måndag 18 augusti 2014

När kärleken svalnar


”Då skall man utlämna er till att misshandlas och dödas, och ni kommer att bli hatade av alla folk för mitt namns skull. Och då skall många komma på fall, och de skall förråda varandra och hata varandra. Många falska profeter skall träda fram och bedra många. Och eftersom laglösheten tilltar, kommer kärleken att svalna hos de flesta. Men den som håller ut intill slutet skall bli frälst. Och detta evangelium om riket skall predikas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk, och sedan skall slutet komma.” (Matt 24:9-14)


Det ovanstående är ett avsnitt ur Jesu eskatologiska tal, alltså det tal i Matt. 24 och 25 där han talar till sina lärjungar om tidens slut. Här, liksom på de andra ställen där Guds ord talar om tidens slut och de händelser som kommer att föregå slutet, används ofta bilder och det som sägs är inte alltid så alldeles lätt att förstå. Många gånger får vi helt enkelt bara, efter ett t.o.m. mycket ingående studium, konstatera att detta vet vi inte riktigt vad det betyder, men att den som lever i Herren får se! Likväl är också dessa ord om tidens slut skrivna med mänskliga ord och för oss människor, varför det är ändå är tänkt att vi ska kunna förstå. Dessutom kommer kunskapen i dessa saker att öka med tiden. (Dan. 12:4)

För en rätt förståelse ska vara möjlig är det framför allt viktigt att vi läser hela sammanhang och inte rycker ut ord från sin kontext. Här, i texten ovan, är sammanhanget det att Jesus talar om de kristna och deras situation i den yttersta tiden. En svår tid på många sätt. Villolärare och vilseledare. Krig och rykten om krig. Hungersnöd och jordbävningar. Det vi mycket noga ska lägga märke till här är att Jesus inte räknar med att den kristna tron ska erövra världen. Tvärtom. Alla ska få höra evangelium, men de flesta kommer att strunta i det, spotta på det glada budskapet och vända sig mot de som tror och förfölja, ja, till och med döda dem. De som inte tar emot budskapet kommer att hata de som tror, och detta kommer kanske att vara en av de största prövningarna – Jesus säger här att många kommer att avfalla just på grund av detta hat som de inte vill bli utsatta för. De som på detta sätt kommer att avfalla kommer så att förråda de som förblir i tron, och till detta kommer sedan ännu det att många falska förkunnare kommer att träda fram och bedra många. Så kommer ännu detta hemska ord om att ”kärleken kommer att svalna hos de flesta”.

Detta är ett ord som idag gärna missförstås och missbrukas. Detta för att det helt enkelt inte går att förstå detta rätt om man inte först har förstått vad den kärlek är som här omtalas, varifrån den kommer och hur den tar sig uttryck. Kärleken är alltid en Guds gåva. ”Vi älskar för att han först har älskat oss.” (1Joh. 4:19) Denna kärlek är vi sedan kallade att ge vidare till alla människor. Vi är kallade att älska. Men observera här detta viktiga: Med den kärlek han först har älskat oss med. En kärlek som alltid går hand i hand med sanningen. För sådan är Guds kärlek. Och ”Ditt ord är sanning” (Joh. 17:17). En sann, hel och full kärlek kommer alltid att vara så beskaffad att den får sin näring av och håller sig till Guds heliga ord. Utanför och framför allt mot Guds ord finns ingen sann och äkta kärlek. ”Jesus svarade: Om någon älskar mig, håller han fast vid mitt ord, och min Fader skall älska honom, och vi skall komma till honom och ta vår boning hos honom. Den som inte älskar mig håller inte fast vid mina ord.” (Joh. 14:23-24)

När det alltså här talas om att kärleken kommer att svalna handlar detta alltså om att troheten mot Guds ord kommer att minska och på sina håll helt försvinna. Detta visar då helt enkelt på det faktum att kärleken till Gud har försvunnit, och då blir kärleken till människorna också både vilsen och vissa gånger t.o.m. av sådan art att den kan bli rent av skadlig. Detta inser världens människor givetvis inte, utan tvärt om inbillar de sig och tror de sig vara t.o.m. mera kärleksfulla än Gud själv. Och framför allt mera kärleksfulla än de som bevarat tron och behållit Guds kärlek till sina medmänniskor.

