onsdag 28 februari 2018

"Sumutusta"


Det blir hela tiden tydligare att möjligheten till att skriva så kallade medborgarinitiativ är något ont. Inte i sig, naturligtvis, men detta system har en tydlig tendens att föra in, och få igenom, endast initiativ som för landet i helt fel riktning. Initiativ som den nya äktenskapslagen, och nu den nya moderskapslagen, är sådana som inte kom fram den vanliga vägen utan som har behövt denna "extraingång" för att komma till riksdagens behandling. När de sedan väl har kommit dit – som ett resultat av diverse ärkeliberala gruppers verksamhet – har media tagit som sin uppgift att trycka på och snabbt förändra opinionen så att dessa förryckta initiativ ska kunna gå igenom. (Se till exempel rubriken i artikeln på svenska yle. Ordet "får" är en tydlig markering. Om jag skulle ha skrivit artikeln skulle jag i stället ha använt ordet "måste" eller "tvingas". Eller kanske det neutrala "kommer att".) Eller rättare sagt: Medias propagandaverksamhet handlar om att stigmatisera de riksdagsledamöter som vågar gå emot initiativen och därmed sätta hård press på alla dem som egentligen inte skulle vilja rösta för men som är mera rädda för denna stigmatisering än för att rösta fel.

Det skulle börja vara dags att vakna nu och inse att vi inte längre lever i en demokrati utan i en "mediokrati". Något som medborgarinitiativsinstitutionen i allra högsta grad har medverkat till. Och ja, ordets dubbla mening är avsiktlig och medveten.  

Det finns ett bra ord i finska språket som beskriver vad media och de andra pådrivande krafterna ägnar sig åt när de går in för att driva fram, och igenom, ett dylikt medborgarinitiativ. "Sumutusta" är ordet jag tänker på. Ordet "sumu" betyder dimma, och denna aktivitet går ut på att göra diskussionen dimmig så att så få som möjligt ser klart vad som håller på att ske. När det handlade om äktenskapslagen kallade man denna för "det jämlika äktenskapet", och tyvärr var det allt för många som gick på detta knep och som inte klarade av att se att detta handlade om just "sumutusta" i akt och mening att fördunkla vår syn på sakernas tillstånd. Nu, när det gäller den nya moderskapslagen, talar man om barnens bästa och om rätten till två föräldrar redan från födelsen. Detta då alltså uttryckligen när det handlar om två kvinnor. Det sägs att moderns partner ska kunna "erkänna föräldraskapet" redan innan barnet föds.

Detta är givetvis ett steg till i processen att lösgöra föräldraskapet från de biologiska fakta som ligger bakom att ett barn blir till, och detta är ett led i den ännu större processen som går ut på att avlägsna könet och könstänkandet helt och hållet. "Könsnihilism" har jag ofta kallat detta för. Men faktum kvarstår: Det behövs en kvinna och en man för att ett barn ska kunna bli till, och denna kvinna och denna man är barnets föräldrar. Inget kan och kommer att kunna ändra på detta biologiska faktum, och allt som försöker få oss att tro och tänka annorlunda är "sumutusta". Att dessutom gå så långt att man, när man helt kapar banden till barnets far, tala om "barnets bästa" är fullständigt fruktansvärt och visar hur långt dessa element är beredda att gå i sitt vilseledande för att nå sina mål.

"Sumutusta" är alltså ordet. Jag vet inte om det finns något bra ord på svenska som helt skulle fånga innebörden i detta finska ord. Att lägga ut rökridåer kommer kanske närmast. Det är precis det som sker idag, och denna aktivitet är omfattande. Det behövs mycket vishet och mycket av förståndets friska luft för att skingra dessa dimmor. Jag fruktar bara att allt för många av oss helt enkelt inte är intresserade av att se klart. Det är så mycket enklare och bekvämare att låta sig duperas. Att sjunka in i dimmorna och föras med av strömmen. Och sen kommer det att vara allt för sent att göra något när vi väl inser att vi håller på att störta utför ett halsbrytande vattenfall. Om vi alls kommer att inse det.

10 kommentarer:

  1. Vore det så att beslut skulle gå enligt Kristians önskemål så skulle vi inte ha nån demokrati. Lite simpel matematik: varje text som Kristian har skrivit här på bloggen har blivit läst, i genomsnitt, av 416 besökare. Eftersom det kommenterats så är de unika besökare betydligt färre. Men låt oss vara generösa, om det vore så att alla 416 skulle hålla med Kristian så skulle den gruppen utgöra 1,8 promille av alla finlandssvenskar. Det är ganska lite det, och skulle den minimala andelen få avgöra beslut, så då har vi verkligen ingen demokrati längre. Men nu är det ju så att många läser inläggen många gånger, och ganska få håller med. Alla Kristian-trgona läser ju inte heller bloggen, men å andra sidan är medhållarna till Kristian verkligen få.

    Och man ska aldrig glömma att det är fullt möjligt, att det är lättare att sprida sumutus bland en liten grupp än en större, Kristians funderingar går lättare hem i små kretsar än i större sammanhang som här på bloggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:43. Huruvida de som håller med mig är "verkligt få" eller inte kan knappast du och jag avgöra. Min gissning är att vi är i minoritet i Svenskfinland men att vi inte är "verkligt få". Så mycket närmare än så går det knappast att komma. Men om vi begränsar det geografiska området till Österbotten, eller kanske till norra svenska Österbotten, ja då är det inte längre alls säkert att vi är i minoritet. Men det kan vi knappast slå fast.

      Men om jag får ställa en fråga till dig. Anser du det vara en bra situation som vi nu har det när en liten grupps särintressen, genom användande av medborgarinitiativ och medias propaganda, tillåts styra samhällets beslut? Är det demokratiskt?

      Då ska vi också komma ihåg att det som nu sker är att denna lilla grupps särintressen, med hjälp av propaganda som media så villigt ställer upp med, håller på att rasera ett fungerande (och på biologiska fakta byggt) sätt att se på kön och den familjesyn som upprätthållit och upprätthåller hela vår civilisation. Dimridåerna läggs ut för att detta ska vara möjligt. Inte för att bevara det rådande och fungerande.

      Radera
    2. Du kan inte slå fast, nej, men vi har riktgivande siffror. Och de visar inte riktigt stort understöd men om du då igen har andra siffror som du bygger ditt understöd på så bara att visa. I detta nu är det fråga om några hundratal vilket jag först trodde du avsåg som "liten grupps särintresse". Men jag antar att du avser HBQT som "liten grupp"? Om vi tar en del av HBQT, de som hör till SETA, så kan man se att deras FB-anhängare är över 26000. Deras sidor har årligen besökts av över 100 00 unika (enskilda) besökare. (Du kunde ju för all del ansluta Google Analytics till din blogg för att få reda på hur många enskilda unika individer besöker din blogg)

      Så jag ska svara på din fråga: nej, jag anser det inte demokratiskt att en pytteliten, odefinierbar grupps specialintressen (=Kristian med anhängare) tillåts styra samhällets beslut. Speciellt inte då besluten på intet sätt avgör specialgruppens vardag mer än i deras fantasivärld.

      Radera
    3. Oj, det ska givetvis vara "över 100 000 unika (enskilda) besökare."

      Radera
    4. Anonym 13:24. Du tycks ha problem att förstå skriven text. Nå, jag antar att det snarare handlar om vilja än om förmåga. Men det oaktat är det ingen idé att sätta tid på att diskutera med någon som inte bryr sig om att förstå.

      Men. För eventuellt andra som läser detta: Den lilla gruppen med särintresset är de som vill gifta sig med en person av samma kön. Detta handlar om 1-2% av alla äktenskap som ingås, och är således mycket tydligt just fråga om en liten grupps särintressen som har tillåtits diktera hela synen på äktenskapet. (Siffran är tagen från Holland som var det första landet att införa samkönade äktenskap och därför kan anses vara mest tillförlitliga.)

      Radera
    5. 1-2% är mycket mera än 1,8 promille. Men gott att du godkänner såväl samboförhållanden och skilsmässor, de verkar inte diktera synen på äktenskapet, som du ser det.

      Radera
  2. Jag röstar för att vi enhälligt återger vår Herre och Skapare Gud och Fadern vår Jesu Kristi Ande och Person Alla de fullmakter Han skall ha i samhälle och församlingar städer och byar och i läger och på stigar. Amen Amen Amen! säger ulrik torsten nils. P. S. Gud Är nog Allsmäktig i allt: endelom till Dom och endelom tilll Frälsning. Ändå vill jag göra det klart att det inte bara följer surt på denna tids dårskap. Det blir värre än det nånsin varit sedan syndavärlden kom till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Följden av att Ge Gud allt vad Honom tillhör är att vi får upp ögonen för att Guds bud avslöjar att vi alla behöver Nåden och Förlåtelsen i Jesus Kristus helt och hållet utan att ändra på Bibelen Ordet eller buden: vi skall alltså hålla läran ren och inte förtvivla fast synden så hårt tycks omsnärja oss. Om vi får Nåd att omfatta Jesus så får vi nog möjlighet att orka genom livet och att lägga bort synden i full Tro på att små lappar av egna rättfärdighetsförtjänster och inbillningar som mer och mer bjuds ut i samfunden idag skall inses vara en klädnad som inte duger för Bibelns och Skapelsens Gud. Hälsn Ulrik Torsten Nils av Nåd förlåten trots sorg över synden och världen som ibland eller ofta smutsar känslofriden.

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera