onsdag 28 september 2022

Om Ungern, EU och om demokratiska värden

Det blir nu allt klarare att Ungern kommer att gå miste om miljarder i EU-stöd. Orsaken är att landet inte längre klassas som en demokrati av EU-parlamentet. Det som går genom allt tal om att Ungern inte längre är en demokrati är att Ungern bryter mot "europeiska värderingar". Det tals om att Ungern inte längre uppfyller kriterierna för en rättsstat, att landets media inte är tillräckligt mångsidig och att yttrandefriheten har inskränkts. Samt, och inte minst, att "minoriteternas rättigheter" (läs: hbtq) inte har tillgodosetts. 

Det som gör EU:s ställningstagande ytterst problematiskt är att samma problem förekommer i de flesta EU-länder. Men med motsatta förtecken. I värdeliberala vänsterländer är det tydligen inget problem att utnämningen av domare sker på samma sätt som i Ungern. Eller att media inte alls ger utrymme för alla aspekter av samhällslivet och att olika åsikter inte behandlas lika. Eller att yttrandefriheten har inskränkts. Eller att minoriteters rättigheter inte tillgodoses (när det alltså handlar om andra grupper än hbtq). 

Jag har redan varit inne på att domare vid Sveriges rätter utses av regeringen. Alltså på samma sätt som sker i Ungern. Men detta ses alltså inte som något problem av EU. I efterdyningarna av riksdagsvalet i Sverige har Aftonbladet, på ledarplats, starkt kritiserat SVT (och programmet Agenda) för att de har lyft fram problemen med invandringen. Enligt Aftonbladet avgjorde detta riksdagsvalet. Tidningen menar helt tydligt att media i Sverige inte borde få lyfta fram annat än det som är den officiella partilinjen, alltså att invandringen inte utgör något problem. Som jag ser det är det bara en tidsfråga innan media i Sverige är lika partistyrd som den idag är i Ungern. Uppenbarligen är detta åtminstone Aftonbladets mål. Detta ses dock inte som något problem eftersom det är de "ondas" felaktiga synsätt som ska förtigas. I Ungern är det ju de "onda" som har makten - och då är det ett stort problem.  

Sedan behöver jag knappast skriva desto mera om hur Päivi Räsänen har behandlats av det finländska rättsväsendet. Här har vi ett flagrant uttryck för hur yttrandefriheten attackeras i andra länder än i Ungern. (Jag misstänker att det i Ungern inte alls har gått så här långt.) Men detta är uppenbarligen enligt EU-parlamentet inget problem eftersom attackerna mot yttrandefriheten i Finland kommer från "rätt" håll och inte drabbar de "goda". 

Vad sedan ankommer på "demokratiska värden" är EU verkligen inte rätt instans att ta till brösttoner. Ungern är ett självständigt land och har givetvis som ett sådant all rätt att själva bestämma hur man ordnar sina inre angelägenheter. Ungrarna har valt en högerregering, trots att detta skär i ögonen på många av EU:s regeringschefer och inte minst på EU-kommissionens (icke folkvalda) ordförande van der Leyen. Denna gick för övrigt LÅNGT bortom allt som är acceptabelt när hon, strax före det italienska parlamentsvalet, försökte påverka valutgången genom att bland annat hota Italien med liknande följder som i Ungerns fall om det italienska folket inte röstade på rätt sätt. Är ett sådant beteende förenligt med "demokratiska värden"? Jag bara frågar.

Hyckleri är ordet som kommer för mig. Men det är så här det fungerar idag. Vänsterideologin har fått makten i Europa och använder sig av den på ett synnerligen hänsynslöst sätt för att trycka ner alla som vågar opponera sig. Ungern i synnerhet. Nu försöker jag förstås inte säga att Orban och Ungern har gjort allt rätt. Inte alls. Makten korrumperar alltid, och Orban är inte fri från fel. Men snedvridenheten i hur EU agerar är ytterst slående.

19 kommentarer:

  1. Ingen hindrar dig från att flytta till Ryssland om du inte gillar "europeiska värderingar".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:10. Det som idag marknadsförs som "europeiska värderingar" är många gånger människo- och samhällsfientliga lögner. varför skulle vi, som har insett hur det ligger till, överge er stackare som fortfarande tror på dessa lögner? Det skulle ju bara innebära att ni i ännu högre grad utlämnades åt följderna av dessa. Du ska, tvärt om, vara tacksam för att det finns sådana som i all vänlighet vill berätta för sådana som du hur det ligger till!

      Radera
    2. Kristian. Eller så är det bara så bekvämt för dig att bo i ett av världens rikaste och tryggaste länder och sitta i stugvärmen och gnälla över en politik som gått fel, som en riktig liten stackare. Jag tycker faktiskt att du borde flytta till Ryssland och lära dig lite tacksamhet för den lycka du fått som får bo här i väst. Idiot!

      Radera
    3. Anonym 09:22. Vårt välstånd, som vi med nuvarande riktning och fart snart har förskingrat, beror på vårt kristna arv. Nuvarande samhällsriktning är ett recept på katastrof eftersom vi ställer oss utanför Guds välsignelse. Att påpeka detta är inget annat än en skyldighet. Sedan är det förstås en annan sak att sådana som du vill fortsätta leva i blindhet och förnekelse. Men det är tyvärr inget jag kan göra något åt. Jag beklagar!

      Radera
    4. Fantasier och religiös propaganda.