I denna situation gäller detta ord om att ”den som håller ut intill slutet skall bli frälst”. Det kommer inte att bli lätt, och det är aldrig trevligt att bli ”hatade av alla folk”, förrådda och beskyllda för kärlekslöshet när vi håller oss till Guds kärlek och hävdar att denna kärlek är den enda sanna och riktiga kärleken. Men slutet kommer, och jag tror att de prövningar som ligger framför oss här kommer att förbereda oss för Jesu återkomst kanske framför allt på det sättet att våra jordiska rötter blir lösare och vi får lära oss att vi faktiskt är ”gäster och främlingar” här. För just så kommer det att gå ”när laglösheten tilltar” och ”kärleken svalnar hos de flesta”. Men, som sagt, trevligt blir det inte.     

23 kommentarer:

  1. Vad kommer att hända med alla muslimer? Uppenbarligen så tillber de fel gud, nämligen Allah. Blir det enkelbiljett till helvetet trots att många muslimer inte haft något val? De har fötts in i den muslimska kulturen utan att som barn fått höra om den underbara kärleksfulla kristna guden och för många skulle en konvertering till kristendomen innebära fara för det egna livet. Så det skulle vara intressant att veta vad Bibeln säger om muslimernas öde på domedagen. Oförbätterlig syndare som jag är, så vore det intressant att veta om jag skall plågas i helvetet tillsammans med Muhammed och Ahmed. Det finns en orättvisa i det, jag har supit och levt ett syndigt liv med fallna kvinnor och får precis vad jag förtjänar, medans Ahmed levt ett ordentligt liv och tillbett Allah fem gånger per dag. Tyvärr för Ahmeds del, så var Allah ett fantasifoster och den kristna guden det som man borde ha tillbett.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:23. Jag anar en sarkastisk ton i det du skriver (rätt?), men jag ska bortse från den och ta din fråga som om vore den allvarligt menad.

      "Alla (människor) har syndat och saknar härligheten från Gud." (Rom 3:23) Detta gäller Anonym 21:23, Ahmed och Kristian Nyman. Vi tillhör alla detta "alla (människor)". Men sedan fortsätter Guds ord med att säga: "och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem. Honom har Gud, genom hans blod, ställt fram som en nådastol, att tas emot genom tron."

      Vad innebär nu detta? Jo det innebär att en frikännande dom har uttalats över hela världen! Över Anonym 21:23, över Ahmed och över Kristian Nyman. Liksom över alla andra. Genom Jesus Kristus har frälsningen blivit en realitet för alla - SOM I TRO TAR EMOT DEN. Detta är grundregeln. Frälsninge ska tas emot i tro. För att denna tro ska bli var mans har sedan Gud inrättat predikoämbetet - och, om det tillåts mig att tillägga detta - evangeliets budbärare sänts ut över hela jorden. Här handlar det om Guds ords predikan, nära och fjärran. Missionsarbete, helt enkelt. Kyrkans "kungsbud", alltså det bud som går före alla andra bud för oss kristna är detta "Gå ut och göra alla folk till mina lärjungar..." (Matt. 28:18-20)

      Därför kan också CS Lewis, på en fråga (från en människa som ansåg detta vara av sådan kaliber att det gav honom skäl att vända tron ryggen) om det inte är orättvist att vissa föds i sådana länder där evangeliet inte predikas, säga att (citatet ur minnet): "Då ska du också gå ut och sprida evangeliet. Att kapa bort en hand eller en fot av en människa är ett märkligt sätt att göra människan mera effektiv i sitt arbete". Lewis fortsätter med att konstatera att den som ställer sig denna fråga ska gå ut och sprida evangeliet så att det når så många som möjligt. Hur det sedan går med alla de människor vi inte hinner nå och som under sin livstid aldrig får höra evangeliet, det får vi lämna åt Gud. Det kan mycket väl hända att Han för dessa människor har ett specialarrangemang, men det vet vi att ifall de ska frälsas så ska det också ske genom Kristus och hans golgataverk.

      Det du säger om att en konvertering för många muslimer skulle innebära en fara för livet är sant. Tyvärr. Detta borde helt klart säga oss någonting, tycker inte du det? Sanningen (den kristna tron) behöver inte svärdets beskydd, men det behöver lögnen. Dessutom: vad säger det att många muslimer ändå, med livet som insats, väljer att konvertera sedan de fått höra evangeliet? Människor som har vant sig att ta sin tro på allvar och som hela sitt liv har levt med det att deras tro är det viktigaste i livet? Eller kanske hellre: Vad säger detta om Herren Jesus och om hans evangelium?

