onsdag 27 april 2016

Ockultistisk sammankomst i Jakobstad


Det finns ett ordspråk som säger att där den kristna tron går ut kommer hedendomen/ockultismen in. Jag snubblade igår över ytterligare ett bevis på riktigheten i detta. Den 3/5 kl 18:30 kommer det kända svenska mediet Benny Rosenqvist att hålla en samling i Jakobstad kring temat "Healing". Men inte nog med det. På samlingen kommer det också att hållas en storseans där man försöker få kontakt med och vägledning av de avlidnas andar.

Denne Rosenqvist har kallats för en lurendrejare, charlatan och en stor bluff, men faktum är att många åtminstone upplever sig ha fått hjälp av honom och hans "gåvor". Dessutom finns det många vittnesbörd om att han, via sina kontakter med "de avlidnas andar", fått fram sådana uppgifter som han omöjligt har kunnat känna till själv.

Som kristna och som bibelläsare vet vi att detta inte handlar om någon bluff. Men samtidigt vet vi också att det inte är de avlidnas andar han och andra medier konverserar med. Det finns en osynlig värld runt omkring oss, och det finns änglar och andeväsen. Det finns också fallna änglar, och om och när vi öppnar oss för dessa och kallar på dem så kommer de mera än gärna. Det vi emellertid behöver ha klart för oss är att dessa inte har vårt bästa som sitt mål. De kan ge, i den mån det står i deras makt, något som vi upplever som gott, men i slutändan tar de så mycket mera. Deras, och deras herres, mål är inget mindre än att förleda oss till förtappelsen.

Vi lever i ett fritt land, och var och en som vill delta i en dylik samling kan och får givetvis göra det. Men alla som gör det behöver veta vad det hela egentligen handlar om, och att priset kan bli oerhört högt. Bra mycket mera än de 45 euro som det kostar att delta. Nu vill jag ge dig som läser detta en uppmaning. Eller egentligen två. För det första: Om någon i din närhet pratar om och funderar på att delta ska du så kärleksfullt du bara kan varna dem och berätta vad detta egentligen handlar om. För det andra: Låt oss be mot denna samling, både före och framför allt under själva samlingen! Be att Herren, den Starke, skulle hålla sin hand över Jakobstad den 3/5 och att inga onda makter skulle komma åt att förleda de stackars människor som luras att delta i detta spektakel.

Detta skrivet i kärlek och omtanke om människorna, inte för att söka strid för stridens skull.

När de säger till er: "Fråga andebesvärjare och spåmän, dem som viskar och mumlar", så svara: "Skall inte ett folk fråga sin Gud? Skall man fråga de döda till råds för de levande?" "Till Guds undervisning, till vittnesbördet!" (Jes. 8:19-20)

39 kommentarer:

  1. Kristian, det är ju det här jag säger hela tiden. Vidskepliga, lättlurade människor som vill tro på andar, tomtar, troll och gudar, ALLT övernaturligt är bluff.

    Du säger ju själv att du tror på änglar och andeväsen men endast om de är de som passar dina egna inlärda mönster. Healing och medier är vidskepligheter och lättförtjänta pengar för dom som kan utnyttja andra svagare och mindre intelligenta människor. Samma mönster som i religioner.

    Här kan ni läsa och se ett videoklipp mer om Benny "som öppnade linjen till döda Ted Gärdestad" ... men hallooooo människor, vakna!! :)

    https://gesusbloggen.wordpress.com/2011/07/16/antligen-en-kandis/

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Misstaget du gör här är att du förkastar allt övernaturligt. Bara för att mycket är falskt betyder givetvis inte att allt är det. Men du går den lätta vägen. Den friheten har du givetvis, men du framstår helt enkelt inte som seriös när du gör så.

