torsdag 3 april 2014

Två spörsmål


Min vän från den politiska arenan, Peter Östman, surfade igår i nyhetsmedia p.g.a. ett spörsmål han lämnat in i riksdagen angående en kriminalisering av förintelseförnekelse. Peter är ute i ett synnerligen angeläget ärende, det visar om inte annat reaktionerna på nyheten på Iltalehti – av de tre första kommentarerna var det två som påstod att förintelsen aldrig har ägt rum. Förnekelse av förintelsen är idag ett lagbrott i flera länder i Europa, bl.a. i Tyskland och i Frankrike.

Nu är det bara det att jag inte riktigt gillar detta med lagar och förbud. Jag börjar mera och mera anse att statens ska blanda sig i medborgarnas liv så lite som möjligt. Speciellt då i formen av lagar och förbud. Jag vill helt enkelt inte ha ett kontrollsamhälle. Dessutom: Varför slå en som redan ligger? Den människa som förnekar förintelsen är av allt att döma inte riktigt frisk. Så kanske då hellre vård än fängelse. Men, som sagt, detta är ett synnerligen angeläget ämne! Men i stället för ett förbud skulle jag då hellre se att det slås fast i läroplanen i historia i grundskolan att det ska undervisas (grundligt!) om förintelsen, och gärna då också så att det skulle finnas medel i kommunernas undervisningsbudget för ett specialprojekt i detta ämne. Helt enkelt så att eleverna fick sätta tillräckligt med tid för att lära sig om detta hemska. Nå, nu kommer Peters spörsmål knappast att leda till att vi får ett förbud, men han ska ha all uppskattning för att han orkar lyfta fram denna sak på agendan! Redan det fungerar folkupplysande.

En annan riksdagsledamot som surfade i nyhetsmedia igår var sannfinländarnas Pentti Kettunen. Hans förslag om att den kvinna som föder barn inom äktenskapet ska få sänkt pensionsålder fick ett klart kallare mottagande än Peter Östmans spörsmål. Målet med förslaget är att förbättra äktenskapets ställning och skapa en säkrare ställning för kvinnan. Kettunen säger att många unga idag inte förstår hur osäker en kvinnas ställning i ett samboförhållande är. Kettunen är också bekymrad över att invandrarfamiljerna har så mycket högre nativitet än de infödda finländarna.

Jag kan mycket väl förstå, och också omfatta, Pentti Kettunens åsikter i denna sak. Äktenskapet ska hållas i helgd – på alla sätt. Barnens och kvinnans trygghet ÄR bättre i äktenskapet än i ett samboförhållande. Så till den delen tycker jag att detta är ett bra förslag. MEN. Frågan är om vi har råd med att uppemot hälften av alla finländare skulle gå i pension sju år före den lagstadgade pensionsåldern? (I tillägg till alla dem som redan går före den åldern.) Nej, det har vi givetvis inte. Därför menar jag att det kanske skulle finnas bättre sätt att åstadkomma det som Kettunen är ute efter. Men det är bra, och synnerligen modigt!, att någon vågar lyfta fram äktenskapet på detta sätt. Så all heder åt Pentti Kettunen för det!     

23 kommentarer:

  1. Var och en får ha sin egen åsikt om verkligheten, vad som är sant och vad som är falskt men att gå ut och förbjuda åsikter är nog att gå för långt, nu har jag inte kollat upp fakta ännu men det var väl inte så länge sedan det var straffbart också i Finland att förneka Gud?

    Fastän det inte är SÅ länge sedan jag gick i grundskolan så minnas jag faktiskt inte hur grundligt vi gick igenom andra världskriget och allt som hände då, än mindre själva förintelsen, något jag hade på klart när jag fick mitt första barn var iaf. att när dom är i passlig ålder skall jag ta med dom på en rundresa i Polen och besöka bla. KZ Auschwitz, det är ett ställe varje människa borde besöka.

    Pentti har nog inte riktigt koll tror jag men han kör ju förstås på i normal ordning enligt PS riktlinjer, invandrarnas höga nativitet beror till mycket på deras låga utbildning och att dom kommer från ett land med betydligt högre barndödlighet än Finland. Kvinnans ställning är inte osäkrare samboförhållandet, vad baseras det där påståendet på förresten?

