fredag 1 augusti 2014

Österbottens Tidning



Den som har följt med vad jag har skrivit här de senaste veckorna har inte kunnat missa att jag har varit mycket upprörd över det sätt som Österbottens Tidning (ÖT) har gjort sig till reklampelare för Jeppis Pride och hela Hbt-grejen. ÖT har gått från att bedriva journalistik och att vara nyhetsförmedlare till att vara opinionsbildare och just reklampelare. Det i mitt tycke kanske smaklösaste var den kampanj tidningen bedrev dagarna före Jeppis Pride där man uppmanade läsarna att hänga ut regnbågstvätt för att visa sitt stöd för Pride-tanken och så ta en bild av sin tvättlina och sända in denna bild till tidningen. Det "förföljelseövertramp" som skedde på facebook i samband med detta kan vi kanske bortse ifrån - det skedde i stridens hetta och har sedan lett till en offentlig ursäkt.

Men jag är inte den enda som har retat sig på ÖT:s roll i detta. Långt ifrån. Väldigt långt ifrån, till och med. På facebook har många sagt att de har sagt upp sin prenumeration - eller att de kommer att göra det. En vän jag pratade med för några dagar sedan sade att han har 20 personer i sin bekantskapskrets som har sagt upp sin prenumeration eller som kommer att göra det. Idag har jag pratat med flera som har deklarerat att de inte kommer att förlänga sin tidsbundna prenumeration när den går ut. Själv är vi i valet och kvalet hur vi ska göra. Skulle det finnas ett fullgott alternativ som levererar de lokala nyheterna skulle vi redan ha gjort slag i saken.

Nu är vi emellertid några som har fört diskussioner om vi på något sätt borde och kunde samordna denna protest som av allt att döma är på gång. Alternativt så att vi samordnar en massuppsägningskampanj eller så att vi gör en massadress till ÖT:s ledning och ägare där vi klargör våra ståndpunkter. Eller varför inte bådadera. Nu ställer jag på detta sätt och denna plats en fråga: Finns det intresse för att delta i ett stormöte någonstans i Jakobstadsnejden där dessa saker diskuteras? Vi behöver en bra lokaltidning som opartiskt rapporterar om lokala, nationella och internationella händelser. Om du, som jag, upplever att ÖT idag inte fyller detta behov - är du villig att offra en kväll i augusti för att diskutera dessa saker och, om möjligt, bidra till en förändring? Eller kan du tänka dig att stöda detta utan att delta i detta eventuella möte?

Kommentarfältet är öppet. Skriv gärna en kort kommentar, typ: " Jag kommer!", eller "Jag stöder!" och underteckna med namn eller någon form av pseudonym (dina initialer, förslagsvis), eller skriv ett privat mail åt mig. (kristiannyman72@gmail.com) Bara så vi vet hur stort intresse det finns för att delta i detta. Om det blir ett möte får man givetvis komma med även om man redan har sagt upp sin prenumeration!  


39 kommentarer:

  1. Finland skulle helt nödvändigt behöva ett nyhetsförmedlande massmedium, där världsbilden är konservativt åt höger (utan att för den skull vara fascistisk [det är faktiskt möjligt!]), m.a.o. som en motvikt åt detta kulturmarxistiska elände som nu råder och som ÖT, Vbl, Hbl - you name it - är ypperliga exempel på.

    SvaraRadera
  2. Mitt förslag är att de som känner sig kränkta av eller störda på ÖTs linje slår sig samman och startar en egen veckotidning med sammandrag av viktiga och positiva yttringar i närsamhället. Händelser som man anser sig kunna ta till sig och klara av att smälta. Ett samhälle i samhället så att säga.
    På detta sätt undgår man att ta del av alla obehagliga företeelser i samhället och informerar om det som känns behagligt.
    Eftersom den missnöjda skaran verkar vara ganska stor, skulle arbetsbördan inte heller bli alltför betungande. Den enskilda personen kunde en vecka kolla upp specialpriser på Jysk och Prisma t.ex. och nästa vecka informera om vädret de närmaste dygnen i Jakobstadstrakten och ett annat intressant ämne såhär på sommaren skulle vara vattenkvaliteten vid de olika simstränderna. Ett rullande schemasystem skulle följas.

