lördag 19 april 2014

Bloggar i stilla veckan: History is His Story


I den förra texten skrev jag att målet för Guds frälsningsplan var att frälsa den i synd fallna människan och igen öppna en väg för henne till Guds gemenskap. Detta gjorde han i och genom Golgata. Men detta gick inte att göra bara så där, utan genom hela historien förberedde Gud detta golgataverk. Detta förberedande arbete innebar att Gud bevarade sitt ord bland människorna. (Börjandes från det ”protoevangelium” jag citerade.) Först bland några få som han utvalde, sedan genom ett egendomsfolk som han på samma sätt utvalde just för detta syfte.

Åt sina utvalda gav han sedan, under århundradena, vartefter mera information om var, när och hur detta ”krossande av ormens huvud” skulle ske. Gud förberedde helt enkelt mänskligheten för sitt inträde i världen och för den allt avgörande frälsningsgärningen som han själv i Jesus Kristus skulle utföra ”när tiden var inne”. Jesu födelse, hans liv och hans lidande och korsdöd är i denna mening hela historiens kulmen och brytningspunkt. Allt som hände före detta såg fram emot och förberedde detta, och allt som händer efter har sin motivering och är följder av det som hände där och då. Golgata är liksom den "spik" som hela historien är upphängd på.

Det är i ljuset av detta vi ska se på alla de grymheter och alla de krig som omtalas i gamla testamentet – liksom vi ska se på alla de grymheter och alla de krig som har drabbat mänskligheten efter Jesu korsdöd och uppståndelse. Gamla testamentets grymheter var en följd av människornas uppror mot Gud och alla de grymheter Gud beordrade sitt folk att göra mot andra folk var till för att beskydda och bevara Guds utvalda folk från att assimileras av de omkringliggande folken och deras gudsfrånvändhet. Allt detta för att det skulle finnas ett folk som var berett att ta emot Guds Messias när tiden var inne för honom att träda in i historien. För att Guds frälsningsplan skulle kunna genomföras och vi människor återföras till Guds gemenskap. Detta var helt enkelt vad som krävdes. Inte mera och inte mindre utan precis detta.

History is His Story, brukar det heta på engelska, och så är det. Hela mänsklighetens historia ska ses utifrån Golgata-perspektivet. Gör vi inte det blir vår historiesyn förvrängd och vi kommer att missförstå det historiska skeendet. Detta gäller i allra högsta grad det som skedde före Golgata, men också det som skedde, och sker, efter Golgata. Allt är en del av Guds plan med mänskligheten. Guds frälsningsplan. Alla grymheter som har skett och som sker, de har sitt ursprung, inte i Gud och hans vilja, utan i människans gudsfrånvändhet och i hennes ondska. Dessutom får vi räkna med att mycket av det onda vi ser handlar om fiendens försök att förhindra och omintetgöra denna Guds goda frälsningsplan. Idag kan han inte längre hindra själva Golgata-gärningen, men han kan hindra människor att få del av det goda Gud i och genom Golgata vann åt alla människor. Därför ”rasar hednafolken” ännu idag och gör upp planer mot Gud och hans smorde. (Ps 2) För att denna världens furste vill hindra människorna från att få del av Guds frälsning.

Tro det eller ej, men detta är orsaken till alla krig och allt elände som vi människor ställer till för oss. Vi tror kanske att det handlar om pengar, naturtillgångar och makt, men ytterst handlar det om människornas ondska och om att själafienden vill förhindra människor att få del av Guds nåd och hans frälsning. Du kan tänka på detta också när du läser dagstidningarna och fundera på hur dagens krig och kriser kan tänkas vara en följd av själafiendens uppror mot Gud och hans Smorde. Också till exempel det som sker i Ukraina idag. 

  

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar