fredag 4 mars 2022

Vad kan vi göra?

Många finländare (och även människor i andra länder) är oroliga och rädda just nu. Det är helt naturligt att vara rädd när ledaren i ett grannland beter sig som en tyrann och helt oprovocerat anfaller ett annat grannland och dödar dess innevånare. Nyheterna om de grymheter som begås, om människor på flykt, om lidande och död når oss nästan i realtid. Liksom nyheter om hot och vapenskrammel. Senast idag fick vi höra om hur de ryska trupperna anfallit Europas största kärnkraftverk och att det uppstått en brand på kärnkraftsområdet. 

Den som inte känner oro eller t.o.m. rädsla inför allt detta har knappast följt med i nyheterna eller så är den personen ovanligt känslokall. Frågan kommer säkert för de flesta av oss: Vad kan vi göra i den här situationen? Vad ska vi göra?

Det materiella hjälpbehovet är stort. Det tals redan om att en miljon människor har flytt från Ukraina, och fler lär de ska bli. Det finns trovärdiga aktörer som samlar in pengar för att kunna hjälpa, och det är ett gott alternativ för den som vill göra något för de som har det svårt. Andra igen hjälper till med flyktingmottagning och vissa går ännu längre än så. All hjälp är säkert välkommen.

Men om vi vill göra mer? Detta är ju sådant som tar hand om symptomen, om vi säger så. Om vi vill åtgärda själva problemet, vad ska vi göra då? Det finns en del finländare som rest ner till Ukraina för att strida mot de ryska invasionstrupperna. Det är förstås livsfarligt och inget som den finländska försvarsmakten rekommenderar. Jag kan också tänka mig att språkproblemet också kan sätta stora käppar i hjulet för en sådan hjälp. 

Men det finns faktiskt ett bättre alternativ för den som vill ta sig an själva problemets kärna och vara med i striden. Som kristna har vi nämligen anförtrotts Guds öra. Han har lovat lyssna när vi ber till honom, och han har dessutom lovat att svara på våra böner. Detta är något så oerhört stort att ingen av oss klarar av att greppa det i sin fullhet. Men vi behöver inte klara av att greppa det, det vi behöver göra är att lyssna på Guds löften, tro dem och gå in i bönekampen. 

Vi får be för Ukrainas folk och framför allt för barnen som tvingas genomlida allt detta hemska. Vi får be om beskydd och om framgång för de trupper som försvarar sitt hemland. Men inte bara det. Vi får be till Herren att han skulle gripa in och omvända Putins hjärta så att han skulle förstå att dra tillbaka sina trupper. Och om han vägrar göra detta får vi be att Herren - som har allt i sin hand och honom förutan inte ens Putins hjärta slår ett enda slag till - helt enkelt lyfter bort Putin ur denna ekvation. På det sätt han finner det bäst. 

Så vi kan faktiskt göra en hel del. Vi behöver inte låta oron och rädslan lamslå oss, utan i stället får vi gå in i bönekampen och bönfalla Herren om hjälp och en lösning på detta elände.

 

58 kommentarer:

  1. Jag börjar också vakna till att be och göra det du säger. Skakningarna av skräck när anfallen började var borta när vi inatt kunde be att bästa möjliga skulle ske för kärnkraftverken och övrig livsfarlig infrastruktur. En annan sak vi kan göra är att låta väckelseropet igen nå ut till alla platser och arbetsplatser så att vi i Finland inte är ovetande om möjlighrten till bättring; ånger och tro på syndrrnas förlåtelse i Jesus Kristus när (och om) vårt lands stund kommer. Kanske många ännu vill fylla tomheten som uppstod under koronatiden med något nytt eller nygammalt d v s Guds Ord som leder bort från fyllekrogen och avgudafesten och till att också via nätet och sociala media ta in lärdom om Guds Rike. I övrigt bör alla lägga upp nödförråd för att åtminstone ha något lite att taga till när nöden kommer över landet och produktion och transporter kan bli hindrade. Myndigheternas info om vad man kan bunkra upp med i hemmen är bra jämte martornas och amerikapreppers goda råd. Men inte ens här kan vi förtrösta helt på det timliga fast det är ett Herrens Råd som världen kanske lyder bättre än de kristna som eventuellt är så uppblåsta att de glömmer vad hans tjänare profetenjuden eller vilken annan som helst givit.

    SvaraRadera
  2. En annan sak som vi inte skall glömma är att Gud under det kommande världskriget ännu vill förlåta oss och så många som möjligt i Jesu Namn och blod; i Anden i Ordet och den heliga Nattvarden och i syndernas förlåtelses direkta tilltal till människor som vi alla är i nöd. GUD VILL ÄNNU FÖRLÅTA OCH DET ÄR EN AV DE STÖRSTA SAKER I VÅR TID. Låt oss om möjligt underbygga var och en i predikan om vi ges möjlighet så att människorna vet att de kristna är betrodda med försoningens glada budskap; evangeliet; och att de skall tro på Jesus Gud och Bibeln fast kunskapen om den kommer att vara svag. Men när det är den helige Andes vilja att vi skall tala så är hjärtegrunden hos mottagarna beredd att ta emot och i värsta fall förkasta. Fast Gud i årtionden behandlar alla både troende och otroende som vore de alla förlåtna så behöver de som ännu skall frälsas för egen del integrera Jesus och Syndernas Förlåtelse i Hans blod i ordet anden och den heliga Nattvarden.

    SvaraRadera
  3. Det är ju Gud som har satt krokar i Putin käft och låter honom dra fram vi får bara hoppas att han inte hoppar på Finland före han drar ner till Jerusalem. Hezekiel 38

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt Stockholmsprofetian 1984 hoppar man nog på oss också. Valitettavasti. Torsten Nils Ulrik

      Radera
    2. Nyman¨
      Tror du verkligen att kriget upphör, när du sitter i Esse och ber?

      Radera
    3. Joo he hjälper jättebra med bön från Essi. He e kanon. Skrattar sarkastiskt

      Radera
    4. Gud är så verklig för mig. Jag ser henne nu...hon talar till mig. Skrattar sarkastiskt

      Radera
    5. Till er hånare och hatare: Vi kristna ber att Gud ska lösa situationen. Vad gör ni för att åstadkomma det samma? Ni må anse att det vi gör är värdelöst, men när man själv på samma gång gör ingenting blir kritiken tom.

      Radera
    6. Anonym 16:34. Hesekiel 38 är ett kapitel vi har skäl att studera noggrant i dessa dagar, ja. Men jag undrar om det faktiskt kan syfta på Putin? Ryssland ligger obestridligen norr om Svarta havet, så profetian syftar säkert på det (även om ordet "Rosh" (=huvud) har tagits bort i vissa moderna översättningar...). Men det sägs att han ska dra upp tillsammans med många folk. Som läget nu ligger har Putin lite dåligt med allierade. Men vem vet, det kan ändra snabbt.

      Radera
    7. Vi får hoppas att jag är insnöad på Hezekiel, men det som gör mig rädd är när folk påstår att Putin har ändrats under senare tid. Det finns ju otaliga klipp på Youtube om Gog Magog, främst från olika predikanter från USA. De spekulerar fram och tillbaka magog skall väl ligga i Turkiet. Men om man tittar andra källor så sa Plavius (romersk historiker på 100 talet) att Magog syftade på Kafkasbergen. Det är bredvid Tjetjenien och i Ukraina är det nu tjetjenierna som verkar som de största slaktarna. Och en respekterad rabbin Vilna Goan som dog i slutet på 1700 talet så om Gog att han kom från ett land där man inte omskar sina pojkar. Så vi får verkligen hoppas att det inte är Putin.

      Radera
    8. Anonym 21:07. Jag tror inte att man i dagens läge kan vara för mycket "insnöad" på Hesekiel. De flesta, även kristna, har knappast koll på dessa profetior. Tyvärr. Så om någon ids påminna oss andra om dessa är det bara alltför välkommet! :) När jag läste lite noggrannare vilka länder och folk som skulle stå med Gog insåg jag att de flesta av dessa faktiskt är sådana som inte har gått emot Putin nu. Det borde kanske göra att det ringer i någon klocka...

      Radera
  4. Psalm 31 läses i Ukrainas skyddsrum och källare. https://t.co/KY5dggTSH9

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Ola. Ulrik Torsten Nils.

      Radera
    2. Tack Ola !, En annan Psalm vi kan hålla i minnet är Psalm 91 ! https://www.biblegateway.com/passage/?search=Psaltaren%2091&version=SFB

      Radera
    3. Ola. Det där hade jag inte hört om. Tack för informationen! Vi får också förstås be att detta skulle leda till en (Bibel)väckelse inte bara i Ukraina utan i hela världen.