    Om någon har statistik på separationer bland familjer med barn så att man kan jämföra ganska lätt om man separerar oftare i samboförhållanden eller äktenskap, då får vi fram ett statistiskt samband, sedan kan vi börja fundera på vad orsaken kan vara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Korrigering gällande förnekandet av Gud, vad jag tänkte på var hädelse av Gud och brott mot trosfrid.

      Nu ser jag ju personligen inte något behov eller positivt i det att man hånar något eller någon överhuvudtaget men hur i allsindar kan det finnas en lag emot hånande av något som inte finns? Förstås så baserar ju denna lag på historien och då gudsbegreppet var något helt annat än vad det är idag men ändå. Det är ju ändå sällan någon döms gällande detta fastän Gud hånas dagligen hur mycket som helst.

      10 § (24.7.1998/563)
      Brott mot trosfrid

      Den som

      1) offentligt hädar ‹Gud› eller i kränkande syfte offentligen smädar eller skymfar något som annars hålls heligt inom en kyrka eller ett trossamfund som avses i religionsfrihetslagen (267/1922) eller

      Så om någon hittar på ett eget trossamfund och någon annan hädar deras gud så skall man få fängelse högst 6 månader.

      Dock har ju lagen blivit lösare för varje gång den har uppdaterats, nästa gång avskaffas den antagligen, fram till 1823 var det dödsstraff om man hädade Gud, fram till 1970 max 4 år fängelse till senaste uppdateringen 1998.

      Radera
    2. Markus. Jag har sett statistik som visar på skillnader i separationsbenägenheten i äktenskap versus samboförhållanden. Det finns skillnader, ja. (Statistiken borde kunna gå att hitta via google...)

      Hädelseparagrafen handlar inte om att kränka Gud, utan om att kränka människors tro och världsuppfattning. Men igen: Jag börjar mera och mera anse att samhället ska blanda sig i människornas vardagsliv så lite som möjligt genom lagstiftning och olika förbud. Detta gäller också här.

      Radera
  2. I Sovjet och Kina dog det minst 5 gånger mer folk i olika arbetsläger, utrensningar och rena folkmord i kommunismens namn och fortfarande idag dör människor i kommunistiska arbetsläger. Inget man får lära sig i skolan idag. Fritt fram att gå och köpa en kommunist tröja utan att någon rynkar på ögonbrynen, dom går att köpa överallt. Men eftersom dom allierade vann kriget så var det mycket viktigare att publicera Tysklands brott än sina egna som var precis lika grymma om inte värre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en viss skillnad, Kommunism i sig förtrycker inte människor och förespråkar inte heller dödandet av människor utifrån vem man är, men det gör Nazismen. Det gäller att hålla koll på vad som är och vad som blivit gjort i dess namn.

      Annars vore det ju samma sak som att förbjuda Kristendom eftersom människan har användt Kristendomen som medel för att få döda.

      Det var den Sovjet som dödade, inte Kommunismen, om du läst Hitlers Mein Kampf och jämför den med t.ex Marx Kommunistiska Manifest så märker du en ganska stor skillnad.

      Där har du dock rätt att det är vinnarna som skriver historien och att det i princip är precis lika mycket fel att gå med ett hakkors på tröjan som det är att gå med hammaren och skäran på tröjan (vissa länder har förbjudit båda), men märk väl att hammaren och skäran är en symbol för Sovjet inte för den politiska inriktningen socialism/marxism.

      Radera
    2. Nazismen förtrycker raser och Kommunismen förtycker samhällsklasser vad är skillnaden?

      Det var just från kommunistiska koncentrationsläger Rudolf Höss blev inspirerad att ta i bruk tyska koncentrationsläger. Det är inte bara Sovjet som dödade utan andra kommunistiska regimer som öststaterna, Afrika, Kina, Afrika, Afghanistan, Vietnam, Cuba, Cambodia och Nord Korea.

