måndag 11 april 2016

Om samkönade kyrkliga vigslar



Kyrklig vigsel av samkönade par har de senaste dagarna varit på tapeten i media. Idag kom den oerhört sorgliga nyheten att Norges lutherska kyrka går in för att viga homosexuella par. Detta beslut - som fattades med rösterna 88 för och endast 27 mot - går givetvis tvärt emot Guds i Bibeln uttryckta vilja och kommer sannolikt att få allvarliga följder för den norska kyrkan. För de homosexuella är detta också bedrövligt emedan nu också kyrkan sviker dem på detta sätt genom att kalla synd och det onaturliga för rätt och naturligt.

Också här i vår kyrka och vårt land närmar sig allvarets och angörandets stund. Från och med Mars 2017 kommer homosexuella att kunna ingå äktenskap också här i Finland. Då kan i princip alla som har vigselrätt viga också samkönade par. Vår kyrkas präster inberäknade, och detta trots att vår kyrkas linje fortfarande är att ett äktenskap enbart kan ingås av en man och en kvinna. Det glunkas om att det finns präster som är beredda att trots detta viga homosexuella så snart detta är möjligt. Detta har föranlett flera biskopar att gå ut med en uppmaning till prästerskapet att avhålla sig från detta. Nu får man ändå kanske förmoda att detta inte kommer att avskräcka alla från att begå detta brott. Om, och när, den första samkönade kyrkliga vigseln begås förväntar jag mig givetvis att den präst som gör sig skyldig till detta resolut kommer att avkragas. De senaste åren har ju faktiskt tröskeln för att avkraga präster inte alls varit så väldigt hög. Det har räckt med att celebrera mässa i en av missionsstiftets församlingar. Detta "brott" är, hur man än kan tänkas se på saken, inte alls av samma kaliber som att viga ett samkönat par och låtsas förmedla Guds välsignelse till detta förbund.

10 kommentarer:

  1. Enligt bibeln skall vi döda homosexuella. Om vi skall enligt Kristian välja att följa guds och bibelns moraliska föreskrifter i modern tid ska vi ju även införa dödsstaff åt de som jobbar på söndagar (bl.a vedsamlare) och de barn som är uppstudsiga mot sina föräldrar.

    De kvinnor som inte kan bevisa att dom är oskulder skall ju också förstås stenas till döds. Slavar kan vi ju ta bara vi gör det från grannländerna och slavarna skall behandlas och torteras enligt bibelns föreskrifter. Du kan t.ex döda din slav bara du gör det långsamt.

    Det är inte bara enligt koranen vi skall döda oliktänkare. Även jesus gillade att hota och döda enligt lukas:

    "Men mina fiender, de som inte ville ha mig till kung, för hit dem och hugg ner dem i min åsyn.’”

    Fina moraliska regler som vi borde efterleva i vår tid, eller hur :)

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt kristen bibeltolning skall man inte stena eller döda någon alls. Det är jag helt säker på.

      Radera
    2. Eflop förnekar sig inte. Dels kommer han dragande med de samma bibelorden från det gamla förbundets tid som jag gång på gång har förklarat för honom varför de inte gäller för oss idag. Dels tar han ett Jesus-ord och lyfter det helt ur sitt sammanhang för att få det till något annat än det är.

      Radera
  2. Huruvida Gamla testamentets regler gäller eller inte är en tolkningsfråga. Största delen av kristenheten har genom tiden ansett att de gäller. Så också största delen av kristna i USA som motiverar dödsstraffer med moseböckerna. Det är bara en parantes av kristenheten som har samma syn som Kristian.