      Radera
  5. Guds kärlek är varken socialistisk eller kapitalistisk, varken höger eller vänster. Hans vilja var att Guds dynamiska, levande kärlek skulle få tränga in i varje politiskt system för att pröva om det är kärleksfullt och för människans bästa. Att vända vapen mot varandra är inte rätt och det gäller för såväl Ryssland (Putte, Sergej Lavrov, Maria Zacharova) som USA/Nato (Joseph R. Biden, Stoltenberg, Scholz, Macron, Boris Johnson).
    Det finns stora andliga och sociala behov även i våra västländer (sekulariseringen, hotet mot kärnfamiljen, kriminaliteten, fattigdomen, radikal islam, aborten av ofödda barn pga. sociala skäl etc. mm.)
    Som Nyman och Unknown skrev är det förnuftigare med bön än vapen. Jag skulle tacka de nämnda skribenterna med de österbottniska orden:"He feila int naa hede". Det är det största beröm man kan få i Österbotten. Toppenbetyg alltså!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan. Tack för det betyget! :) Det du inleder med är en viktig sak att komma ihåg.

      Radera
  6. Vi har ju konstaterat tidigare att böner verkligen inte hjälper, i såna fall behövde vi varken sjukhus eller läkarvetenskap. Vore dock praktiskt att när man får en cancer svulst så ber man bara bort den, men så funkar det ju inte. Till det behövs läkarvetenskapen som bygger på vetenskapliga fakta och inte på simsalabim trollerier.

    Tror ni verkligen att er gud skulle höra på era böner och ändra hens gudomliga plan bara för att ni ber om triviala själviska saker?

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Vi? Nej, nu minns du fel. Det är du som har PÅSTÅTT att bön inte hjälper. Detta utifrån din synnerligen inskränkta världsbild. Men jag får säga som så: Den dag du blir trött på den unkna, lilla bubbla du sitter så är du välkommen ut i den stora, friska världen där allt är möjligt för den som tror på honom som har skapat oss!

      Radera
    2. för den som tror på honom som skapat oss så skriver du Nyman

      Den gubben hade mycket i blöt- för att hinna "skapa" alla i Esse.
      Vilken man som är din förfader Nyman - har du lika mycket i blöt?

      Radera
  7. Hmm...min värld är inskränkt :D

    Bubblan du pratar om är din jeesus, gud och bönebubbla du blivit indoktrinerad i.

    Eftersom du Kristian vet att din gud svarar på bön, hur tror du statistiskt det ser ut med bönesvar om man ber åt Tor, Allah, din gud eller grannens katt?

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. svar anonym 22.05
      det är nog bäst att be till grannens katt - den katten stryker nog sina ben mot dina, Vilket bönesvar. Då är du ju både sedd och hörd.

      Radera
    2. Eflop. Bön är i första hand gemenskap. Livets Skapare bjuder oss, även dig, att ha gemenskap med honom. Där, i den gemenskapen, får vi lämna fram allt som tynger och alla våra önskningar. Och vi får ALLTID svar. (Så din statistik kan du bara strunta i.) Det kan förstås hända att svaret är NEJ, precis som för Paulus, och så fortsätter det: Min nåd (och gemenskap) är nog för dig. Men det kan man inte förvänta sig att någon som inte vill ha del av denna gemenskap ska förstå.

      Du kan, om du vill, försöka stava på dessa ord från Fil. 4:4-7: "Gläd er alltid i Herren. Än en gång säger jag: gläd er! Låt alla människor se hur fördragsamma ni är. Herren är nära. Bekymra er inte för något, utan låt Gud få veta alla era önskningar genom bön och åkallan med tacksägelse. Då ska Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus."

      Radera
  8. Böner är inget annat än en snuttefilt för hjälplösa människor. Man tror att någon sagornas superhjälte till Gud ska komma och byta blöjorna när allt skiter sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:25. Se kommentaren till Eflop ovan 09:04.

      Radera
  9. Men visst skulle gud kunna stoppa kriget om han ville?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. Intressant fundering! Svaret är förstås ja. Men samtidigt vet vi att vi människor har fått en hel massa frihet i hur vi beter oss här på jorden - mot skapelsen och mot varandra. Och för det mesta får vi också skörda frukterna av våra onda gärningar. Redan här i tiden.

