måndag 14 april 2014

Bloggar i stilla veckan: Helig



Ordet helig betyder ”avskild”, ”annorlunda” och ”tung”. Betydelsen ”tung” kommer av tröskningssituationen när man kastade upp säden i vinden och de lätta agnarna flög iväg, medan den värdefulla säden ramlade ner igen och kunde tas till vara, rensad från de värdelösa agnarna. I den meningen kunde man säga att betydelsen ”tung” innebär att den som är helig är alltigenom ”äkta”.

Ordet ”helig” säger oss att Gud är den helt annorlunde i förhållande till oss människor. Han är den fullständigt syndfrie och rene, avskild från allt syndigt och orent. Gud kan, per definition, inte synda och göra något fel. Helt enkelt för att han är alltings ursprung och källa och den som därför definierar vad som är heligt och rätt. Guds helighet uppenbarar sig också på det viset att inget syndigt eller orent kan bestå inför honom. Detta uttrycks, ur människans synvinkel, med orden att ”ingen kan se Gud och leva”. Guds helighet är som en förtärande eld. En eld inför vilken allt som är fläckat av synden kommer att förtäras och tillintetgöras.

Människan efter syndafallet är allt annat än helig. Hon är en syndare som inte vill, och inte ens kan, göra och hålla det som Gud vill och det han har förklarat vara rätt och sant. Kontrasten mellan Guds helighet och människans syndfullhet kommer till synes när Gud och människa möts, och när Guds vilja och människans - och människors - vilja ställs bredvid varandra. Gud vill alltid det som är rätt och sant, människan kan, i sina bästa stunder, prestera en vilja att göra det hon tror vara rätt. Människans synd påverkar dock så gott som alltid hennes förmåga att se och förstå vad som är rätt och sant och verkar därför att hon får en förvrängd syn på sig själv, Gud, hans vilja och på sin omgivning. Själviskheten och sökandet av den egna fördelen kommer alltid att göra att människan i sig själv är blind för Guds goda vilja och hans syn på vad som är rätt och sant.

Guds helighet och människans syndfullhet omöjliggör den gemenskap mellan Gud och människa som Gud ville när han skapade oss människor. Detta för att människan, i sig själv, helt enkelt inte kan bestå inför den Helige. Detta var därför något som Gud ville, och behövde, åtgärda, och hela historien handlar om hur Gud har överbyggt denna klyfta mellan sig själv och oss människor.

2 kommentarer:

  1. Utifrån din tolkning så är Gud det ultimata verktyget att kontrollera andra människor med och man förstår ju att det var effektivt på den tiden då människan inte visste mer än vad man då visste, dock är ju nog läget på vissa stället fortfarande så.

    Vi är blinda, syndiga, dåliga människor, MEN jag har en lösning, gör si och gör så! Då blir du frälst och slipper alla problem! Given succé.

    Litet sidospår - Jag var och såg på Noah häromdagen, jag tyckte den var bra (om man bortser ifrån änglarna som hade blivit förvandlade till stenmonster), där behandlade dom faktiskt dethär temat med att "människan är sin egen herre", jag rekommenderar filmen, den var på sitt sätt både rörande och djup, framför en biblisk tolkning på ett modernt sätt fastän budskapet är det samma men sen är jag iofs. lite svag för Aronofsky filmer, The Fountain är underbar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Människans syndfullhet visar sig också, tyvärr, på så sätt att vi gärna manipulerar och kontrollerar varandra och vill få andra människor att gå i samma takt som vi själva rakt mot olika stup. Därför är det viktigt att poängtera att vi alla, var och en, är ansvariga för våra val och hur vi förhåller oss till olika saker. Det är viktigt att vi tänker själva och inte låter någon annan människa säga åt oss hur och vad vi ska tänka/anse. Här tror jag nog att du och jag ganska långt är ense.

      Men jag hävdar att Gud i sitt ord har uppenbarat för oss sin heliga vilja, och den är inte manipulativ eller på något sätt skadlig för oss människor, utan precis tvärtom! Mera om detta i senare texter i samma serie.

      Jag har också tänt att det skulle vara trevligt att se filmen, men tänker samtidigt att man inte ska ha för stora förväntningar på något som Hollywood är inblandat i. Åtminstone bör man kanske läsa historien innan man går och ser filmen så man inte får felaktiga uppfattningar om vad som verkligen hände.

      Radera