      Radera
    3. Det är skillnad på att sparka uppåt och på att sparka neråt. Kommunismen utgår ju ifrån en exploaterad arbetarklass (dvs underläge) som vill slippa bli förtryckt av de i privilegierad position, och se till att alla hamnar på en ganska lika nivå och att ingen utnyttjar någon annan för sina egna syften. Sen har man absolut misslyckats med att applicera den teorin på verkligheten.
      Nazismen verkar snarare utgå ifrån de allra mest privilegierade människorna i samhället (vita, helst män, hetero, funktionella) som sedan ytterligare förtrycker de mindre privilegierade (som förtrycks redan utan nazismens inblandning). Det är helt klart skillnad!

      Radera
    4. Anonym 08:58. Du har en viktig poäng här, och jag menar också att de grymheter som begåtts i kommunismens namn och i kommunistiska länder borde lyftas fram. OCKSÅ. Idag görs detta inte alls i tillräcklig grad, och frågan är varför. Du har säkert rätt i att (en orsak är att) Sovjet var på vinnarsidan i andra världskriget. En annan, och i min mening viktigare, är att vänsterideologierna långt är och har varit samhällsbärande i speciellt Sverige under hela efterkrigstiden. Varför skulle man börja rota i det skräp som finns i den egna garderoben? Det kunde ju leda till otrevligheter och till att man skulle kunna tvingas ompröva både det ena och det andra. Nej, då är det enklare att leva med sina skygglappar och låtsas som om vänsterns grymheter inte ägt rum.

      Radera
    5. Markus. "Det är en viss skillnad, Kommunism i sig förtrycker inte människor och förespråkar inte heller dödandet av människor utifrån vem man är, men det gör Nazismen."

      Är du helt säker på detta? Jag ber nog att få lämna in avvikande åsikt...

      Radera
    6. Chiaki. Visst är det skillnad på nazism och kommunism. Den ena är vänster, den andra är höger. Men grymheterna är/var långt de samma och i båda sortens diktaturer var det förbjudet att tänka själv. Gjorde man det, och lät höra av sig, var ens liv inget värt.

      Kommunismen handlade/handlar för övrigt inte om att ge lika (lite, märk väl!) åt alla, utan om att eliten ska ha allt. Både när det gäller makt och pengar. Och ve den som opponerade sig...

      Radera
    7. Nazisterna sparkade på judarna som dom ansåg att höra överklassen och Kommunisterna sparkade på bönder och folk som dom ansåg sig vara blodsugarna och överklassen. Både 2 resulterade i folkmord.

      Radera
  3. "många unga idag inte förstår hur osäker en kvinnas ställning i ett samboförhållande är" Jaha är det säkrare för mannen då? Är kvinnan säkrare i ett äktenskap ? Vilket bullshit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:42. Har du överhuvudtaget (fungerande) ögon i skallen? Det är kvinnan som bär på barnet innan det föds. Det är kvinnan som ammar. Det är kvinnan som behöver vara hemma och ta hand om barnet/barnen de första (viktiga) månaderna av dess/deras liv. Vad händer om mannen helt enkelt bestämmer sig för att gå ut genom bakdörren? För det ska vi ha alldeles klart för oss: Samboförhållanden går ut på att det finns en bakdörr som står på glänt. För att kunna användas. Vid behov. Eller när man känner för det. Kvinnans ställning i ett samboförhållande ÄR osäkert. Visst är mannens det också, men när barnen kommer med i bilden är det kvinnan som långt får ta stöten. Så Kettunen har nog rätt.

      Radera
  4. Kettunens förslag missade aprilskämten med bara en dag.... Så den kvinna som väljer att bli ensamstående mamma istället för att göra abort, hon ska alltså i ojämlikhetens namn straffas för sin insats. Den gifta kvinnan har ju en partner som kan göra halva jobbet med barnen, men den ensamstående som drar hela lasset - hon kan minsann jobba som alla andra?! Sällsynt ogenomtänkt och diskriminerande förslag. Tala om att sparka på den som redan ligger!

    SvaraRadera
    Svar
    1. tom. PS riksdagsgruppordförande förstod att ta bort sitt namn från listan, förslaget var ju ett stolpskott från första början.

