onsdag 9 november 2016

Bedrövligt, Yle Vega!

Jag satt här hemma i morse och följde med live-rapporteringen från det amerikanska presidentvalets rösträkning via Aftonbladets och New York Times sidor på nätet. Rapporteringen var både bra och detaljerad. Sedan for jag på jobb och tänkte att jag skulle fortsätta att följa med rapporteringen via Yle Vegas valvaka som det har gjorts stor reklam för i ett par dagar redan. Det var förstås främst de tre kvarvarande swingstaterna, Michigan, Pennsylvania och Wisconsin jag var intresserad av eftersom det var här valet slutligen avgjordes. Men fick jag höra något om detta? Nej, inte ett ord. Inte en endaste liten siffra! De enda siffror man gav ut i sändningen var ställningen i avgjorda elektorer - en ställning som inte ändrade på de en och en halv timmarna jag lyssnade.

I stället fick jag, och andra som inte hade någon bättre kanal att förlita oss på, lyssna till en drös ytterst besvikna journalister och påstått sakkunniga som mer eller mindre satt och sörjde, grät (och en sade sig till och med be) över valresultatet. De kontakter som man försökte ta till reportrar i USA misslyckades dessutom, så i stället för rapporter från USA (och de siffror jag så hett eftertraktade) fick vi lyssna på ännu mera gråt och tandagnisslan. Jag skulle ju nog ha förväntat mig att man skulle ha haft med ens en (1) person som skulle ha, om nu inte hållit på Trump, så åtminstone varit någotsånär opartisk. Men icke. Dessutom: Trots att valet var avgjort redan efter klockan sju, vilket alla som hade ögon i huvudet och tillgång till någon form av sifferrapportering över nätet hade insett, satt de halvgråtande kommentatorerna i Yle Vegas studio ännu och hoppades på en vändning när sändningen avslutades klockan nio.

Kontentan blir att det här är den mest katastrofala valvaka/valrapportering jag någonsin har sett och hört. Pedersöre närTV:s valvakor över kommunalvalet i Pedersöre medräknade. Och då är nivån redan ganska lågt hållen, om vi säger det så.

Men det här går ju förstås helt i linje med all annan rapportering som Yle Vega har gjort över hela valkampanjen i USA. För några veckor sedan rapporterade Vega-nyheterna att många republikanska tungviktare övergav Trumps kampanj för att, som det hette i kommentarerna, "rädda vad som räddas kan" av de val som skulle hållas. Det var valet till Kongress och Senat som avsågs, och kommentarerna gick ut på att Trump med all säkerhet hade förlorat även dessa val för republikanerna. Hur gick det? Republikanerna vann allt! Vita Huset, Representanthuset och även Senaten. Tänka så fel Yle Vega hade. Och tänk så förvånad jag INTE är. Jag har redan tidigare varit inne på detta med vår medias svårigheter att se annat än till sina egna önskemål och att klara av att se utanför den social-liberala bubbla man sitter i här.

Bedrövligt var ordet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar