söndag 20 mars 2022

Vart försvann rättsstaten?

Ingen kan ha missat att det under vintern hållits en skandalrättegång mot förre inrikesministern Päivi Räsänen. Skandalen handlar förstås dels om att Räsänen åtalats på helt galna grunder, dels om att åklagaren vill inskränka yttrande- och religionsfriheten genom att få till stånd ett domstolsprejudikat. Detta samtidigt, och delvis följande på, den likaså skandalartade rättegången mot föreningen Martyrkyrkans Vänner (som slutligen friades i båda rättsinstanserna). Men inte nog med det. För några dagar sedan gick Österbottens Tidning ut med nyheten att MKV:s mångåriga ordförande Johan Candelin igen ska upp i rätten, denna gång anklagad för grovt skattebedrägeri. Enligt artikeln i ÖT handlar ärendet om donationer som Candelin förmedlat åren 2013-2018. 

Nu känner jag givetvis inte alla detaljer i detta, men detta åtal ser misstänkt ut som en hämndaktion från åklagarsidan för att MKV och Candelin var ofina nog att vinna det förra målet. Och för att åklagaren blev offentligt förnedrad av domstolarna.

Jag hoppas verkligen att domstolen klarar av att se igenom åklagarsidans lögner i Räsnen-fallet och levererar en friande dom, gärna med en skarp åthutning åt riksåklagaren - det har hon absolut förtjänat. Samma sak med detta nya åtal mot Johan Candelin. 

Men det stora problemet här, förutom det personliga lidande detta innebär för de åtalade, är att redan en påfrestande domstolsförhandling (trots en friande dom) är ett straff i sig. När det gäller yttrande- och religionsfriheten leder redan hotet om att eventuellt riskera att bli åtalad till en kraftig självcensur, något som inte på något sätt betjänar demokratin och de friheter vi länge tagit för självklara. När det gäller MKV, Johan Candelin och alla oss som genom deras arbete vill vara med och stöda förföljda kristna (vars situation blir allt svårare förutom att också antalet förföljda kristna stadigt ökar) kan jag inte undgå att se en annan potentat bakom hela detta drev. Själafienden gillar inte solidaritet med sådana som han attackerar, och här är det nog alldeles tillräckligt tydligt att åklagaren låter sig fungera som en nyttig idiot i en större plan. Hotet om åtal kommer onekligen att hindra många goda initiativ för att inte tala om att redan misstänkliggörandet (som åklagaren så frikostigt bjuder på) kan få vissa bidragsgivare att dra öronen åt sig.

Men nog om det metafysiska - det var inte det som denna text skulle handla om. Det gemensamma drag vi kan iaktta i dessa tre åtal - och i mycket annat som händer i världen idag - är att rättsstatsprincipen håller på att urholkas. Detta med medias goda minne, och ofta mer än så. Här tänker jag givetvis på Me to-turbulensen för några år sedan där media fungerade som både åklagare, domare och bödel.

Vart är vi riktigt på väg?

 

179 kommentarer:

  1. Stort uppslaget i ÖT!(Wanted)

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Tyvärr tar de knappast in en text som denna. Jag får nöja mig med att skriva här.

      Radera
  2. Vad vinner man på att upprepa den där lögnen om och om igen? Är det på något sätt roligt att förolämpa andra människor? Är det så goda kristna ska uppföra sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 14:14. Vilken lögn avser du? Och om någon blir förolämpad av sanningen kanske man borde se på sina egna bevekelsegrunder snarare än att klaga på den som talar. Och ja, absolut. Goda kristna talar sant om vad lagen säger, liksom att de talar ett oförfalskat evangelium.

      Radera
    2. Kristian. Det är ju du själv som blir provocerad av sanningen. Kanske du borde lära dig att anpassa dig till verkligheten?

      Sant. Goda kristna talar om det som bibeln säger. Det gör inte du!

      Radera
    3. @Anonym 23 mars 2022 08:49, "Sant. Goda kristna talar om det som bibeln säger. Det gör inte du!" Exempel på det tack !

      Radera
    4. Anonym 00:06. Vi kan inte förvänta oss några exempel. Orsaken är givetvis uppenbar. Men det går ju an att skälla och skrävla så länge man håller det på ett allmänt plan. Men några exempel, nej, det är nog att kräva för mycket.

      Radera
  3. "Blessed are those who are persecuted because of rightousness, for theirs is the kingdom of heaven.
    WE ARE ALL PÄIVI !!

    Jag sku sej om den anonymiserade Anonymen 21.3.22 kl 14:14:
    What a stupid son-of-a-bitch! Han har gått vilse, fruktansvärt vilse i sitt hat mot kristna och Jesus och kristendomen öht. Han representerar i högsta potens lgbt-andans synd och förfall. Tyvärr -ska han bli "left behind" när Jesus kommer?

    Men som sömnige/halvt demente pres. Joseph R. Biden säger om vissa av sina kontrahenter: "Det finns ingen förklaring till sk*itstövlar!" Säger d:o om vår ovannämnde 'vän' Anonymen, som ännu inte självmant har vågat träda fram bakom sin fega signatur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Replik till 21.3. 16:08
      Såhär skriver du här ovan:

      "Jag sku sej om den anonymiserade Anonymen 21.3. 14.14:
      "WHAT A STUPID SON-OF-A-BITCH".
      Det är vackert skrivet av en troende person!
      Varför måste modern till en anonym dras in i dina kommentarer och hur vet du att denna är en BITCH?
      Skriver du om dig själv?

      Radera
    2. Allan. Onekligen är anonym 14:14 vilseförd. Men vi bör ändå vara försiktiga med att använda invektiv, menar jag. Se vad t.ex. Herrens apostel och köttslige halvbror säger i Jud. 1:9...

      Radera
    3. Så, Nyman godkänner att man kallar folk för skitstövel och stupid son of a bitch. Nå, då får jag väl retunera de orden till dig. Det är precis de orden jag tycker om dig och Allan också. Det är väl så man pratar om sina medmänniskor om man är en god kristen, har jag förstått.

      Radera
    4. Anonym 13:42. Läste du alls vad jag skrev i min kommentar ovan?

      Radera
  4. Päivi Räsänen har hållit tal och skrivit över ett givet ämne. Hon uttryckte därvid åsikter, som alla vet sedan tidigare att hon har. Varför skulle det vara hennes fel om okunniga journalister o.a. sammanblandar det med "kyrkan"?
    Eller om folk som ändå förr eller senare skulle ha skrivit ut sig ur kyrkan utnyttjar situationen, för att samtidigt få ge en känga åt en politiker de inte gillar.
    Man anser att Päivis uttalanden får "otrevliga konsekvenser" för kyrkan.
    Jeg tycker tvärtom att detta är precis vad kyrkan behöver. Sistnämnda behöver skakas om, tvingas redogöra för sin tro och ta ställning. Annars förlorar 'hon' all relevans.
    Vari består de "otrevliga konsekvenserna"? Färre skattebetalare? Än sedan?
    Jesu befallning var "gå ut och gör alla folk till mina lärjungar". Inte:"Gör dem till betalare av kyrkoskatt".
    Jeg väntar på att någon biskop skulle ta homo- och abortfrågorna klarare till diskussion.
    Jag är rädd att jag får vänta förgäves.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huhtamäki
      Nu slog du huvudet på spiken.
      Alla som följer Nymans blogg vet vad du anser om prästfrun. Församlingsbor som har andra åsikter än vad du har så har plötsligt blivit okunniga. Din väninna Päivis åsikter är galna.
      Sedan må du och Nyman tycka vad ni vill. Kristna är ni inte, ingen kristen beter sig och skriver som ni - era elaka besserwissrar. Kanske du skulle glömma homo och abortfrågan och vänligen tänka på ngt. annat, drick en kopp kaffe med grannen och upphör med att smutskasta övriga människor. Du har tydligt meddelat att du inte är homosexuell och ngn. abort lär du inte behöva, men varför?? måste du ha din långa näsa i blöt över ngt. som du inte har ngt. att göra med. Du Huhtamäki kommer att bli left behind när Jesus kommer. En elak person lär inte komma in i himmelriket. På vilket sätt Huhtanmäki är ngn. anonym feg?
      Det vore mera klädsamt för dig att skriva anonymt, då skulle blogginnehavaren nog radera dina åsikter.

      Radera
    2. Du skriver jag väntar på att någon biskop skulle ta homo och abortfrågorna klarare till diskussion. Jag är rädd att jag får vänta förgäves.
      Varför skulle ngn biskop göra det?
      I Finlands lag följs i landet. Biskopen kan inte något åt "abortfrågan" - det är inte biskopen som bestämmer i sådana ärenden. De homosexuella har lika stor rätt som du Huhtamäki att leva enligt egen övertygelse. Du lär nog få vänta förgäves på ngn. förändring - du är alldeles för gammal.
      Har du tagit upp dessa frågor i din egen frikyrka? Du är väl inte medlem i kyrkan? Hur är det med predikanten i din friförsamling - står HAN där varje söndag och predikar om homosexuella och abortfrågan.

      Radera
    3. Anonym 19:16. Nu blandar du friskt. Vi lever i ett fritt land, och det betyder att var och en får leva som de vill så länge inga lagar bryts. Men detta hindar inte biskopar (och präster) att tala Guds ords sanning klart och rent. Men tyvärr, som Allan skriver, lär vi få vänta förgäves på det. Vi börjar snart vara i tiden när det är stenarna som måste förkunna...

      Radera
    4. Anonym 18:52. "Sedan må du och Nyman tycka vad ni vill. Kristna är ni inte, ingen kristen beter sig och skriver som ni - era elaka besserwissrar."

      Så nu är den som försöker hålla sig till Guds ord en "elak besserwisser". Intressant. Och enligt dig är man inte en kristen om man säger det Bibeln säger. Nu tror jag nog att du har lite problem här...

      Radera
    5. Kristian 8:06
      Varken du eller Huhtamäki gör några större ansträngningar i att hålla er till Guds ord. Däremot missbrukar ni Guds ord när ni tävlar i vem som kan uttrycka sig mest elakt. Ni har gjort det till er livsuppgift att nervärdera, klandra och förlöjliga andra. Men ni gör er själva till åtlöje. Och ni förstår inte hur okristet ett sådant beteende är. Därför har nog Anonym 18:52 rätt.
      Örjan

      Radera
    6. Du anonyme! Kan du kanske ge något exempel på det du påstår? Jag tycker det låter mest som munväder från någon som inte klarar av att diskutera. Alltså exempel på när bloggaren inte har hållit sig till Guds ord tack!

      Radera
    7. Anonym 18:38. Som sagt kan man inte vänta sig att dylika figurer ska prestera några exempel. Som du skriver är det fråga om munväder, och sådant tål inte att man börjar ge exempel.

      Radera
  5. Himmelriket är säkert fullt av goda kristna föredömen som dr Allan "prostata långfinger".

    Tur att jag inte behöver tillbringa evigheten där i himmelriket...

    SvaraRadera
  6. Ibland går debatten emot kvinnliga präster med alla möjliga dumma bibliska ursäkter och sedan helt plötsligt är en viss kvinnlig präst en förebild för samma hycklare. Knäppgökar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:23. Ursäkta, men vilken "kvinnlig präst" avser du?

      Radera
    2. Kristian. Hon som är självutnämnd liksom du.

      Radera
    3. Anonym 08:51. Självutnämnda präster? Nu förstår jag inte. Var talas det om några sådana, och hur utnämner man sig själv? Förklara gärna närmare!

      Radera
  7. Gör väl inget man lider i det här livet, det är ju det eviga livet som gäller!?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan
      VAD vet vi om det eviga livet?
      Ingenting.
      Det vi vet är här och nu. lev

      Radera
    2. Jan. Nu blandar du också ihop saker. En förklaring är en förklaring, inget mer. Det att man har en förklaring betyder inte att man gillar allt det som denna förklaring omfattar.

      Radera
    3. Så du skulle alltså önska att gud ingrep mer konkret redan i detta liv? Förstår jag dig rätt?

      Radera
    4. @Jan 23 mars 2022 22:33, INGET på denna jord sker Guds vilja förutan !

      Radera
    5. Så om Päivi fälls är det guds vilja. Precis som det är guds vilja att barn bombas i Ukraina.

      Radera
    6. Exact ! Hur många trodde att det var Guds vilja att Jesus skulle dö på ett kors ? Behöver knappast redogöra mer än såhär ?!!!

      Radera
    7. Jan 22:33. Givetvis. Det är därför vi ber.

      Radera
    8. Anonym 01:57. "INGET på denna jord sker Guds vilja förutan !"

      Så skulle jag akta mig för att uttrycka mig. Inget sker utan Guds tillåtelse. Men det betyder inte att allt som sker är Guds vilja.

      Radera
  8. Angående MKV och understöd, undrar om inte närmare 100% av de inkomna medlen gått till de behövande ? Vi får idag per post och epost uppmaningar att bidra med hjälp än hit än dit... Själv fick jag brev per post om att understöda "Rädda barnen", skrev epost dit och de bedyrade att 90%går fram ! Det blev ett litet bidrag... SOS-lapsikylät, dit skrev jag också med en länk till https://www.youtube.com/watch?v=DHZfnv9EA7M och ifrågasatte deras arbete, ännu har jag inte fått ngt svar... Ngt som storligen förvånar är att jag fortfarande hittade denna video på YT som ju för länge sedan "bannat" swebbtv ! Se gärna vad Christer Bigander har att berätta !

    Anonym 2

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 2. Så är det. Men tydligen anser skatteverket att en förmedlare av gåvor måste betala inkomstskatt på de gåvor han/hon förmedlar... Annars skaffar man sig stor ekonomisk fördel. Nej. Detta luktar hämnd lång väg, och en åklagare som beter sig på det sättet borde avgå med omedelbar verkan.

      Radera
    2. Anser skatteverket någonting själv? Är skatteverket, eller skattemyndigheten som det heter i Finland, en stat i staten med egna regler?

      Skattemyndigheten anser ingenting. De verkställer de beskattningsåtgärder riksdagen beslutat om. Bara att kvista iväg och protestera på granitborgens trappor!

      I USA och flera andra länder har man rätt att dra av gåvor till välgörenhet i beskattningen. Då bidrar man och får ett kvitto och utgiften deklareras.

      I Finland har vi inte den möjligheten. Privatpersoner kan inte med ägna sig åt välgörenhet med skatteavdrag, inte heller samla in pengar för särskilda ändamål - tänk bara på fallet med den österbottniska kvinnan och Hassan Zubier, knivhuggningen i Åbo för något år sedan. Och en privatperson kan inte förmedla någonting utan att bli ägare till det som skall förmedlas, och då uppstår en inkomst för vilken skatt ska betalas. Då är läget ett annat med registrerade föreningar som bedriver humanitär verksamhet i enlighet med sina stadgar och med ändamålsenlig redovisning.

      Den ovan anförda åsikten om en åklagare som sköter sitt jobb på basen av Finlands lag visar med all önskvärd tydlighet att man varken litar på den lagstiftande makten, myndigheterna eller domstolsväsendet.

      Då blir bara kamratdomstolarna kvar. Mycket åsikter, lite kunskap och ännu mindre underlag. Så mycket om det här inläggets tema!

      Spectator

      Radera
    3. Spectator. Som sagt rör vi oss här i en gråzon. Det stora problemet är emellertid att åklagaren anser att Candelin gjort detta för att få avsevärd ekonomisk vinning. Detta är givetvis inte fallet, och det inser alla som inte aktivt vill se något annat. Därför menar jag att det finns goda skäl att anta att åklagaren här är ute efter hämnd - och således missbrukas rättsväsendet och rättsstaten är satt på undantag.

      Radera
    4. Det enda grå i det här sammanhanget är bevisläget. En åklagare ska kunna bevisa ett åtal. Om åklagaren lyckas framställa hållbara bevis, inte bara spekulationer och antaganden, så måste rätten konstatera att brott har begåtts och agera därefter, annars faller åtalet. På den punkten är processen helt klar. Både friande och fällande domar utan krav på verkliga bevis är tecken på det du skriver om, dvs en rättsstat på undantag. Där är vi inte ännu vad rättsväsendet beträffar i alla fall.

      Spectator

      Radera
  9. Förutom lgbti-agendan skola vi icke glömma fosterslakten. Abortfrågan är en sådan etisk fråga som verkligen borde vara kyrkornas "bord". I det stoea hallået om förhållandet mellan Bibeln och Finlands lag visade det ju sig att Räsänens åsikter även i detta fall sammanfaller med kyrkans lära. De präster som tagit avstånd från detta framstår alltså som villolärare, inte Räsänen!

    Henns färgstarka formulering om att djurskyddslagen ger bättre skydd åt djur som skall avlivas, än abortlagen ger åt det ofödda barnet, bottnar i läkarens insikt om att också fostret har förmåga att känna smärta.

    Redan vid graviditetens 7:e vecka skickar centrala nervsystemet impulser och i 8:e veckan har man registrerat EEG. Man får icke orsaka smärta åt djur, men abortens smärtor vågar man inte ens tala om. För att inte tala om någon biskop (t.ex. Åstrand) eller kherde (ex.vis Löf-Anderssen). Fegt eller medvetet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skriver:
      VI SKOLA ICKE GLÖMMA FOSTERSLAKTEN.

      Är du frisk Huhtamäki?

      Ingen normal människa skriver som du.
      I din hemby Monäs där var det rena rama slakten - djur som pälsades för fåfänga. Det var etiskt och riktigt - det bästa man kunde göra. Herren höll sin hand över dig och välsignade dina åtgärder - pengar kom till din by så att det röda gräset blev grönare. Nu sitter du och dömer än till höger än till vänster - du borde hålla dig till Smessbyn och Monäs.

      Radera
    2. Skrev Huhtamäki med stora bokstäver "VI SKOLA ICKE GLÖMMA FOSTERSLAKTEN." ? "rena rama slakten - djur som pälsades för fåfänga. " Har du missat att människan är satt över djuren ? Måste ännu tillägga, "för fåfänga", känner du till ngt bättre mot kyla & köld än en djurpäls ? Jag vill inte ha svar som förespråkar "fleece" och "microplaster" i naturen ! Djurpäls är av naturen "nedbrytbart" då den dagen randas !

      Radera
    3. anonym 00.55
      Djurpäls skriver du - bättre än ståpäls.
      Bäst att skriva med versaler - så kanske en och annan märker vad Night stalkern skriver. Jag tror nog verkligen att djuren rår över människan. Men mycket är nog ganska ruttet när man tänker på djuren - päls? mat? etc.

      Radera
  10. Huhtamäki
    Du är ute med dina sagor igen.
    Du hänvisar till ofödda barn, ett foster vid vecka 9 är 2-3 cm.
    Abortlagen i Finland hör till de strängaste i världen. I Finland är lagen om abort från 1970, dvs 52 år.
    Var det bättre förr - när en och annan praktiserade diverse metoder. tog livet av nyfödda barn - pga skam etc.
    Nu är Finland ett av de land där det utförs till antalet minst aborter. En stor del är av sociala skäl, men är det bättre som t.ex. i vårt östra grannland att barnen föds och exporteras vidare till väst med allehanda sjukdomar och hjärnskador pga moderns leverne. Visst är det bäst så, kanske du som läkare skulle ha andra tankar.
    En abort idag - sker för det mesta med läkemedel, du är inte där och skrapar ut ngt. - ingenting är utvecklat som är 1-3 cm.
    I nästa mening går du åt biskopen och kyrkoherden. Vad tycker du att de skall göra åt Finlands lag?
    Biskopen var 8 år när lagen kom och kyrkoherden var inte ens påtänkt, men du läkare Huhtamäki, troende och allvetande fanns ju då. liksom din väninna Räsänen. Varför protesterade ni inte då 1970? Det är försent för dig nu att gnälla över spilld mjölk. Dessutom lär ju alla kvinnor ha rätt att bestämma över sin kropp, det finns fall där det är fara för modern att genomgå en graviditet och den människan bör väl få bestämma vad som görs. Tror du att ngn. som av olika orsaker avbrutit en graviditet mår bättre av besserwissern, nightstalkern Huhtamäkis kommentarer.

    SvaraRadera
  11. ingen kan kan publicera på dina sidor

    SvaraRadera
    Svar
    1. De kan vi väl ? Förövrigt verkar "samhället" bli allt galnare, ngn som lyssnat till radio Vega på sistone ? trans & gay får allt mera plats på "bästa sändningstid"...Helt otroligt vad man får höra !

      Radera
    2. Det galnaste jag hitintills hört var med Camilla Andelin och namngivningsceremoni för barn... Hur kan det finnas så oansvariga föräldrar att de inte vill ge sitt barn det som det kristna dopet innebär ? Nu bortser jag från det som de flesta tror, "blivande kyrkoskattbetalare" ! Skulle du som läser detta verkligen fråga vad dopet innebär så läs katekesen ! Skrämmande vilka sökträffar man får på "katekesen" ! Vi är verkligen utsatta för en attack på "klassisk kristendom" !

      Radera
    3. Anonym 00:42. Ja, världen har blivit helt förvirrad på detta område. Läste just insändarsidorna på KP, och t.o.m. där breder förvirringen ut sig.

      Radera
    4. Anonym 01:15. Så är det, och det lär bli ännu värre. Tyvärr.

      Radera
    5. Anonym 01:15

      För att goda föräldrar inte vill sälja sina barns själar till den religiösa ondskans falska profeter.

      Radera
    6. Tycks vara många som borde läsa på om dopets betydelse...

      -https://katekesen.fi/sakramenten/34.html
      -https://katekesen.fi/sakramenten/35.html
      -https://katekesen.fi/sakramenten/36.html

      Radera
    7. Anonym 09:37

      Tror du på allvar att någon är intresserad av att läsa det där?

      Radera
    8. @Anonym 23 mars 2022 10:15, det hoppas jag i varje fall för det är frågan om evigt liv eller evig förtappelse !

      Radera
    9. Anonym 10:48

      Livlig fantasi du har.

      Radera
    10. @Anonym 23 mars 2022 10:54, fantasier är det nog någon annan som står för ! Angående länkarna till katekesen så finns även där felaktigheter ! Det heter inte "Den heliga Anden", det rätta vore "Den Helige Ande" !!!

      Radera
    11. PS. Liksom Magnus Uggla "mår jag illa" då man läser "utsätt oss inte för prövning" i nutidens version av "Fader vår".... ! Om det är ngt vi behöver så är det just "prövningar" ! Genom dessa sätts vår tro på "vågen" !, salig den som sätter sin tro till Kristus och vad Han har gjort för oss !

      Radera
    12. Anonym 10:15. Intressant! Du talar om dopet och om den kristna tron som något ont, och när en vänlig själ vill berätta för dig vad det handlar om slår du ifrån dig med att du inte vill veta. Det är inte särskilt förtroendeingivande, vet du. Men det är förstås precis så kristendomskritikerna arbetar. Tack för att du klargjorde det för oss!

      Radera
  12. Om man nu ser lite sansat på åtalet mot Candelin:

    Alla ska betala skatt på inkomster. Även gåvor är inkomster, om de överskrider den gräns som fastställts, för närvarande 4999 euro från en och samma givare under en treårsperiod. Vad inkomsterna eller gåvorna används till är ointressant för beskattaren; skatt ska betalas oavsett om pengarna gått till humanitär verksamhet eller andra behjärtansvärda ändamål. Om den skatt som undanhållits överstiger 17.000 euro handlar det om grovt skattebrott.

    När man nu ställer frågan om vart rättsstaten tagit vägen undrar jag för egen del över grunderna för den frågan. Är det fel att uppbära skatt? Är det fel att undersöka misstänkta skattebrott? Eller ska rättsväsendets åtgärder prövas enligt någon form av politisk ändamålsenlighet: rör inte min kompis? Då försvinner rättsstaten!

    Candelin säger att han inte varit medveten om skyldigheten att betala skatt och att han betalat bort den efterlysta summan. Då har han ingenting att invända mot åtalet i sak.

    Om ett brott förorsakat skada och skadan ersatts har man fortfarande att ta ställning till själva brottet och dess påföljder. Annars har vi ingen rättsstat.

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Eller ska rättsväsendets åtgärder prövas enligt någon form av politisk ändamålsenlighet: rör inte min kompis? Då försvinner rättsstaten!"

      Det är väl just så lagen om hets mot folkgrupp numera fungerar?

      Från början var den väl objektiv och motiverad men så är det knappast alltid numera. Folk riskerat att få betala extra för att säga vad som tidigare ansågs ligga inom ramen för yttrandefriheten eftersom man formulerat sig utanför ramarna för den politiskt accepterade yttrandefrihetan.

      Frågan är alltså om inte lagen om hets mot folkgrupp
      underminerar rättsstaten.Sällan eller aldrig ifrågasätts
      lagen om hets mot folkgrupp av tidningarnas ledarskribenter vilket är rätt märkligt.

      Anonym1

      Radera
    2. - Visst kan man här lätt tycka att Candelin borde ha känt till att alla pengarna bör deklareras. Finska staten brukar kunna kräva folk på skatt i alla möjliga och omöjliga sammanhang.

      Hilfe fur Mencsh und Kirke och Evangelical Fellowship of Canada har trott sig kunna undvika skatt pga av Candelins förmedling?

      Anonym1

      Radera
    3. Anonym1, staten lever på sina skatter. I lag har det stipulerats vem som är skattskyldig. Den som är skattskyldig ska deklarera för sina inkomster, löner som gåvor för att staten ska kunna uppbära den skatt den är berättigad till.

      Jag antar att de organisationer du nämner är mottagare av de medel som den här härvan handlar om. Mottagare av donationer i utlandet är inte skattepliktiga i Finland, så jag förstår inte riktigt ditt resonemang här.

      Spectator

      Radera
    4. Så bör det ju vara: de båda organisationerna är mottagare och bör väl på förhand känna till finländska skattesystemet.

      Sorgligt i alla fall att så mycket ska gå till staten
      i stället för till verkligt nödställda.

      Anonym1

      Radera
    5. Anonym1: Alla är vi verkligt nödställda. Alla har vi goda ändamål för våra surt förvärvade slantar. Och alla har vi våra uppfattningar om vart pengarna borde gå i stället för till staten.

      Det finns med den här bloggen associerade läsare som propagerar idén om nattväktarstaten. Det tråkiga med den varianten är att den också drivs med skattemedel. Och det bisarra är att när nöden inom den privata sfären överskrider individens resurser förvandlas även den mest militanta skattehataren till socialdemokrat.

      Spectator

      Radera
    6. replik 16.19
      sorgligt i alla fall att det skall gå så mycket till staten...

      Att en del av pengarna går till SEMINARIER, Candelins barn osv.
      Det är ju inte någon liten summa Candelin har haft till sitt förfogande över 340.000 euro. Kan man betala en skatt på över 200.000 euro, då kan man nog sitta i båset - och svara på frågor.

      Radera
    7. Spectator. Du har förvisso rätt i att man ska betala skatt på gåvor som överskrider 4999 euro. Men här handlar det alltså inte om en gåva till Candelin, utan en gåva han förmedlat från en givare till en mottagare. Sett i bakspegeln borde han kanske ha använt sig av en förening för detta, men det är förstås lätt att vara efterklok. Det graverande är emellertid detta att åklagaren menar att Candelin gjort detta för att skaffa sig en betydande ekonomisk fördel. Det är här hämndaspekten kommer in i bilden.

      Radera
    8. På ett mellanmänskligt plan kan privatpersoner förmedla vad som helst. När det gäller penningtransaktioner kan privatpersoner inte bara framstå som förmedlare i lagens mening. Varje inkomst som en privatperson får är skattepliktig och bör därför deklareras, om inte annat stadgats i lag. Privatpersoner inte redovisningsskyldig på samma sätt som föreningar och företag och betalar inte skatt på räkenskapsperiodens vinst, utan betalar skatt på alla sina inkomster med vissa i lag fastställda avdrag. Gåvor till tredje part är inte avdragsgilla. Du kan som privatperson inte ta emot betydande summor skattefritt mot ett löfte om att pengarna ska gå till välgörenhet, för du har inte i lag fastställd skyldighet att fullfölja ditt löfte utan kan använda pengarna själv och därför måste du betala skatt för dem.

      Om efterklokhet: ju mera pengar du avtalar om, desto viktigare är det att du tänker efter före du ingår avtal. Annars riskerar du bli lurad som godtrogen.

      Om åklagaren menar att Candelin tagit emot donationer för att skaffa sig en betydande ekonomisk fördel ska åklagaren kunna bevisa att så faktiskt varit fallet. Rätten ska ta ställning till om det misstänkta brottet är bevisat eller om det bara är prat. Om åtalet kan ledas i bevis är väl saken klar, och då har åklagaren gjort sitt jobb och sin samhälleliga plikt och pratet om hämnd kan avskrivas som prat.

      Spectator

      Radera
    9. Spectator. Åklagaren är helt klart ute efter hämnd här. Huruvida gåvorna vidareförmedlats eller inte skulle ha gått att kolla upp hur enkelt som helst. Men det var helt tydligt inte målet med detta.

      Radera
    10. Poängen är att en privatperson inte kan förmedla någonting skattefritt och inte heller en förening som inte uppfyller myndigheternas villkor. Därför spelar det ingen roll om pengarna förmedlats vidare, för när det gäller "förmedlaren" handlar det om beskattningsbar inkomst hur som helst.

      Om åklagaren anser att förmedlaren gjort betydande ekonomisk vinst för egen del i sammanhanget är det upp till bevis för hans del. Återstår att se om han klarar det. Han har haft fel förut beträffande MKV.

      Utan fakta i målet framstår insinuationerna om hämndbegär som illvilligt angrepp mot det rättssamhälle du låtsas slå vakt om.

      Spectator

      Radera
  13. Det var ju en bok som kom ut för några sedan av föregående bispen (broder Björn).
    Frågan är om det var lämpligt att en biskop, som högtidligen (väl?) lovat hålla sig till Guds ord, offentligt för fram åsikter som strider mot Guds ord ang. lgbt:arna och könsneutrala kyrkovigslar av denna grupp.
    Statskyrkan kan väl inte vara en vindflöjel som vänder riktning allt efter vad som är poppis i samhället för tillfället. Gud har insatt vissa skapelseordningar gällande äktenskapet.
    Att helt rätt fördela lag och evangelium klarar väl ingen av oss. Men en som gör det är Jesus Kristus. När han talar med den ertappade äktenskapsbryterskan säger han: "Gå och synda inte mera". Han förlåter kvinnan hennes synd, men upphäver INTE Guds bud.
    Man behöver kanske ej hata homosextare som människor utan UTLEVD HOMOSEX!
    Detta torde ha framkommit i alla inlägg i denna sak som K. Nyman publicerat.

    Hälsn. från Smedsby-doc


    SvaraRadera
    Svar
    1. Huhtamäki
      Du skriver Jesus Kristus talar med den ertappade äktenskapsbryterskan ( vilket konstigt ord) säger han Gå och synda inte mera.

      Var kvinnan ensam i busken? Hade hon ev. sällskap av ngn äktenskapsbrytare eller ev. förbrytare?
      Det vet ju du Huhtamäki - läkare, troende, predikant, gynekolog m.m. Allvetande med tillstånd att nedvärdera människor med tillstånd av BIBELN och Guds namn.

      Radera
  14. Ang. den anonymiserade Anonymen 22.3.22 18:59:
    Med tanke på den smörja han ("hen"?) skriver om abort som är MORD enl. den hippokratiska eden som alla legitimerade läkare har givit, kan man misstänka att han just och just klarat grundskolan (gått varje klass två ggr om?
    Vad vet du om att ha blivit TVINGAD att göra en skrapning av foster, där man sett små armar och ben och huvud komma ut med skrapet och utsugningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huhtamäki
      Vad vackert du skriver: kan man misstänka att han just och just klarar grundskolan( gått om varje klass två ggr om?)

      Det är din bedömning läkare Huhtamäki: du har rätt, du kan läsa du har varit gynekolog etc. i det oändliga.

      Fint att du hatar det mesta i ditt land. Allt är skit. det finns 2-3 gudomliga personer i landet.

      De är Huhtamäki him self - som of a BITCH och pälsfarmare Nyman och prästfru Päivi.

      Sedan tar det slut - övriga kan inte läsa, har gått om en massa klasser.
      Hur kan du ens tro - att ngn skulle tro på dig - och dina sagor.
      Alla får väl ha en åsikt liksom alla dina åsikter som bäst består av att hacka på människor, med utlevd homosexualitet.
      Nu har du gett dig på kvinnor som gjort abort. Att du inte skäms.
      Gräset i Monäs är dollargrönt - ack huru länge - en efter annan får sätta lapp på luckan - det finns inte längre någon framtid för den branschen. Må då vara att djurpälsar värmer.
      Vem köper sådana i Finland, Nyman och Huhtamäki - 2 personer.

      Radera
  15. FN är på gång att främja abort på sociala grunder, LGBTQ-agendan och t.o.m. sexualisering av barn (=pedofili - utförd främst av dessa otäcka homos), som lösningar för att - hör och häpna - minska 'climate change'!!
    Som archbishop Kirill (och kanske även Putler) skulle karaktärisera som västländernas moraliska förfall. - Muito bom!!

    Doc Huhtamaki, Monäs

    SvaraRadera
    Svar
    1. du skriver: " sexualisering av barn = pedofili utförd dessa otäcka homos.

      Snälla Huhtamäki tror du verkligen på vad du skriver.

      Pedofiler är nog personer med ngn psyk.störning.
      Om 2 damer eller 2 herrar trivs, så knappast är dessa pedofiler.'Flest pedofiler hör man om i diverse religiösa sammanhang.

      Radera
    2. du skriver som archbiskop kirill och kanske även PUTTER.....

      Huhtamäki - du sympatiserar med Ryssland. Fint land, som hela världen vänder sig emot. Men du höjer Kiril och Putter till skyarna. Vad är det med dig?
      Allegro går väl fortfarande varje dag. Köp en biljett.

      Radera
    3. Faktum är att Allan för det mesta har rätt i det han skriver även om det kan ske på ett ngt "burdust" sätt...

      Radera
    4. Anonym 24.3 kl 17.31. Det är nog inte så att det är mest religiösa kretsar som sysslar med pedofili eller med andra ord barnaskändning men på grund av vad kristendomens grundare " Barnens vän" Jesus Kristus står för så blir det mycket värre om en " kristen gjort så" och det kan man förstå. Problemet är att om det har satts ur system hur barnaskändare skulle behandlas i själavården och man kan egentligen bara tänka sig ett straff; döden såsom det tidigare var med våldtäkt och äktenskapsbrott. Redan 1734 års lag var så mild att man inte funderar länge på vad det kan ha inneburit. Man hade ökat kontakterna med europa p g a upplysningen och flirten med det hedniska gamla grekromerskariket och man ville inte mera ha dödstraff. Vad förstörda barn och andra barn gjort före könsmogen ålder räknas inte men om man vill säga att straffen är lindriga så har jag läst att frestelsen till incestuös pedofili går över på mindre än ett ögonblick om man kommer i den och boten blir bestående. Människor som ännu tyngs av minnen av ett syndigt liv kan börja överreagera på alla slags stimuli och tror att det är vanligt men man kan skända barnatrons trygghet hos offren utan att detta skulle minska på det absoluta straffets nödvändighet. Folk söker sig bort från kyrkor och samfund där domarna inte varit korrekta och också gällande den homosexuella synden vänder sig de flesta som kommit i kontakt med sådant bort ifrån snabbt nog. Det kan inte göras lovligt i kyrklig regi; ännu när det gäller äktenskapsbrott står det i Sakarja bok att den skröpligaste skall då vara som David (med hans synder) som man ändå inte kan rekommendera någon att prova på vad han gjorde,men de har sina synder förlåtna och vill inte göra så igen som de gjorde under sin förnedringstid. Detta skall inte i absurdum utnyttjas av folk som vill bättra sitt rykte utan skall förstås att när man fatta tron vill man inte ljuga stjäla göra hor eller mörda mera och många som växt upp på trygga ställen har det med sig att de vet att livet som kristen inte ska vara sådant eller med annat avguderi mm Ulrik Torsten Nils

      Radera
  16. Anonym-fegisen (22.2.22 18:03):

    Du kanske inte kan läsa, mina debattartiklar mot FOSTERSLAKTEN pga. bekvämlighet och skörlevnad finns väl fortfarande i digitalserade Vbl från 1980-talsskiftet. Var du ens född den tiden, är du ännu inte ens torr bakom örona? Man kan ju undra mtp. på din smörja ang. abort som du tror dej veta något om, men i verkligheten inte vet det minsta lilla om. Du har tydligen inte någonsin varit i någon operationssal och skrapat och sugit ut fosterdelar.

    Huhtamäki ( fd. M:sala-socialist - gräset är numera dollargrönt i Monäs)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken fin kommentar av läkare huhtamäki, roende person som uttrycker sig så fint.

      Du kanske inte kan läsa... Var du ens född....Är du torr bakom öronen....
      Du tror dej veta ang. abort...
      Du har tydligen inte varit i någon operationssal ...
      Vänligen välj ngt. annat ord är fosterslakten.
      Jag förstår att du är troende!

      Radera
    2. Huhtamäki
      Du skriver FOSTERDELAR
      Vad menar du?
      Har du ngn kommentar till din beskrivning av fostersugningen.
      Jag tror att du skriver en massa smörja, men du kan ju läsa.

      Radera
    3. Du hänvisar till debattartiklar som ingått i VBL på 1980-talet.
      Hur skulle ngn. kunna veta vad du skrivit i VBL för 42 år sedan.
      Tror du att folk i allmänhet har ngn. klippbok med artiklar som du ev. skrivit för tidningen i fråga.
      Har du reda på vad ngn skrivit i tidningen på 1930-talet?
      Knappast har du det. Elakheter = troende människa. Mår du inte bra - kanske aningen illa. Hur kan ngn. som du vara läkare?
      Pensionerad får man hoppas - hemska öde att råka ut för ngn. som du.

      Radera
  17. FaderAllan ha knapra piller igen..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fader Allan
      Käkade jävligt mycket piller idag. Kanske HAN den STORE är i molnen.

      Radera
    2. Huhtamäki du skriver till ANONYMFEGISEN 22.2.22.
      en massa blaha...
      Sedan påminner du alla på Nymans blogg att du är f.d. Munsala socialist. Härefter är du en KD -anhängare - med P.R som det som är ditt hjärta närmast.

      Radera
  18. Vem är åklagare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. Jag har förstått att det är fråga om samma person som i MKV-målet.

      Radera
  19. Anonymen tycks vara mycket väl medicinskt bevandrad, han har studerat medicin (på nätet?), han vet hur det går till i op.salar då man suger och skrapar ut fosterdelar - han vet allt. Men han är tyvärr i verkligheten en nolla. En typisk produkt av Dunning-Kruger-effekten.

    Ang. avlivningen av ofödda foster/barn:

    WHO-statistik: -73,3 milj. aborter förverkligas varje år worldwide
    -200.821 oskyldiga barn dödad varje dag
    -8.367 varje timme

    Slöseri? Visst,men i stort sett tiger kyrkorna, hukar för den allmänna opinionen, för PC!

    Abortindustrin utrustas med mycket pengar från ett dussintal länder, FN, EU och rika knösar typ George Soros.

    Hochachtungsvoll
    Dr Faderalla, sir, K:holm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huhtamäki
      Vackert skrivet av en läkare. Du har ju skolning och skriver som du blev undervisad att göra. Du hänvisar till Dunning -Kruger effekten. Fint att du igen orkar vara elak. Menar du att man i Finland dödar 8.367 barn varje timme? Vi har ju talat om situationen i Finland - inte i världen. Kan du uppge i vilket land man aborterar flest barn- Är det i Finland? Du som varit med i operationssalen och sett det mesta. Andra människor kan inte ha ngn. åsikt, det är bara du Huhtamäki som vet allt. Om du nu är läkare - är det på riktigt? eller är du ngn. självutnämnd som studerat på nätet? Då kunde man verkligen tro att en som svurit Hippokrates eden skulle ha ngn. slags empati för människor och inte sitta och skrika om än det eller det andra. Nu när det krigas i världen och människor kommer hit till ditt lilla skitland - kanske du om du nu är läkare kunde ge ngn.slags hjälp åt människorna som kommer. Du har ju dina dollarmiljoner och kan gott bistå - utan att hacka på andra som kanske inte vet lika mycket som du tycks tro att du kan.
      Som kokkolabon brukar säga: HE FINNS INT NA SURROGAT FÖR VETE - men he hjälper ti va tyst.

      Radera
  20. Sen har vi detta med dessa vidriga "pridetåg" (Kirill i Moskva kallar dem Hin Ondes='fenins' upptåg - han må då anse vad han vill ang. ryssarnas specialoperation i Ukraina, men här åtminstone träffade han rätt nära den depraverade västvärldens akilleshäl!)

    Den som är delaktig i ett pride-tåg där mycket exponeras, lössläppthet florerar, beteenden som signalerar "allt är tillåtet/normalt-om-du-själv-gillar-det" uppvisas kan ev. börja kasta sig i en totalt fri sexlevnadsstil.
    Pridetåg idag är inte fråga om att stolt vara solidarisk med en marginell grupp. Att protestera kan väl vara en rättighet, men i dessa "tåg" kommer mycket promiskuöst beteende fram: homogubbar med klädsel där 'kikkelin' är synlig och verkligt framhävd eller män i Lederhosen och piskan i hand!!
    Pridetåg med utformningen "the more-the merrier eller "chockera och utmana" har verkligen ingen plats på våra gator. De är organiserade av manipulativa arrangörer med sin egen agenda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. LILLA ALLAN

      Hur är det med ditt sexliv?
      Du är så intresserad av andra människors liv. Köp nu en PRIDE flagga och sätt den på din balkong i Smedsby eller kanske på en farm i Monäs.

      Radera
    2. Du skriver: HOMOGUBBAR MED KLÄDSEL DÄR KIKKELIN ÄR SYNLIG OCH VERKLIGT FRAMHÄVD ELLER MÄN I LEDERHOSEN OCH PISKAN I HAND.

      Allan
      Har du varit med på ngn Pride marsch?
      Det har du ju säkert - som du fantiserar. Knappast är ngn. klädd i LEDERHOSEN - det är din sjuka fantasi.

      Du har inte varit läkare. Tror du att ngn. på Nymans blogg, varav de flesta inte kan läsa, skulle tro att du är läkare.
      Du är ett stort skämt. Du är inte ens troende, utan vill få någon att tro att du är det. Men det är du inte.

      Radera
    3. @Anonym 24 mars 2022 22:45, Du skriver med versaler... du har nog inte på riktigt sett vad som kan förekomma på dylika event ! Vill inte sprida dynga på bloggen så det får vara med att länka denna gång.

      Radera
  21. Ännu:
    Pride- och HBQTI-rörelsen vill mera än bemötas med respekt och som likvärdiga människor. Man strävar efter ett förändrat synsätt på kön och identitet, på moral och normer, på frisinne och tolerans - även om traditionell kristen syn på sex och samliv INTE tolereras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huhtamäki sir
      - även om traditionell kristen syn på sex och samliv INTE tolereras.
      Hur skulle du definiera sex eller samliv är det olika fenomen eller vad avser du? Det är ju Dunning- Kruger effekten - du vet - läkare som du är - kanske kan förstå.
      Traditionell kristen syn på sex. Vad menar du med det?

      Radera
    2. Allan är varken kristen eller läkare. Bara ett troll!

      Radera
    3. anonym 19.55
      Håller med. Allan är ett troll - snart är det påsk. Kanske han flyger iväg på någon kvast. Han är inte verklig - en fantasiläkare. Kristen? - Då kan man skratta gott....

      Radera
  22. Dunning-Kruger-effekten når nya höjder hos Z-zombiens (Anonymen) dravel och smörja ang. aap. Nu vet denna alien mera om aborternas antal än WHO:s statistikexperter, hahaa..!!
    Han ("hen"?) har ju studerat medicin i 8 år men vet ingenting annat än den smörja som går att hitta på nätet eller i ÖT. Pga. av pur opportunism yttrar han sig, men vågar ej stå för sin gegga offentligt med namn och allt pga. att han inte tror på den ateistiska ideologi han står för? Elo sku han skämmas ifall allmänheten sku få reda på han identitet? Trot den som vill.
    I Finland dräps över 8000 ofödda barn årligen! Denna dödsindustri har pågått över 50 år och här har en stor arbetspool gått förlorad för landet. Nu försöker man i stället importera s.k. invasiva arter från utlandet för att fylla upp behovet.

    Piirtää : Skinnkungen/senare dr:n från Smedsby/Monäs

    (När M.salafarmarna i tiden kom i sina lyxiga vrålåk till Glakarleby, frågade Slotte (skinnuppköparen): "Ni haa väl mee ti bästa minkstsinna mee idär?")

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huhtamäki

      Nu skriver du underligt:

      Z-zombiens dravel?
      Du vet inte vad du skriver:
      Bokstaven Z symboliserar stöd för det ryska anfallet mot Ukraina. Då vet vi det att du sympatiserar med ryssarna. Att använd en rysk militärsymbol + ett negativt ord om människor visar nog att du ännu har mycket att lära, trots att du skrev studenten efter ett år i samskolan.
      För det andra Zombie? Det kan du utnämna dig själv till.
      Sedan kommer du till uttrycket invasiva arter.

      Det ordet används om växter och djur som sprids snabbt och inte hör till växt- eller djurriket i landet. Används inte om människor, men det gör du för att få nedvärdera folk från övriga världen.

      Radera
    2. du skäms inte Huhtamäki trots att allmänheten vet vad du skriver.
      Dina elakheter som du leverar dag ut och dag in skulle få de flesta att skämmas. Men ikke Huhtamäki.

      Radera
    3. Munsalafarmarna kom i lyxiga vrålåk till Glakarleby.
      Nu skriver du om tider före 1976.
      Fanns det många vrålåk den tiden?
      Kanske farmarna från Monäs som var på besök i Kokkola kom i något dollargrin för att markera hur stadda vid kassa de var.
      Förutom att vara ute och slåss, supa och ställa till oreda. Det var Munsalaborna duktiga på.

      Radera
  23. Tror nog att pälsfarmningen kommer att resa sig igen. Det anser även Vexala-farmaren Kenneth Ingman i dagens blaska (finns kanske också i ÖT) trots ett par magrare år. Så har det varit under alla årtionden sen 50-60-talen.
    Kvinnorna har alltid behövt ngtn varmt att drapera sig med - i t.ex. Kina, Ryssland, Grekland. Bättre med naturligt än fleece o.dyl. klimatosmart!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
    2. Kommentarer innehållande svordomar raderas.

      Radera
  24. Vad handi homogruppin beträffar kan de kanske ha rätt bli mer accepterade (bara de avstår från shameparader och UTLEVD homotus), men ICKE att di skall ha samma rättigheter som en kärnfamilj. Samhället bör skydda kärnfamiljen för att ge barnen trygghet. Till ett homosexförhållande hör definitivt inga barn!!

    Hmaki, sir
    Dr der gesamten Heilkunde

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan, jag känner flera homofamiljer som har barn. Retsamt för dig, men det är ditt problem.

      Radera
    2. Allan. Statsministern växte upp i regnbågsfamilj. Hon har väl klarat sig bra?
      Det är väl en nagel i ögat på dig.

      Radera
    3. Jag håller med Allan om att barn inte hör hemma i homosexförhållanden. Precis lika lite som i alla sexförhållanden. Men rena sexförhållanden brukar inte inledas i syfte att alstra avkomma. Homosexförhållanden leder inte heller till oönskade graviditeter/aborter. Vilket ju är positivt.
      Barn hör hemma i förhållanden där kärlek är den sammanhållande kraften. I en kärleksfull familj där allas behov blir tillgodosedda finns också utrymme för vuxet "sängmys".

      Radera
    4. Anonym 19:49

      Sexförhållande? :D Vad är det för sjuk fantasiverklighet du lever i? Inte har homosexuella mer sex än heterosexuella! Var har du hittat någon sådan dumhet? Sexförhållande. Har aldrig hört det ordet förut. :D

      Sedan, du har säkert läst i skolan hur barn blir till. Ids inte ens försöka med jungfrufödslar och storken. :D

      Radera
    5. Du håller med Allan.
      Ni har kanske ngt. sängmys. Naivt att tro att barn har det bättre med heterosexuella personer, det är väl inte könet som avgör hur barn behandlas. Växer alla barn upp i harmoni med fredagsmys...
      Man kan ju undra - över din formulering Homosexförhållanden leder inte till oönskade graviditeter /abort. Hur skulle det vara möjligt? Fader Allan och du vet

      Radera
    6. Anonym 21:10 och Anonym 15:57
      Sexförhållande låter konstigt i mina öron också, men eftersom Allan valde det uttrycket, så skrev också jag så. Han tycker att barn inte hör hemma i homosexförhållanden, jag anser att barn lika lite hör hemma i heterosexförhållanden eller andra förhållanden som man har bara för att få utlopp för sina sexuella lustar. När jag själv var ung så kallades ett sådant förhållande för KK, kanske ni förstår det begreppet bättre?
      Sedan var det ett konstaterande från min sida, åt herr Huhtamäki, att det väl är positivt att det inte finns risk för graviditet och därmed behov av eventuell abort om man har ett sexförhållande med en person av samma kön. Med tanke på hur ni protesterar mot det undrar jag: Vet ni själva hur barn blir till?
      Sen vet nog alla som har eller har haft barn, att barnen kommer i första hand och föräldrarnas behov att få utlopp för sin sexualitet kommer i andra hand. Därför valde jag ordet 'sängmys'. Med barn i huset så finns det oftast bara en lämplig plats att ha sex och det är i sängen. På natten. Tyst och försiktigt. Mysigt.

      Radera
    7. @Anonym 26 mars 2022 23:13, kan inte annat än att hålla med !

      Radera
    8. Ok. Sexförhållanden är väl något som bara kristna heterosexuella har då... Verkar som att dom tänker på sex mest hela tiden...

      Radera
    9. Anonym 13:21
      Så är det väl inte alls. Sexförhållanden är självklart vanligt bland unga överlag. Jag kan inte tro att kristna heterosexuella över huvudtaget skulla vara överrepresenterade bland de som har sexförhållanden. Min erfarenhet är dock den att de som fått kristen uppfostran är bättre på att ta för sig på det sexuella planet, mindre blyga och mer nyfikna på att upptäcka nytt.

      Radera
  25. Anonymen=Dunning-Kruger-potentaten i högsta potens? Försvarar homosexförhållanden vilka är en styggelse enligt Guds ord - och onaturliga! T.o.m. lägre stående däggdjur än människan har denna sak klar för sig.
    Dessutom är han riktigt medicinskt bevandrad. Har vistats i op.salar, sjukhuspat.rum, på priv.mottagningar. Vet hur fosterdelarna kommer ut vid vakuumextraktioner och urskrapningar, ett blodigt hantverk. En riktig gynekolog och obstetriker? Pöllot! Han har kanske klarat folkskolan, möjl. ett år på fhsk? Har "studerat" på "näte" och Google? En sann expert på livets och dödens hemlighet som föredrar uppträda anonymt av rädsla - för vad? Allmän skam, stryk??

    Det fanns (finns ännu?) för en tid sen en prästvigd man (Sadinmaa) som högljutt gav stilpoäng för kyrkvigsel av homofiler. Lär ha fått en tillrättavisning av domkapitlet, betraktade den som en seger för honom själv, firade med bubbel på TV! Hur gick det med Svenfelt i Larsmo? Fälldes av biskopen! Vet inte hur det gack för Sadinmaa (fråntogs knappast sina prästrättigheter i sin performans och teater med domkapitlet).
    Alla homosexuella handlingar (utlevd homosex) kanske med undantag av oskyldigt, sk. 'sängmys' bör nog fördömas och konversionsterapi förespråkas.
    Som profeten Amos sa: "..Låt rätten välla fram som vatten och rättfärdigheten som en outsinlig ström!"

    Pälsfarmningen!
    Tillbaka till en anekdot från hembyn: Fabbo hade fått skinnlikviden (en överdådig dyl.) och började känna sig slöserisjuk. Begav sig dollargrön i uppsynen till Rinta-Jouppis i Tervajoki för att göra affär och köpa bil. Lär ha sagt:"Ha ni Volvo? Lägg två!" Hahahaa..
    Hade förstånd att inte begära Cadillac. De mera dollargröna i byn skrattade och hade roligt åt denna "letkautus". Men flera farmare som tidigare varit smittade av sosse- eller kommunistbacillen blev något förnärmade, lätt rasande och gröna i uppsynen, detta trots att de nästan alla själva nu var var mer eller mindre lyckade eller misslyckade pälsdjursfarmare (jordbruket var olönsamt och fisket osäkert).

    Huhtamki (Korsholm)
    Dr med. univ.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan. Jag föredrar att skriva anonymt eftersom jag inte är intresserad av hemliga sexträffar med dig. Vet ju att det är sådant som intresserar människor som du. Smygbögar som är skiträdda för att avslöjas men gärna står med rumpan bar i skogens mörker sena kvällar. Avslöjar du mig, då faaan! Brukar dom säga innan dom springer hem till frun och barnen...

      Radera
    2. @Anonym 26 mars 2022 13:53, är du en av dem som tjänar pengar på att köra in den i "avloppet" ? PS. trodde aldrig jag skulle behöva ställa denna fråga just här !

      Radera
    3. 23:47

      Nå, nu fick du ställt frågan. Blev du tillfredsställd? Kanske du är en av dom djupt religiösa män som gärna vill betala för en sådan tjänst? :D

      Radera
  26. Allan
    Här är det många som kommenterar anonymt, men du tror att det är en enda person. Det säger mycket om din intelligens.

    Du påstår att den som kommenterat är ateist, dum, saknar skolgång etc. Gör dig till ngn.slags domare och påstår att anonyma är medicinskt kunniga. Du är arg på det mesta: kvinnliga präster, homosexuella personer, folk från utlandet osv.
    Det ger dig rätt att skälla och skriva elaka kommentarer, nedvärdera människor. Du tjatar på om homosexuella - hatar personer som inte har ngt. problem att en del människor lever annorlunda. Du gillar att stalka människor, hotar med trollfabriker i Ryssland. Använder ryska militärsymboler när du spyr galla över ngt. som kommenterats och som du inte accepterar. Sedan kommer du in på rapparen Svenfelt - den typen sade upp sig själv. Han ljög när han blev prästvigd. Nu är gossen och rappar i Etiopien. Han kunde kanske ha varit präst, men "lessare" som han är måste han ju underordna sig "lessarskaran".

    Anekdoten från Monäs visar tydligt hur dum du är. Fabbo borde ha valt en Cadillac.

    Stor i orden men liten på jorden.

    SvaraRadera
  27. Det frågas om rättsstaten. Kan den vara korrumperad om folket är krrumperat. Om besluten görs med majoritet och minoriteten garanteras rättsskydd så är det en rättstat. Stat betydde förr utkomst d v s vad man levde av,såsom jordbruk handel hantverk och annat och staten idag består av det sammanlagda antalet medborgare och vad man arbetar med för att kunna ha det viktigaste såsom mat kläder och bostad och skor kan vi väl säga framförallt i vårt klimat. Men om majoriteten besluter om något som strider mot Bibeln Jah Guds Ord och vill sätta tvång på den tidigare majoriteten som är nu i minoritet eller står det kanske och väger när allt kommer omkring. Rättstatens beslut skall tas med fakta. Bibeln är fakta framförallt för frälsningen. Fjellstedt säger i sitt företal till Nya Testamentet årg 1869 att Jesus och Gud ändå är närvarande varhelst en själ längtar efter honom. Därför kan vi visa respekt också för hemmakristna och det som fått nog av käbblet i de här frågorna. Jag säger som jag skrev på juho pihos kommentarer att Bibeln är Finlands profet. Var inte rädd Guds Nåd går nog fram men en dag måste vi dö om vi inte lever på jorden vid Kristi återkomst. Syndernas förlåtelse uppfordrar till sanning i hjärtegrunden. Vi behöver inte hålla med om falskt vittnesbörd. Själv har jag knappt talat ett Guds Ord till någon sen jag efter sjukhusvistelse och bostadslöshet fick stödd kommunal lägenhet jämte öppna vården. Ulrik torsten nils bostadslös från juni 2020 till februari 2021.

    SvaraRadera
  28. När det gäller vårt liv här som kristna så är vi liksom överösta med svagheter, och vi har en väldigt stor benägenhet att synda emot Guds vilja!
    Åtminstone jag är nog inget exempel på hur en Kristen människa borde leva.
    Ofta tvivlar man om man alls får vara en Kristi efterföljare eftersom man så
    ofta misslyckas.
    Men detta till trots så har Bibeln,Guds ord ett väldigt starkt inflytande i en Kristens liv, På så vis att om bibeln fördömer en handling i mitt liv, så är jag den felande! oberoende av vad jag själv tycker eller vad andra säger och anser om saken. Det betyder att samvetet anklagar mig och jag måste böja mig under trons lydnad. Denna situation leder en Kristen till att söka en utväg ur sitt misslyckande, enda utvägen är att söka frälsningskällan som är Jesus Kristus.

    Så med tanke på de diskussioner som förs idag angående ex. Om utlevd homosexualitet är en synd osv. Så är det bibeln som ger svaret på den frågan. Det kvittar vad jag tycker, men I bibeln finns svaret! I bibeln finns också ett annat svar! nämligen om hur vi fast huru misslyckade och syndiga beretts en utväg ur vårt bedrövliga tillstånd. Men för att få del i denna frälsnings möjlighet behöver vi låta Guds ord dömma oss, och böja oss under ordet. Då skall Guds ord trösta oss och ge oss frid, samt hoppet om ett evigt liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anonym 26 mars 2022 20:07, Tack för den texten !
      Instämmer helt, det kunde lika bra ha varit jag som skrivit !

      M

      Radera
  29. "Anonymens" mask håller på att falla. Typ grönt troll från Putlers Leningrad-fabrik!

    Bibeln är tydlig om homosexualitet:
    Det är i situationer då kyrkan sätts på prov i helt avgörande teologiska frågor som VÄRDEGRUNDEN pekar ut riktningen.
    Vi måste vara tydliga att klart beskriva konkreta konsekvenser av vad Nya testamentet säger. När Paulus skriver om förutsättningarna för att ärva Guds rike (De som UTÖVAR homosexualitet skall INTE ärva Guds rike, 1 Kor 6:9) så är det inte en lokal fråga. Den är universell och därmed en slutsats i Skriften, som ingen kan ändra på (en tyst majoritet hörs ofta inte när en högljudd minoritet -LGBTIQ-lobbyn- dikterar villkoren för vad människor ska tycka och tänka). Dock är det Gud och inte människan, som till slut skall stå som domare över allt skapat. Men detta får inte hindra oss att tydliggöra en klar värdegrund i den aktuella frågan.
    Vi kan således inte smita undan vårt ansvar utan måste ge människor den vägledning som är en konsekvens av det som Bibeln faktiskt säger.
    PRAKTISERANDE homosex, utifrån vad Bibeln säger, är otvetydligt SYND. Det har funnits en samstämmighet om detta genom hela den protestantiska reformationen, och även dessförinnan fanns det en klar teologisk övertygelse i frågan.

    Send the Fire (ur Frälsis repertoar)!

    don H-mäki, sr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan. Gud är onda människors uppfinning för att få förlåtelse för sina grymheter och sitt hat mot sina medmänniskor. Det finns inget himmelrike eller helvete annat än det som människor skapar för varandra här på jorden.

      Jag är säker på att du själv är den som mår sämst av att peka ond finger på andras livssituation. För jag bryr mig inte om att du sitter där och hatar andra människor. Ditt eget illamående är ditt eget sätt att bestraffa dig själv.