      Radera
  2. Tack, Kristian, för den här varningen! Till Eflop ett förtydligande: Att vi kristna räknar med en osynlig övernaturlig verklighet är inte selektivt. Vi vänder oss överhuvudtaget inte till änglar eller andar när vi behöver hjälp utan i bön till vår Herre. Det är Hans egen sak att svara på våra böner direkt, genom naturliga processer eller änglarnas ingripande. Vad dessa medier osv beträffar kan de mycket väl vara skickliga bedragare. Enligt vår kristna tro är djävulen en lögnare vilket utmärkt passar till alla de avslöjanden som har gjorts kring diverse medier, siare och"andliga" rådgivare under åren. Marko Sjöblom

    SvaraRadera
  3. Haha. Jag tycker nästan synd om er kristna som bekymrar er över sådana här barnsligheter. Ni är precis som barn som är rädda för spöken och monster i garderoben. Suck...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra exempel på den renommerade icke-kristna toleransen och respekten för andras övertygelse. H.A.

      Radera
    2. H.A: Var tycker du att den kristna respekten för oss som inte tror på er gud finns? Ni tror (eller måste tro för att hålla er till er lära) och tycker att vi förtjänar en evighet av tortyr! Bara för att vi inte tror på det ni tror.
      Den dagen som ni kristna inser hur sinnessjukt denna syn på andra människor är, den dagen får ni min respekt tillbaka. Men inte en dag före det.

      Radera
    3. Till Anonym: Vi kristna är inte rädda för spöken eller monster i garderoben. Vi är rädda bara för den där krokodilen under sängen :) Marko Sjöblom

      Radera
    4. Till H.A.och Anonym. Vi kan återkomma någon annan gång till frågan om den eviga glädjen och eviga tortyren, eftersom det då är fråga om rättvisan och förlåtelsen såväl i allmänt som i enskilt perspektiv. Vad toleransen beträffar vill jag konstatera: Att vi har allmän religionsfrihet (tolerans) i Finland är en positiv sak. Av denna tolerans följer dock inte att de enskilda troende inte skulle ha tillåtelse att förkunna varningsord och uppmaningar till dem som inte delar deras tro. Dessutom: De människor som sysslar med andevärlden är (i allmänhet) kända för att häftigt bekämpa kristendomen och dess trossatser. Därför är det helt på sin plats att Kristian (och jag) varnar för deltagandet i seanser och andra ockulta tillfällen. Som medborgare kan åtminstone jag tillåta att sådana tillfällen ordnas men samtidigt måste jag som kristen och pastor varna människor för deltagandet i respektive tillfällen. Marko Sjöblom

      Radera
    5. Marko, man kan skämta om krokodilen under sängen, men när barn i våra trakter blir hotade om eviga helveteseldar och djävlar som hugger dom med glödande treuddar om dom inte tillber en viss "god" gud så är det inte längre nåt att skämta om.

      Det är psykiskt misshandel av våra barn. Vi borde värna om barnen istället för att skrämma dom med förskräckliga fantasier om helveten, jävlar och satan. Det är inte konstigt att barn i vissa kretsar har det väldigt svårt och måste uppsöka psykvård eller ta till droger för att de farit illa av skuldkänslor och skräck för döden när dom blivit hjärntvättade med fasansfulla påhittade historier.

      Hur tror ni ett barn upplever den hårresande historien om den "gode" guden som ser till att sin egen son blir torterad och får sin händer och fötter spikade på ett kors och upphängd i timmar förrän han slutligen dör? försök då förklara att han gör det för våra synders skull, men halooooo!!

      Sluta med den rysliga psykiska misshandeln av era barn och lär dom att tänka själva!

      Eflop

      Radera
    6. Anonym 17:13. Precis som MArko säger så kan vi lämna denna diskussion till en annan gång. Låt mig bara säga att, som jag har sagt tidigare, att du närmar dig denna fråga från helt fel håll.

      Radera
    7. Nu börjar vi närma oss ett intressant ämne, barnen och religionen, Kristian jag skulle vara väldigt intresserad av hur du ser på den här saken med barn och religion, den kristna uppfostran, religionsundervisning i skolan samt religionsutövning i skolan. Hoppas på ett skillt inlägg av dig angående detta. Jag har medverkat i en artikel i VBL angående livsåskådningskunskap i Korsholm (eller saknaden av den)som kommer ut i dagarna, kanske mest inriktat på den juridiska delen men ändå.

