fredag 17 september 2021

Om De Gröna och cannabis

Jag är ingen vän av De Gröna. Jag anser t.o.m. att detta parti är det kanske största hotet mot ett fungerande samhälle som vi känner till idag. När partiet hade sitt årsmöte senaste helg valde de att visa hur rätt jag har. Med en liten marginal, men dock, beslöt årsmötet att verka för att cannabis ska bli en laglig drog i Finland. 

Detta är förstås fullständigt hårresande. Sanna Ukkola skriver en mycket intressant kolumn i gårdagens Iltalehti i vilken hon redogör för hur hennes vän Juho (fingerat namn) hamnade i psykos efter att han använt cannabis. Givetvis var det inte cannabisen i sig som orsakade psykosen, men drogen gjorde att sjukdomen bröt fram. Ukkola berättar att cannabis gör att schitzofreni, depression och självmord blir vanligare. Dessutom gör cannabis att tankeverksamheten förslöas, förmågan att förstå orsakssammanhang försämras och inlevelseförmågan likaså. "I praktiken gör det att du blir dummare", som hon sammanfattar saken.

De Grönas motivering för varför cannabis borde legaliseras är likaså hårresande. En legalisering skulle vara ett bra sätt att stimulera ekonomin, menar de, så här efter coronaeländet. I praktiken har det visat sig att en legalisering tvärt om orsakar samhället 4,5 gånger större utgifter än de inkomster som beskattningen av hanteringen ger. 

Kan det vara så att de som skrivit ihop motiveringarna till förslaget inom De Gröna har använt sig av cannabis i allt för stor omfattning? Riktigt sluga kan de hur som helst inte vara. Jag har försökt fundera på varför De Gröna vill gå in för en legalisering av cannabis när en sådan har så många negativa följder. Kan det vara så att de vill människorna illa? För så ser det åtminstone ut. Eller kanske de är så fartblinda att de helt enkelt inte klarar av att se klart alla de negativa följder cannabisanvändningen för med sig? Eller är målet att öka partiets understöd? Det kunde faktiskt vara en orsak när man betänker vad Ukkola skriver om vad cannabis gör med en människa. Jag har nämligen alltid tänkt att de som röstar på De Gröna inte kan vara riktigt sluga. Om cannabis legaliseras - och användningen gör att människan blir dummare - kan det således mycket väl ge De Grönas understöd ett uppsving. 

Eller kan det finans en annan orsak? Jag kan inte komma på någon sådan, men kanske det räcker med de möjliga orsakerna jag listat ovan?  

10 kommentarer:

  1. Få se hur de anonyma gay-skribenterna (anonym 2, lobbaren, Jan etc.) kommer att reagera på detta inlägg. Säkert får Kristian igen höra ett och annat angående gays, hbt osv.
    Väntar med spänning på deras reaktion!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ingen "gay-skribent" !!!
      Varifrån får du det ???

      Anonym 2

      Radera
    2. @Allan, kanhända vi har träffats "in real life" ? Vi sjöng lite karaoke och en gång diskuterade vi rågbröds-recept.. Jag avslöjar inte dig och du avslöjar inte mig, Ok ?

      Radera
    3. Anonym 2. Hoppas jag tog fel, menade Anonym 1 !
      Anonym 17.9.21 22:57: Stämmer! Vi torde ha sjungit karaoke och diskuterat rågbrödsd-recept i verkliga livet. Jag önskar dock att du avslöjar mig och att du kunde avslöja dig - för mig! OK?

      Radera
    4. @Allan, glad för ditt svar 23:50 ! Varför skulle jag avslöja dig för alla andra, även om jag länge anat vem du är ? Avslöjade jag inte mig själv tillräckligt just för dig ? Andra behöver väl inte veta vem vi är ? Allt Gott !

      Radera
  2. Förlåt Kristian om jag här ännu ber att få knyta an till "fallet Mira" och ditt förra blogginlägg.
    Vilket dråpslag för hela industrin visavi 'könskorrigering'. Det måste ju göra alla förespråkare rent av rasande. För mig var det bara ett hahaa, vad är det jag alltid sagt på olika diskussionsfora! Detta kan jag gotta mig åt och leva länge på.
    Visst är det synd om Mira som får lida (livet ut i värsta fall), men vi får hoppas att hon kan finna balans. Att börja trotta i henne manligt könshormon och exstirpera hennes äggstockar .. nog är de ju i ansvarsställning vid könskorr.kliniken i T:fors!!
    I Läkartidningen tidigare i år presenterades en undersökning som gjordes i Sverige ang. "könskorrigerade". Visserligen tyckte flera att de mådde bättre efteråt, men det visade sig att suicidrisken ändå var högre än hos normala människor!

    Jag kan även knyta an till Jacob Hjortman och hans Nyfika-blogg. Han var med på årets upplaga av Humle-festivalen (började som Humle-rock i början på 1980-talet) i Monäs, Munsala. Verkar vara helt ok och är uppenbarligen en som inte böjer sig för någon. Undrar just om Stara vågar ställa upp och debattera med honom (i saker typ "väckelsekristna vita" i USA ang. abort, homofili, eutanasi, islam etc.)
    Annars var också pojken Elias Åsvik där. Det var ju ett rabalder om honom i Vbl, han menar sig vara bi. På Humle var han dock tillsammans med en flicka!! Kan tänka mig att det skulle blivit en skandal om baptisterna där skulle sett honom gå hand i hand med en pojke.
    Naturligtvis skulle pastor Jan Edström ha tagit honom i försvar. Han gjorde det ju redan i en debattartikel i Vbl efter det att Åsvik kommit ur skåpet!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan. Det är nog ok. Annars: Angående "vita väckelsekristna" finns det en intressant sak som Stara (och även andra) har missat. I undersökningen i fråga var vita väckelsekristna den enda grupp bland de väckelsekristna som finns med. Det sägs, lite mellan raderna, att även väckelsekristna latinos står på samma streck, men de fanns inte med som separat kategori i undersökningen.

      Radera
  3. Kanske kan jag återkomma till cannabis-problemet senare. Vill dock först se hur de anonyma 'skribenterna' reagerar.

    SvaraRadera
  4. re: Allan Huhtamäki 23:50

    Anonym1 som gayskribent nu undrar jag hur du läser
    mina texter?

    Anonym1

    SvaraRadera