måndag 14 mars 2016

Om mannen, kvinnan, kyrkan och prästämbetet


Diskussionen under texten om "Varför jag inte går i kyrkan" blev aningen spretig, så jag väljer att utveckla ämnet i en ny text. Låt mig börja med att påpeka att motståndet mot kvinnliga präster inte handlar om att vi på något sätt skulle nedvärdera kvinnan. Kvinnan och mannen är lika värdefulla. Lika värdefulla, men olika varandra. Denna olikhet innebär sedan också att vi har olika uppgifter. Mannen föder inte barn. Det gör kvinnan. Detta moderskap är förbundet med en modersinstinkt som mannen inte har, och med denna modersinstinkt följer också ett vårdande sinne.

Mannen saknar givetvis inte detta vårdande sinne, men hos honom är det inte alls lika framträdande. I stället framstår hos mannen mera draget att sörja för familjens trygghet och försörjning. Om vi hårdrar kan vi säga att kvinnan är en vårdare medan mannen är mera av en krigare.

Den som ska ansvara för den kristna församlingens trygghet och se till att läran hålls ren och klar - och därmed sörja för att församlingen tjänar sitt syfte - behöver vara något av en krigare. Vårdare behövs också, givetvis, men den som ska vaka över läran och leda församlingen ut i den strid som uppdraget att göra folk till lärjungar innebär behöver vara en krigare. Annars blir det bara fel.

Idag har mansbilden tyvärr långt förändrats. Trycket från olika -ismer har gjort att mannens vårdande drag har betonats och lyfts fram medan krigardragen har undertryckts. Detta så till den grad att man idag nästan kunde säga att det finns väldigt få riktiga män kvar. Eller kanske rättare: Det finns väldigt få män kvar som vågar vara det de är. I kyrkan syns detta som en akut brist på riktigt ledarskap. Det finns helt enkelt idag väldigt få präster som på riktigt leder sin församling. Eller rättare: Som tillåts göra det. Därför finns det idag också så väldigt få församlingar som fungerar så som en församling borde fungera. Som tar sin uppgift att göra lärjungar och kämpa mot det andliga mörkret i världen på allvar.

Mansrollens feminisering (och därmed också prästämbetets) började länge innan prästämbetet öppnades för kvinnan, men med införandet av kvinnliga präster har prästämbetets feminisering accelererat. Detta så till den grad att prästämbetet idag närmast har blivit ett vårdyrke i stället för att vara ett herdeyrke. Därför ser kyrkan också ut som den gör. Den vill välkomna och omfamna alla, men när allt ska rymmas med kommer det mesta av sann biblisk kristendom att tonas ner och så småningom försvinna. Kyrkan har blivit tandlös. Platt. Ljum. Och kommer därmed att missa sitt mål.

18 kommentarer:

  1. En bok som delvis behandlar ämnet ifråga kunde vara http://www.bokus.com/bok/9789186415181/behover-tron-forsvaras-manifest-for-kristen-apologetik/ av Stefan Gustavsson. Man borde kanske beställa....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där låter verkligen intressant. Tack för tipset!

      Radera
  2. Helt rätt Kristian. Det som för mig också stöder påståendet att kvinnan inte bör vara präst är att det nu i praktiken är de flesta kvinnliga präster som öppnar upp för yoga,dialog med muslimer ,är beredda att viga samkönade m.m
    Under 30 års tid har det bara gått neråt. Kvinnorna passar till själavårdare och uppgifter där omsorg behövs i kyrkan, men att försvara läran mot fiendens attacker duger de inte till. Så är det bara. Säger en som själv är kvinna.. Benita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Benita. Givetvis, och det behöver också framhållas, finns det också män som inte borde vara präster - samtidigt som det finns kvinnliga präster som har en god teologi i de flesta frågor. Men överlag är det precis som du säger. Men då behöver vi också säga det du säger: Det finns olika uppgifter i Guds rike, och alla behövs. Män OCH kvinnor.

      Radera
  3. Enligt gällande lag vore väl kyrkan rasistisk ifall den förjuder kvinnliga präster, och kyrkan/religion står ju inte över lagen, eller?

    SvaraRadera
  4. Snälla människa, sluta med det där rasismstruntet! Män och kvinnor är inga från varandra skilda raser. Och var lugn: Gud, den Högste, som skapat män och kvinnor, godkänner och påbjuder ordningen med endast män i predikoämbetet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snälla människa, sluta med det där gudstruntet! Sluta tillbe detta urgamla fantasimissfoster! Tänk själv istället!
      Och var lugn: det är vi människor som avgör vad som är tillåtet och förbjudet, på gott och ont. Det har vi alltid gjort och det kommer vi alltid att göra. Om du hävdar motsatsen vill jag att du nämner ett konkret exempel där gud bevisligen ingripit i en mänsklig meningsskiljaktighet.