      Radera
    8. Ja Markus, barn och religion är ett sorgligt kapitel. Barnen har inget eget val än att gå i sina föräldrars spår. Om barnens föräldrar är religiösa och hör till en viss sekt kan det gå riktigt illa. I länken nedan kan vi läsa om ett fall när en 19 månader gammalt baby dog pga misskötsel och vägran att ta emot läkarvård istället för böner, kvacksalveri,healing och annan hokkuspokkus. Tusentals barn dör varje år i onödan pga sina föräldrars korkade uppfattningar.

      http://www.cbc.ca/news/canada/calgary/meningitis-trial-verdict-1.3552941

      Vi har även i våra trakter korkade föräldrar som vägrar vaccinera sina barn mot sjukdomar som var vanliga förr. De här stackars människorna tror att andar, jesus eller andra andeväsen kan bota sjukdomar genom böner men det förstår ju alla förnuftiga människor att slutar med katastrof. Det finns även föräldrar vars barn drabbats av blindtarmsinflammation som vägrat kirurgiska ingrepp på sina barn på religiösa grunder. Det är ju fullständigt fruktansvärt vad religiöst svammel kan orsaka.

      I USA finns många korkade religiösa lagar men lite ljusglimtar kan ses även där. I Tennesse upphäver man nu en lag som gett föräldrar rätt att bestämma om barnens rätt att få vård genom spirituella riter och böner istället för en riktig vård baserad på läkarvetenskap.

      http://goo.gl/ewrmKh

      Eflop

      Radera
  4. Tack för en intressant och lärorik blogg!

    SvaraRadera
  5. Detta är ännu ett exempel på religionens dåliga inflytande i samhället. Att gå omkring och oroa sig för onda andar och dylikt är helt meningslöst, och om man på riktigt börjar se spöken rekommenderar jag att personen ifråga uppsöker en läkare.

    ”Det finns en osynlig värld runt omkring oss, och det finns änglar och andeväsen. Det finns också fallna änglar, och om och när vi öppnar oss för dessa och kallar på dem så kommer de mera än gärna.”

    Här ser vi nu en av kristendomens, och troligen alla religioners, mest grundläggande och felaktiga premisser: att det finns en övernaturlig värld. Vad exakt menar du Kristian med begreppet ”andeväsen”? Är dessa andeväsen materiella, eller är de immateriella? Jag antar att du anser att andevärlden är immateriell. Men hur kan vi påstå att något som är immateriellt existerar? Numera kan vi inte ens påstå, om vi vill förbli intellektuellt hederliga, att tanken är helt och hållet immateriell. Javisst, det är mycket vi inte vet om vår hjärna och vårt medvetande, men att påstå att det finns en andevärld strider mot våra naturvetenskapliga kunskaper. Det är helt riktigt att personer kan höra röster, se olika ljusfenomen, samt uppleva ”övernaturliga” ting – men detta är hallucinationer, och de kan lätt uppkomma i vår fantastiskt komplexa hjärna. Det är mycket mera förnuftigt att anta, med de kunskaper vi har, att olika övernaturliga upplevelser beror på olika neurologiska fenomen i hjärnan, än att det övernaturliga existerar.

    Vi ser alltså att just tron på det övernaturliga kan leda, och har lett, till mycket lidande i människans historia. Tron på att det finns trollkvinnor, ledde till att en stor mängd kvinnor brändes på bål, eftersom detta påbjuds i Bibeln. Ännu idag finns det i många samhällen folktro som leder till mördandet eller förföljelsen av människor som på något sätt skiljer sig från mängden. Till och med här i Finland leder tron på att människan är underställd arvsynden till ett lidande som är helt och hållet meningslöst. En av kristendomens grundpelare är faktiskt lidandet, och Paulus skriver ganska mycket om hur de kristna måste lida i världen. Kristendomen leder således till en slags psykologisk pina, som är helt onödig och faktiskt skadlig för det mänskliga välbefinnandet. Att ständigt tro att man är en syndare som förtjänar att brinna i helvetet kunde kanske nästan klassas som en slags psykologisk sjukdom. Dessutom kanske många människor går till en pastor när de känner sig deprimerade eller annars har problem i livet, istället för att gå till en psykolog eller psykiater som genomgått en vetenskaplig skolning, och känner till olika behandlingsmetoder som baserar sig på empirisk forskning. Pastorn kanske bara gör saken värre, om han eller hon inte har tillräckliga kunskaper i psykologi, och börjar uppmana personen att läsa Bibeln eller be till Gud, som inte alls har någon vetenskaplig grund.