      Radera
    2. Anonym 13:37. Vad detta förslag än är, och vilka svagheter det än må vara behäftat med, så INTE är det diskriminerande! Hur kan något vara diskriminerande som GER MERA åt någon? Om förslaget skulle ha varit att sådana som föder barn utanför äktenskapet skulle tvingas jobba längre än idag, då skulle det ha varit diskriminerande. Men nu handlade detta om att GE förmåner, inte om att ta bort något från någon. Ditt resonemang tycks basera sig på det som socialdemokratin i tiden gjorde till sitt valspråk - utan att säga det rent ut - nämligen att "Ingen ska ha mera än någon annan, alla ska ha lika lite".

      Men förslaget är givetvis dödfött från första början. Det håller helt enkelt inte ekonomiskt.

      Radera
    3. Nehe? Så om staten lagstadgar att baptister, Livets ordare och muslimer ska få skattelättnader och lägre pensionsålder så är det inte alls diskriminerande mot resten? Och om rödhåriga och vänsterhänta får undgå arvsskatt så är det ok för vi övriga får ju inte högre skatt? Hmm. Den logiken hänger jag nog inte riktigt med i.

      Radera
  5. - Bloggaren delar ut hedersbetygelser på lösa premisser. Att förespråka en mycket dyr pensionsreform utan tillstymmelse till finansiering är inte hedervärt, det är enbart populistiskt och ansvarslöst. Precis den politik som vårt land minst behöver.
    - Jag understöder Östmans syn på kriminalisering av förnekande av förintelsen. Det är inget man kan ha en fri åsikt om, det är nazism och rasism av grövsta slag.
    ..arne

    SvaraRadera
    Svar
    1. arne. Om du läser en gång till ska du se att jag faktiskt skjuter ner förslaget, just på grund av den ekonomiska biten! Det må sedan vara ansvarslöst att göra som Kettunen gjorde, men populistiskt? I så fall känner han nog inte sin publik... :)

      Radera
    2. Men du lägger inte särskilt stor vikt vid ekonomin. Det står att förslaget är bra, modigt och avslutas med "all heder åt Pentti Kettunen".
      Finns inget hedersamt i detta. Det är tragiskt att vi har sådana folkvalda politiker. För landet vore det en katastrof med dessa i maktposition. Att i ett läge då allt talar för att pensionsåldern successivt måste höjas, lägga ett lagförslag om sänkt pensionsålder i mångmiljardklassen, utan att tala om hur det skall betalas är allt annat än hedervärt. Det finns inte en chans att landet skulle kunna bära denna kostnad, även om man lade i blöt ulandsbiståndet, kostnader för invandring och tvåspråkigheten.
      .. arne

      Radera
    3. Arne. Det jag skrev var att "Jag kan mycket väl förstå, och också omfatta, Pentti Kettunens åsikter i denna sak. Äktenskapet ska hållas i helgd – på alla sätt. Barnens och kvinnans trygghet ÄR bättre i äktenskapet än i ett samboförhållande. Så till den delen tycker jag att detta är ett bra förslag. MEN." Och så kritiserar jag det ekonomiska fundamentet för förslaget. Observera orden "till den delen". De är ganska avgörande.

      Det hedervärda är, som jag skriver, att Kettunen vågar lyfta fram äktenskapet så som han gör. Frånvaron av ekonomisk sans är sedan givetvis klart mindre hedervärd!

      Radera
  6. Nehe? Så om staten lagstadgar att baptister, Livets ordare och muslimer ska få skattelättnader och lägre pensionsålder så är det inte alls diskriminerande mot resten? Och om rödhåriga och vänsterhänta får undgå arvsskatt så är det ok för vi övriga får ju inte högre skatt? Hmm. Den logiken hänger jag nog inte riktigt med i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 07:50. Ditt resonemang utgår som sagt från det socialdemokratiska "alla ska ha lika lite"-tänket. Staten måste givetvis få göra klart vad som är eftersträvansvärt och stöda sådant, eller hur? Med ditt sätt att tänka blir ju alla bidrag, förmåner, skattelättnader och inkomstöverföringar (som ju sd gillar!) också diskriminerande.

      Radera