      Radera
  2. Det är av största vikt att poängtera att det rör sig om "tro". Likaväl som Kristian är övertygad om att hans tro är den rätta, är Ahmed gällande sin. De lever och finner tröst i sin tro, med lättnaden att det finns en högre mening med livet. De har sitt jordeliv och försöker leva det så gott de kan. När de dör hamnar de i graven, och om allt går enligt planen vandrar de vidare mot härligheten. Om det inte skulle vara så gör det ju egentligen ingenting. Det är ju svårt att bli besviken då man är död. Om det är så att vi bara tackar för oss och förmultnar, så borde buddisten bli tacksam. Han uppnådde sitt högsta mål utan att han visste om det.

    Kan det inte bara vara så enkelt att vi lever våra liv i strävan efter att vara så goda människor som möjligt oavsett tro och livsåskådningar. På något sätt borde en människa bedömas efter sin strävan efter att vara god, och gärningarna som följer därefter. Detta kan man vara oavsett vilken tro man innehar. Jag försöker vara en snäll kille och bryter nog inte mot de 10 budorden mer än en troende, men Gud (om han nu mot förmodan skulle finnas) ser mig nog som en olydig liten kille. Vi får se vad som händer...:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:22. Nej, det handlar inte om tro. Ytterst handlar det om vad som är sant. Det centrala i den kristna tron är Jesu uppståndelse, och om han inte har uppstått så hjälper det inte mig att jag tror mig blå i ansiktet. I så fall är jag grundlurad och offer för ett bedrägeri - och i den situationen är trösten fullständigt bedräglig.

      "Men nu har Kristus uppstått!"

      Radera
    2. Allah har säkert en plan för dig med Kristian.

      Radera
    3. Visst hjälper det dig Kristian fastän ingen blivit uppstånden, du lever ju ditt liv här och nu lyckligt troende att Jesus ÄR uppstånden.

      Sen att det inte hjälper dig efter att du tagit ditt sistsa andetag är ju en annan sak men eftersom ingen precis kan uttala sig vad som händer efter det där sista andetaget så är det sist och slutligen irrelevant att spekulera i saken, man kommer ändå ingen vart, vari vi kommer det det relevanta, livet här och nu, det som du är medveten om, så fastän Kristus inte nödvändigtvis har uppstått så TROR du att han har uppstått och det räcker för dig!

      Radera
    4. Markus. Läs bibelcitatet högst upp på denna tråd. Detta är vad som väntar oss Jesus-troende. Om Jesus inte ahr uppstått och allt är en fantasi/lögn - vem skulle då riskera att utsätta sig för något dylikt? Nej, Paulus visste nog vad han pratade om: "Om Kristus inte har uppstått är vi de mest beklagansvärda av alla människor" och "vår tro är meningslös" och "vi är ännu kvar i våra synder". "Men nu har Kristus uppstått"...

      Radera
    5. Jepp och Nazisterna byggde Ufon med hjälp av utomjordingar under WW2 och har en bas på baksidan månen..

      Radera
    6. Anonym 18:33. Och vad har det med någonting att göra, annat än att bevisa att alla inte borde se alla filmer som görs... :)

      Radera
    7. Finns faktiskt nazister och allierade som vittnar om dessa ufon ! så jag tror dom vet va dom pratar om !

      Radera
  3. Jo det handlar om tro. För då det inte finns bevis för något lämnas det åt tron. Det finns en bibel. Det finns vittnesbörd (dock aldrig något som är kliniskt bevisat), det finns historiska fynd som visar på objekt och personer. Men mig veterligen inget som till 100 % visar på sanning i fråga om något övernaturligt. Ovan nämnda saker finner vi andra trosinriktningar också, vilket enligt mig tydligt visar att det handlar om tro.

    SvaraRadera
  4. Anonym 10:00. Det handlar om fakta som vi sätter tro till. Och tro då inte i bemärkelsen "jag tror att det är så här", utan i bemärkelsen "förtröstan".

    För övrigt finns det bevis för jesu uppståndelse, givetvis inte något som skulle vara "kliniskt bevisat", men alldeles tillräckligt för att kunna konstatera att detta har hänt. För övrigt: Vad kan vi anse vara "kliniskt bevisat" och till 100% säker sanning? Sådant vi läser i historieböckerna? Nej, men de kan ju ha misstagit sig. Författarna bygger ju på annat än sådant som är självupplevt. Nå, kanske då sådant vi själva varit med om? Men vi kan ju minnas fel... Den som har sett "Matrix" kan inte ens mena att verkligheten så som vi uppfattar den är "kliniskt bevisad"...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vad är sanning, inte något som vi upplever med våra sinnen iaf kan garanteras som sanning eftersom det är väldigt lätt att det slår fel, hur många har inte hört fel, sett fel, känt fel, varmt känns kaltt och vice versa, hallucinationer, rädsla, ja vi tolkar "verkligheten" utifrån en massa faktorer, det är vad som gör oss till dom vi är, det är väl vad som skiljer människorna från djuren, djuren hanldar utifrån instinkt dom kan inte välja vad dom gör, men vi kan välja och valen baserar sig på bl.a ovannämnda faktorer.

      Psykologi, filosofi och religion går ju på så sätt hand i hand, har man haft som barn en dålig erfarenhet av exempelvis religion så kan det vara att man i tonåren rent utav börjar avsky allt som har med religion att göra eller om man inte har haft någon relation till religion så blir man kanske djupt kristen då man gått skriftskolan eftersom den ger en nåt man inte tidigare haft, så säg mig då, vad ÄR sanning eller måste det finnas sanning överhuvudtaget? Jag lever mitt liv rätt så bra fast jag vet att mina utgångspunkter för hur jag lever mitt liv inte är en generell sanning men det passar mig bra, så kanske var och en får försöka hitta fram till sin egen sanning, man försöker leva sitt liv så gott det går, det finns ju ändå så otaligt många faktorer som man inte kan påverka.

      Radera
    2. Markus. sanningen har inget som helst att göra med våra personliga upplevelser, våra antipatier och dylikt. ASanningen är vad den är oberoende av hur jag eller du uppfattar den. Sedan har givetvis våra erfarenheter betydelse för hur vi förhåller oss till denna sanning, men det är en helt annan sak.

      "eller måste det finnas sanning överhuvudtaget?" Visst finns det sanning. Ta nu det mest centrala i den kristna tron - Jesu uppståndelse. Antingen har han uppstått, eller så har han inte gjort det. Det finns dessa två alternativ, och ett av dem är sant medan det andra är falskt. Nu var vu ju inte med då när det begav sig, men de fakta som finns pekar alla i samma riktning, så därför tyder allt på att Jesus faktiskt har uppstått.

      Radera
  5. Ok, jag visste inte att det fanns bevis för Jesu uppståndelse. Ska genast bli kristen.

    SvaraRadera
  6. Detta blir helt offtopic men jag skriver hit istället för inlägget 2 mars 2013.

    http://kristiannyman.blogspot.fi/2013/03/jalovaara-demoner-och-otron.html

    Det var ju tur Kristian att Jakobstads församling vägrade ta emot denna Satans lakej som lurar pengar av godtroget folk.

    Men vi kommer tillbaka till kärnan av det hela, och Othmans konstaterande ”Det väsentliga är att predikanter som Kirsi Jalovaara är totalt ansvarslösa och rent livsfarliga. Hon får, som den psykolog som intervjuades i MOT [sade], inte ens släppas i närheten av psykiskt sjuka.”

    Jag hoppas verkligen att hon inte har lurat pengar av folk som är sjuka, om en "normal funtad" person gett pengar åt henne så får man väl se sig lite i spegeln och konstatera "det som låter för bra är inte sant" mao. om man kan ge pengar åt någon som ber för en och man blir frisk.

    Demonerna som hon skulle driva ut tog över henne till sist?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Om endast 35 000 av de 520 000 insamlade eurona gick till att hjälpa nödställda så är det nog synnerligen graverande. Men hon ska givetvis ha rätten att förklara sig, men om detta är så illa som det ser ut så tror jag nog att hon får lov att söka sig ett nytt jobb...

      Radera
  7. Nåjaa, de e ju inget nytt. Smarta och karismatiska människor har alla tider utnyttjat mindre smarta och utsatta människor med vidskepelser och religion.

