fredag 13 mars 2015

A Boy Named Sue



Jag hittade en intressant nyhet på nätet. Enligt Lännen Media funderar Statens Namnnämnd på att slopa uppdelningen i pojknamn och flicknamn. Alltså så att en pojke i Finland i framtiden skulle kunna heta Anna och en flicka Kurt. Om föräldrarna så önskar, vill säga. Enligt förslaget skulle namnvalet fortsättningsvis inte få gå emot god smak och barnets intressen, så "Superfina Closetta" och dylika namn skulle alltså även i fortsättningen vara omöjliga.

Nå, till detta kunde man förstås säga både det ena och det andra. Handen upp alla som känner lukten av könsnihilismen! Det är givetvis ingen nyhet att det lobbas och arbetas för att utplåna alla gränser mellan könen, och då är ju ett dylikt förslag nog något som ligger i tiden, så att säga. Nå, man må försöka. Könen består, det oaktat. Men den onödiga förvirringen - och det lidande denna kommer att åstadkomma bland det uppväxande släktet - blir garanterat bara värre av detta. Sedan är det tyvärr så att tolkningen av vad som är god smak varierar. Liksom förståelsen av vad som ligger i barnets/barnens intresse. Avslutningsvis kan jag bara konstatera att detta ändå inte är något nytt. Redan den gode Kontant-Johnny visste hur det här fungerar, och vilka eländiga följder det får att börja mixtra med namnen och könsrollerna. Håll till godo!

33 kommentarer:

  1. Kan du ge nåt exempel på lidande och förvirring som detta har orsakat i Sverige var namn ej varit könsbundna sen länge tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är du helt säker på att det är så? Har förstått att det bara är myndiga personer som får " byta" och närmast då transpersoner. Jag kan ju ha fel men....

      Radera
    2. Markus. Utan att vara 100% säker så misstänker jag också starkt att du nog är felunderrättad.

      Radera
    3. Kristian,
      Kan tyvärr inte ge en länk till arikeln jag hänvisade till på SVT Nyheter,men den går att hitta SVT Nyheter,under rubriken Nu försvinner... den var publicerad i går den 13.3.och där redogörs också hur lagen gäller i Sverige.

      Radera
    4. Hej alla, ja jag är säker på min sak, den enda paragrafen som är tolkningsbar är 34:e paragrafen i Namnlagen, och det är Skatteverket som gör bedömningen om namnet kan leda till obehag eller inte, det finns redan ett flertal prejudikat på att en pojke kan ha flicknamn och vice versa, så jag frågar er igen, vilken typ av lidelse har detta orsakat i Sverige?

      34 § Som förnamn får inte godkännas namn som kan väcka anstöt eller kan antas leda till obehag för den som skall bära det eller namn som av någon annan anledning uppenbarligen inte är lämpligt som förnamn.

      Radera
    5. Markus,
      Vad är problemet och vad vill du veta,"vilken typ av lidelse har detta orsakat Sverige"?Troligtvis inget!
      Anonym 15 mars 00:48
      "Katastrofer kommer och går,men idioti kan motarbetas om man bara ser den,alla kan tyvärr inte se".

      "Det finns ingen direkt lag om detta i Sverige,men det har skett en glidning i tolkningen som möjligör detta".(Kristian)
      Vad är det du är säker på,ovanligt för dej:-)?

      Radera
    6. Jag är säker på att man i Sverige kan ha vilket namn som helst så länge det inte är stötande, oberoende kön.

      Personlingen skulle jag inte ge ett flicknamn åt en pojke eller vice versa men om någon vill göra det så varsågod, och ja, jag är också av den åsikten att dethär med att försöka sudda ut könen börjar gå till överdrift.

      Men att påstå att det orsakar lidelse är också en överdrift, och dethär med att fundera på vad som ligger i barnets intresse, vem är det då som skall tolka den saken, jo föräldrarna.

      Vad innefattar förresten "mixtra med könsrollerna"? Var drar man gränsen? Mannen skall jobba och kvinnan skall vara hemma med barnen, inget annat alternativ finns? Mannen bestämmer och kvinnan skall lyda? Skulle du ha sagt åt mannen på gatan i Helsingfors för 130 år sedan att efter 21 år har kvinnan rösträtt skulle han antagligen tyckt att du var både dum och tokig på samma gång, att det bara orsakar lidelse om kvinnan skulle rösta. Tiderna förändras....

      Radera
  2. Läste på SVT-Nyheterna,Nu försvinner flick- och pojknamn i Finland."i Finland snart möjligt att ge sitt barn namn som inte förknippas med dess biologiska kön.Kan han heta Eva och hon Adam?Ja snart går det utmärkt i vårt grannland Finland".

    Trodde först att det var ett skämt,vi har inte ännu 1 april,men kom underfund med när jag läste texten att det inte är några stolligheter utan på fullt allvar.Finska justitieministeriet förbereder just nu en ändring av landets namnlag,den nuvarande lagtexten från 1985 anses föråldrad."Den som längtar efter(sic) de utökade valmöjligheterna får dock se till att vara tålmodig,lagändringen väntas ta flera år."

    I videon på Tv 7 i Följderna av att homoäktenskap i Massachusetts,beskrev man efter införandet av samkönade äktenskap lagförändringar som blev följden.Detta lagförslag som nu förberedes i Finland är tydligen ett led i att samkönade äktenskap infördes också i Finland.Detta är bara början!

    SvaraRadera
  3. Alltså, vet ni att det på riktigt finns riktiga problem och katastrofer i världen om ni vill göra en insats?! Det är ju patetiskt med dessa förmodade skräckscenarier pga en ökad jämlikhet i regnbågsfrågor - som de facto dessutom inte berör så väldigt stor procent av befolkningen. Spänn nu av hör ni.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Katastrofer kommer och går men idioti kan motarbetas om man bara ser den. Alla kan tyvärr inte se.

      Radera
  4. Det var antagligen denna som Ole hänvisade till :) http://www.svt.se/nyheter/varlden/nu-forsvinner-flick-och-pojknamn-i-finland
    Anonym 15/3 00.23, det är nog inte patetiskt och ingalunda förmodade, utan högst reella hot vi står inför ! Kanske på sin plats att ännu en gång länka till videon om Massachusetts; http://www.himlentv7.se/vod/player/?program=40301 Vi kan ju redan nu se följder utan att ngn lag ens har trätt i kraft ! Det gäller och berör hundra procent av befolkningen den dag det möjligen går igenom ! Vi har dock möjlighet att avstyra genom att rösta på sådana kandidater i följande val som inte står bakom dessa avskyvärda riktningar....
    Låt oss instämma med president Kallio i "presidentbönen" !!!
    Himmelske Fader, se i nåd till vårt folk. Du har skapat oss och älskar oss. Du ser, att vi är i största fara. Därför ber vi Dig; Herre hjälp oss i vår nöd och låt oss inte gå under. Ge oss nåden att omvända oss från syndens och laglöshetens vägar, som leder vårt land till under gång.
    Herre Jesus Kristus, utan Dig är vi maktlösa inför de förstörande krafterna, som svämmar över vårt folk och förgiftar det. Därför berömmer vi oss av din seger över ondskans andemakter, vilkas påverkan man varje dag ser i offentligheten i ord och bild. Herre du har på Golgata kors övervunnit mörkrets makter. De måste ge vika även idag, eftersom vi upphöjer Ditt namn över dem. Detta tror vi på, ty Du kan även i vår tid beskydda människor för satanisk villfarelse. Herre förbarma Dig över oss!
    Hjälp oss genom Din Helige Ande att vi i vårt eget liv strida mot synden och vara ståndaktiga ända till slutet. Gör oss till ett tecken på Din frigörande nåd. Fyll oss med Din kärlek så att vi håller Dina bud. Må Din kärlek vara den kraft i oss, som övervinner mörkrets makter över vårt folk. Herre Jesus Kristus, allt förmår vi i Dig, det tror vi på. Förbarma Dig över oss. Amen
    Kyösti Kallios bön under vinterkriget

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länken, Ole och Erik! Så var det då alltså klarlagt hur det ligger till med den saken. Det finns ingen direkt lag om detta i Sverige, men det har skett en glidning i tolkningen som möjliggör detta.

      President Kallios bön är idag synnerligen aktuell!