      Radera
    2. Anonym 09:00. Ta det lugnt... Argumentationsnivån hos de som är för kvinnliga präster ligger allmänt på just den där nivån. Det är tråkigt, men inget oväntat - och det är bäst att inte reta upp sig.

      Radera
    3. Argumentationsnivån hos de som är emot kvinnliga präster ligger på just den nivån att när man ber om konkreta exempel på fall där gud ingripit i mänskliga dispyter så råder kompakt tystnad. Det är en väldigt talande tystnad när man betänker det tvärsäkra påståendet om att gud "godkänner och påbjuder ordningen".
      Tomma tunnor skramlar mest.

      Radera
    4. Bäste anonym! De allra flesta som tagit den ståndpunkt du gjort i fråga om det övernaturliga är fullständigt imuniserade mot allt sådant du efterlyser. Om än Herren skulle skriva det dig på näsan medan du sover en natt skulle det inte göra något som helst till eller från. Ser du, vi har fått Guds heliga ord. Det räcker. Men givetvis inte för dig och sådana som du. Inte ens fast Gud steg ner till jorden skulle det göra någon skillnad för dig...

      Radera
    5. Tydligen flera som engagerar sig i frågan jag ställde, men jag tyckte ändå att det var en ärlig, uppriktig fråga om än lite otydlig, men jag kan förtydliga och försöka igen:
      Enligt gällande lag vore väl kyrkan könsdiskriminerande ifall den förjuder kvinnliga präster, och kyrkan/religion står ju inte över lagen, eller?

      Radera
    6. Bäste anonym 09:24. Du påstår att vi fått guds heliga ord och att det räcker. Det kanske räcker för dig, men inte för mig.
      Däremot kan jag lova dig att om gud kliver ner från sitt gömställe och visar sig på riktigt (inte bara för några utvalda personer utan för alla), så har jag inga svårigheter med att medge att jag haft fel. Men så länge det INTE händer, så kan jag inte gå omkring och inbilla mig att "han finns nog säkert, det står ju i en bok och många tror ju på honom, och då måste jag lyda allt som står skriver där". Jag skulle aldrig sjunka så lågt.
      Jag fattar att du inte ser och vill se det, men jämförelsen med jultomten är ganska träffande. Jultomten har alla hört talas om, läst om och sett olika bilder på, men är han på riktigt? Vem kan påstå att de träffat den riktiga jultomten? Detsamma gäller gud.
      När barn blir större inser de att jultomten inte är mer än en påhittad figur. Varför är det så svårt för vuxna att inse det samma om gud? Eller finns det tyngre bevis för guds existens än jultomtens? Nåt annat än att han är omnämnd i en bok och många tror att han finns?
      Du verkar själv vara fullständigt immun mot att tänka själv, tvivla och ifrågasätta. Men det är ju så jobbigt, enklare att bara böja huvudet, lyda och följa herden.

      Radera
    7. Ser man på. Du svalde betet. Nå, kanske inte intellektet är din starkaste sida... Han HAR stigit ner. Men inte ens det räckte alltså.

      Radera
    8. bulla, enligt § 2 i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män tillämpas lagen bl.a. inte "på verksamhet som ansluter sig till evangelisk-lutherska kyrkans, ortodoxa kyrkosamfundets eller andra religiösa samfunds religionsutövning..."

      Radera
    9. Ser man på. Din inbillning överträffar mitt intellekt. Det är inte lite det.
      Hur VET du att han stigit ner och visat sig? På samma sätt som jultomten visar sig varje julafton? Är allt som står skrivet i en bok automatiskt sant? Är låtsas-Mollgan verklig då han finns i en bok? Stålmannen? Askungen?
      Fortsätt hallucinera bara, då blir allt bra.

      Radera
    10. Anonym. Nu blottar du bara din okunskap. Läs på, och kom igen!

      Radera
    11. Det enda vi vet är att Jesus funnits. Någon gud på jorden är inte bevisat. Då krävs det redan ett väldigt stort mått av tro.

      Radera
  5. Citat (Kristian): "Idag har mansbilden tyvärr långt förändrats. Trycket från olika -ismer har gjort att mannens vårdande drag har betonats och lyfts fram medan krigardragen har undertryckts."

    Att mansbilden förändrats (med eller utan påverkan av olika -ismer) beskriver du företrädesvis som någonting negativt. Idag kan sårbarhet män emellan uttryckas på ett annat sätt än vad som var fallet på t.ex. 1960 -och 1970-talet, när det som man gällde att hålla masken, vara stark och gärna ta en strid. Men om också krigardragen läggs åt sidan - är det nödvändigtvis en negativ sak? Reservövningar, militära evenemang, sportklubbar, jaktlag och en mängd annat finns ju tillhanda för män som vill odla en så kallad "traditionell" manlighet. Ismerna kan inte ge någon riktig vägkost på det sätt Bibeln kan göra, men kyrkan ska väl överlag ha så låg tröskel som möjligt?

    Mvh,
    T Åke

    SvaraRadera