torsdag 24 november 2016

Vad/vem håller honom tillbaka?


Låt ingen bedra er på något sätt. Först måste avfallet komma och laglöshetens människa träda fram, fördärvets son, motståndaren som förhäver sig över allt som kallas gud eller heligt så att han sätter sig i Guds tempel och säger sig vara Gud. Minns ni inte att jag sade er detta medan jag ännu var hos er? Och ni vet vad det är som nu håller honom tillbaka så att han kan träda fram först när hans tid kommer. (2 Thess. 2:3-6)

Vi läser som bäst andra Thessalonikerbrevet i vår husandakt, och igår hade turen kommit till det andra kapitlet. Här hittade jag/vi ett par mycket intressanta saker. Verserna ovan innehåller ett av de "olösta mysterierna" angående tidens slut och de händelser som ska föregå Jesu återkomst. Vem är det som håller tillbaka Antikrist så att han inte kan träda fram?

Jag hade faktiskt inte lagt märke till detta tidigare, men när man läser som det står i vers fem och sex så framgår en intressant sak. När Paulus hade varit på besök hade han berättat om detta för brevets mottagare. Därför var det så självklart för dem vem/vad detta som håller Antikrist tillbaka att han inte ens iddes skriva ner det i sitt brev. Och nu sitter vi här, nästan 2000 år senare (och med de händelser som beskrivs i brevet mycket närmare inpå oss), och vet inte vad det är han talar om.

Det här är både lite frustrerande och oerhört intressant. Det är förstås självklart att det är så här Herren ville ha det – annars skulle Paulus förstås ha skrivit det rakt ut. Så tills vi ser detta hända framför våra ögon är vi utelämnade åt spekulationer. Men hav tröst! Det torde inte dröja så länge innan vi får veta vad det är som håller honom tillbaka. Av allt att döma är tiden snart här när detta som håller tillbaka Antikrist ska tas bort. Då lär vi få veta vad det var.

14 kommentarer:

 1. Kan det vara frågan om Ljusstaken,Guds Helige Ande, som det nämns om i bl.a uppenbarelseboken. Vi ser ju just nu ett gigantiskt avfall inom diverse kyrkor, samt en uppsjö av falska läror, inte sällan med amerikanska rötter! Kan detta leda till att Gud låter sin Ande träda tillbaka, som i GT när Anden lämnade templet, och antikrist stiger fram?! I alla fall omvälvande och spännande tider, desto större orsak att hålla fast vid Guds Ord och vaka!

  //J

  SvaraRadera
 2. ”Av allt att döma är tiden snart här när detta som håller tillbaka Antikrist ska tas bort.”

  Så här har varje kristen generation spekulerat sedan kristendomen (såsom den uppfanns av Paulus) spred sig i världen. Den romerska kejsaren var antikrist, påven var antikrist, Napoleon var antikrist, Hitler var antikrist, t.o.m. Barack Obama har lustigt nog påståtts vara antikrist. Katolska kyrkan hade (har?) också en tendens att benämna olika protestantiska ledare till antikrister, medan de protestantiska ledarna naturligvis slungade samma skit tillbaka och påstod att påven och hela kyrkan var antikrist.

  Allt detta är barnsliga, tomma spekulationer, utan någon som helst grund i verkligheten. Det vore som om folk plötsligt började ta Harry Potter på allvar – toalt meningslöst. Nästan alla kristna generationer har trott att Domedagen kommer att infinna sig under deras livstid – hittills har ingen av dem haft rätt, vilket innebär att de haft fel i 100% av fallen.

  Humanisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag reagerade på precis samma mening - människan tror alltid att en massa spännande ska hända just under hennes livstid. Allt från Jesu återkomst till världens undergång. Som Humanisten skriver, varje kristen generation och, ville jag tillägga, varje kristen falang eller kyrka. Så där sitter hundratals olika kyrkor och benar ut bokstav för bokstav, i samma bok, och kommer fram till helt olika slutsatser och alla har de fått budskapet från Gud naturligtvis... Inte helt troligt, nej.

   Radera
  2. Humanisten missar poängen helt. Men det är kanske inte så oväntat.

   Radera
  3. 23.39

   Vet inte var du fått allt ifrån. Min uppfattning är att en stor del av församlingarna nog inser att en domedag kommer men tänker ungefär "ammen kom herre Jesus" men inte ännu

   Radera
  4. Anonym 06:05

   Det är svårt att hitta poänger när det inte finns några.