      Radera
    2. http://www.himlentv7.se är kanske inte det första stället varifrån jag skulle kolla faktabaserad oberoende info.

      Radera
    3. Varför inte det!?varför är inte denna källa fakta baserad o oberoende likaväl som de källor du använder.Vilka källor är i så fall oberoende och fakta baserad om inte denna, himlen tv 7 som beskriver följderna av vad som hände efter att könsneutrala äktenskapet infördes i delstaten?

      Radera
    4. Jag har ingen som helst koll på hur Massachusetts har påverkats eller har det påverkats överhuvudtaget sedan det blev lagligt för homosexuella att gifta sig, ej heller har jag koll på specifika källor, dock har jag koll på den saken varifrån man kollar upp saker överlag, tv 7 har ju klart en agenda så jag utgår från att deras synpunkt i denna fråga är negativ, hur kan jag veta det då jag inte ens har sett på klippet? Det är inte så svårt eftersom deras program antagligen bara vill föra fram EN åsikt oberoende om den är sann eller falsk, så länge den stämmer överens med deras agenda.

      Det torde finnas någon forskare som har studerat detta och med vetenskapliga metoder analyserat vilken inverkan det har haft på samhället samt individen?


      Om det faktiskt har haft en negativ påverkan så då kan jag hålla med om att det är en dålig ide, men som sagt då vill jag ha lite mer pålitliga källor än tv 7.

      Det är ju som att frälsa dom redan frälsta, gäller båda lägren iofs. är man av en åsikt och bara surffar och läser litteratur som bekräftar ens egen åsikt så det är ju inte i det långa loppet så värst utvecklande? Man får endast bekräftat att "ja, jag är av samma åsikt, då måste jag ju har rätt!!" Tunnelseende är ledordet här. Så jag rekommenderar alla att ta tag i nåt annat än dom böckerna man normalt har i bokhyllan.

      Sjäv fick jag just i bokhyllan Till den kristna trons försvar : förnuftiga svar på trons grundläggande frågor av Peter Kreeft, Ronald Tacelli, det utmanar en att tänka i annorlunda banor, nu kan jag ju inte säga att detta är det enda rätta sättet men jag tror starkt på att människans intellekt kan tränas till att acceptera andra tankar än dom som man är insnöad på och på så sätt utvecklas, det är inte lätt men ni borde proba på det också, det enda som behövs är ett öppet sinne. "Sök så skall ni finna" torde vara bekant för er också.

      Radera
    5. Antog att du sett videon och på den grunden avfärdade den.Eftersom du inte sett videon och på förhand med denna fördomsfulla inställning utan att ha sett den med argumentet,"att den är negativ (till könsneutrala äktenskap,ja)...och deras program antagligen bara vill föra fram EN åsikt oberoende om den är sann eller falsk".
      Du vill ha mera pålitliga källor än TV 7,men börja med videon,troligtvis är det möjligt att kolla hur lagstiftningen i Massachusetts har förändrats i negativ riktning,som man belyser i videon efter beslutet för ca 10 år.
      sedan.Här ett exempel för fallstudie!

      Radera
    6. Och jag frågar efter objektiva studier i frågan, inte religös propaganda, inte mera inte mindre. Har ni andra källor än tv7 angående allt hemskt som hänt där?

      Radera
    7. Nåt som inte är plockat från massresistance?

      Radera
    8. Ok Markus,avslutar meningsutbytet eftersom det inte leder till något!
      Du frågar efter "objektiva studier,inte religiös propaganda,och allt hemskt som skett där"utan att du vet vad videon innehåller.
      Antar att du har en dålig dag:-)

      Radera
    9. Det är inte att ha en dålig dag att be om objektiva studier från andra källor. Att kontra med en sådan kommentar som Ole Sandlin gör - det är nog att ha en dålig dag.

      Radera
    10. Anonym 17 mars 23:57
      Vilka objektiva källor vill du hänvisa till när det gäller värderingsfrågor?!
      Har du förresten sett videon?
      Vill hänvisa till den enda objektiva sanningskällan!
      "När dina ord öppnas,ger de ljus och skänker förstånd åt enkla människor". Ps 119:130
      Ha en bra dag!