      Radera
    5. Anonym 11:18. Som sagt, blindhet och förnekelse. Jag beklagar!

      Radera
    6. Just det. Korkade kristna idioter.

      Radera
    7. Wow! Vilken fullständigt lysande sakanalys av anonym 16.34! Vi får alla omvända oss i säck och aska och böja oss för denna enorma sakkunskap! (Obs! Ironi!)

      Radera
    8. Anonym 21:40. Härligt! :) När jag läser din kommentar kommer jag att tänka på vad Luther sade om den onde och om hur man skulle behandla honom...

      Radera
  2. "There is something rotten in the state of Denmark."

    Allt är inte riktigt så som det ser ut på ytan. Det gäller även relationen mellan EU och Ungern.

    Det skrivs mycket om hur EU hotar dra in 7,5 MRDEUR om inte Ungern på 17 punkter rättar sig efter EU-lagstiftningen och det inom två månader. I själva verket kan Ungern få 14,5 MRDEUR av EU från dess utvecklingsfond, detta enligt Antti Ronkainen, disputand i politisk ekonomi i en kolumn i Suomen Kuvalehti.

    Allt handlar om en tandlös EU-kommission, som inte är kapabel att ta hand om en sönderfallande struktur, som visar sig i ett ständigt sjunkande värde för den gemensamma valutan.

    Och för att nyansera bakgrunden lite till: 2021 bestämde sig ungerska Fidesz, alltså Orbán & Co, för att lämna EPP i europaparlamentet. Då är EPP faktiskt parlamentets *konservativa* block. Så mycket om hyckleriet...

    Alfred

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alfred. Om jag kommer rätt ihåg var orsaken till att Fidez lämnade EPP att även denna grupp kritiserade Ungern. Så inget konstigt med det.

      Ditt andra stycke låter intressant. Vad menar du med en "sönderfallande struktur"?

      Radera
    2. Om Fidesz lämnade konservativa EPP på grund av kritik därifrån förvandlade det inte EPP till en skock vänsterpolitiker - annat än möjligen i utbrytargruppens ögon. Fidesz positionerar sig därmed inte som höger, utan som ytterhöger. Just den positioneringen, som oförblommerat nationalistisk rörelse, är ytterst oroande i en situation där samsyn och samverkan utgör grundbultarna för kontinentens fortbestånd.

      Vad din fråga beträffar: Polen, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien och Spanien.

      Alfred

      Radera
    3. Alfred. Till EPP hör bl.a. svenska moderaterna och finländska samlingspartiet. Dessa partier är höger bara till namnet idag. Finländska Kd har hört till EPP (när vi hade mandat), men är idag kritiska till EPP:s linje. Fidez är höger, inte ytterhöger, men problemet är att dagens "höger" har glidit så långt vänsterut att de som är höger på riktigt kommer att ses som ytterhöger.

      Vad gäller "grundbultarna för kontinentens fortbestånd" så är den främsta nativiteten. Denna har idag sjunkit så lågt i flera länder att situationen knappast kan beskrivas som annat än en "demografisk senhöst" på väg mot vinter. Ungern har tagit föredömliga steg för att säkra landets fortbestånd, och det vore önskvärt att andra följde efter!

      Vad gäller min fråga så: Tack för förtydligandet!

      Radera
    4. Vad som är riktig politisk höger/center/vänster kan man älta i all oändlighet, för i slutändan beror det på individens subjektiva och oftast grumliga/ogenomtänkta uppfattning.

      Samma gäller förstås det mesta. När jag skriver om grundbultar avser jag nog samhällets sammanhållning och ekonomi. Om sammanhållningen spricker, säg via de stater jag räknade upp, får det dramatiska följder för ekonomin, vilket i sin tur bland annat leder till att den stora nativiteten på sina håll får granskas ur närings-, utbildnings- och hälsovårdsperspektiv, för att nu nämna några. Och sen står resten av samhället i tur att granskas på samma sätt.

      Nå, heja på Fidesz, du. I Finland är det Purra & Co som kör på samma linje i stort. Jag ger inte en vitten för någotdera systerpartiet. Din hållning borde vara den motsatta om du var konsekvent.

      Alfred

      Radera
  3. Orban ser sitt land som en "illeberal demokrati".
    Han har väl sett hur
    det står till i dagens
    liberala demokratier
    och vill ej upprepa
    dessas misstag.
    Ett tacksamt folk återväljer honom gång på gång.

    Anonym1

    Anonym 1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Du kommer nog nära sanningen där. Vi ska komma ihåg att vi som läser svenskspråkig media är mitt i hjärtat av den värdeliberala vänsterbubblan - och där är allt som ens luktar värdekonservativt, familjevänligt och normuppehållande paria. Ungern är allt detta idag, och då kommer Orban, och Ungern, att få klä skott för mycket kritik. Säkert en del rättvis sådan, men ännu mycket mer orättvis.

      Radera
    2. visst är du Nyman i vänsterbubblan i Esse. Synd att du inte flyttade farmen till Ryssland. Där hör du hemma.

      Radera
  4. Mycket svårt för vänsterliberala ledarskribenter att acceptera att Ungern
    valt en egen och annan väg!
    Anonym 1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Den intoleranta toleransen... Men det är väl så att de är rädda för sin egen position och för den pendelrörelse som förhoppningsvis kommer även i väst och som kommer att leda till att samhället tar ett eller ett par steg åt höger.

      Radera