söndag 13 april 2014

Bloggar i stilla veckan: Inledning.


När vi läser vårt gamla testamente slås vi många gånger av de hemskheter som vi möter där. Vi läser om de många krigen i Gamla testamentet där Gud gav sitt folk order att döda alla motståndare, från männen till de små barnen, ja vissa gånger t.o.m. också alla djur i motståndarnas ägo. Vi läser om syndafloden i vilken Gud dödade alla människor på jorden förutom en dryg handfull. Hur är det, är Gud en ”psykotisk massmördare” som bl.a. talkshowvärden Bill Maher har påstått i samband med en diskussion kring den nya Noah-filmen? Och har Gud ”utvecklats” från att vara en grym, blodtörstig Gud i GT till att vara den kärleksfulle Fadern i NT? Detta är inga lätta frågor, och alla som läser sin Bibel har nog åtminstone någon gång tvingats fundera kring dessa saker.

För att rätt kunna förstå de grymheter som vi möter när vi läser vår Bibel är det ett par saker vi behöver ha koll på och komma ihåg. Denna sak klarnar bäst för oss om vi utgår ifrån vad Bibeln säger om Guds egenskaper – och sätter dessa i relation vad vi människor är och hur vi fungerar på samma områden. Gud är helig, rättfärdig, nådig och kärleksfull, ja han är i själva verket kärleken själv. Dessutom har han en plan. Jag har tänkt att jag, så här i stilla veckan, ska behandla dessa saker i en bloggartikelserie. Jag vill lyfta fram dessa Guds egenskaper en åt gången, för att sedan till sist komma fram till Guds frälsningsplan och hur denna plan har satts i verket – och vad detta har fått för följder för mänskligheten. Då kommer jag också in på grymheterna och våldet i speciellt gamla testamentet.

Här, liksom i allt annat jag skriver, utgår jag ifrån att Gud i Bibeln har uppenbarat för oss människor det vi behöver veta om Gud, om oss själva, om vår situation inför Levande Gud och framför allt allt som vi behöver veta om den frälsning Gud har skänkt oss. Detta är förutsättningen för att vi människor överhuvudtaget ska kunna veta något alls om dessa saker.

Detta var nu en inledning – i morgon siktar jag på att komma in på Guds helighet.   

2 kommentarer:

  1. Utgår man från när, var och hur en av alla dessa gudar blev den enda sanna guden Gud samt sätter allt i relation till värför och med vilken agenda så hittar man logik i det hela, enda från GT:s äldsta skrifter till NT och allt som har hänt efter det, det är inget jag sticker under stol med.

    Och då jag skriver logik så menar jag att man kan förstå varifrån det kom, värför det kom och vart det är på väg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Jag ids inte (ännu en gång) börja diskutera detta med dig, jag nöjer mig med att konstatera att vi pratar om två helt skilda saker. Du utgår från en förlegad och idag långt övergiven evolutionistisk religionssyn, jag utgår från att det finns en Levande, Helig Gud som har uppenbarat sig för oss människor genom sitt ord och framför allt i Jesus Kristus.

      Radera