om inte vi ger barnen redskapen/värderingarna/åskådningarna så finns det andra som står i kö för att göra det. Kompisar, TV, sociala medier, skolan, SETA osv, osv. Och dessa värderingar, åsikter och åskådningar är garanterat inte sådana som vi vill att barnen ska ha.

Så här är det bara. Oavsett om vi gillar det eller inte. Så det ABSOLUT BÄSTA vi kan göra för våra barn är att med alla medel som står till vårt förfogande under den tid vi "har tillgång" till dem försöka föra över sunda värderingar till dem och framför allt att ge dem möjlighet att lära känna Jesus. Det absolut sämsta vi kan göra för våra barn är att lämna dem ensamma i detta och "låta dem utvecklas" själva, fria från vår påverkan och vårt inflytande. Ett sådant förfaringssätt är närmast jämförbart med den gamla, fruktansvärda seden att sätta ut barnen i skogen åt de vilda djuren.

3 kommentarer:

  1. Jag tar fasta på en av dina meningar och säger: Det ABSOLUT BÄSTA vi kan upplysa världen om är att "stagnationen i ekonomin" som säges ge oss sämre tider är orsakad av Brist på Respekt och Högaktning och följande av Guds Ord, Jesus, Ja, Biblias läror som vore enda hållbara möjligheten att undfå välgång och lycka för världen och för enskilda länder.(måst allt va så påkostat?)
    Det är inte välfärdstjänsternas kostnader som är problemet. Problemet är att allt mäts i mark och penni och bara,olja diamanter, kol och stål och rationellt "lönsamma" makroprojekt och kapitalkoncentrationer gynnas. Alla som kunnat undfå Tron och förkastat den och Gudsfruktan är skyldiga till eländigheterna som drabbar vilddjuret världen som sedan söker ut syndabockar;ja egentligen alla människor är i någon mån skyldiga; och det är alltid de med de okänsligaste och girigaste hjärtana som sedan förtrampar de fattiga och skyller kallt på att de fattigas behov skulle vara orsaken till nedgången i rikedomsläget.
    Lyssna, Värld. DU är varnad. Hör, Vilddjur, jag vet att du är galen av ondska och blodtörst högfärd stolthet rikedom och syndig lust.
    Jag väntar på din undergång ty Jesus har gett var och en som vill lyda och bekänna honom Nådekraft till seger Ja Nåd till seger du obarmhärtige som utmanat så månget fridsamt och snällt gossebarn. Mot dig med Guds hjälp riktar jag mitt Hat, Djävul vilddjur Satan och antikrist men jag är bara torsten nils ulrik och kan ingenting och vet ingenting men Gud Skall dig i eldsjön kasta. Nog är jag rädder men Gud ger Ro och Tro åt vem han vill när Han vill i Jesu Namn enligt Skriften.
    I Guds Förutfattande Nåd är Världen ännu men slutdoms tecknena och vredesdomarna av Herren tiltar också på det att någon om möjligt sku ta varning. Allt Arbete har Herren Jesus monopol på på att det skall vara slut på din bästa list att lura folk att det finns något bättre än att göra rätt för sig själv. Sakerna må vara hur de är det är hjärtats Tro på Frälsningen som avgör och du Satan skall INTE bestämma. säger Ulrik offtopic

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sens moral: Om Gud tar bort "vår välfärd" ifrån våra samhällen eller om Han bryter ner och omstörtar vår "kultur och de grejor vi förtröstar på" på Grund av vårt förakt för Guds Ord och Gudsenlig Etik och Skapelseenlig verksamhet så får "de överlevande" då klä sig och söka sin utkomst i en kulturmodell med namnet "Avfall". Detta har alltid varit följden av avfällighet, och inte har jag förtjänat något bättre jag heller, tror jag sa pojken och åkallade Jesu Namn och blir härligt frälst som alla de som i Ane och Sanning åkallar Jesu Frälsarens Namn givande Ära åt den Heliga Skrift och bekämpande antkristendom och fascism som katekesen lärde. hälsar torsten nils ulrik refuserad på yle kommentaren där jag sa mig vara obetingat beredd att stoppa utvecklingen:Vill Gud:-+!¤¤!

      Radera
    2. i skolen tillbe Fadern i Ande och Sanning säger Jesus genom Bibeln.
      Det föll bort ett d när jag skulle skriva Ande i ovanstående kommentar.ds
      P.S "Ane"=(´avlat´-((sbrev))) om man ser till vad ett sådant ord är på finska är något som man inte skall syssla med utan att vara i Ande och Sanning.

      Radera