söndag 20 november 2016

Domsöndag



Medan jag såg på djuret sattes troner fram, och den Gamle av dagar satte sig ner. Hans kläder var snövita och håret på hans huvud var som ren ull. Hans tron var av eldslågor och hjulen på den var av flammande eld. En ström av eld flöt ut från honom. Tusen gånger tusen tjänade honom och tio tusen gånger tio tusen stod inför honom. Han satte sig ner för att döma och böcker öppnades. (Dan. 7:9-10)

Idag är det domsöndag. Domsöndagen är placerad i slutet av kyrkoåret, och temat är domen och tidens slut. Jag har alltid varit fascinerad av domsöndagen och av söndagens tema. Dels för att jag, som historiker och historieintresserad, tycker det är oerhört spännande att det i en gammal bok (som ju Bibeln de facto är) finns beskrivet hur historiens stora final kommer att utspela sig och vilka händelser som kommer att leda fram till denna stora final. Dels för att domsöndagens budskap innebär en stor tröst och ett hopp för oss människor som ser världens orättfärdighet, orättvisor och ondska och hur så många människor tvingas lida under denna ondska. Detta budskap är, kraftigt förkortat, att det kommer att bli ett slut på lidandet, ondskan och orättfärdigheten och att alla fel som begåtts, såväl  i lönndom som i uppenbar dager, en dag kommer att avslöjas och rättas till.

Texten ovan är ett utdrag ur en syn som profeten Daniel hade när han "låg på sin bädd" i Babel år 550 (eller 549) f.Kr. Daniel får se in i de händelser som kommer att ske i ändens tid och som leder fram till slutet när "troner sattes fram" och domen ska hållas. Här finns mycket som är oerhört intressant, men nu ska vi koncentrera oss på de böcker som öppnades i Daniels syn. I Uppenbarelseboken 20, där samma händelse beskrivs, talas det om dessa samma böcker. Där får vi dessutom veta vilka böcker det handlar om. Det är fråga om åtminstone två böcker. Dels har vi vad vi kunde kalla för "Gärningarnas bok". Den bok där allt du och jag har gjort finns upptecknat. Det här är en fruktansvärd bok. Du vet vad som står i den under ditt namn. Jag vet vad som står i den under mitt namn. Där finns också upptecknat, misstänker jag, saker som vi har sagt och tänkt.

Nu ska det då hållas dom, och "böcker öppnades". Tänk dig att du står där, inför tronen och inför "den gamle av dagar" som sitter på tronen. Runt omkring tronen står alla. Bokstavligt talat ALLA. "Tio tusen gånger tio tusen" ska inte uppfattas som en faktiskt siffra, utan när det står så i Bibeln menas en så stor skara som ingen kan räkna. I Uppenbarelseboken 20 står det om denna skara "och jag såg de döda, stora som små, stå inför tronen". Alla är alltså där. Och så slås boken upp. Du står där och kallsvettas, för du vet ju vad som nu kommer att ske, vilka vidrigheter som kommer att läsas upp inför alla. Och inte bara det, efteråt ska en dom fällas på basen av vad som lästs upp. Situationen är hopplös.

Men, det finns en bok till. Den andra boken kallas för Livets bok. Jag tänker mig att det kanske går till så att när läsningen ur Gärningarnas bok ska börja och du och jag inser att det nu är kört för oss, då ropar Lammet – som också står där inför tronen – till och säger "Stopp! Detta namn finns i Livet bok. De gärningar som finns upptecknade är därför utraderade. Synden är sonad, skulden är betald. Denna sida i Gärningarnas bok är makulerad. Jag har betalt för honom. Jag har tagit detta på mig. Han går fri." Och då avbryts läsningen ur Gärningarnas bok. Helt enkelt för att dessa gärningar inte längre räknas. Lammet har betalt vår skuld, din och min, och det har han gjort med sitt blod på Golgata kors.

Detta är evangeliet, och detta är samtidigt domsöndagens budskap till oss. Ännu idag. Att den som har blivit renad i Lammets blod inte längre kommer att dömas skyldig på den yttersta dagen. Att Lammets blod öppnar himmelrikets dörr för var och en som tror och sätter sin tillit till honom. För var och en som insett att vi människor inte kan frälsa oss själva. Amen!

8 kommentarer:

  1. Tack ! Kanske man kunde säga att detta är en komprimerad/filmatiserad version av det du skriver :) https://www.youtube.com/watch?v=XrLzYw6ULYw

    SvaraRadera
  2. Så här står det i UPP 20 11-14

    "11 Och jag såg en stor vit tron och honom som sitter på den, och jorden och himlen flydde inför honom, och det fanns inte längre någon plats för dem. 12 Och jag såg de döda, höga och låga, stå inför tronen, och böckerna öppnades. Och ännu en bok öppnades, livets bok. Och de döda dömdes efter vad som stod i böckerna, efter sina gärningar. 13 Och havet gav tillbaka de döda som var i det, och döden och dödsriket gav tillbaka de döda som var i dem, och var och en dömdes efter sina gärningar. 14 Och döden och dödsriket kastades i den brinnande sjön. Detta är den andra döden, den brinnande sjön. 15 Och var och en som inte fanns uppskriven i livets bok kastades i den brinnande sjön."



    Att vara uppskriven i livets bok betyder alltså att man kommer at dömas. De som inte är uppskrivna i livets bok däremot är dömda på förhand och går direkt till den andra döden. Ingen undgår domen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. Ja, det kommer att ske en dom, och alla kommer att dömas. Men alltid när det blir en dom finns det två utgångar. Skyldig eller frikänd. Den som döms efter sina egna gärningar kommer alltid att få domen skyldig. Men för alla som har sina namn skrivna i Livets bok kommer domen att bli ett "frikänd".

