söndag 27 mars 2016

Kristus är uppstånden!


"- Jo, det ska jag tala om, sade Aslan. Trolldomen från tidernas morgon kände häxan till, men det fanns en ännu äldre trolldom som hon inte kände till...då skulle hon ha vetat att om någon, som inte har begått förräderi, frivilligt lät sig dödas i förrädarens ställe, så skulle Stenbordet rämna och Döden arbeta baklänges. Och nu..."

Med dessa härliga ord beskriver C.S.Lewis Jesu uppståndelse i sin Narnia-serie. "Döden arbetade baklänges". (Läs gärna hela berättelsen! Den finns i boken "Häxan och Lejonet.")

Ondskan trodde sig har triumferat. Jesus - det himmelska ljusets, godhetens, kärlekens och härlighetens inkarnation - var förgjord. Död. Ordningen var återställd. Mörkrets makt var intakt och cementerad för all framtid. Människornas hopp om att någonsin bli fria från synd, ondska och död var en gång för alla gjort om intet. Ondskan hade triumferat. Eller så trodde den. Men ack så fel den hade!

Döden kunde nämligen inte behålla Jesus. Den var för svag. Syndens lön är döden, men den som inte har begått någon synd kan inte besegras av döden. Döden försökte, men den klarade inte av det. I stället triumferade Jesus över alla fördärvsmakterna på deras hemmaplan, han tillintetgjorde mörkrets välde och sprängde upp dödsrikets portar från insidan. Den seger som synden, döden och Djävulen trodde sig ha vunnit på Golgata förvandlades på påsdagens morgon till ett fullständigt och evigt gällande nederlag.

Efter detta är ondskans och dödens makt inte längre absolut. Med Jesus kom, och kommer, ett alternativ in i världen för oss människor. Jesu uppståndelse från de döda förändrar allt. Allt! Vi människor behöver inte längre vara fångar under de makter som har bundit oss. Vi behöver inte längre vara slavar under synden och inte längre leva i fruktan för döden. Vi behöver inte längre vara offer för människoskapade -ismer, religioner och system som ger ondskan fritt spelrum i denna världen. Det finns ett alternativ. Ett kärlekens, frihetens, godhetens och framför allt Livets alternativ.

Det enda vi - du och jag - behöver göra är att öppna oss för detta alternativ. Jesus sprängde upp dödens och dödsrikets portar från insidan. Dessa portar kunde nämligen bara öppnas från insidan. Det samma gäller också för din och min hjärtedörr. Också den kan öppnas bara från insidan. Det är bara du som kan öppna den. Den Uppståndne står utanför och klappar på. (Upp. 3:20) Detta att han står där innebär att han ger dig möjligheten att öppna för honom. Själva kan vi nämligen inte bara bestämma oss för att göra det, men när han står och klappar ger han dig och mig denna möjlighet. Men valet är ditt. Att öppna eller att inte göra det. Att fortsätta leva i syndens mörker, i slaveri under ondskan och dess manifestationer och i fruktan för döden, eller att öppna och låta Honom komma in. Att släppa in Ljuset. Att öppna för Livet.

Nu ska jag inte ljuga för dig. Att öppna dörren och låta Honom komma in kan vara smärtsamt. Ljuset är många gånger obarmhärtigt. Det avslöjar synden. Det visar oss på mycket i vårt liv som vi behöver bekänna som just synd och överge. Ljuset avslöjar djupet av det uppror mot Gud som vi människor lever mitt i. När vi öppnar för Jesus kommer hela vår värld att vändas upp och ner. Det som vi levde för, det vi trodde på och det vi ansåg vara gott för oss blir i många fall fiender till det nya liv Jesus inbjuder oss att leva. I mångt och mycket blir vi fiender till den mörkrets makt som ännu regerar på många håll i vår värld. Med Jesus leds vi in i en kamp mot mycket av det vi tidigare ansåg vara gott, sant och fyllt av njutning och välbehag. Observera nu mycket noggrant att detta inte är en kamp som utförs med vapenmakt, utan att denna kampen framför allt är en kamp med oss själva och mot vår onda natur som vi tvingas dras med så länge vi lever här på jorden. Denna kamp är inte lätt. Den får oss många gånger att misströsta. Men likväl är det en kamp vi kommer att vilja utkämpa. För när vi öppnar dörren och släpper in Den Uppståndne kommer också våra ögon att öppnas. Vi kommer att börja se vad som är verkligt och vad som bara är skuggor. Vad som håller för evigheten och vad som kommer att försvinna med denna världen.  När vi ser detta kommer vi inte att vilja hålla fast vid skuggorna och det förgängliga längre. När Livet blir synligt för oss kommer vi inte längre att vilja hålla fast vid det som i slutändan bara är död och mörker. Även om det många gånger kan vara smärtsamt att överge sådant som vi så länge har trott och hoppats på. 

Jesu uppståndelse är, utan jämförelse, det största och mest omvälvande som någonsin har hänt på denna jord och i den mänskliga historien. Med uppståndelsen förändrades allt. Historien vände. Livet segrade över döden. Denna seger kan vi alla få vara med om och få del av. Du också. Om du vill. För Kristus är uppstånden! Ja, han är sannerligen uppstånden!

   

4 kommentarer:

  1. Ja, Han är sannerligen uppstånden! Ha en glad påskhelg!

    Hälsn
    T Åke

    SvaraRadera
  2. Det var ju inte bara jesus som uppstod enligt matteus, det var ju en massa andra zombier som steg ur gravarna på samma gång och gick bland folk i Jerusalem. Måste varit en verkligt trevlig syn... jesus flög ju upp till himlarna på samma sätt som muhammed på sin häst men vad hände de andra som uppstod från de döda, dog de en andra gång eller lever de ännu i denna dag?

    påskharen Eflop funderar igen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. SVT sänder en ny intressant tv serie,en amerikansk dramadokumentär från 2014."Jesus och kristendomens martyrer" i tre avsnitt,den andra delen sändes i går kväll och den sista delen 5.4.De två första avsnitten kan ses,googla,Brogren.nu/hemsida.htm,(ny tv serie,Jesus och kristendomens martyrer).Kan också ses på SVT Play,men vet inte om den där kan ses utomlands.Utan att "köpa" alla slutsatser är den en sevärd dramadokumentär."Intet nytt under solen"människan är sig lik i dag,som under antiken!

      Radera
  3. Eflop yrar igen. Det är endast Jesus befriaren som fötts på nytt och är uppstånden för våra synders skull!

    SvaraRadera