    SvaraRadera
  3. Markus. Det har tisslats och tasslats i kulisserna om detta ganska intensivt de senaste veckorna. Från synnerligen seriöst håll, dessutom. Och detta seriösa handlar inte bara om en källa, så vem vet vad som sker? Som en kommentar sade på något forum: Här handlar det om synnerligen driftiga och företagsamma människor, så man ska nog akta sig för att reta dem för mycket!

    Jag har bekantat mig med tanken (genom en vän) redan en längre tid, men jag är nog tveksam till om det låter göra sig. En enbart internetbaserad tidning (utan tryckkostnader och postkostnader) skulle göra det hela bra mycket lättare, men likväl skulle man behöva flera heltidsanställda för att genomföra det hela. Men inget är omöjligt, om det finns en stark vilja bakom. Dock tror jag att det i detta skede nog närmast handlar om att sätta press på ÖT att återgå till att bedriva objektiv journalistik. Jag har överlag varit någorlunda nöjd med ÖT som tidning (om än jag naturligtvis nu som då har hittat saker att kommentera, speciellt på ledarsidan), men nu körde man tyvärr i diket så det sjöng om det.

    SvaraRadera
  4. Anonym 21:05. Man får raljera, och gör man det bra och med god humor är även sådana kommentarer välkomna! Du sätter tummen på en viktig fråga som jag också beör i kommentaren ovan. Dock ett litet tillrättaläggande till det du skriver:

    "På detta sätt undgår man att ta del av alla obehagliga företeelser i samhället och informerar om det som känns behagligt."

    Detta handlar inte om att undvika otrevliga företeelser, verkligen inte, utan om att försöka pressa ÖT att återgå till att bedriva objektiv journalistik/nyhetsförmedling. I såväl obehagliga som behagliga frågor.



    SvaraRadera
  5. Kommer! Om det blir av ett möte.

    abcdef

    SvaraRadera
  6. I Ryssland skrivs det inte särskilt mycket om hbtq-frågor, skulle det vara nåt att flytta dit kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, så ni tolererar inte röster som vill problematisera er homovänliga agenda och rentav varna för att det är en kejsare utan kläder? Du är då alltså inte för yttrandefrihet? Vad skiljer dig då från en anhängare av diktatur?

      Radera
    2. Yttrandefrihet innebär visst att alla får frivilligt läsa det alla skriver frivilligt. Eller låta bli. Har inte läst mycket om Pride sen det är över, bara här som den ges mycket marknadsföring. En vinklad och kontrollerad media där alla *fober finns är säkert en lättnad för resten av samhället.

      Radera
    3. "Yttrandefrihet innebär visst att alla får frivilligt läsa det alla skriver frivilligt. Eller låta bli. "

      Men om den värdekonservativa nyhetskanalen önskas dra åt Ryssland då vill man ju inte att yttrandefriheten ska råda här i Finland. För då finns det ju folk som, enligt din egen märkliga definition av begreppet, inte "får frivilligt läsa det alla frivilligt skriver", utan tvingas att nöja sig med att läsa eller låta bli att läsa motsatsen till det man anser.

      Radera
  7. M. Saarinen: "Konservativt åt höger" utan att vara fascistisk? När har någon senast lyckats med det? I slutändan vrids högerretorik alltid åt att dela in samhället i "svaga" och "starka" medborgare. Ingen sund människa kan väl hoppas att detta går i hamn.

    /Jean P.

    SvaraRadera
  8. Du uttalar dig kategoriskt och därmed far du med osanning: "I slutändan vrids högerretorik ALLTID åt att dela in samhället i "svaga" och "starka" medborgare." (min understreckning genom versaler)

    Du påstår alltså att värdekonservativa nyhetskanaler i exempelvis USA skapar fascism, som "delar in samhället i 'svaga' och 'starka'".

    Voj hoho...

    Förstår du att din retorik också andas unken marxism, leninism, stalinism o.dyl.?

    SvaraRadera
  9. Hohoa dej lagom du, Saarinen, slå upp en historiebok och ta en titt på högerns rötter så vet du nog vad jag talar om. Lite 1934 för att liva upp minnet kanske? Högerns TÄNKESÄTT delar in samhället i svaga och starka (Gyllene Gryning, Sverigedomokraterna, Jobbik t.ex.). Vad de ropar ut i sin propaganda mediavägen intresserar mig inte. Att folk idealiserar högern och dess världsbild idag är ett tecken på vilsenhet och inget annat.

    Värdekonservativa kanaler (och partier) i USA har knappast inte så mycket annat gemensamt än att de är kritiska mot kvinnors rättigheter, för religiösa begränsningar, för militarism och annat som rådde då på det goda 50-talet *host*host* när allt var frid och fröjd.

    /Jean P.

    SvaraRadera
  10. Har ni extremist konservativa inget bättre för er?? Jag tänkte det kanske fanns en bög som borde omvändas. Lågt, lågt. Men ni lever i er lilla bubbla. Se upp så att inte verkligheten tränger in. Mattias Granroth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mattias. Jag tror att verkligheten som bäst håller på att tränga in i ÖT-redaktionens bubbla, den bubbla de under en längre tid har försökt inkorporera oss alla i... I bästa fall spricker den och vi kan igen få en lokaltidning man kan öppna utan att översköljas av den ensakspropaganda ÖT den senaste tiden har varit full av.

      Radera
  11. Markus. Tck för länken. Den var synnerligen belysande. Det är intressant att radions programchef säger att radioprataren dessutom putsat upp sitt prat en del redan innan sändning...

    SvaraRadera
  12. Vadå ensakspropaganda? ÖT skriver väl alltid om stora händelser i nejden, det är en lokaltidning till för. Ni är bara dystra för att ÖT rapporterat om Jeppis Pride och över att paraden ägt rum överhuvudtaget, men ni tar ut det på ÖT.

    Dina (Kristians) tidigare påståenden ÖT skulle vara del i en "konspiration" för att uppvigla till oro var tagna helt ur luften och visade sig dessutom ogrundade. In i det sista försökte du också ta ner på det rapporterade deltagarantalet (vilket inte heller bar långt då flera officiella källor rapporterade motsatsen). Kanske dags att sluta jaga de där hjärnspökena. Det ändrar ingenting att skylla på ÖT. Be dem skriva en artikel om era ståndpunkter istället, så behöver ni inte ta stress över ingenting.

    /Jean P.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jean P. Har du alls läst ÖT den senaste tiden? Ända sedan det blev klart att det skulle ordnas ett Jeppis Pride har ÖT gjort reklam för evenemanget, och dagarna före var ju tidningen full av artiklar i ämnet. Om ÖT enbart skulle ha rapporterat om Pride skulle knappast någon ha reagerat, men nu gjorde man som sgat inte bara det.

      Mina spekulationer om "konspirationen" anser jag vara helt på sin plats - så som ÖT gick ut för att provocera i denna sak måste man helt enkelt fråga sig om det finns/fanns en bakomliggande agenda. När du skriver "visade sig vara ogrundade" - vad baserar du detta på? På att inget hände? Det bevisar faktiskt ingenting... Sedan skriver du om "officiella källor"? Vilka är de? Deltagare? Närmast vi kommer officiella källor här är ÖT och Hbl, och där varierar siffrorna stort. Men, som sagt, detta var ingen stor grej, och jag har redan konstaterat att vi gott kan lämna detta.

      Radera
  13. Ja du Kristian, som tur har jag inte haft tid (eller möjlighet) att följa med hela denhär "händelsen" på nätet, har haft semester som tyvärr lider mot sitt slut, varit på villan och haft lignt och skönt, låtit bli att surffa på nätet, dock kom jag in till stan med familjen och deltog i paraden men åkte iväg sedan igen.

    Vissa har tydligen inte haft annat att göra under sommaren än att tänka på Jeppis Pride festivalen, nå "var o ein me siitt" som di pa säg.

    Men Pride till ära så har jag läst Gardells Om Gud som jag tyckte var en fantastisk läsupplevelse och nu läser jag samma författares Om Jesus som också tycks vara en bra bok, du borde läsa dem båda om du inte redag gjort det, vill minnas att du skrev i nått inlägg någonstans att dom är bedrövliga, men hade du läst dem eller bara läst nån artikel om böckerna?

    Men lycka till med er ÖT kampanj, hoppas inte tidningen viker sig för er bojkottprojekt, det vore verkligen botten om dom skulle rättfärdiga era åsikter som både diskriminerar och förtrycker andra människor oberoende vad du tycker eller anser om den saken, det är inte du som definierar vem som känner sig diskriminerar utan det är offret.

    Men kärleken är evig Kristian, allt gott åt dig och din familj från ett soligt Purmo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Ja, de är säkert många som har offrat hela sommaren för detta evenemang. Men som du konstaterar: Var och en med sitt.

      Vad gäller gardells böcker så har jag inte läst dem, nej. Men jag har läst utdrag, och det räcker. Det finns för många bra böcker som jag ännu har olästa för att jag ska sätta min tid på att läsa böcker av en heretiker. Livet är helt enkelt för kort och för värdefullt för att syssla med sådana saker.

      Vad sedan gäller det du skriver om diskriminerandet/förtryckandet så finns det mycket man kunde säga. Jag ska nöja mig med, i detta skede, att konstatera att diskriminering och förtryck inte handlar om och konstitueras av känslor. Kränkthet gör det, kanske, men det är en anna sak. Men sedan är det en annan diskussion huruvida någon borde/har grund för att känna sig kränkt när man diksuterar fenomen och företeelser.

      Allt gott åt dig också!

      Radera
  14. Jag kommer till ett eventuellt möte och stöder definitivt tanken.

    SvaraRadera
  15. Du ska se efter Kristian så inte din bubbla i ditt huvud spricker ! Får man delta i mötet fast man inte är av samma åsikt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 06:20. Om det blir ett möte kommer kallelsen att gå ut på olika sätt. Den som hör kallelsen kan givetvis komma. Men vi kommer inte att diskutera ovidkommande saker på mötet. Som homosexualitet, t.ex. Om det blir ett möte kommer det nog, tänker jag mig, att finnas någon form av föredragningslista som vi inte går utanför.

      Radera
  16. Situationsuppdatering:

    De som är intresserade av detta eventuella möte tycker tydligen att det är lättare ta kontakt via mail och per telefon/IRL, och det går givetvis riktigt bra. I detta nu är det ännu inte så många som har meddelat om intresse att delta här på bloggen, men det går fortsättningsvis att göra det också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Jag kunde tänka mig att komma om det passar tidsmässigt.
      mvh
      H. Ahlskog

      Radera
  17. Kristian, citat:

    "När du skriver "visade sig vara ogrundade" - vad baserar du detta på? På att inget hände? Det bevisar faktiskt ingenting... "

    Jag anser att det bevisar ganska mycket. Ifall ÖT har en egen agenda är det att sälja nyheter, vilket gäller för vilken lokaltidning som helst.

    Tal om hemliga konspirationer är ett klassiskt grepp för att måla in meningsmotståndarna i ett hörn. Möjligen kan det ha funnits en som annan grupp med avsikter att störa evenemanget, direkt eller indirekt. Men att denna grupp skulle utgöras av personal på ÖT är pur fiktion. De har knappast vare sig tid eller möjlighet att ägna sig åt konspirationer framom att försöka hålla firman flytande i dessa svåra tider.

    /Jean P.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Jean P. Nu läser du faktiskt in saker i det jag har skrivit som inte finns där. Jag har aldrig hävdat att personal på ÖT skulle ha haft avsikter att störa evenemanget. Inte direkt och inte indirekt. Det jag anser att man kunde fråga sig (på basen av de, som jag och andra uppfattar det, provokationer ÖT gjorde sig skyldiga till) var om det, medvetet eller omedvetet, hos någon fanns en agenda att reta upp motståndarsidan så att det för någon skulle kunna brista. Tack och lov gjorde det inte det, även om risken var, som jag bedömer det, överhängande. För tydlighets skulle klistrar jag in vad jag skrev då när det begav sig:

      "Men så slogs jag av en hemsk tanke: Tänk om detta är en medveten strategi? Att i akt och mening gå till en sådan överdrift i att pressa ner denna fråga i halsen på oss alla här i (vad som åtminstone har varit) Svenskfinlands bibelbälte att det någonstans och för någon kommer att brista? I klartext: Är det så att ÖT på detta sätt försöker provocera fram någon form av sammandrabbning under Jeppis Pride? För att sedan två sina händer hänvisandes till journalistisk frihet och sedan, efter slaget, i flera månader skriva om hur bedrövligt de homosexuella och deras parad behandlades?