    SvaraRadera
  6. (forts.)

    Jag såg faktiskt en dokumentär nyligen på Kunskapskanalen som hette ”Dokument utifrån: Exorcisterna”, där katolska präster i Polen på fullt allvar drev ut onda andar ur olika personer. I denna dokumentär såg man hur en flicka i tonårsåldern antogs vara besatt av en ond ande, och att hennes föräldrar, som var mycket religiösa, var helt vettskrämda. I slutet av dokumentären berättades sedan hur hon plötsligt blev ”normal” efter att ha hittat en pojkvän. Orsaken till hennes beteenden förblev okänt (spelade hon teater, berodde det på den sociala miljön, en psykologisk störning, eller kanske en salig blandning av dessa faktorer?). Hursomhelst hade de filmat hur ett antal präster försökte driva ut andarna ur henne, och detta gjorde mig verkligen arg. Jag blev främst arg på prästerna som höll på att förstöra denna unga flickas liv, eftersom jag till en början verkligen trodde att hon led av någon psykisk störning.

    ”Att vi har allmän religionsfrihet (tolerans) i Finland är en positiv sak. Av denna tolerans följer dock inte att de enskilda troende inte skulle ha tillåtelse att förkunna varningsord och uppmaningar till dem som inte delar deras tro. Dessutom: De människor som sysslar med andevärlden är (i allmänhet) kända för att häftigt bekämpa kristendomen och dess trossatser. Därför är det helt på sin plats att Kristian (och jag [Marko Sjöblom]) varnar för deltagandet i seanser och andra ockulta tillfällen.”

    Det är helt riktigt att ni har all rätt att varna folk om detta. Även vi icketroende har rätt att varna våra medmänniskor om att tro på det som prästerna säger i kyrkan. Vi ifrågasätter Bibeln och dess anspråk om att vara Guds ord, samt prästernas anspråk om att känna till vad Gud vet och vill. Vi vet nämligen att människor som sysslar med kristendom i allmänhet är kända för att häftigt bekämpa vetenskapliga fakta och teorier, som kan falsifieras till skillnad från kristendomens trossatser. Dock hotar vi ingen med straff, utan vi försöker belysa religionens och vidskepelsernas alla felslut och osanningar, så att vi kan leva i en bättre värld där vi fattar våra beslut i enlighet med vad som är sant, istället för att blint lita på prästerliga auktoriteter.

    Humanisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Humanisten. Jag är för åsiktsfrihet, därför tillåter jag dig att häva ur dig din galla här på min blogg. Mycket av det du säger är så huvudlöst att det inte ens behöver bemötas, men låt mig bara säga lite om din grundtes. "men att påstå att det finns en andevärld strider mot våra naturvetenskapliga kunskaper"

      (Natur)vetenskapen tar överhuvudtaget inte ställning till det övernaturliga. Det ligger helt enkelt utanför vetenskapens kompetensområde. Frågan om Guds existens (som ju är den centrala när vi pratar om det övernaturliga) kan inte avgöras genom vetenskapliga studier. Så när du skriver som du gör kommer du in på tolkningar och bedömningar som bygger på annat än vetenskap. Låt mig gissa att det handlar om din förförståelse av tingens natur. Den rätten har du givetvis, man försök inte ta vetenskapen som gisslan i detta ditt försök att visa att du har rätt! Då blir det bara galet.

      Radera
    2. Jag applåderar ditt ställningstagande för yttrandefriheten, Kristian. Yttrandefriheten är en av de allra viktigaste rättigheterna en människa har. Tack och lov så lever vi i ett sekulärt samhälle, med yttrandefrihet och religionsfrihet.

