fredag 22 augusti 2014

ISIS och väst


För ett knappt år sedan skrev jag om läget i Syrien och om behovet att gå in och skydda de kristna i landet militärt om situationen i landet förvärras. Nå, i dag ser vi att situationen har förvärrats, och att förföljelserna har spridit sig från Syrien och Egypten till framför allt Irak. Dessutom hade ingen då ännu, alltså för ett år sedan, hört om ISIS. Idag har denna grymma terroristorganisation lagt en stor del av Irak/Syrien under sig och utropat ett kalifat. De kristna (och även andra folkgrupper) som kommit i deras väg har fått välja mellan att fly, konvertera eller dö. De som inte väljer det dyra, och osäkra, alternativet att betala en skatt åt ISIS, vill säga.

Det militära skyddet har diskuterats, men inget har ännu gjorts. USA har vid ett par tillfällen bombat ISIS-fästen för att hjälpa yazidiska flyktingar som blivit omringade och som var speciellt utsatta, men vilka följder detta har fått vet ännu ingen. I övrigt har det bara blivit en massa prat. Detta samtidigt som ISIS får fortsätta sin framryckning och fortsätter att attrahera och dra till sig krigare från i princip hela världen. Igår spred ISIS en video där en ISIS-krigare med huva på huvudet halshögg en amerikansk journalist. Mannen med huvan talade brittisk engelska, och hör med största sannolikhet till den allt större grupp av västerländska muslimer som har rest till Irak/Syrien för att kämpa för ISIS mot "de otrogna". På sociala medier har också spridits en video där en svensk "Ahmed" ringer in till en TV-kanal och berättar att han kommer att kriga och döda alla otrogna i Sverige.

Nu ser det ändå ut som om dessa "Ahmeds" håller sig någorlunda lugna så länge som ISIS får härja fritt i Syrien/Irak. Vilket de alltså hittills långt har fått göra. Men den dagen väst sätter ner foten och säger "Stopp" kommer garanterat alla dessa att aktivera sig, och då får man befara att ISIS hot om att "dränka USA i blod" kan bli verklighet. Och då garanterat inte bara USA.

Så vad borde alltså göras idag? Jag har förstås inget heltäckande svar, men några saker kan ändå listas. För det första måste väst, gärna under FN-mandat, gå in med fredsbevarande trupper och bilda en buffert mot ISIS och därmed skydda de kristna/andra minoriteter som ännu finns kvar i detta område samt alla de som lever i olika flyktingläger och som riskerar att ännu en gång hamna i vägen för ISIS frammarsch. Detta är förvisso redan för sent och borde ha gjorts för länge sedan, menar jag, men bättre sent än aldrig. Men nu brinner det definitivt i knutarna!

Sedan har vi problemet med Ahmed och hans gelikar som ännu bor och verkar i väst, och som med största sannolikhet kommer att aktivera sig om en sådan FN-aktion blir verklighet. Hur kan vi skydda oss mot en fiende som lever och verkar mitt ibland oss, som har skapat sig ett liv här och som blivit en del av vårt samhälle? Jag tror helt enkelt inte att det är möjligt. Vi får helt enkelt räkna med att det kommer att ske en hel del terrordåd med en hel del offer. Så är det bara. Visst kunde vi försöka, och försök kommer helt säkert att göras, att begränsa dessa dåd, men frågan är om det låter sig göras med mindre än att människors rättigheter och friheter kränks och tas bort. Då tänker jag givetvis på alla invandrare med muslimsk bakgrund. För det är synnerligen svårt att veta var Ahmed finns. Vem som sympatiserar med ISIS och vem som inte gör det. Det jag INTE vill se är en allmän jakt på muslimer, men risken finns att detta ändå kommer att bli verklighet. Tyvärr. Hur som helst kommer vi att tvingas tolerera en ytterligare skärpning i kontrollen av alla medborgares kommunikation i alla former. Övervakning, om vi vill säga det snällt. Spioneri, om vi vill vara elaka. Jag gillar verkligen inte detta, men vilka är alternativen?

Sedan har vi ännu ett par saker som vi, som kristna speciellt, kan göra, men dessa återkommer jag till i en annan text.

2 kommentarer:

  1. Kanske vi borde börja uppkalla motståndare mot homosexuella till "Kristians" med engelskt uttal...om nu alla terrorister går under namnet "Ahmeds". Tänk den dan dina barn läser detta och iom det tror att alla Ahmed är terrorister.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:01. Läs om, och läs noggrannare. Och så kan du gärna läsa detta också: http://www.kristiannyman.blogspot.fi/2014/08/halla-gor-nagot.html

      Radera