fredag 23 oktober 2020

Om nattens debatt i USA

Jag har svårt att sova på morgonnatten, så i stället för att ligga och stirra i taket valde jag att stiga upp och se slutet av nattens debatt mellan Trump och Biden. Det stora plustecknet i nattens debatt var hur städad den var. Det gjorde att de, i motsats till den första debatten, faktiskt klarade av att komma in på en del sakfrågor. Speciellt klimatdelen var oerhört avslöjande, och här måste jag säga att jag är HELT på Trumps linje. The new green deal, som Bidens parti för fram, kommer att utarma USA:s ekonomi och driva bort en massa arbetsplatser och företag. Trump talar för ren natur och minskade CO2-utsläpp, men så att detta görs kontrollerat och utan att förstöra ekonomin. Tummen upp för det. Tyvärr finns det väldigt få sådana politiker i Europa, varför vår ekonomi torde vara körd i botten när vi kommer till 2035.

 Vem vann då debatten? Wolfgang Hansson på Aftonbladet träffar helt rätt när han konstaterar att det inte är de som redan valt sida som ska avgöra det, utan de som ännu inte gjort det. Vad de anser lär ska visa sig i början av november. Men jag slogs framför allt av en sak när jag satt och såg på de två. Om jag skulle vara amerikan skulle jag inte vilja ha någondera av dessa till president. Trump har bättre politik och en bättre plan för USA, men han är (enligt mig) opålitlig, ombytlig och allmänt otrevlig. Biden är mera sansad, men han såg så oerhört gammal ut. Speciellt när han försökte få något sagt men orden inte kom ut rätt och han såg ut att ha svårt att veta vem han debatterade med. (Jag studsade till ordentligt när han mitt i allt tycktes tro att han debatterade med Abraham Lincoln... Jag fick gå tillbaka och se vad han egentligen sade, och det visade sig att han, tydligen, hade missförstått något Trump sade.) När han gick ner från scenen efter debatten såg det nästan ut som om han behövde hjälp för att komma av scenen.

Trump skulle verkligen inte vara mitt första val, om jag skulle ha något att säga till om, men jag skulle verkligen inte vilja ha Biden att sitta på "fotbollen". Hans mentala kapacitet tycks helt tydligt vara på väg utför, och Kamala Harris är som jag tidigare konstaterat en katastrof. Sedan är frågan hur mycket en från verkligheten löskopplad Biden skulle hinna ställa till med innan de skulle få bort honom från presidentposten inte alls rolig att tänka på.    

7 kommentarer:

  1. Frågan är om det finns någon annan än Trump (republikan eller demokrat)som är beredd att åtminstone i någon mån konfrontera
    de globalister och vänsterfolk som är väldigt tongivande både i USA och andra delar av väst idag?

    Folk som nog behöver konfronteras.

    Visst är Trump rik och narcissistisk, men....

    Anonym 1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Sant. Jag ser det på samma sätt i många frågor. "Visst är Trump ..., men ..." Av dessa två är han klart bättre.

      Radera
  2. Tyckte det var befriande med en valdebatt där det iallafall stundtals var lite fokus på sakfrågor.

    Det är nog två kandidater som står för ganska olika åsikter på de flesta områden.

    Inom ekonomi och skattepolitik är det skattesänkningar och avregleringar som står mot höjda skatter för höginkomsttagare och företag.

    Inom klimatfrågorna är trump tveksam till om klimatförändringen är förorsakad av människor medan biden ställer sig bakom den mera "etablerade" synen. Trump har skrotat en hel del av de regleringarna som infördes av Obama och det är väl nog en väg han vill fortsätta på. Jobb är högre prioritet än klimatet. Biden vill däremot att staten ska ta en aktivare roll med att ställa om energisektorn mot mera förnyelsebar energi.