      ”(Natur)vetenskapen tar överhuvudtaget inte ställning till det övernaturliga. Det ligger helt enkelt utanför vetenskapens kompetensområde. Frågan om Guds existens (som ju är den centrala när vi pratar om det övernaturliga) kan inte avgöras genom vetenskapliga studier. Så när du skriver som du gör kommer du in på tolkningar och bedömningar som bygger på annat än vetenskap.”

      Jag letade efter den exakta definitionen av ordet ”övernaturlig”, och kom fram till att övernaturliga fenomen per definition inte kan undersökas med empiriska metoder. Detta är intressant. Det är fullt möjligt, att det existerar ting som vi för närvarande, eller kanske aldrig kommer att bli medvetna om. Vi har t.ex. rätt nyligen upptäckt bakterier och virus, som orsakar många av våra sjukdomar, istället för onda andar och dylikt, vilket man trodde på tidigare. Då kan man fråga sig följande fråga: är uppkomsten av sjukdomar en övernaturlig händelse? D.v.s. när en människa blir sjuk, går det då onda andar in i henne? Nej, numera vet vi naturligtvis att så inte är fallet. Den övernaturliga förklaringen ersattes således med en naturlig sådan. Varför tar jag nu upp det här? Jo, på område efter område har övernaturliga förklaringar (som i själva verket inte är några förklaringar alls, utan bara fantasier) ersatts med förklaringar som baserar sig på empirisk forskning. Om en person från stenåldern plötsligt introduceras till en iPhone, tror jag att denne person skulle betrakta maskinen som magi.

      Vi ser alltså att vissa fenomen som antas vara övernaturliga, kanske i framtiden visar sig vara helt naturliga processer. Allt som har en viss inverkan i universum kan studeras med naturvetenskapen. D.v.s. allt som på något sätt kan påverka tingen i universum kan inte vara övernaturliga. Märk också hur övernaturliga fenomen alltid är en kombination av empiriska erfarenheter, som kanske har negerats eller överdrivits. När vi talar om övernaturliga fenomen, föreställer vi oss vissa bilder som vilar i den empiriska erfarenheten. Således ser vi att även när vi talar om övernaturliga fenomen, så baserar vi dessa på empiriska fakta, men att vi m.h.a. språket eller fantasin omformar ett naturligt fenomen.

      Om det alltså verkligen finns något sådant som övernaturliga fenomen, så borde vi alltså aldrig bli medvetna om dem. Eftersom vi inte kan studera dem m.h.a. empiriska metoder, så kan vi aldrig heller se, höra, känna, eller på något annat sätt uppleva dem. Ja, det övernaturliga beter sig som om det aldrig någonsin har existerat. Dessutom är det så mycket mer naivt att tro på övernaturliga händelser, enbart p.g.a. att man läst om dem i en text. Om man själv upplever en övernaturlig händelse, måste man på allvar börja ifrågasätta sin mentala hälsa. Om man tror på övernaturliga händelser för att det står så i en text, måste man börja ifrågasätta sin intelligens. Vad är mer troligt – att en människan uppstår från de döda och flyger upp till himlen (vart tog han förresten vägen när han väl hade flugit upp?), vilket strider mot all vår erfarenhet om den naturliga världen, eller att författaren har en livlig fantasi?

      Humanisten

      Radera
    3. Humanisten. Nu slår du in öppna dörrar. Givetvis kommer det övernaturliga att manifesteras i det synliga. Om inte skulle vi ju överhuvudtaget inte kunna vara medvetena om att det existerar. Men det att vi med hjälp av empirin kan studera dessa nedslag innebär givetvis inte att vi kan studera källan. Den undandrar sig en vetenskaplig analys och bedömning.

      Det du sedan skriver i det sista stycket faller förstås på sin egen orimlighet - och på tankefelet i det näst sista stycket.

      Radera
    4. Gång på gång förvånas jag över Kristians dåliga och framförallt frånvarande argument. Det har faktiskt gått så långt att jag börjat fundera om Kristian möjligtvis har en lägre intelligens, eller så är han bara outbildad.

      Radera
    5. Anonym 13:27. Eller kan et möjligen vara så att du inte alls har begripit vad vi egentligen diskuterar? Sedan vill jag komma med en liten varning: Missta inte min trötthet efter två månader med överlånga arbetsveckor (och därpå följande ovilja att förklara in absurdum för personer som inte vill förstå) med någonting annat!

      Radera
  7. Kristian, vilken galla häver Humanisten ur sig? och vad är huvudlöst i hans påståenden? de e ju bara sunt förnuft tycker jag. Jag har heller inte sett änglar eller annat övernaturligt så varför skulle ja tro på det om jag är normal funtad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hittar inte heller någon galla i inlägget. Otroligt sakligt skulle jag påstå.

      Radera
    2. Jag hittar fem mycket värdeladdade gallspyor i humanistens kommentar.
      Som helgpyssel kan ni bonga dem och räkna hur många gallspyor ni hittar:-)
      Men detta är tyvärr en "ordstrid" som urartat också tidigare. Jag har nog själv förkunnat mycket tillspetsat under mina år som kommentarsskrivare....+
      Skall vi hålla Borgfred nu under Valborgshelgen och fråga oss om "Herren inte just i dessa dagar håller på att oka samman vårt folk med våra skötesynder så att vi drar både björn och panter över oss på grund av otron och föraktet för Guds Ord med alla dess mångfärgade följder som vi ser. Naturen behöver inte vara rakvuxen som en ekonomiskog men den skall renas i Blodet ordet och tron och bära Frukt i Jesus;det Sanna vinträdet. hälsningar Ulrk Torzsten Nils Fagerholm

      Radera
  8. Humanisten,ett långt inlägg på bloggen igen och många ord (ingen kritik i det),innehåll och substans det bedrövligaste jag läst av dina kommentarer!
    "Sakligt" "sunt förnuft" ??
    "Tomma tunnor...osv"!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till Eflop och andra kristendomskritiker: Det är egentligen omöjligt att föra en vettig bloggdiskussion med er. Dels tar ni hela tiden till extrema påståenden om kristna som på något infernaliskt sätt hjärntvättar och skrämmer sina barn med hemskheter. Om ni på riktigt möter sådant så anmäl dessa föräldrar till barnskyddsmyndigheterna och sluta sprida påståendena här! Saklig diskussion är alltid välkommen. Dels avslöjar era tolkningar om kristna trossatser att ni inte alls känner till deras uppkomst och innehåll. Vi kristna känner helt enkelt inte igen vår egen tro från era karrikatyrer! Till sist: Det finns olika uppfattningar bland oss kristna hur långt man rationellt kan försvara den kristna tron. Men vi vägrar att ta på oss rollen som trångsynta träskallar och hjärntvättate bara på grund av vår tro på Gud. Marko Sjöblom

      Radera
    2. Vääl talat, Marko! Precis så här ser jag det också.

      Radera
    3. Vad är det som jag har tolkat fel om de kristna trossatserna? jag refererar alltid till historierna i bibeln.

      Hur tycker du att vi borde "linda in" berättelserna om en "god" gud åt våra barn. En gud som utrotade hela mänskligheten och lät barn och gamlingar, ja allt levande på jorden utrotas genom drunkning och lät sin son torteras på korset för att en orm talade? jag undrar vad är det som jag har tolkat fel?

      Eflop

      Radera
    4. Marko. Jag håller med, det är fullständigt omöjligt att föra en vettig diskussion med er kristendomsanhängare.
      Och jag vägrar ta på mig rollen som en förtappad själ och syndare som förtjänar att bli plågad och torterad för tid och evighet bara för att jag inte tror på det övernaturliga väsen som du gör.
      Så länge som du delar den synen på mig och mitt leverne, lika länge vidhåller jag att du är hjärntvättad av den kristna dogman.
      Trodde du att du liksom har någon sorts ensamrätt på att peka finger på andra?

      Radera
    5. Eflop frågar vad det är han har tolkat fel. Ursäkta att jag småler! Eflop är överhuvudtaget inte intresserad av att förstå - bara av att kritisera. Men jag skrev en ny text som tangerar det som Eflop är inne på här. http://kristiannyman.blogspot.fi/2016/05/om-det-eviga-straffet.html

      Radera
    6. Ja, och det samma gäller även Anonym 20:50. Men jag tvivlar ju nog på att dessa två överhuvudtaget klarar av att se längre än sina egna missuppfattningar. Helt enkelt för att de inte vill göra det.

      Radera
    7. Kristian. Som sagt, så länge som du, Marko och era gelikar delar den synen på mig och mitt leverne, lika länge tänker jag påtala det absurda och omoraliska i ert sätt att tänka och se på andra människor.
      Men det har blivit pinsamt uppenbart att ni inte klarar av att tänka själva, att se längre än er egen sagobok, utan ni lutar er mot tro på det övernaturliga och oförklarliga i allt.
      Varsågod och fortsätt med det. Inbilla er precis vad som helst, men räkna med reaktioner när era fantasier degraderar mig till någon som förtjänar det allra värsta tänkbara. För då är er tro inte er privata ensak längre, då har ni blandat in mig också.

      Radera
    8. Anonym 10:16. Egentligen är det förunderligt hur det kan vara så svårt att se. Men faktum är att Guds ord talar om detta, så egentligen, hur kosntigt det än låter, är det du skriver en bekräftelse på Guds ords sanning. (2Kor. 4:3-4)

      Sedan angånde det sista du skriver: Inser du inte att det inte är vi som "blandar in" dig, utan att du är inblandad redan i det att du är människa?

      Radera
    9. Kristian. Där är vi överens, men från olika håll. Det är förunderligt hur svårt det kan vara att se hur den kristna människosynen degraderar mig och mitt leverne. Det är dessutom fullständigt ofattbart hur man utan skam i kroppen och hjärtat försvarar den.
      Bibelversen bara bekräftar det jag påstått tidigare, att kristendomen inte är en inkluderande utan en exkluderande sekt. Sådana ska man hålla sig borta från.
      Att jag är människa bevisar på inga sätt att jag är en syndare (enligt kristna mått). Det är den kristna läran som sjukligt nog påstår det (vem vid sina sinnens fulla bruk tror fullt ut att varje nyfödd bebis har helvetet som utgångsdestination).
      Det faktum att jag av naturen föddes till människa har på intet sätt blandat in mig i himmel-och-helvete-diskussionen, det gör de troende och religionen helt på egen hand.

      Radera
    10. Anonym 21:07. Så du menar alltså att du inte är någon syndare? Det får du givetvis anse, men det kan ju hända att de som känner dig inte håller med. Nå, nu ids jag inte diskutera detta med dig längre, jag bara konstaterar att oberoende av om du vill inse det eller inte så är du en syndare (liksom alla vi andra) och även om du vill förstå det eller inte så är du bunden i dessa synder tills Herren (direkt eller indirekt) löser dig från dessa i Jesu namn och för hans blods skull.

      Radera
    11. Kristian. Det har jag aldrig påstått. Ingen är perfekt, varken du eller jag eller någon annan.
      Däremot står det fullständigt klart att mina fel och brister INTE står i proportion till det du och dina kristna vänner anser att jag är förtjänt av, alltså evig tortyr.
      Av den enkla anledningen (det finns fler!) är kristendomen en vidrig lära och din och er syn på människan helt förfärlig. Jag är fullt medveten om att inget eller ingen kommer att förändra er syn (och ni är förstås fullt berättigad till den synen), men jag vill att ni ska vara medvetna om att den ödmjukhetsfasad ni så gärna visar upp är raserad.

      Radera
    12. Anonym 13:23. Nu gör du det klassiska felet att du jämför syndare med andra syndare. Skulle det fungera så skulle jag säkert hålla med om det du säger angående proprtionaliteten. Men nu är det inte du eller jag som säger vad som är rätt proportioner, utan Levande, Helige Gud.

      Sedan ska vi komma ihåg att helvetet i grund och botten handlar om avsaknad av Gud och allt han är och står för. Bibeln beskriver detta på olika sätt, men det centrala här är att de som inte vill ha något med Gud att göra får som de vill. Att denna tillvaro sedan kommer att vara en evig pina beror inte i första hand på vad som finns där, utan på vad som inte finns där. Alltså Herren Gud.

