fredag 18 april 2014

Bloggar i stilla veckan: Planen


Gud är alltså helig, rättfärdig, kärleksfull och nådig. Som vi har sett har Gud handlat i historien utifrån dessa egenskaper, och framför allt då utifrån det att han är en nådig Gud. Guds plan med mänskligheten var, och är, att återskapa den gemenskap mellan Gud och människa som fanns före syndafallet. För att kunna göra detta behövde han själv gå in i det att vara människa och leva ett heligt, rättfärdigt och fullständigt kärleksfullt liv här på jorden. Detta gjorde han i Jesus Kristus. När så denne ende som verkligen hade förtjänat himlen gick in under mänsklighetens samlade syndaskuld och led det straff som denna synd hade förtjänat öppnades en väg för oss människor tillbaka till Guds gemenskap.

I Jesus låter Gud summan av all den grymhet och allt det våld som finns på jorden drabba sig själv. Observera nu detta mycket noggrant, för detta är själva nyckeln till frågan om de grymheter och allt det lidande som omnämns i Gamla testamentet! Gud ställer sig här, i Jesus Kristus, inte över de grymheter som har drabbat människosläktet på grund av syndafallet, utan han ställer sig mitt i det och låter det värsta drabba sig själv. Vi kan, tror jag, aldrig ens komma nära att förstå vilken uppoffring och vilket lidande det måste innebära att den fullkomligt syndfrie och helige görs till ett med synden, vilket alltså sker i och med Getsemane och Golgata. Jesu offer är och förblir, till denna del, något så oerhört att vi aldrig ens kan komma nära att föreställa oss hur stort det är.

Men likväl är han villig att göra detta offer för vår skull. För oss återstår då bara att ta emot den gåva han räcker oss, och när vi människor i tro accepterar Kristi ställföreträdande lidande för våra synders skull får vi som gåva den helighet och rättfärdighet han har. Då blir vi, som i oss själva är syndiga och orena, i Guds bokföring tillräknade Kristi helighet och renhet. Då blir vi, som i oss själva är orena och värda fördömelse, rena och rättfärdiga och värda himlens härlighet. Av Guds nåd, för Jesu Kristi skull. Detta är något så stort och så oerhört att vi inte kan begripa det fullt ut. Likväl får vi tro det, och ta emot det för egen del. För det var för dig, och för mig, Gud i Jesus Kristus gav detta offer.   

Detta var målet för Guds frälsningsplan: Att frälsa den i synd fallna människan och på nytt öppna en väg till Guds gemenskap. Men för att denna plan skulle kunna förverkligas behövde Gud göra en hel del förberedande arbete. Detta förberedande arbete började redan strax efter syndafallet när Gud kastar ut de första människorna från sin härliga närhet och utestänger dem från sin gemenskap. I 1 Mos. 3:15 kan vi läsa det så kallade ”prooevangeliet” där Gud för första gången berättar hur han kommer att reda upp det elände som människan genom sin olydnad, sin synd, har ställt till med. Gud säger till ormen: ” Jag skall sätta fiendskap mellan dig och kvinnan och mellan din avkomma och hennes avkomma. Han skall krossa ditt huvud och du skall hugga honom i hälen.”

Denna urgamla profetia går sedan i uppfyllelse på den första långfredagen. I och med sin korsdöd krossar Jesus ”ormens huvud” och hans hittills orubbliga makt över oss människor bryts. I Jesu korsdöd öppnas vägen till livet för oss människor.  

1 kommentar:

  1. Så underbar gåva vi har när vi kom till Herren med bön först och sen uppleva nådens Ande tar över våra liv och leda oss idag igen och ahn härliga oss Krsitus till mera och kraftful in växt i trons kärlek i Herrens omsorg ,tack med välsignelse ,keijo södertälje

    SvaraRadera