      Radera
    2. Så uppfattar jag det inte. Det står att man döms efter sina gärningar. Frågan är då om ens gärningar avgör huruvida man finns i livets bok. Jag har alltid haft svårt för detta att om man tror på Jesus så spelar inget något roll. Ens synder blir automatiskt förlåtna då? Nej jag tror som så att det är ens gärningar som avgör huruvida man står i livets bok eller inte. Vad läpparna säger betyder inget.

      Radera
  3. Inte märkligt att världen är en så tokig plats, med tanke på att vuxna människor kan tro på dessa sagor! Jag ser ingen skillnad mellan dessa kristna påståenden om ”domedagen” och en sinnessjuk människas försäkran om att hon direkt kan tala till Napoleon. Det finns inga som helst bevis att just denna apokalyptiska myt skulle vara sann. Allt detta är fantasier från början till slut. De kristna har väntat på Jesu återkomst i 2000 år. Författarna till Daniels bok skulle inte ens godkänna Jesus som Messias – Gamla Testamentet skrevs av judar. Uppenbarelseboken är en synnerligen flummig text, men beskriver de kristnas förföljelse under den tid boken skrevs – inte någon framtida apokalyps som sker först om ungefär 2000 år. Allt detta grundar sig på ett gigantiskt misstag som de kristna gör: de tror att Bibeln är ett meddelande från Gud till mänskligheten. Per definition måste alltså även profetiorna i Bibeln vara sanna, precis som de som skrev evangelierna desperat försökte visa att Jesus uppfyllde profetiorna om en kommande Messias i Gamla Testamentet. Religiösa människor gör ständigt detta misstag – de antar per automatik att Gud finns, att Bibeln är sann och att världen kryllar av tecken och övernaturliga fenomen. Med andra ord är religiösa människor ytterst vidskepliga, vilket även förklarar varför de även är livrädda för häxor, trollkarlar, demoner, andra religioners ritualer, yoga, och så vidare. Nutida människor kanske kan förundra sig över hur tokiga föreställningar de antika människorna hade om Olympens gudar – precis lika tokiga är de nutida religiösa föreställningarna om Jesus och Muhammed, skillnaden är bara att vi är uppväxta med dessa religioner och därmed döva för hur fantastiskt tokiga dessa religioner i själva verket är.

    Kristian skriver att de som är uppskrivna i ”Livets Bok” kommer att räddas från ”Domen”. Då kan man fråga sig hur man får sitt namn uppskrivet i denna bok? Är inte det en Guds gärning? Så Gud bestämmer alltså vem som räddas från ”Domen”? Gud har alltså bestämt, från tidernas begynnelse, vem som får brinna i helvetet i evig tid, och vem som räddas? Får jag då ställa följande fråga. Kanske du, Kristian, inte står uppskriven i denna bok? Då säger du nog genast att Jesus har dött för dina synder, vilket är helt korrekt enligt den kristna tron. Men har inte Jesus dött för hela mänsklighetens synder? Vi ser nu att Jesu död är ett nödvändigt kriterium för frälsningen, men inte ett tillräckligt sådant. Vad måste du nu då göra för att bli frälst, Kristian? Måste du tro mer? Måste du underkasta dig Guds vilja ännu mer? Nej – frälsningen är en Guds gärning. Men hur kan du då veta att du kommer att bli frälst? Det kan du inte veta! Kanske det finns sådana människor som kommer att brinna i helvetet, trots att de är goda människor. Låt oss säga att något av dina barn kommer att brinna i helvetet, trots att de levat ett mycket gott, kristet liv. Man får inte ifrågasätta Guds vilja! Om Gud beslöt, innan tidernas begynnelse, att detta barn kommer att brinna i helvetet, även om det varit ett kristet och på alla sätt gott barn – ja, då kan naturligtvis ingen protestera mot detta – Gud är ju allsmäktig! En annan fråga infinner sig naturligtvis också – hur kan ett evigt straff vara en rättvis bestraffning för en begränsad livstid, oavsett vilka grymheter denna enda människa har kunna utföra? Helvetesläran är en primitiv, omoralisk, oförnuftig, vidrig och totalt förkastlig lära.

    Humanisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du humanist.
      Har alltid trott att du är påläst men kristen tro känner du inte till.
      Det är fråga om tro ,inte större eller mera tro utan tro på Jesu försoning .
      Otro kan vara större eller mera men lika fullt otro

      Radera
    2. @Humanisten Ja! Jesus har dött för hela mänsklighetens synder! Du frågar nästan som om du redan tror att det är så, vilket är en aning överraskande! Däri har du också alldeles rätt då du skriver " Vi ser nu att Jesu död är ett nödvändigt kriterium för frälsningen," men lämna gärna bort fortsättningen. Även där har du rätt -"Nej – frälsningen är en Guds gärning."! I dopets stund var det Herren själv som tecknade dig med sitt insegel, kallade dig vid namn och sade du är min! ( genom prästen som utförde Guds gärning! ( Gån ut i hela världen, döpande dem och lärande dem...)) Då vi en gång är döpta behöver vi inte tvivla på utgången utan får gång på gång återvända till dopet och tro att vi i den stunden blev Guds utvalda barn, erhöll syndernas förlåtelse och ett evigt liv samt glädjas likt mannen i videon då "Han kastar våra synder bak sin rygg och ser dem aldrig mer" https://www.youtube.com/watch?v=XrLzYw6ULYw

      Radera