    I USA är det otaligt många smarta människor som gjort sig en förmögenhet på sagostunder, bokförsäljning och donationer.

    http://www.joelosteen.com/Pages/Home.aspx

    Kyrkan sålde ju i tiden avlatsbrev för att säkerställa syndare en plats i himmelriket.
    Vissa betalar ännu tionden åt religiösa institutioner, och jag ännu den påtvingade kyrkoskatten...

    Otroligt hur dumma vi kan vara...

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Den "påtvingade kyrkoskatten" är ju faktiskt frivillig. Jag har nog många gånger tänkt att jag borde sluta betala den, men som företagare kommer man ju inte undan den. Så där kan man ju faktiskt tala om en påtvingad skatt. Jag undrar, by the way, om någon har försökt föra företagens kyrkoskatt till t.ex. Europadomstolen... Eller kanske jag blir den förste sen när det blir av.

      Radera
    2. Ekonomi och skatter är inte min starka sida men summan av min Bibelläsning säger att det har varit grunden för all landets välfärd och välsignelse att de som "brukat landet" också betalat för att upprätthålla ett böneställe på varje ort där man vecka efter vecka föreläst Herrens förutskrivna ord och låtit dem som velat lyssna till predikan och delta i Herrens heliga Nattvard. Så är Herrens vilja varen överallt.
      Att skriften förvanskats och att predikan inte är rätt och att Gudsfruktan försvunnit beror på den tilltagande avfälligheten; att vi inte tog Guds Ord och evangelium på allvar och vände om, så nu går det för Land och kyrko-organisation såsom för den världen som inte aktade på att Med Lag (och barrmhärtighet) Skall Land byggas.
      Tack Herre att jag fick lära känna dig här i eget land, hav tålamod och förbarma dig, du känner mig bättre an vad jag själv gör hälsar ulrik torsten nils Ske din vilja Tillkomme ditt Rike Vårt dagliga bröd giv oss var dag och förlåt oss våra synder och skulder såsom vi förlåta dem oss skyldiga äro inled oss inte i frestelse utan fräls oss ifrån den Onde ty Riket Herre Jesus är Ditt och Makten och Härligheten i evighet Amen i Fadrens Sons och den helge Ands Namn Jesu namn Amen.

      Radera
    3. Ulrik. Du har nog helt rätt, menar jag, men idag får vi ändå fråga oss om inte våra skattepengar kunde användas bättre på annat håll. Nu avlönar vi på många håll villolärare och pappersvändare, och sådana som vill förkunna ett rent Guds ord jagas med blåslampa av biskopar och domkapitel som vi också avlönar. Men detta är givetvis en svår fråga - inte minst för att det är så mycket känslor - och minnen - med i spelet. Men jag tror nog att vi alla har en gräns. Eller det hoppas jag åtminstone...

      Radera
    4. Ja, Kristian, jag har ju som de flesta kristna Bibelordet och Ordet och orden levande hos mig i interaktiv tanke och verksamhet med de begränsningar som "ett skadat och sjukt och splittrat sinne" ger och då jag efter min kommentar imorse kom att tänka på att Mästaren också betalade "tempelskatt" så gick jag in på evl.fi hemsida för att se om jag kunde gå in i "traditionen" igen.
      Jag är fortfarande spyfärdig över hur organisationen försvarar villfarelserna, (sic)så jag går inte in igen, men den "de heligas gemenskap" bland alla som skingrade och ensamma kämpar inom och utom samfunden I Kristi och Bibelordets Tro och i De gammalkyrkliga och endel andra bekännelser på biblisk grund omfattar jag och tror mig vara del av.
      Skrivet av Ulrik en kristen man, tacksam får guldkornen på vågorna ibland"

      Radera
  8. Kristian, ja det stämmer att det är frivilligt, men med påtvingat tänkte jag på den automatiska mekanism som leder oss till att automatisk betala kyrkoskatt utan att vi skilt "ansökt" om medlemsskap. Jag tycker all religiösa institutioners insamling av pengar borde ske på frivillig väg och sen när man själv blir ekonomiskt oberoende av sina föräldrar välja om man vill betala för sina sagostunder.

    Jag har själv varit företagare i över 20 år och att företagen skall betala skatt för att kyrkor har anställt personal som fantiserar om talande ormar och andra fantasier är fullständigt fel! Där är vi av helt samma åsikt Kristian. Dags för en prövning i Europadomstolen!

    Eflop

    SvaraRadera