tisdag 1 mars 2022

Om profeten Jeremia och Judas avfall från Herren

Jag har i min dagliga bibelläsning tagit mig an profeten Jeremias bok. Det är en bok som har, menar jag, stor aktualitet idag. Det lilla landet Juda (alltså den södra delen av det tidigare Israel), som avfallit från Guds vilja och bud, stod inför ett stort militärt hot i form av det mäktiga Babylonien. Folket ville liera sig militärt med den andra stormakten Egypten, men detta var något som profeten starkt avrådde från. I stället skulle folket vända tillbaka till Herren, förkunnade han.

Nu är förstås vår situation till en del helt annorlunda än den var för det judiska folket. Men till vissa delar (speciellt gällande avfallet från Herren och hans vilja) finns det mycket som är påfallande likt.

Jag läste för några dagar sedan det femte kapitlet i vilket profeten går hårt ut mot folkets avfall, och sedan följde (förstås) det sjätte kapitlet där han går mer in på var felet sitter: "Hög som låg, alla söker de oärlig vinst. Både profet och präst, alla handlar de lögnaktigt. De tar det lätt med att bota mitt folks skada och säger: ”Allt är väl, allt är väl!” Men allt är inte väl." (Jer. 6: 13-14)

Jeremia fortsätter efter några verser med att ge lösningen på problemet: "Så säger Herren: Ställ er vid vägarna och spana, fråga efter de urgamla stigarna. Fråga efter den goda vägen och vandra på den, så ska ni finna ro för era själar." (Jer. 6: 16)

Tyvärr blev svaret att folket inte ville, och resultatet är bekant för alla som kan sin bibliska historia. Kung Nebukadnessar (i av profeten kallad "Guds tjänare") kom, intog landet, förstörde templet och förde bort folket i fångenskap. För att de inte ville omvända sig.

Som sagt är detta inte direkt tillämpbart på vår situation idag (vi är, för att nämna den viktigaste skillnaden, inte Guds egendomsfolk på samma sätt som Juda och Israel var det), men Guds vilja är ALLTID att folken (också vi) ska omvända oss från våra egna, onda, vägar och "spana efter de urgamla stigarna". Alltså Guds viljas väg. Precis som för Juda (och Israel) har också vi fått en nådatid som en dag kommer att ta slut. Vi vet inte när, men vi vet att den kommer att göra det. När så sker kanske en annan "Guds tjänare" Nebukadnessar står vid våra gränser.

2 kommentarer:

  1. Om vi inte är Guds folk som Israel och Juda alltid varit Guds folk så gäller ju domarna här i tiden varje land och folk och enskild så vi kan bereda oss på många " maskar" som krälar fram på jorden för att åstadkomma förödelse. Det blir världskrig och vi som med knapp nöd orkat hålla fast vid syndernas förlåtelse får det allt svårare. Men vi kan ändå inte ge några löften åt laglösheten eller de laglösa eftersom varje enskild och varje land har sina lagar. Trots att endel länder kan hävda att de i alla fall inte gjort det eller det lovligt så är nog Jeremia ord riktade till varje människa på jorden idag. Och när det gäller olika gudsbarn eller olika tjänare så är det sant att många sviker inför Herren och blir lögnare när deras egna brott dyker upp sedan de börjat sin predikotjänst och då ställer de till med lögnlagar och hittar på allt möjligt hjärtats svek för att fördärva dem som har rätt i sin talan. Och då lögnen brukas blir också i enskild sak oskyldiga fasligt anklagade. Så ökas blodskulderna på jorden medan falska profeter och lögnhysande människor fläskar till sig och fötrvivlat håller sin makt och sprider sin snabbjäst och surdeg i församlingarna. Som skett i de flesta kretsar i de flesta länder. Det som vi skall söka är hjärtats bättring inför Gud och fasthållandet vid Lag och evangelium; budskapet jah frälsningen i syndernas förlåtelse i Jesu namn och be om nåd och mod och styrka åt dem som påtalar det falska.

    SvaraRadera
  2. Nog gäller det också att inte liera sig med Nato. Ej heller djupare med eu. Enligt Stockholmsprofetian kommer vi ändå att stå ensamma.

    SvaraRadera