måndag 21 december 2015

Advent - han som kommer


... som ock har blivit för oss korsfäst under Pontius Pilatus, lidit och blivit begraven; som på tredje dagen har uppstått, efter skrifterna, och stigit upp till himmelen och sitter på Faderns högra sida...

Jesu liv innebar redan i sig ett oerhört offer. Vi kan, som sagt, inte ens börja föreställa oss vad det innebar att lämna himlens härlighet och att i stället leva här på jorden som en människa bland människor. Att sedan ännu, som den ende syndfrie, gå in under mänsklighetens samlade syndabörda, ja ännu mera, att bli "gjord till synd", är ett offer så stort att vi helt enkelt inte kan greppa och förstå det. Han som är utan synd, han blir gjord till synd. Han som ensam är rättfärdig drabbas av orättfärdighetens straff. Han som är Livet, han dör.

Men döden kunde inte behålla honom! På tredje dagen sprängde Jesus dödsrikets portar inifrån och öppnade dem på vid gavel. Dödens flertusenåriga, obevekliga och absoluta makt bröts. Jesu verk var avslutat. Segern över fördärvsmakterna var klar. Efter att ha gett lärjungarna uppdraget att gå ut och berätta om denna triumf återfor så Jesus till den härlighet han hade lämnat.

Jesu liv, död och uppståndelse innebar att historien vände. Mörkret blev ljus, hopplösheten vändes i hopp och budet om en evigt gällande försoning började spridas över världen. Alltid när evangeliet om syndernas förlåtelse förkunnas kommer Jesus själv till oss människor. Han klappar på vårt hjärtas dörr och frågar om han får komma in. Och överallt där dörren öppnas och livets Herre släpps in sker en ny skapelse. En ny början. Ett helt nytt liv inleds. Ett liv som inte har något slut. Jesus besegrade döden, en gång för alla när han sprängde dödsrikets portar, och alla människor som lever med Jesus, i tro på honom, står inte längre under dödens makt. I deras liv kommer döden inte att få sista ordet.

Alltid när evangeliet förkunnas kommer Jesus till oss. Till mig. Till dig. Vad svarar du när han klappar på ditt hjärtas dörr?

"Se, jag står vid dörren och knackar. Om någon hör min röst och öppnar dörren, ska jag gå in till honom och hålla måltid med honom och han med mig."
Jesus i Upp.3:20

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar