tisdag 12 april 2016

Förvirring


I morse kunde man på ÖT:s webbplats läsa nyheten att Bryan Adams ställer in en konsert i Biloxi i Missisippi. Detta kunde ju vara viktigt för ÖT:s läsare att känna till ifall någon hade tänkt gå på konserten i fråga. Nå, så småningom insåg man tydligen på redaktionen att det kanske inte var så många av ÖT:s läsare som hade planerat att gå på denna konsert, varför nyheten (med rätta) togs bort. Nu kan den överhuvudtaget inte längre hittas, varken på ÖT:s eller på Vbl:s wbbplats.

Nå, detta var givetvis en hbt-nyhet, och sådana publiceras med jämna mellanrum i ÖT. Oberoende av om nyheterna har relevans för läsarna eller inte. (Om någon påpekar saken brukar nyheterna kunna försvinna ganska snabbt...) Men om man bortser från relevansfrågan var denna nyhet faktiskt ganska intressant. Just ur ett hbt-perspektiv, alltså. Bryan Adams ställde alltså in sin konsert i Biloxi för att Missisippi infört en lag (som träder i kraft i sommar) som säger att sådana som uppfattar sig själva som transpersoner inte får använda sig av allmänna toaletter avsedda för det motsatta könet. Adams hävdar att han "can't in good conscience perform in a state where certain people are being denied their civil rights due to their sexual orientation". Alltså att han inte kan, med gott samvete, uppträda i en stat där människor blir förvägrade sina medborgerliga/mänskliga rättigheter på grund av sin sexuella läggning.

Jag visste inte att det var en mänsklig rättighet att få använda en allmän toalett avsedd för det motsatta könet. Men i Bryan Adams värld är det tydligen det.

Finns det ingen ände på förvirringen på detta område? Jag vet faktiskt inte om jag ska skratta eller gråta. Detta alltså i USA. Här i Finland får människor som upplever sig vara födda i fel kropp/kön könskorrigerande operationer. På skattebetalarnas bekostnad. Märk väl att detta inte är några små operationer och att prislappen är därefter. Frågan är om det inte skulle vara bättre, och framför allt så oerhört mycket billigare, att behandla det verkliga problemet i stället. För jag vågar nog hävda att t.ex. en man, med alla manliga fysisk attribut, är en man. Oberoende av hur han upplever sig själv. Kanhända en förvirrad man, men ändå en man. Så varför inte adressera det verkliga problemet, alltså den förvirring som denne man har drabbats av? I Missisippi försöker man åtminstone. Lite. För det är en början att säga att män inte ska gå på allmänna toaletter avsedda för kvinnor. Och vise versa. Oberoende av vilka konstigheter de fått för sig.

Men det här får man väl inte säga idag? För alla ska ju ha rätt att vara precis så förvirrade som de själva vill vara. Och i vissa fall ska förvirringen permanenteras med knivens hjälp. Och samhället betalar! Och i stället för att ens på något plan ta tag i orsaken till denna idag vitt spridda förvirring och försöka åtgärda den tar media in dylika nyheter som bara förvärrar förvirringen.

Var ska detta sluta?

46 kommentarer:

  1. Det var Bruce Springsteen som ställde in en konsert i North Carolina av den där anledningen. Bryan Adams ställde in konserten i Mississippi pga en lag som gör det möjligt att vägra service till hbtq-personer.

    Tack gode Gud för Springsteen och Adams, artister med modet och hjärtat på rätta stället!

    http://abcnews.go.com/Entertainment/wireStory/bryan-adams-cancels-mississippi-show-citing-states-law-38300126

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:16. Om jag kommer ihåg rätt påstods det i artikeln i ÖT att det var Adams. Men sak samma. De är båda ute och seglar, utan sjökort och kompass. De må vara modiga, men när huvudet inte riktigt fungerar så blir allt bara värre av deras mod.

      Radera
  2. Var i bibeln står det om vilken toalett hbtq människor kan använda? Om nån är förvirrad är det nog religiösa virrpannor in usa. Skratta får man i alla fall varje dag :)

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Varför måste det stå något om det i Bibeln? Det räcker bra med sunt förnuft, ju! Allmänna toaletter för män används av män, toaletter för kvinnor används av kvinnor. Kan det faktiskt vara så svårt?

