torsdag 17 mars 2016

Jesus


Jag hinner inte riktigt delta i diskussionerna eftersom arbetsdagarna blir så långa och intensiva just nu. Men det är fritt fram att diskutera mig förutan! Vissa saker förbehåller jag mig ändå rätten att ta tag i - när jag hinner. Idag har det bland annat förekommit ett replikskifte angående Jesus och vem han var/är. En anonym kommentator skriver: "Däremot kan jag lova dig att om gud kliver ner från sitt gömställe och visar sig på riktigt (inte bara för några utvalda personer utan för alla), så har jag inga svårigheter med att medge att jag haft fel." På detta kontrade en annan anonym att: "Han HAR stigit ner. Men inte ens det räckte alltså." (Underförstått: För att övertyga dig.)

Det här blev ju bara för intressant för att inte ta tag i. Att Jesus har funnits är väl idag en sak som knappast någon förnekar. Att han haft ett väldigt stort inflytande på hela världshistorien är knappast heller något som någon förnekar. Jaroslav Pelikan, en amerikansk historiker, har lekt med tanken på en "supermagnet" som skulle vara designad för att ur historien och världen ta bort allt som har ens ett litet avtryck av Jesus, och Pelikan konstaterar att väldigt lite skulle bli kvar. Åtminstone sådant som vi värdesätter och anser vara gott. Nu håller givetvis inte alla med Pelikan om allt han säger, men redan det faktum att vår kalender är sådan att vi räknar åren efter Jesu födelse visar nog på att hans betydelse åtminstone inte har varit liten.

Men om vi sedan kommer in på frågan vem Jesus var/är blir det givetvis knepigare. Jesu fråga till lärjungarna om vem människorna säger att han är äger aktualitet ännu idag - i synnerhet då de svar lärjungarna ger på frågan. Jesus gjorde ingen hemlighet av vem han ansåg sig vara. Han kallade sig själv för "Människosonen" - en klar och tydlig referens till Daniels syn i Dan. 7. Dessutom använde han gärna och ofta om sig själv orden "Jag är...". Detta det allra heligaste gudsnamnet fick Mose kunskap om vid den brinnande busken i 2 Mos. 3. Dessutom korrigerar inte Jesus Petrus när han kallar honom för "Den levande Gudens son". Se gärna också Jesu diskussion med de skriftlärda och fariséerna i Joh. 10.

Jesus menar sig vara Gud. Detta är utom allt tvivel. Men hur är det? Kan detta stämma? Idag finns det många som menar att Jesus "bara" var en god lärare och en vis man som lärde oss hur vi ska leva. Till och med många kristendomskritiker delar denna syn på Jesus. Men som C.S.Lewis konstaterar så kan en människa, om han bara är en människa, och som kommer med de anspråk som Jesus gör inte vara bara en god människa och en vis lärare. En människa som anser sig vara Gud är antingen fullständigt galen - eller så är han det han påstår sig vara. Hur är det, tror du att en galning skulle ha kunnat få det enorma genomslag och den oerhört stora betydelse som Jesus har fått? Det avtryck han har gjort på världshistorien - ja hela världen - är ett starkt vittnesbörd om att han verkligen inte var någon galning. Då återstår alltså bara det andra alternativet. Alltså att han verkligen är Gud. Sedan har vi ännu det starkaste argumentet för att Jesus var den han påstod sig vara, nämligen den tomma graven. Fadern bekräftade Jesu anspråk och gärning genom att uppväcka honom från de döda. Argumenten för att Jesus verkligen uppstått får vi emellertid ta i en annan text.

Summa summarum: Gud HAR faktiskt stigit ner till jorden. Han blev människa i Jesus Kristus. Men givetvis räcker inte ens detta för alla de som har bestämt sig för att den kristna tron och Bibeln är sagor. Som den andre anonyme skrev: "Om än Herren skulle skriva det dig på näsan medan du sover en natt skulle det inte göra något som helst till eller från."

För oss återstår att ta ställning till Jesus och hans anspråk. Många har tyvärr redan bestämt sig för att förneka honom. Trots allt som talar för att han verkligen var/är den han sade sig vara. Efter att lärjungarna redogjort för folkets uppfattningar om honom (Matt 16) ställde Jesus frågan till dem. "Vem säger ni att jag är?" Den frågan tvingas också vi ta ställning till. Ingen av oss kommer undan den. Får jag bara komma med en liten uppmaning? Ta inte för lätt på frågan! Och när du svarar, se till att du gör det på basen av fakta. Många människor idag tror att de vet hur det ligger till med Jesus-frågan. Problemet är bara det att de är felinformerade. De har baserat sitt svar på egna och andras förutfattade meningar. Och då blir det fel.

1 kommentar:

  1. Får ännu en gång tipsa om Stefan Gustavsson :) Gjorde sedan en beställning på totalt tre böcker, som dock inte har anlänt ännu; Behöver tron försvaras och Skeptikerns guide 1 & 2
    Här finns bl.a läsprov och videoföredrag med författaren http://www.credoakademin.nu/index.php/forlag/skeptikernsguidetilljesus

    SvaraRadera