      Radera
    2. Sedan, homosexualitet är fullständigt normalt och det kommer inte att förändras vad du än tycker! Homofobi är däremot en sjukdom som får homofober att må psykiskt dåligt, så sök professionell hjälp!

      Radera
    3. @Anonym 27 mars 2022 12:52, Du har 100% fel !

      Radera
    4. Anonym 12:52. Hela denna diskussion har gått helt utanför ramarna, men din kommentar är sådan att jag inte kan låta bli att kommentera den.

      Du svänger 180 grader på verkligheten här. Men tyvärr blir det allt fler som gör så. Men tvärtom mot vad du skriver förändras inte verkligheten ens med majoritetsbeslut. Dock kan vi förstöra mycket för det uppväxande släktet, och där kommer sådana som du att ha en stor skuld.

      Radera
  30. Om vi skulle villa vara elaka mot Anonymen, vilket vi är - kunde vi
    ironisera litet över hans uppenbara vurm för "avloppet" (det manliga!), men vi ids ej. Hahahaaaa Han rasar, mår dåligt och torde vara i behov av snar hjälp (psykoterapi?)

    Men tillbaka till vårt tema:

    Man kan se det som en synd mot både den enskilda människan, församlingarna och oss själva om vi inte är tydliga i frågor (hbt!!) där Bibeln tveklöst säger att om du lever på det sättet (UTLEVD homosex) så ÄRVER DU INTE GUDS RIKE. Med andra ord så missar du himlen och hela saken kan vara avgörande för evigheten.

    Revisionism är ett modernt påfund som har till uppgift att vrida på bibeltexter för att få dem säga motsatsen till vad de innehåller.

    Novus ordo Mundi (?)

    senor Allan

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Hahahaahaa
      Han rasar,mår dåligt och torde vara i behov av snar hjälp (psykoterapi?)

      Här skriver du träffsäkert om dig själv Allan Huhtamäki, utgången från Monäsby, nightstalkare och Z-anhängare. Du kanske inte läser tidningar men redan den 15 mars fanns i ledaren bl.a. i ÖT om bokstaven Z. Det har du nog noterat, men du är en ryssvän - det har framkommit i dina inlägg här på Nymans blogg och eftersom Nyman godkänner att du använder Z så är ni båa involverade i Ryssland, som anhängare av ngt. som övriga världen tar avstånd till.

      Anledningen till du skriver i pluralis är uppenbar, du och Nyman skriver likadant därför använder du formen VI.
      Du är säker på att Du skall ärva Guds rike, men när den dagen kommer blir du alldeles säkert Left behind. Tror du att sankte Per släpper in dig? Knappast - en man full av hat. Under hela ditt liv har du väl inte gjort annat än kritiserat och hackat på folk. Om det är sant att du har en läkarutbildning, så är man förvånad över all skit som du skrivit på Nymans blogg.
      Ena dagen är du sr. Huhtamäki, en annan sitting Bull, Nightstalker, osv. i det oändliga - det om ngt. tyder nog på allvarliga psykiska problem - kanske rentav på ngn. diagnos?

      Radera
    2. Troll som Allan brukar ha löss. Därför skriver trollet Allan, vi!
      Troll är inte kristna. De är demondyrkare.

      Radera
  31. Skriver du om dig själv i plural nu, Allan? Eller vem är "vi" som du skriver om?
    Om du sen på nytt tar och läser vad som vem skrivit här, så inser kanske du också vem som 'vurmar' för "avloppet".

    SvaraRadera
  32. Anonymen 10:27

    "Tyhjäntoimittaja" (="avloppet"?) försöker övervinna det GODA med det ONDA. 'If you tell a LIE long enough...' Hahaaaaha

    Det är naivt att tro att syndiga människor skulle kunna göra rätta moraliska val av sig själva.
    Gud är inte naiv. Han vet att vi alltid kommer atthitta på sätt att försvara synden, i stället för att omvända oss. Så Han ingav de bibliska författarna vad de skulle skriva. Tvärtemot vad Anonymen, diverse fd. biskopar, kherdar o.a. präster påstår, så säger Bibeln att Gud är ofäränderlig. Det Han kallar synd förblir synd för evigt (bl.a. hbt, aap). Bibeln ger tyvärr inget stöd för att vi skulle ha rätt att makulera vissa bud, för någon slags "tolkning för vår tid.
    Den som anser sig veta mera än Bibeln om förbjudna sexuella förbindelser (homotus, pedo, sado-maso, incest - för att bara nämna några), säger samtidigt att den vet mera än Gud själv, för det är ju Han själv som talar i t.ex. 3 Mos 18.

    "Ni som älskar Herren, hata det onda" (PS 97:10)

    Z - han lever! Farväl till vapnen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huhtamäki Z-man Putin vän

      Onödigt att du skriver om Gud. Glöm dina bibelcitat.
      Du har sex mellan öronen - du kan inte tänka på ngt. annat.
      Alla din inlägg på Nymans blogg handlar om de homosexuella, Pride osv. Ni om älskar Herren - uppför Er!

      Radera
    2. Anonym 18:37. Denna diskussion har som sagt gått utanför alla ramar. Men jag vill ändå påpeka det ytterligt felaktiga i ditt sätt att se på dessa saker. Som kristna som älskar Herren FÅR vi inte glömma Bibeln. Gör vi det visar vi uttryckligen att vi inte älskar Herren. Det bästa sättet vi kan uppföra oss är att hålla fram vad Bibeln säger om synd och om rättfärdighet - oavsett om sådana som du gillar det eller inte. Sedan kan man förstås alltid diskutera sättet detta görs på, och jag är nog av den åsikten att det alltid är bäst att låta bli invektiv och dylikt.

      Radera
    3. Nyman
      Läs HbL 29.3./krönika av Korkea-aho.

      Radera
    4. Anonym 09:09. Jag har inte Hbl, och Kaj är dessutom sannerligen ingen auktoritet när det gäller verkligheten och sanningen i dagens läge.

      Radera
    5. köp dagens hbl

      Radera
    6. Anonym 10:17. Jag skulle aldrig ens komma på tanken att betala för att få läsa den ifrågavarande kolumnen. Som sagt är Kaj i dagens läge tyvärr så vilsen att ingen borde läsa det han skriver.

      Radera
    7. Nyman
      Hur kan du skriva så om Kaj Korkea-aho. Du har ju inte läst vad han skrivit. han får väl skriva som han vill, men du vågar inte läsa för du vet redan på förhand vad han skrivit. Tror du verkligen att HBL tar in vilket snömos som helst? Du behöver väl inte betala för att läsa kolumnen; gå till biblioteket.

      Radera
    8. Anonym 10:56. "Tror du verkligen att HBL tar in vilket snömos som helst?"

      Nej. jag VET att de gör det. KP gör ju det också, varför skulle Hbl vara något undantag?

      Och nej. Jag kommer givetvis inte att anstränga mig för att läsa vad Kaj skrivit. Varför skulle jag göra det? Den dag han omvänder sig från fördärvets väg kommer jag absolut att göra det, men knappast före det.

      "men du vågar inte läsa"

      Varför skulle jag vara rädd att läsa något Kaj skriver? På detta område finns det knappast några lögner jag inte redan läst eller hört.

      Radera
    9. Denna gång skriver han om Kirill.

      Radera
    10. Nyman
      replik 11.06 Tror du att Hbl tar in vilket snömos som helst?
      Nej, jag VET att de gör det. KP ....se ovan.

      Men då Kristian finns det hopp för dina texter - på HBL, KP och ÖT/VBL så når du ut till en stor läsarskara. Börja nu med HBL!

      Radera
    11. Jag tror Kristian mycket väl, av egen erfarenhet, vet att våra medier inte tar in vilket snömos som helst. Så många gånger har han berättat det för oss här på sin blogg.

      Radera
    12. För några år sedan hade Kaj en dialog med Kristian här på bloggen. Eller i alla fall försökte han. Men det är svårt, och helt meningslöst, att föra en dialog med någon som fastnat i trotsåldern.

      Radera
  33. Anonym 18:37

    Vilket klantskalleri ang. bibelcitat. Yösses!

    Bibeltexterna närmar man sig numera här och där inom kyrkoledargarnityret och lekmän sinsemellan med resultatet klart på förhand: Bibeln måste fås att åtminstone inte motsäga homoäktenskap. Det är ett svårt arbete, eftersom alla ord om äktenskapet förutsätter man och kvinna, medan alla texter om homosexualitet är negativa. Det är också en farlig väg, för om det inte är 100% säkert att Gud ändrat sig, så leder den nya läran människor till helvetet i stället för till himlen.
    Man bör se upp för avkristningen som sker, vi bör stå mot sekulariseringen så Guds ord får komma fram och ej några homotiska sjuka fantasier (eller som Päivi -ngt snällare- skulle säga: sexuella dysfunktioner!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huhtamäki

      Har du problem med din homofobi?

      Radera
    2. Svar till klantskallen Huhtamäki

      Bibelcitat - Yösses (skrivs nog "Jösses").

      Här finns inte anledning för dig att kommentera ngt. bibelcitat, inte skrevs här ngt. citat ur Bibeln. Men det missade du.
      Det var nu närmast en liten uppmaning till Er som älskar Herren uppför Er. Dvs. Skriv nu litet mera sakligt om era medmänniskor, ställ nu inga diagnoser på folk på nätet.

      Radera
  34. Kristian. Ska du delta i debatten så hör det till god sed att delta när debatten är aktuell och inte flera dagar efteråt. Men, jag förstår att du alltid vill ha sista ordet med något "expert utlåtande". Problemet är att ingen tar den här trollbloggen på något allvar, vilket bara gör dig till en pajas och "mästare av pajkastning".

    Kristen, nej du är inte kristen. Du kan kalla dig själv vad du vill, men ditt beteende avslöjar dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur skulle Kristian våga delta i ngn. debatt som helt avvikit från ämnet pga herr Huhtamäkis skriverier och att en del som läser denna blogg - inte kan hålla med herr Huhtamäkis elaka kommentarer. Där godkänner du allt vad den karln skriver tom. att han använder rysk militärsymbol, kallar människor på din blogg för allt möjligt elakt.

      Men Ni är troende Huhtamäki och du. Knappast är någon troende som godkänner att det är grönt ljus för att skriva vad som helst.

      Radera
    2. Anonym 09:36. Så. Nu inte bara häver du ur dig elakheter utan nu ställer du också upp krav på hur diskussionen ska gå till här på min blogg.

      Men får jag fråga efter ett exempel på detta "beteende" som skulle avslöja mig? Detta är förstås för mycket begärt, men eftersom du häver ur dig beskyllningar och elakheter så tycker jag att det faktiskt inte är för mycket begärt.

      Radera
    3. Anonym 09:53. Som sagt har jag påpekat att invektiv inte är önskvärda. Men kanske du missade det?

      Sedan efterfrågar du censur här på min blogg. Men nej. Någon sådan har inte funnits och kommer heller inte att införas. I så fall skulle jag få radera en massa anonyma kommentarer också. Men svordomar och reklam för afrikanska häxdoktorer tar jag dock bort.

      Radera
    4. Kristian 10:02

      Är man elak om man säger sanningen?

      Om du vore sant kristen, skulle du nog själv veta hur sant kristna uppför sig och inte behöva fråga det. Eller hur? Återigen avslöjar du dig själv.

      Radera
    5. Anonym 11:25. Jag skulle snarare säga det som så att det enda som avslöjas här är att du far fram med stora stämpeln och inte kan ge några exempel på det du hävdar.

      Och nej, man är inte elak om man säger sanningen. Sanningen är nämligen att vi alla är syndare och att alla som bekänner sin synd och vill överge den får förlåtelse. Märk väl "vill", inte "kan". Guds ord berättar för oss klart och tydligt vad som är Guds vilja - det som går utanför den är följaktligen mot Guds vilja. Alltså synd. När det gäller det sexuella samlivet mellan människor har sexualiteten sin plats i äktenskapet mellan en man och en kvinna. Allt därutöver är mot Guds vilja och därmed synd och något vi behöver be om förlåtelse för och sträva att kämpa mot.

      Den är inte elak som säger sanningen, nej.

      Radera
    6. Anonym 09:36: delar ej din opinion om Kristians blogg.
      Den har nog en viktig uppgift att fylla i Svenskfinland
      som motvikt till det dominerande vänsterliberala mediefältet.

      Kan du definiera vad du menar med trollblogg? Eller troll?

      mvh
      Anonym1

      Radera
    7. Anonym 1

      Googla troll, så får du svar.

      "Internettroll eller nättroll, oftast bara kallade troll, är personer som skriver på internet i syfte att provocera fram känslomässiga svar, gräl, missförstånd eller utdragna ofruktbara diskussioner som inte leder någon vart". Precis som Kristian på sin trollblogg.

      Radera
    8. Kristian 11.41

      Tydligen tål du själv inte att höra sanningen om dig själv och din trollblogg...

      Bibelns vilja är att man ska respektera sig själv och sin kropp och inte missbruka den gåva (livet) man fått. Bibeln säger inget om det trams du fantiserar om.

      Och, varför ska jag som ateist förklara bibelns budskap till dig? Du som kallar dig kristen borde ju veta vad det handlar om och uppföra dig som en kristen. Varför gör du inte det då?

      Radera
    9. Oj det var en ny bibelteologi. Bibeln enligt ateisten, liksom. LOL

      Radera
    10. Anonym 13:31

      Ingen hindrar dig från att missbruka ifall du tycker att det är en bättre tolkning... Bara att börja hata, droga, prostituera. Det är väl så du tolkar bibeln.

      Eller, kanske du bara är ett troll...

      Radera
    11. Anonym12:44. "Att "trolla" på Internet innebär fortfarande att skriva inlägg som har syfte att åstadkomma en icke-konstruktiv respons från övriga." (Wikipedia)

      Förr brukade det heta att dum är inte den som gör något dumt utan den som följer efter. Den här bloggen är förstås ute efter att provocera, men det är inget fel i det. Dum är däremot den som låter sig provoceras.

      Radera
    12. Anonym 13:39

      "dum är inte den som gör något dumt". Det var en konstig tolkning! :D

      Radera
    13. Anonym 13:39

      Känner du dig själv inte lite dum nu eftersom du följer den här dumma bloggen? :D

      Radera
    14. anonym 13.39
      Den här bloggen är ute för att provocera, men det är inget fel i det. Dum är den som låter sig provoceras.

      Varför skulle någon provoceras? Är det för att ngn. har annan åsikt än huvudmännen på denna blogg?

      En blogg som upprätthålls av en djupt religiös man som har en blogg främst för att provocera. En troende och troende följare kan väl skriva som folk och inte använda skällsord.

      Radera
    15. re: 12:44 frågan är väl varför en kristen fundamentalistisk opinion är så provocerande
      för många nuförtiden.....

      Även denna faller inom ramen för yttrandefriheten!
      Det tillhör en mogen människas kännetecken att acceptera
      att andra kan ha en opnion man ej delar.

      Men du blir "förtrollad"?

      mvh
      Anonym1

      Radera
    16. anonym 9.36

      Kristian behöver 5 dagar för att delta i texter på sin blogg.

      Han är kanske lärare som sitter med rödpennan och får skriva: du har inte förstått... eller missade du det.
      4 Mos 23:12. (Jag kan bara lydigt säga det Herren lägger i min mun).
      Apg 4:20 (vi kan inte tiga med vad vi sett och hört).

      Radera
    17. Anonym 15:38. Jag har varit på semester med familjen, därav dröjsmålet i besvarandet av kommentarer. Och nej, när jag är lärare brukar eleverna förstå vad jag talar om.

      Radera
    18. Anonym 13:31. Ja, det där var sannerligen intressant. Jag är frestad att fråga efter kapitel och vers, men både du och jag vet att det inte går att prestera något sådant till stöd för denna ateism-teologi.

      Radera
    19. Anonym 14:27. "En blogg som upprätthålls av en djupt religiös man som har en blogg främst för att provocera. "

      För det första är jag inte religiös. Jag är troende. Det är två helt olika saker. För det andra har jag inte denna blogg för att provocera. Jag har förstått att det jag skriver kan vara provocerande för vissa (precis som Anonym 1 skriver ovan), men orsaken till att jag skriver är inte att provocera icke troende utan för att dels få utlopp för min frustration över samhällsutvecklingen, dels för att visa andra med liknande världsbild att de inte är ensamma.

      Radera
    20. Så, Kristian som kallar människor som blir provocerade av hans provokationer är idioter, blir själv provocerad av samhällsutvecklingen. Tycker synd om den mannen...

      Radera
    21. Anonym 17:02. Var kallade jag någon för idiot? Det brukar jag inte göra, även om det förstås någon gång i stridens hetta kanske har hänt. Men vad jag vet har jag inte gjort det på ganska länge.

      Men ja, jag blir frustrerad av samhällsutvecklingen. Vad är det för fel med det? När den drivs framåt av en serie lögner är det väl snarast ett sundhetstecken att bli frustrerad. Blir inte du arg när lögnen regerar?

      Radera
  35. Om vi verkligen försöker gilla vår medmänniska (i detta typfall Anonymen), måste vi då ändå inte berätta sanningen, även om det gör ont? Det har att göra med vår lojalitet till och trohet mot Gud. Till sist handlar det om himlen och evigheten.
    Tidsandan och sanningen går inte alltid i takt.

    SvaraRadera
  36. Anonym (="Vingäl-Pittär" eller var det "Tjikälbein"?) kl 12:53:

    Ang. dina och t.ex. förre bispens (BV) anklagelser mot konservativa kristnas sätt att bemöta homosexuella frågar jag bara: Vem är bättre vän,den som säger till när något är fel eller den som håller med pm allt för att någon inte skall bli ledsen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan. Mycket bra fråga. :) Men om jag får komma med ett litet önskemål: Försök att inte använda invektiv om de anonyma kommentatorerna här. Jag inser att du menar att de inte förtjänar bättre (och där argumenterar jag inte emot), men det stjäl fokus från sakfrågorna och dessutom är en klassisk kristen ståndpunkt idag (tyvärr) alldeles tillräckligt provocerande utan dessa extra "kryddor".

      Radera
    2. Kristian. Allan förstår inte bättre. Man kan inte döma sådana människor, bara visa medlidande.

      Oj, det gäller ju för övrigt dig också...

      Radera
    3. Nyman
      Här skriver du åt Huhtamäki att han inte skall använda skällsord åt folk som kommenterar anonymt på bloggen, men att du ändå håller med honom.

      Klä er nu i kjolar! Ni är inte verkliga män.

      Radera
    4. Anonym 18:58. Man behöver kunna hålla två saker i huvudet samtidigt. Man kan ha rätt i sak men brista i uttryckssätt.

      Radera
    5. Nyman
      Här kom ditt standardsvar: Man behöver kunna hålla två saker i huvudet samtidigt.

      De flesta kan hålla flera bollar i luften.
      Men du vågar inte -opponera dig mot din lärofader Huhtamäki - åldring på väg till äldreboendet - och gillar pga sin demens att skriva vad som helst.

      Radera
    6. Anonym 16:58. Mitt "standardsvar" tar jag till alltid när någon helt tydligt inte klarar av att hålla två saker i huvudet samtidigt. Som t.ex. du här och nu. Vänligen läs vad jag skrivit innan du skriver och gör bort dig.

      Radera
  37. Huhtamäki
    Vem är bättre vän - en elak som du?
    eller en som inte vill att ngn. skall bli ledsen?

    Svar: bäst att du inte häver ur dig elakheter.

    SvaraRadera
  38. Anonym 29.3.22 18:56:
    För dig är religionen snarare en vana än en övertygelse? Eller är du a-teist eller teist??

    Vertrau' auf Gott und lass' ihn walten

    Huhtamäki, mr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huhtamäki

      För dig är religionen det att du med gott samvete skriver elakt, nedvärderande om andra människor. Det är din religion.
      Du sitter i ditt bönehus - låtsas vara from - hemkommen är du ngt. helt annat. Hur kan en religiös, troende, bibelkunnig ha behov av att uppföra sig och skriva som du?

      Radera