      Radera
    2. Kristian. För en gångs skull håller jag faktiskt med dig. Vi kan strunta i vad som står i bibeln, det räcker bra med sunt förnuft!
      Bibeln påstår tex att Noa blev 950 år, men inte ens med dagens livsuppehållande mediciner och teknik lever någon så länge. Det räcker bra med sunt förnuft att förstå att bibelns påstående på den här punkten är fullständigt uppåt väggarna. Därmed kan vi med hjälp av vårt sunda förnuft konstatera att bibeln INTE innehåller den ultimata sanningen och därmed kan vi skrota illusionen om att den skulle vara någon "helig skrift" innehållande "guds ord".
      Kan det faktiskt vara så svårt?
      Tydligen kan det det. Den förvirring du skriver om i blogginlägget bottnar i att du i vissa lägen blint slukar bibelns skriverier (som säger en sak) och i andra lägen förespråkar du sunt förnuft (som kan säga något annat).
      Det är vi människor som fattat beslutet om vilka toaletter som är avsedda för vem. Därför är det också vi människor som kan (om vi vill) ändra på beslutet. Sen är det en annan sak om alla gillar det eller inte.

      Radera
    3. Anonym 06:58. Noas ålder är ett problem - om vi ser hans ålder ur dagens perspektiv. MEN. Se på åldrarna i början av Bibeln utifrån tanken att det mänskliga genomet var fullständigt utan skadliga mutationer när det skapades. Med ökande antal skadliga mutationer har människornas ålder blivit vad vi ser idag. Så, ser du, problemet är inte Noas ålder, utan din felaktiga förförståelse. Nå, detta far utanför det som texten handlar om.

      Angående det du skriver i sista stycket: Ok. Men varför ska gillandet bara gälla i en riktning? Jag menar, Missisippi har tagit ett beslut. Varför kan inte Springsteen, Adams och du acceptera det?

      Radera
    4. Kristian. Mississippi är i sin fulla rätt att fatta sina egna beslut. Det står fullständigt klart. Samtidigt är Springsteen, Adams och jag i vår fulla rätt att fatta våra egna beslut (att tex inte besöka den delstaten). Kan du acceptera det?
      På samma sätt kan jag fråga, riksdagen (Finland) har fattat ett beslut om att godkänna samkönade äktenskap. Varför kan du inte acceptera det?

      Radera
    5. Till Anonym och Kristian om Noa. Första Moseboken presenterar det israeliska folkets och grannarnas fornhistoria med hjälp av talesätt som har sin närmaste motsvarighet i se sumeriska krönikorna. De forntida kungarna påstods ha regerat tiotusentals år. Samtidigt som dessa uppgifter är helt omöjliga i våra ögon verkar själva personer ha verkligen existerat. När Bibeln talar om Noas ålder så handlar det helt enkelt om ett forntida sätt att berätta om det egna folkets historia med hjälp av ett kulturellt mönster. Jämför med den egyptiska konstens sätt att presentera faraonerna som mångdubbelt större jämfört med de andra människorna. Till Anonym vill jag säga att dy inte skall ta anstöt av att Bibeln har skrivits av verkliga människor och att Gud har anpassat sin uppenbarelse enligt en gången tids kultur. Vad Kristians påståenden om forntida människors ålder och bättre gener gäller så är dessa tankar tyvärr pseudovetenskaplig nonsens. Varken vår kännedom om forntida människors kvarlevor eller fynden från Egyptens gravar ger något stöd till teorin att människorna för några tusen år sedan skulle ha levat betydligt längre eller haft bättre hälsa jämfört med oss. Marko Sjöblom

      Radera
    6. Anonym 21:04. Jag tror, och hoppas, nog att även du ser att det är en milsvid skillnad på att motsätta sig en lag som säger att kvinnor inte får använda sig av allmänna toaletter avsedda för män (och vise versa) och på att motsätta sig en lag som i grunden förändrar vårt sätt att se på och uppfatta äktenskapet.

      Radera
    7. Marko. Jag inser att det här handlar om två olika "ekosystem"/helheter - båda givetvis bestående av detaljer. När man omfattar ett av dessa åskådningssystem kommer de detaljer som förklarar/bygger upp det andra systemet var för sig att framstå som mer eller mindre nonsens. Sedan kan man säkert i det oändliga debattera vilket av de två åskådningssystemen som har mera stöd i det vi verkligen vet (arkeologiska och andra fynd). Det som jag däremot har svårt att förså är hur du som (konservativ) teolog och präst får det hela att gå ihop när du - av allt att döma - förkastar mer eller mindre hela urhistorien. Med detta sagt vill jag ändå säga att jag inte sätter mig till doms över ditt sätt att se på denna sak. Bara att jag har lite svårt att förstå det.

      Radera
    8. Kristian, jag kan gärna svara på din fråga. I fråga om tolkningen av Bibelns 11 första kapitel ansluter jag dels till den moderna konservativa evangelikala exegetikens (IVP) slutsatser och dels till den konservativa finska bibeltolkningens tradition (som numera representeras av bla Lauri Thuren, Eero Junkkaala och den avlidne Osmo Tiililä). Jag tar Bibeln som 100 % Guds ord och 100 % människoord vilket betyder att jag tar dess kulturhistoriska bakgrund i beaktande då man tolkar olika bibelböcker och texter. Dogmhistoriskt talar man om Bibelns akkommodationsteori som utgår ifrån att Gud i alla tider har anpassat den särskilda uppenbarelsen till olika tiders uppfattningar och tankesätt mm. Jag har själv i tiderna tänkt ungefär i de banor som du i dag men kom ca 15 år sedan till slutsatsen att ungjordskreationismen -också dess bibeltolkning och bruk av vetenskapliga argument - bygger på flera ohållbara påståenden. Tog då reda på bla evolutionsteorins grunder. Marko Sjöblom

      Radera
    9. Intressant Marko. Jag har själv haft idén att budskapet anpassats till rådande samhällsförhållandena och att det är den huvudsakliga förklaringen till skillnaderna mellan GT och NT. Är det alltså en vedertagen teori?
      Allt vad kreationism heter är givetvis bs.

      Radera
    10. Patrik, ackommodationsteorin har rötter hos vissa kyrkofäder (tongivande kristna teologer mellan ca 150 - 750)och lanserades på slutet av 1600-talet i anledning av de stora naturvetenskapliga och geografiska upptäckter som då gjordes. I stort sätt all bibeltolkning i dag bygger på dess grunder fast tillämpningssätten varierar kraftigt. Jag följer själv den konservativaste tillämpningen. Betyder, att jag utgår ifrån Bibelns pålitlighet och gudomliga inspiration samt grundläggande teologisk enhetlighet. Man kan säkert förstå anpassningen också på ditt sätt. Men då finns risken att vi börjar tolka Bibeln utifrån någon modern ideologi. I stället bör man ju tolka Bibeln utgående från dess egna förutsättningar och teologiska tankar. Ackommodationsteorin har stark ställning inom den evangelikala kristendomen och den är ett bra alternativ till (radikal) historisk-kritisk teologi. Bland annat Inter Varsity Press, Zondervan och Baker Academic publicerar konservativ bibelteologi i olika tappningar. Vill ännu förtydliga, att jag kritiserar nog kreationismen men ansluter mig utan vidare till den kristna skapelsetron och lutherska bekännelsen.
      Marko Sjöblom

      Radera
  3. Kristian: Varför får du inte säga det här idag? Sade du inte det nyss, eller rättare sagt skrev det? Har någon raderat ditt inlägg, anmält det eller på annat sätt försökt tysta dig?
    Din självömkan börjar bli löjlig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Det är din syn, Kristian, som är allmänt gällande i vårt samhälle. Och i kläm kommer de individer som frågan gäller, som nekas rätten att vara sig själva och leva sina egna liv. Jag har läst nånstans att medellivslängden för en transkvinna of color är typ 30 år, mycket pga hatbrott och självmord. Det är inte som om samhället skulle vara på dessa människor sida.
      Och det du föreslår att vi ska göra leder bara till att dessa personer får det ännu sämre.

      Radera
    2. Anonym 07:04. Jag tror nog att du förstår vad jag menar.

      Radera
    3. Chiaki. Det jag föreslår är att vi borde ge dessa människor sådan hjälp som fungerar. Psykologer och psykoterapeuter finns och det är på så vis detta problem borde adresseras. Försök förstå att det inte går att hjälpa genom att befästa förvirringen. Den bör i stället redas ut och rätas upp. Det är det enda som kan hjälpa.

      Radera
    4. Kristian: Nej, jag förstår faktiskt inte vad du menar.
      Du påstår, egentligen ganska ofta, att "det här får man inte säga" och att yttrandefriheten är hotad.
      Nå hur är det? Har du fått uttrycka din åsikt eller inte? Har din åsikt nekats eller blivit förtryckt på något sätt?
      Eller handlar din ständigt uttryckta självömkan om en så simpel sak som att du inte gillar att dina åsikter får mothugg?
      Så nej jag förstår verkligen inte vad du menar.

      Radera
    5. Anonym 00:22. "Du påstår, egentligen ganska ofta, att "det här får man inte säga" och att yttrandefriheten är hotad."