   Humanisten

   Radera
 3. Se på era medmänniskor i världen idag utan att döma;(Ja, Gud skall en gång döma världen genom Sin Son Då Han återkommer på Yttersta dagen På Himmelens skyar.. Be om Tro och Frälsning och räddning från synd och otro, Läs Den Heliga Skrift, sök kristnas sällskap,hjälp av myndigheter vid brott . Gör allt om möjlig utan svek i sinnet och be och kanske ni ännu finner att Gud Är Rättfärdig Sann Mild och God Stor i Tålamod och väldig i Nåd och Barmhärtighet((sic)) Guds ord får man nog förkunna))) och fundera sedan på vad antikristi ande är..
  Det är bland annat Förnekelsen av Jesus Kristus Guds SON av Davids släkt Avlad av den helige Ande född i Betlehem för mera än 2000 år sedan, en gång vandrat som sann människa med alla mänskliga attribut som man. och sann Gud,
  Han som förkunnande ånger tro och glatt budskap om syndernas förlåtelse, botade sjuka, Predikade Guds Sanning, korsfästes dog och begravdes för våra synders för att försona våra synder ,Han Är uppstånden från de döda på tredje dagen, uppfaren till himlarna och över enligt den Heliga Skrift Amen.
  Att Förneka Honom är att vara i antikristi andes påverkan varav följer synder av olika sorter såsom människors Självförgudning,matdyrkan, förakt för äktenskapet, homosexuella gärningar, otukt(= föräktenskapligt könsumgänge, samt utomäktenskaplig t,könsumgänge,äktenskapsbrott; kort sagt hordom,avgudadyrkan(auktoritetstotalitarism och idoler utan Kristi budskap, bilderdyrkan,stöld, lögner och slutligen förödelsens styggelse eller barnaskändande samt en språkförvirring och förändring av Ords betydelse med tveggehanda följder på gott och ont i bästa fall eller som i vår tid en ovilja och olust att ta emot Rätt sund biblisk lära om förlåtelse ånger och tro I Jesu Namn och Blod det Är i Faderns och Sonens och den helige Andes Namn och evangeliets nådemedels tilltal av oändlig Kärleksförkunnelses råd dåd och stillhet och verksamhet i Kristi Kärleks Rena Ande och Förmanande Ande osv osv intill vars och och ens ofrånkomliga död i väntan på den eviga Domen eller Förlossningen genom Tron, på omvändelsen til Guds Ords Tro enligt Bibeln och sedan genom Kristi Gud Faderns förbarmande ledsagelses väg till målet för Livet fulkommnat i Jesus Kristus enligt den apostoliska trosbekännelsen och Bibeln EN HELIGA SKRIFT) givna bekännelsens outgrundliga hemligheters fullhet för att Gud skal frälsa oss Från synd och Djävul, synd och värld och död och vår egen medfödda syndighet som nog väcks av den onda begärelse i välrlden under livet s gång Därför är det så viktigt att lyssna till och läsa Rätt Predikan och Tro PÅ Guds Ord; Jesus Kristus.Han som Är Var och Skall KOMMA. hälsar skrivaren ulrik

  SvaraRadera
 4. Av texten vet jg att datorn är sviankatig tekniskt i oskick idag Ulrik

  SvaraRadera
 5. ni var stora på er teknik när sovjet var dålig, hur är det med er antkristliga väststatsteknologi hälsar ulrik

  SvaraRadera
 6. kort sagt det är inte dålig skrivförmåga utan störningar på gott och ont.ulrik

  SvaraRadera
 7. Jag vill ännu lägga in en sen kommentar. Lars Borgströms Utläggning av Uppenbarelseboken (som varmt rekommenderas) har en saklig analys, tydligt med stöd av S W Becker. Det som binder Antikrist och Satan är Lammets blod och vittnesbördet ord (Upp 12). När Ordet predikas klart håller det Antikrist tillbaka. När Ordet i den yttersta tiden fördunklas av röken från avgrunden blir han fri. Därför kan också djävulen själv frigöra sig från dessa begränsningar i de yttersta dagarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ola. Intressant! Detta (att ordet fördunklas) ser vi ju hända idag. Björn Vikström tycks vilja gå i första ledet i detta, och det tragiska är att eftersom det han säger är det som människorna vill höra kommer våra protester att klinga mer eller mindre för döva öron.

   Radera
 8. Här tycker jag är en väldigt intressant utläggning av ämnet av Ingmar Rönn.
  http://www.ironn.org/?p=1838

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har just läst Ingmar Rönns utläggning och skulle gärna se flera kommentarer angående detta ! Nu händer ju inget Guds vilja förutan och vissa saker pekar på en önskan om synergism för att förhindra det som skall ske...

   Radera