onsdag 6 april 2016

Panama

Ordet "skatteparadis" har länge varit ett modeord i den ekonomiska diskussionen. Vissa kommentatorer, kanske inte alla så alldeles seriösa, har hävdat att om alla finländska pengar som finns i dylika skatteparadis skulle återbördas till Finland och skattas för i vederbörlig ordning skulle Finlands ekonomiska kris vara ett minne blott. Nå, jag förhåller mig skeptiskt till dylika påståenden. Visserligen torde det finnas en hel del "svarta" pengar i dessa skatteparadis, men att det skulle vara fråga om så stora summor att det skulle kunna rädda den finländska ekonomin är ytterst otroligt.

Nå, nu lär vi hur som helst så småningom få ett (första) svar på frågan. Den "Panama-läcka" som har varit på tapeten i media de senste dagarna kommer säkert att (åtminstone i viss mån) visa hur mycket pengar det kan tänkas röra sig om som har förts till olika saktteparadis utom räckhåll för den finländska beskattaren. Några reflektioner kan man kanske ändå göra redan i detta skede.

För det första: Det är väldigt få politiker som inte har trätt fram i media och fördömt skattesmitandet. Många har sagt sig vara överraskade och rent av chockade. Anna-Maja Henriksson menade att detta visar på ett stort moraliskt förfall. Och visst har hon rätt! Men det vi då behöver komma ihåg är att detta moraliska förfall (på det ekonomiska området) nog gäller andra än dessa som har haft möjlighet att sätta undan stora summor pengar i dessa skattepradis. Människan är nu bara en gång sådan att hon först och främst ser till sig och sitt. Vi är i grund och botten själviska och giriga, och detta gäller nog alla av oss. Oberoende av politisk färg och storlek på bankkontot. Alla har inte så mycket pengar - och möjligheter -  att de kan grunda ett bolag på Bahamas i skatteplaneringssyfte (som det brukar heta), men alla ägnar nog sig åt skatteplanering. Om inte i stor skala, så nog i liten. Visst ska skattesmitning fördömas - och dömas - men när vi gör det ska vi komma ihåg att i praktiken ingen av oss sitter i ett hus utan glas. När vi gör så kan det vara riskabelt att börja kasta stenar omkring sig.

En andra reflektion handlar om detta med att döma. Många har varit väldigt snara med att uttala sig fördömande i denna sak. Utan att ha alla fakta på bordet. Vi vet ju ännu inte till exempel om alla dessa som har pengar i dessa skatteparadis verkligen har handlat olagligt. Men för speciellt politiker är är det frestande att rida på populismvågen. Här utmärker sig speciellt Antti Rinne och SDP som inte var sena med att säga att SDP inte kan vara kunder hos Nordea längre. Observera nu att det ingalunda ännu är bevisat att Norde har handlat olagligt - och inte heller när Nordea har varit engagerade i att "skatteplanera" för sina kunders räkning. Det kan mycket väl hända att banken har agerat olagligt, men innan det är bevisat finns det ingen orsak att utfärda några domar. Gör man så handlar det enbart om populism. Dålig sådan, dessutom.

Till sist så den kanske viktigaste reflektionen. Reaktionerna på denna Panama-läcka har visat på en, i mitt tycke, ytterst olustig sak. Och då kommer vi in på detta med "ditt, mitt och vårt". Det finns tydligen ett utbrett synsätt i Finland (och kanske ännu mera i Sverige) att staten har rätt till dina och mina pengar. Nu menar jag inte att det är fel att staten kräver in skatt. Det ska den göra, och vi som har inkomster ska betala. Det är rätt och riktigt. Men i diskussionen kring denna Panama-läcka hör jag tongångar som jag verkligen inte gillar. Kanske främst då från vänsterhåll, men säkert inte bara därifrån. Tongångar som visar på att vårt samhälle - och kanske främst då vissa delar av det - ligger väldigt nära någon form av kommunism. Men vi lever (än så länge) i ett fritt samhälle, och det står var och en fritt att ta ekonomiska risker (med sina egna pengar och sin egen arbetsinsats, märk väl) och också att bli rik om dessa satsningar visar sig falla väl ut. Om denna möjlighet inte skulle finnas skulle det vara väldigt få som skulle vara villiga att ta dessa risker - och i förlängningen skapa arbetsplatser för sådana som inte är villiga att ta dessa samma risker. Människan är ju, som sagt, girig och egoistisk, och denna girghet och egoism kan, om den tämjs på rätt sätt, användas till samhällets och allas vårt bästa.

Nu hörs som sagt tongångar i diskussionen som jag alltså inte gillar. Dessa tongångar handlar om att begränsa och - i extrema fall - ta bort denna möjlighet att profitera på sina risktagningar. Än så länge handlar det kanske bara om avundsjuka, men om, och när, detta blir till något annat kommer vi nog att allvarligt skada den ekonomiska grund som detta samhälle vilar på.

Detta var nu några snabbt nedtecknade reflektioner angående denna Panama-läcka. Det skulle finnas mycket mera att säga, men det får anstå till ett senare skede.

4 kommentarer:

  1. Här en video på ca 30min med finsk textning https://www.youtube.com/watch?v=zvuvk6mZ5H8
    Går lite snabbt, man borde nästan pausa emellanåt och tänka efter men klart är att mycket fungerar inte som vi tänker oss ! Ställer mig också kritisk till det sista i videon....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket intressant, om än kanske inte så mycket nytt. Men som sagt mycket intressant. Tack för länken!

      Radera
  2. Du kallar det för avundsjuka att folk blir bestörta. Det blir därmed svårt att ta dig på allvar. Det är överlag illa att prata om avundsjuka i dylika frågor. Många gör det.Det är en sorts härskarteknik när argumenten tryter.
    Om person A som du säger är avundsjuk på B för att B är framgångsrik så är han precis lika avundsjuk om B har 10 milj. på kontot som om han har 15 milj. Avundsjukan sitter inte i några tiotals procent hit eller dit. Därmed kan vi konstatera att högljudda reaktioner inte har något med avunsjuka att göra.
    Jag är ganska övertygad om att om det motsatta hade hänt, dvs att det framkommit att vissa grupper har donerat pengar till gott ändamål i smyg, så skulle många känna en uppriktig glädje och åtminstone i sitt stilla sinne hylla dessa framgångsrika personer.
    Saken är den att sådana är historier gör folk bekymrade. Medianfinländaren uppmanas sänka sina löner och samtidigt ha förståelse för att rika vill bli ännu rikare. Man skall samtidigt ta globalt ansvar, dela med sig av det lilla man har till behövande flyktingar. De gemensamma utgifterna ökar därmed och påförs allt mer den enskilda medborgaren. Man ser en ekvation som inte går ihop. Därför blir man uppjagad.
    Att någon hittar avundsjuka i allt dett? Nej folk har större problem än så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. Nu läste du nog lite slarvigt. Jag pratar om avundsjuka i det näst sista stycket där jag pratar om vissa tongångar i diskussionen som, kanske inte alltid så artikulerat, ger åtminstone mig det intrycket att det finns sådana debattörer som skulle vilja avskaffa möjligheten att profitera på risktagningar. I klartext: Alltså på företagande. Sådana som kanske själva skulle ha viljat försöka med inte vågade eller inte hade möjligheterna att göra det. Sådana som bara ser de goda utfallen (och inte allt arbete bakom dem) - och framför allt inte ser de dåliga utfallen. Och ja, jag tror att det långt är avundsjuka som ligger bakom. Men observera nu mycket noggrant att detta, som jag nämner i det näst sista stycket, inte direkt handlade om det som denna Panama-läcka har avslöjat. Och därmed också att jag inte påstod att det var avundsjuka som ligger bakom bestörtningen. Den bestörtning människor (inklusive jag) känner när vi hör om dylika saker är nog välgrundad och har inte mycket (eller inget alls) att göra med avundsjuka.

      Radera