      Ser du, det är där det sitter när du säger att du inte förstår. Du blandar ihop två olika saker här. Nu pratar jag inte juridik och lagstiftning, utan reaktioner. När jag i denna text skriver att "det här får man inte säga" så talar jag om pc-människornas reaktioner. Inte om mothugg. Sådana är välkomna. Men om att man, om man uttrycker en idag obekväm åsikt, blir stämplad och till och med kan bli hotad. Alltså: Inte juridik, utan reaktioner. Blev det lättare att förstå nu?

      Radera
    6. Ursprungstexten handlade om transpersoner som, precis som Chiaki påpekar, är en av de grupper som blir utsatta för mest hat och direkt våld och alltså löper en extremt hög självmordsrisk. Pga den de är och folks motvilja mot dem. Då du sen för din åsikts skull (en åsikt som går ut på att du vet bättre än dessa människor vem de egentligen är!) löper risk att bli stämplad "och till och med kan bli hotad", så är det svårt att uppbringa någon större empati.

      Radera
    7. Kristian. Så hävdar du att de som uttrycker åsikter FÖR tex samkönade äktenskap eller lika rättigheter för hbtq-människor INTE blir stämplade av värdekonservativa kristna? Du är själv flitig med att stämpla folk som tex PK så kanske det vore på sin plats att introducera en lika spydig stämpel för dig och dina likasinnade.
      Förslag någon?

      Radera
    8. Man ser ju av dessa samtal att "ordstrider" inte lönar sig. Orsak: SYNDEN.
      1. Synd mot en människa i ngt skede av utvecklingen eller syndig benägenhet av "naturen;(den fallna)" hos en "persona" som inte fått eller vilken avvisat stadga av Guds Ord och Sund gemenskap leder till de sjukdomar och den identitetsförvirring som Kristian reagerar på.
      2. För endel av dem är det en sjukdom som de lider av trots att symptomen tilltar, för endel har flirten med livsfrestelsen blivit en besatthet som de fanatiskt försvarar liksom den Onde försvarar sitt bedrägeri av mänskligheten också i andra avseenden.
      Och för oss som diskuterar detta gör Satan allt för att splittra Sanningens vittnesbörd eller hur någon uppfattar det samt försvarar sin genom synden och förmörkandet av människors trosuppfattningar nedbrytande verksamhet av livet och gemenskapen bland oss människors barn.
      Guds Ord och Ande vårdar dem som söker, hittar och annammar Tron enligt Skriften men världen strider alltid mot dem Inte försvarar synden och otron vilken form den hava månde.
      Vad skall vi då säga? Jo, vi fattiga syndiga människor må i kraft av Guds Nåd och förlåtelse låta Gud;den helige Ande föra oss var och en till omvändelse och kamp mot allt ont. I tro enligt den Heliga Skrift och Kristi Vittnesbörd. Amen i Jesu Namn hälsar Ulrik

      Radera
    9. Anonym 11:19. Nu blev det fel någonstans i dina tankebanor. Varifrån kom detta med empatin? Jag skriver inte för att få empati. Jag förklarade vad jag menade med mitt ordval. Läs om, och läs rätt!

      Radera
    10. Anonym 21:57. Givetvis sker det alltid stämplingar, det kommer vi inte undan. Tyvärr. Men se dig omkring! Det är inte jag och andra med samma åsikter som håller i taktpinnen i dagens samhälle. Du huittar nog idag mera stämplingar i andra riktningen. Även om jag alltså inte menar att vi behöver börja räkna. Den här delen av diskussionen har spårat ur, nämligen. Det var inte detta jag skrev om. Men, om du faktiskt vill ha förslag så kan jag upplysa dig om att det faktiskt finns ett ord som används idag. Och det används mycket flitigt.

      Radera
    11. Kristian, du beklagade dig att du med din obekväma åsikt "blir stämplad och till och med kan bli hotad". Men jag anser att det är svårt för oss att uppbringa empati för "stackars dig" i ett sammanhang där vi talar om transpersoner, som vet alltom stämpling och hot.

      Radera
    12. Kristian. Den här diskussionen har inte alls spårat ur och den håller sig visst till ämnet.
      Den här tråden behandlar nämligen den del av ditt inlägg där du påstår att du inte får säga det du säger. Jag hävdar att ditt påstående är både felaktigt och löjeväckande. Är det därför du tycker att diskussionen "spårat ur"? Har vi gått utanför din "åsiktskorridor"?
      Förövrigt håller jag helt med Anonym 08.23.

      Radera
    13. Anonym 09:51. Visst har den. Den spårade ur redan från första början när du/ni (avsiktligt) misstolkade det jag skrev. Så om du/ni ursäktar så drar jag, för egen del (med den rätt som arbetsveckor på 60+ timmar ger), streck i denna fullständigt ofruktbara pseudodiskussion i och med detta inlägg. Jag har mycket intressantare och mera givande saker att hålla på med just nu. Som att sova, till exempel...

      Radera
    14. Kristian. Ingen har misstolkat det du skrivit, vi/jag har bara reagerat kritiskt på det du skrivit. Och det har blivit pinsamt uppenbart att du inte klarar av att hantera och bemöta det. Det är lättare för dig att dra dig undan och gå och sova i din trygga åsiktskorridor.
      Men det är bra att du sover för det har blivit dags för dig att vakna upp och inse att dina "tyck-synd-om-mig-för-alla-tycker-inte-som-jag-skriverier" saknar rim och reson.
      Vill du inte att någon ska reagera i just den frågan ska du inte heller ta upp den.

      Radera
    15. Anonym 09:28. Du fattar ju inte alls vad det här handlar om. Men, för all del, fortsätt du.

      Radera
  4. Blir bedrövad över den låga/förvirrade nivån på kommentarerna ovan!Lågvattenmärke!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole. Sådär brukar det låta när argumenten tryter.

      Radera
  5. Jaha,igen en "begåvad"kommentar.Kan undra var argumenten tryter?Behövs bara att läsa kommentarerna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole. Och vad exakt är det du försöker få sagt med din "begåvade" kommentar?

      Radera
  6. Försök Kristian se det positiva-hade inte vbl haft artikeln publicerad den korta stund det behövdes för dig att hitta den, så hade du inte fått impulsen att skriva detta blogginlägg.

    SvaraRadera
  7. Är det denhär artikeln du avser? Som du menar inte finns? http://online.vasabladet.fi/Artikel/Visa/98328

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:28. Ser man på! Nu går det att hitta den igen. Det kan givetvis hända att det var något krångel med min dator/smartphone som gjorde att jag inte hittade artikeln, men jag lyckades inte hitta den varken via google eller via ÖT:s/Vbl:s webbplats.

      Radera
    2. Den har varit där hela tiden. Det man börjar undra är om dina påstådda raderade kommentarer nånsin blivit raderade...

      Radera
    3. Anonym 10:21. "Den har varit där hela tiden." Hur vet du det? Det är som sagt möjligt att så är fallet och att orsaken till att jag inte hittade den under ett par timmar var ett teknikproblem i min ända av informationsflödet. Men att påstå det du gör är ganska vågat, vill jag påstå.

      Radera
    4. Eller avslöjande säger Ulrik

      Radera
  8. Håller helt med Kristian i blogginlägget ! I anknytning till protester, må sen vara för eller emot vill jag påminna om att alla Pauligs produkter härefter är bannlysta efter lanseringen av Tom of Finland kaffet ! Spelar ingen roll att det är Robert Paulig Rostery som står bakom, allt hör till samma bolag numera. Ett riktigt "Juhla moka" som ngn uttryckte det :) Sprid budskapet så att det inte serveras Pauligs kaffe på lägerområden, årsfester, församlingshem, som kyrkkaffe osv. !!! Alla känner väl också till att Finlaysons produkter är bannlysta ? Med posten och frimärken är det en aning knepigare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. 13 april 2016 22:46 med grå text, övriga inlägg med blå text.....

      Radera
  9. Kristian, jag tror att jag förstår poängen i ditt inlägg. Vad är en nyhet och vad är propaganda? Intressant fråga som nog tål att dryftas! Tack för att du försöker! David P

    SvaraRadera
    Svar
    1. David. Ja, detta med relevans för läsaren är en intressant sak... :)

      Radera
  10. Marko, jag tänker inte debattera med dig. Bibeln har rätt, Orden Nedskrevs av Gudsmannen Mose.Amen I Jesu Namn.
    Sorry att jag inte kände dig på pulsen (hade glömt att du är förvirrad av vetenskapens viningar och strax efter HHN skall man ej tända ordstrid) då när vi sågs i den lilla församlingen. Ulrik hälsar varnar och manar på ett andligt sätt. Guds Ord är Bokstavlig Sanning också.Amen i Jesu Namn!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik,
      Det är visst och sant!!

      Radera
    2. Bästa Anonym. Jag har aldrig sagt att Guds Ord skulle ha fel. Hoppas att du förstår att diskussionen handlar om bibeltolkning vilket är något som vi alla kristna gör. Och vad vetenskapen gäller så är den i mångt och mycket en Guds gåva åt oss alla. Du behöver inte vara rädd för att jag skulle vara "förvirrad av vetenskapens viningar". Som alla andra Guds gåvor kan den brukas rätt eller fel. Guds välsignelse till Dig och Ditt liv. Marko Sjöblom

      Radera