      Nu hoppas jag givetvis att jag har fel och att ÖT inte har någon sådan agenda. Men oberoende av hur det förhåller sig med den saken får ingen låta sig provoceras. Särskilt inte bland oss som vill hålla fast vid Guds ord och bud. Som kristna håller vi framför allt fram att Gud älskar alla människor, oberoende av hudfärg, sexuell läggning, nationalitet, politiska åsikter osv, osv."

      Jag hävdar (fortfarande) att den kampanj ÖT bedrev var av sådan magnitud att man mycket väl kan ställa sig den fråga jag då ställde mig. Åtminstone sett ur min/vår synvinkel. Jag har förstått att den andra sidan inte har uppfattat ÖT:s skriverier på samma sätt som jag/vi har gjort det.

      Radera
  18. På tiden att en österbottnisk version av svenska "Avpixlat" grundas. Strålande! Jag är med. /Linus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Linus. Jag är inte alls bekant med "Avpixlat", så jag kan inte uttala mig om det du skriver. Jag vet att det finns en sådan site, men också att den inte har de bästa av rykten...

      Radera
  19. Gör inte alla tidningar såsom ÖT? Finns det någon tidning som är helt objektiv. Sedan vill ju tidningen sälja så mycket som möjligt, och rapporterar samt berör det som folk vill ha i stor utsträckning, Ni må vara en del som inte delar deras åsikter och inriktning, men andelen som är för är väl så mycket större. Uppenbarligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:43. Nej, alla tidningar gör definitivt inte som ÖT. 100%ig objektivit finns knappast, men som sagt är det en sak att rapportera och något helt annat att helt och hållet ge sig hän åt att göra reklam för ett dylikt evenemang och t.o.m. göra sig till en del av det hela - som jag upplever att ÖT gjorde.

      Radera
  20. Och som fotnot läser jag gärna er "tidning", ert forum eller vad det blir längre fram. Men var medvetna om att jag med kritisk egg kommer såga allt som inte håller måttet vad gäller seriositet. Ska ni bestå i längden måste ni torgföra något annat än billig konservatism, kristen medel 1900-talsnostalgi och framför allt sky högerpopulistiska fraser. Sådant jäser det nog av nere i vårt Europa som det är.

    /Jean P.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jean P. Nu går du nog händelserna väldigt långt i förväg. Men om det någon gång blir aktuellt med en sådan tidning/nätutgåva av något slag är du givetvis välkommen med som läsare. Liksom jag hoppas att jag är.

      Radera
  21. Stöder, kommer på ett ev. möte, när tid o plats klarnar...
    J.N.A

    SvaraRadera
  22. Grundproblemet med HSS Medias tidningar är att de har monopol i Svenskösterbotten, och därmed tror de att de kan bete sig som de vill. Kampanjjournalistiken kring Jeppis Pride är bara ett exempel på hur den journalistiska kvaliteten sjunkit. Åratal av personalminskningar och obefintligt publicistiskt ledarskap blir allt tydligare. Det är bara bra att prenumeranterna röstar med fötterna för det behövs verkligen en ny aktör som tror att det ännu går att göra seriös och saklig journalistik på svenska i Österbotten. Utan konkurrens finns det inget fritt ord!

    Hoppas ni lyckas med ert uppsåt. Och tro inte att HSS kommer att ändra inriktning, de är mästare på bortförklaringar och tomma löften.

    Jonathan

    SvaraRadera
  23. Intressant läsning indiid. Tror att öt har fått också ny prenumenanter. Jag ska faktist ta luren i min vackra hand och ta ein årsprinumation rej imårån. H. Gurli

    SvaraRadera