    Jesus själv har sagt att de gäller:

    Matteus 5:17-20

    17 Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att fullborda. 18 Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav, inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett. 19 Den som därför upphäver ett av dessa minsta bud och lär människorna så, han skall kallas den minste i himmelriket. Men den som håller dem och lär människorna dem, han skall kallas stor i himmelriket

    Vidare:

    Jesus: ”Mose sade: Visa aktning för din far och din mor och: Den som smädar sin far eller sin mor skall dö
    (Mark 7:10)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:16. Du läser slarvigt. Dels missar du det absolut viktigaste ordet i citatet från Matteus. Det är ordet "fullborda". Det andra citatet rycker du helt ur sitt sammanhang. (Där sammanhanget är en diskussion mellan Jesus och de skriftläda.)

      Radera
  3. Lite lustigt att jag idag läste Vasabladet från 27.4.1976 och där fanns 2 st. skriverier som var så passande, den ena handlade om det att skall prästerna viga frånskilda och den andra var en kort insändare om kvinnliga präster vara eller inte vara, märk väl att detta var för ganska precis 40 år sedan, vad har hänt? Detta första som slog mig var att för 40 år sedan så gick diskussionen om att skall man viga frånskilda eller ej på precis samma sätt som diskussionen idag kring att skall man viga samkönade eller ej, bara ett litet exempel men man ser ju att kyrkan anpassar sig efter tiden man lever i, så också här, det andra som slog mig är att vilken är egentligen "grund-tron"? Hur skall man egentligen leva "rätt" enligt dig? Borde det exempelvis vara förbjudet att skilja sig enligt ditt tycke? Och den ständiga problematiken kring vad skall man följa i Bibeln och vad behöver man inte följa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget nytt under solen liksom. Det har i alla tider funnits folk som hävdar att allt var bättre förr, men då uppstår frågan: exakt när var allt så himla bra? Räcker det med att gå tillbaka till 1800-talet? De som levde då var säkert inte heller nöjda så vi måste nog gå några hundra år till och vips, så blev vi av med hela protestantismen och Luther och vi skulle alla vara katoliker!

      Faktum är att det aldrig varit bättre att leva än nu och samkönades rätt att ingå äktenskap är bara ännu ett led i en mer jämlik värld.

      Radera
    2. Anonym 17:00. Jag tror inte att det någonsin har funnits någon tid när allt har varit bättre - inte utanför Eden åtminstone. Så att hävda att jag/vi påstår att "det var bättre förr" är en ganska ordentlig generalisering, om inte annat. Vissa saker var bättre, ja. När vi kommer att se tillbaka på 2010-talet kommer vi, om något decennium när lagen om äktenskapets deformerande slagit igenom och fått alla de följder den kommer att få, att se tillbaka på denna tid som mycket bättre än den innevarande. Åtminstone när det gäller detta område av livet. Jag ser att tiden före 1988 var bättre i det kyrkliga livet emedan det då inte fanns några kvinnliga präster. Idag kan man ju inte bevista gudstjänster var som helst på grund av denna nyordning. Det kunde man före 1988. Men givetivs finns det också saker som har blivit bättre, konstigt vore det annars.

      Radera
    3. Markus. När du frågar efter "grundtron" får jag hänvisa till Guds ord. Svårare än så är det faktiskt inte. Således anser jag inte att det, för att svara på din konkreta fråga, borde vara förbjudet att skilja sig. Skilsmässor borde undvikas så långt det bara är möjligt, men månne inte vi kan vara eniga om att en skilsmässa, åtminstone i vissa fall, kan vara ett mindre ont? Vad sedan gäller det sista du skriver så kan jag bara, här och nu, säga att där får vi låta Skrift förklara Skrift. Detta innebär att vi behöver ge oss in i en brottningskamp med bibelordet, och detta är det få av kristendomskritikerna som vill göra idag. Ja, det finns tyvärr inte många troende som gör det heller, vilket är synnerligen beklagligt.

      Radera
  4. Markus,"vilken är egentligen grund-tron",en bra fråga!Ett enkelt ock kort svar,"Tro på Herren Jesus så blir du frälst",Apg:16:30-31.Börja där din "brottningskamp"och dina andra frågor "den ständiga problematiken vad man skall följa i Bibeln osv"faller på plats!Så enkelt kan det vara!!

    SvaraRadera