    (Jag har nu inte kanske fått den uppfattningen att han skulle vara så radikal som du har uppfattat det. Det är ju inte Sandersnivå, utan mera sådant som satsningar på grundforskning och jobbskapande inom "grön" energi och minskade statliga stöd till oljeindustrin. Det finns ju trots allt en ekonomisk potential i förnyelsebar energi som jag inte tror det löns att helt blunda för med tanke på framtiden.)

    Gällande sjukvården har jag inte riktigt fått klart för mig vad trump vill annat än att montera ner Obamacare, som ju inte i ärlighetens namn har löst de grundläggande problemen usa har med sitt sjukvårdsystem. Men lite oklart är det förmig vad trump vill istället? Tror han vill att staterna själva ska få mera makt och att den federala makten ska blanda sig i mindre, men ej riktigt säker. Biden vill väl bygga vidare på obamacare och göra mera människor berättigade till både medicare och medicaid.

    Synen på USAs roll i världen är ju också ganska olik. Trump är mera isolationistisk och föredrar bilaterala uppgörelser framom breda internationella uppgörelser. Biden skulle sannolikt gå tillbaka till hur det var före trump där usa skulle ta en mera aktiv roll det internationella samarbetet.

    I moralfrågor är det ju också tydliga skillnader

    Så skillnader finns minsann i själva politiken ifall man vill fokusera på den istället för på deras personligheter och ledarskapsstilar. Det är ju förstås upp till var och en. Jag tycker kanske inte att man kan bortse från dessa egenskaper då man röstar. Även om de kanske inte direkt påverkar den förda politiken påverkar det samhällsklimatet, förtroendet för politiken och förtroendet för usa som land.

    /G

    SvaraRadera
    Svar
    1. G. Bra analys. Jag gillade också denna debatt mycket mera än den första just för att sakfrågorna kom bättre fram här. Angående klimatpolitiken så tror jag inte heller att Biden är så radikal som han framstår idag. Men han har varit tvungen att ta ett eller ett par steg i riktniging mot Sanders position för att få med sig/beveka vänsterfalangen inom demokraterna. Dessutom är Harris en av arkitekterna bakom The New Green Deal, och hon kommer nog, får man befara, att ha en större roll i en eventuell Biden-administration än vad många vicepresidenter före henne har haft.

      Tydligast blev, menar jag, skillnaderna i synen på oljeindustrin - som jag kommer in på i gårdagens text. Där misstänker jag att Biden faktiskt knockade sig själv och sin kandidatur. Men det visar sig så småningom hur stor betydelse det får.

      Radera
  3. Jo, där är nog deras syn väldigt olika. Särskilt i Pennsylvania, med sin stora oljeindustrin, kan frågan bli känslig för Biden. Trump försöker ju iallafall pumpa ut budskapet att Biden kommer att skrota oljeindustrin, även om det ju är en överdrift. Biden har ju pratat om 2050, och då lär Biden inte vara president längre. Men helt klart kommer han ju inte att försöka göra verksamhetsförutsättningarna för oljeindustrin bättre ifall han blir vald.


    /G

    SvaraRadera
  4. Säger en narcissist så här:"Somebody said to me the other day, you are the most famous person in the world by far. I said no, I'm not. No, I'm not. They say yes you are. I say nope. They say, who is the most famous? I said, Jesus Christ."?

    “Just to make it even clearer, he said, 'I'm not taking any chances. I'm not going to have an argument.' So he looked up to the heavens and said, 'It's Jesus Christ... And let me look up and I'll say it's not even close.' "

    Trump lär ha sagt så enligt https://www1.cbn.com/cbnnews/politics/2020/october/covid-halts-harris-campaign-trump-credits-god-for-his-recovery-and-points-crowd-to-jesus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:03. Jag har följt med lite hur Trump talar på sina valmöten, och det är oerhört intressant. Han står och liksom samtalar med de som är där. Utan manus och synbarligen så att han säger det som faller honom in just då. Det här är imponerande, men garanterat en mardröm för hans kampanjledning... Detta citat låter som något som kunde ha kommit ut lite på detta samma sätt.

      Radera