      Radera
    11. Vill ännu tillägga till dem som inte sett videon om Massachusetts, att på förhand ta ställning emot är väl nog att vara rädd i överkant... Varför inte se den och bilda sig en egen uppfattning ! Har man från förut tagit ställning antingen för eller emot kan det väl knappast skada ? Det var ett bra Bibelord Ole ;)

      Radera
  5. Det här ar ingen nyhet eller problem att ge sitt barn unisexnamn. Unisexnamn har vi haft alla tider i olika kulturer och länder. Tror inte nån är intresserad av att döpa en flickebarn till nåt etablerat pojknamn som Markus eller Johan.

    Och vi behöver ingen korkad presidentbön för att döpa våra barn, ingen hör eller svarar på böner, varken gud, jesus eller allan :)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Unisex_name

    Lista på finska unisexnamn

    Ruska, Utu, Tiuhti, Myrsky, Paju, Saarni, Kevät, Airut, Hami, Vilka, Kataja, Ille, Seri, Tammi, Soma, Kullero, Ruu, Ervi, Tuisku, Kuu, Aurinko, Nilla, Tuli, Eelia, Noe, Essa, Dara, Lumo, Aali, Ellis, Juno, Kaiho, Eedi, Reita, Emme, Venni, Karo, Noa, Jessi, Mitja, Runo, Liekki, Sassa, Pette, Asla, Eka, Eeti, Oma, Juno, Mille, Miska, Hippu, Salama, Elmi, Dana, Ilo, Nuka, Ensi, Talvi, Ellis, Rae, Pii, Eeri, Lahja, Emeli, Misa, Emili, Niki, Valo, Devi, Peeta, Niika, Kaari, Momo, Alla, Oka, Noel, Sani, Ariel, Mietti, Eeti, Helle, Aalo, Eri, Indigo, Kide, Lei, Nevin, Nikola, Sana, Sire, Viima, Eeri, Sävel, Niila, Soini, Aala, Muisto, Vanja, Jo, Aale, Hani, Eedi, Camille, Adi, Lemmi, Mara, San, Nyyrikki, Heine, Marin, Sai, Love, Aleksa, Nikita, Sela, Rani, Muuse, Terje, Nima, Opri, Manna, Alvi, Sasa, Laine, Orla, Ami, Rene, Heile, Reine, Kara, Musse, Anis, Sirius, Hille, Ara, Margo, Ly, Esra, Marjus, Min, Karli, Helgi, Hannan, Essa, Hua, Vendi, Ila, Maininki, Sasha, Simri, Tiera, Varma, Toive, Veini.

    Och svenska/internationella dito:
    Alde
    Alex
    Alexis
    Andy
    Ashley
    Ayo
    Billie
    Blair
    Boo
    Bram
    Charlie
    Chris
    Cleo
    Eli
    Elia
    Elliot
    Ellis
    Fidel
    Flynn
    Frances/Francis
    Iben
    Illon
    Inger
    Io
    James
    Jamie
    Jessie
    Jordan
    Kendal
    Kim
    Kirsten
    Leslie
    Lo
    Marcelle
    Mika
    Mimas
    Mio
    Misha
    Morgan
    Nicola
    Nilo
    Nim
    Noelle/Noel
    Pim
    Quinn
    Reese
    Renee
    Riley
    Rio
    Robin
    Rory
    Sam
    Sandy
    Sasha
    Senja
    Taylor
    Terry
    Tim
    Toni
    Torild
    Tove
    Vanja
    Yoshi

    Eflop (även ett unisexnamn ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. so what, eflop. vem har begärt dig besvära dig med "andras" bekymmer. ulka

      Radera
    2. Om bön respektive löften om svar, psaltaren 50:15 ; Och åkalla mig i nöden, så vill jag hjälpa dig, och du skall prisa mig
      http://sv.bibelsite.com/psalms/50-15.htm

      Radera
    3. Erik, vem av dom som Isis skar halsen av räddades av bön, och vilken gud hör och gör något åt alla föräldrars böner när barnen svälter och dör i sjukdomar? När har någon överhuvudtaget fått bönsvar?

      Är det inte dags att sluta fantisera?