      Radera
  9. ”Givetvis kommer det övernaturliga att manifesteras i det synliga. Om inte skulle vi ju överhuvudtaget inte kunna vara medvetna om att det existerar. Men det att vi med hjälp av empirin kan studera dessa nedslag innebär givetvis inte att vi kan studera källan. Den undandrar sig en vetenskaplig analys och bedömning.”

    Låt oss alltså då säga att detta övernaturliga fenomen verkligen manifesterar sig i det synliga. För att detta övernaturliga fenomen skall kunna vara synligt, måste det absorbera och avge fotoner enligt fysikens lagar, vilka sedan träffar iakttagarens näthinna. Dessutom måste objektet eller fenomenet byggas upp av partiklar, som styrs av fysikens lagar, precis som all annan materia. Är nu detta fortfarande ett övernaturligt fenomen? Vi ser alltså att allt som påverkar våra sinnen inte kan vara övernaturligt, eftersom våra sinnen är naturliga. Om du hör något, så sker detta p.g.a. mekaniska lufttrycksvågor i den omgivande luften, som transporteras till ditt öra och får din trumhinna att vibrera. Alternativt uppkommer ljudförnimmelsen p.g.a. någon onormal aktivitet i de hjärnceller som bearbetar hörselsinnet. Det är lätt att säga att man kan förnimma övernaturliga fenomen, precis som det är lätt att påstå att cirkeln har fyra hörn.

    Vad du sedan menar med ”källan” till dessa övernaturliga fenomen är något oklart. Kanske du menar att Gud eller Djävulen står bakom dessa övernaturliga fenomen? Du säger dessutom att denna ”källa” undandrar sig vetenskaplig analys, och det är helt riktigt. En annan sak som undandrar sig vetenskaplig analys, är påstående att varje gång en vetenskapsman studerar en cell genom ett mikroskop, så försvinner de s.k. ”huttiputtarna”, som är små gröna gubbar som lever inuti våra celler. Vi kan skapa otaligt många förklaringar för olika fenomen, och sedan påstå att dessa undandrar sig vetenskaplig analys. Frågan blir då – bör vi hålla dem för sanna?

    SvaraRadera
  10. (forts.)

    Låt oss göra en statistisk undersökning där vi ser om böner har någon effekt på sjuka människor. Man har faktiskt låtit göra en sådan (seriös) undersökning (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2802370/). Resultatet var föga förvånande. En del av försökspersonerna blev bättre, en del förblev sjuka, och en del blev t.o.m. sämre – d.v.s. det finns ingen som helst statistisk korrelation mellan bön och helande. Naturligtvis protesterar nu kristna och andra religiösa människor just med detta argument, att effekten från böner och dylikt ”undandrar sig vetenskaplig analys”. Men då återgår vi till exemplet om mina löjliga huttiputtar – liksom deras påstådda existens och verkan, kanske även böner och andra övernaturliga fenomen bara är påståenden utan grund? Vi ser alltså att ett påstående måste stödjas med rigorösa bevis, för om vi håller vissa obevisbara fenomen för sanna, då har vi heller ingen grund för att hålla teorin om huttiputtarna för osann.

    Slutligen så får man naturligtvis tro på teorin om huttiputtarna om man vill. Man får skriva otaliga böcker om deras effekter och levnadsvanor i våra celler. Man får samlas i grupp och genomgående diskutera deras liv och vanor. Man får viga sitt liv till att studera dessa huttiputtar, som ingen någonsin sett, och som ingen någonsin kommer att se, per definition. Problemet uppstår när dessa människor börjar kräva att vi andra också måste tro på huttiputtarnas effekter, och forma vårt samhälle och politik som om huttiputtarna existerade.

    Humanisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Humanisten. Nu talar vi om varandra. När jag talar om det övernaturliga så talar jag inte om direkta gudsingripanden i den synliga världen. Sådant finns det mycket av - själva naturlagarna är ett exempel. Dessa kan givetvis studeras. Men. När jag talar om det övernaturliga så talar jag om Gud själv, och honom kan vetenskapen inte greppa. Därför kommer all sann (och ärlig) vetenskap att konstatera att gudsfrågan står utanför vetenskapens kompetensområde.

      Radera