      Radera
    2. Bra Kristian, du e en vis man som har svar på allt. Tycker du att din fantasivän gör ett gott arbete nu t.ex i Ukraina när barnen sprängs i bitar när en sinnessjuk diktator drömmer om sovjetunionen? Tycker du det är ok att föräldrarna till dessa barn får "skörda frukterna" redan här i tiden? En fruktansvärd fantasivän du har.

      Radera
    3. Anonym 19:08. Intressant! Så du beskyller Gud för människans ondska? Det är väl tacksamt att få göra det. En liten fråga: Enligt samma princip borde du tacka honom för allt gott människan gör. Gör du det?

      Radera
    4. Ja det är intressant, har inte din vän skapat ondskan? eller har den skapats av nån annan än din gud? kanske han inte är allsmäktig ändå? är han oförmögen, impotent eller finns han inte alls, vilket skulle förlara allt..

      Radera
    5. Anonym 07:55. Kanske du borde överväga att gå om skriftskolan?

      Radera
  10. Så gud straffar kvinnor och barn i Mariupol, men låter Putin gå ostraffad? Vilka onda gärningar kan ett spädbarn ha begått? Vad måste Putin göra innan gud griper in?

    Jag har sagt det förut - det är nästan som gud inte skulle finnas...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. Intressant detta också. Så du menar att Gud inte finns eftersom han inte spelar enligt din pipa? Han borde alltså göra precis som du vill och använda sig av din tidtabell för påföljder av vår mänskliga ondska. Skulle du ge honom ära och tack om han gjorde det?

      Radera
    2. Gud måtte vara en sadist, kanske hen njuter av att se dödandet av barn och kvinnor? Kanske Putin är avbilden av gud, det skulle förklara otroligt många frågor.

      Radera
    3. Gud kan inte vara både god och allsmäktig när han låter barn dö. Men han kan vara icke-existerande.

      Jag kommer att rikta ett varmt och uppriktigt tack till vem som än får slut på lidandet i Ukraina.

      Radera
    4. Lobbyisten. Det är intressant att när det händer onda saker kan ateisten/agnostikern nog gärna skylla Gud för det, men när det händer bra saker tackar de honom inte...

      Radera
    5. Jan. Givetvis kan han vara både god och allsmäktig. Han har bara delegerat en del ansvar åt oss människor. Problemet är bara det att vi är så oerhört dåliga på att axla det.

      Radera
    6. Hur tänker du att en agnostiker kan skylla på nånting de inte tror på? Nej, agnostiker kunde inte bry sig mindre, goda och dåliga saker är resultat av människors agerande, den förklaringen håller.

      Radera
    7. Nej, om han är allsmäktig vet han hur allt kommer att gå. Med andra ord har han alltid vetat att barnen i Ukraina kommer att dö, men han har inte gjort något åt det. Då kan han inte vara god.

      Om du, Kristian, kunde hindra ett barn från att dö, skulle du göra det? Så klart, eller hur? Du är med andra ord godare än din gud. En annan skillnad är att du finns och faktiskt kan påverka händelser här på jorden.

      Radera
    8. Lobbyisten. Dah! Det är ju just det som är det märkliga i situationen. Många (inte alla) agnostiker skyller gärna på den Gud de inte menar sig veta om han finns när det sker dåliga saker.

      Radera
    9. Jan. "Du är med andra ord godare än din gud."

      Så kommenterar myran elefanten.

      Radera
    10. Men om du skulle bemöta min kommentar istället, Kristian? Du vet ju att du skulle rädda barnen om det stod i din makt. Gud gör det inte. Alltså vill han inte, kan inte eller finns inte. Vilket är det?

      Radera
    11. Jan. Frågan är fel ställd eftersom du har felaktigt perspektiv. Således: Myran som kommenterar elefanten. P.g.a. det låga perspektivet blir kommentaren helt felaktig. Men saken är viktig, så jag kommer att återkomma till den i en ny text.

      Radera
  11. Jan 22.09. Samma fasor som nu är i Ukraina har varit i Irak,Iran,Afghanistan,Syrien,Somalien Etiopien och många andra afrikanska länder, på flera ställen i Asien också och i Centralasien. När världen före syndafloden var uppfylld av våld lät Gud översvämningen komma. Det här med krigen är ett tidens tecken; snart kommer Gud med den yttersta domen; Han tycks alltid låta ondskan regera men han följer noga med vad som händer och de barn och kvinnor och män som dör oskyldigt håller Han noga kontroll på. Han har inte lovat världen odödlighet men han har lovat att förlåta ångrande syndare. Barn som dör i oskuldstiden är bärgade för Himmelen och behöver inte mera lida.
    Det som frapperar mig mest nu är att kriget t ex i Syrien har varit oerhört rått men inte många finlandssvenska medier har skrikit om det. Det är nog så att i själviska Finland och europa reagerar vi först när det närmar sig vår egen dörr. Det står i Uppenbarelseboken att döden och dödsriket härjar över fjärdedelen av världen. Jesus kom inte i första hand med fred- Han kom med frid till själar som ville ha den och behövde den. Och dessa själar förföljdes i början i högsta grad så att de sade ' vi har blivit aktade som slaktfår'. Ni har Rätt GUD är också en fruktansvärd Gud som låter sådant hända på jorden men har vi i våra liv fruktat och älskat honom och levt och lärt kristligt enligt Bibeln så länge vi själva fått leva i fred och frihet och varje dag fått och blivit erbjudna Gud Frid till syndernas förlåtelse I Jesu Namn; jah försoningen i Hans blod som är den eld av vilken denna värld är skapad. Tiden före syndaflodemn var världen till av vatten och genom vatten men nu av och igenom eld som vid domen bränner bort allt människoverk så att Skapelsen igen är ny och ren. Om vi tar emot denna Guds ande och eld; blodet till frälsning så förstår vi varför vi är dubbelt trygga. Är vi i otro är vi trygga bara tills faran kommer men är vi i försoningsblodet är vi trygga till evig tid och förlåtna för våra synder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, du ger fler exempel på fasor som gud låtit bli att ingripa i. Fler orsaker att anta att han inte finns.

      Radera
    2. Jan. Påstår du på allvar att Gud inte gripit in? Det är ju precis det han har gjort! Men kanske du har missat det?

      Radera
    3. Jag påstår att jag inte har orsak att tro det. Vilket är ditt bästa exempel på en fasa där gud ingripit? Vilket är ditt bästa bevis för det? Varför skall jag tro på det?

      Radera
    4. @unknown "Barn som dör i oskuldstiden är bärgade för Himmelen och behöver inte mera lida.".

      Bra, då finns det inga argument mot abort.

      Radera
    5. Jan. Jag kommer in på detta i texten om lidandets problem. Vad gäller din kommentar 11:28 så kan jag inte tänka mig att ditt tänkande är så där svagt.

      Radera
    6. Förklara då skillnaden mellan ett aborterat foster och ett bombat spädbarn. Varför är det senare bärgat för himmelen, men inte det förra?

      Radera
  12. Det finns ingen gud. Bara korkade samvetslösa människor som gör idiotiska saker i sin påhittade guds namn och sedan känner sig stolta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Är det inte jobbigt att vara så där hatisk?

      Radera
    2. Anonym 21:14. Jag har tänkt liknande tankar...

      Radera
    3. Jag tror faktiskt att det är verkligen jobbigt att vara så där hatisk. Ser man hur de religiösa uppför sig i Mellanöstern med allt hat och krig, så måste det vara verkligen svårt med religion. Ser man allt religiöst hat och stridigheter på medias debattsidor och olika religiösa provokatörers hatbloggar... Jo, stort illamående finns nog hos de som tror på sagogudar och falska profeter.

      Radera
    4. Anonym 09:06. Den är inte dum som provocerar, men nog den som låter sig provoceras. Där har du metoden att leta efter var illamåendet finns.

      Radera
    5. Håller helt med dig, Kristian. Kanske du pratar av erfarenhet. Vem har mer ömma tår än de kristna som låter sig provoceras av vänstermedia, regnbågsparader, kvinnliga präster... Genast syns det religiösa hatet i medias debattsidor och på bloggar. Där syns illamåendet så tydligt.

      Radera
    6. Anonym 10:17. Det är faktiskt ett sundhetstecken att reagera på lögner och på när människor blir bedragna. Det är inte hat, och inte illamående heller, att försvara sanningen och därmed försvara människor från att bli bedragna.

      Radera