      Eflop

      Radera
    4. Finns det något som säger att de inte skulle kunna vara räddade till evigheten ? Döden är ju en vinst för troende, då slipper vi härnere att mera plågas och kan se framåt med tillförsikt om ett ljusare liv hemma i vårt rätta hem ! Här är vi bara på genomresa, "Jag är en gäst och främling som mina fäder här. Mitt hem är ej på jorden, nej, ovan skyn det är." Kan också mycket väl vara svar på böner när barn svälter i uländer och internationella biståndorganisationer bidrar med mat och förnödenheter ! Vill ännu bifoga en del av en utläggning gjord av Juhani Martikainen

      Tjugofjärde söndagen efter pingst
      Medborgare i två riken
      Luk. 12:4-7

      4. Men jag säger eder, mina vänner: Frukten icke för dem som väl kunna dräpa kroppen, men sedan icke hava makt att göra något mer.
      Matt. 10:28 f. 1 Petr. 3:14.
      Jesus undervisar sina lärjungar. Han har talat om fariséernas falskhet, som dock skulle bli uppenbar. Han har uppmanat lärjungarna att akta sig för att följa dem i deras falska lära. Det är inte farligt att tala och handla emot deras föreskrifter. De kan bara döda kroppen - vilket Jesus med många efterföljare skulle komma att erfara. Den som inte följer deras lära, utan håller sig till Jesu evangelium, blir bevarad till själen och får sin kropp tillbaka hel i den eviga världen.

      5. Jag vill lära er, vem I skolen frukta: frukten honom som har makt att, sedan han har dräpt, också kasta i Gehenna. Ja, jag säger eder: Honom skolen I frukta.
      Onda människors makt att dräpa kroppen är egentligen skenbar. Ytterst sett är det Gud själv som bestämmer över människans jordiska livs längd. När han låter människor döda, är det han som gör det. Job. 1:21. Luk. 12:20.
      Och för att kasta någon i den eviga elden krävs det domsmakt. Bara Gud har denna makt, inte djävulen. Men Gud har gett den vidare åt sin Son. Joh. 5:27. Upp. 1:18. Matt. 28:18. Endast Sonen har rätt och makt att sända människor till helvetet. Honom skall vi därför frukta och älska som Gud själv. Ps. 2:12. Han låter domen falla över de ohörsamma redan vid evangeliets predikan och fastställer den på den yttersta dagen. Jesus var i allmänhet sparsam med att nämna sig själv i sådana sammanhang. Ofta använde han omskrivningen 'Människosonen'.

      Radera
    5. Tack, Erik och Juhani. Då jag Själv blivit marginalblandskrivare tycker jag om rätt förkunnelse. ulrik
      Äran tillhör Gud och Lammet!?¤

      Radera
  6. Ulrik ulka, du behöver inte vara lessen fast du har ett unisexnamn, du förblir en karl i alla fall :)

    Eflop

    SvaraRadera
  7. Att ha eller inte ha, oftast var jag rätt nöjd med vad jag hadd, hette och kallades ty Herrens Ord gav mig perspektiv och stundom rena drömmar:) säger Ulrik ulka eflopsgrunnare som inte har gått på grund men humanisten är så logisk så att en vanlig karl får Huvudvärkk av skräck för hens :) övermod. he he ropa på ulrik men ha upptagningskärl för den danska varianten redo. Danskar ropar på ulrik såsom finne "pukkaa yrjöa" : Skämt åsido Gud Är.
    Kompass använder landkrabban och riktiga karlar blir lärda av av sextanten.... och unisexade på Akademin.... Jämmerdal i sanning

    SvaraRadera
  8. Ursäkta att jag kom in på förledande sextant och unisex. Huvudvärken visade sig ha samband med att en annan lem av Kristi kropp på jorden är illa däran. Blåser av skojet för idag, eflop säger tosrten nils ulrik som ingenting behöver bevisa. Guds Ord kan nog tala för sig själv

    SvaraRadera
  9. Hahha Ulrik, du har en härlig humor :) Humor är ett bra botemedel mot religiös tungsinthet och jämmerdal. Ha en bra dag!

    Eflop

    SvaraRadera
  10. "och du skall ge Honom Namnet Jesus, ty Han skall frälsa sitt folk från deras synder...
    Hall-Elu-Jah

    SvaraRadera