tisdag 24 mars 2015

Tvåstatslösningen


USA har av hävd varit Israels bästa vän bland nationerna och dess första och största tillskyndare när Israels situation har varit svår, något som ju har varit mera en regel än ett undantag under de dryga 65 år som  landet har existerat i sin nuvarande form. Därför är det så oerhört oroväckande att ledande amerikanska politiker, men Obama i spetsen, nu offentligt har börjat kritisera Israel och den israeliska ledningen. Det som ligger bakom denna kritik är de uttalanden Benjamin Netanjahu, Israels premiärminister, kom med strax innan det nyss avslutade parlamentsvalet i landet. Netanjahu konstaterade att som läget just nu är kan det inte bli tal om någon tvåstatslösning - åtminstone inte så länge han sitter kvar som premiärminister.

Egentligen mot alla odds vann Netanju och hans Likud igen valet och han kommer därför att få fortsätta som premiärminister - något som i princip all media i väst har beklagat. Man menar, helt felaktigt, att detta kommer att förhindra att det skulle kunna bli fred i området. I själva verket kan en tvåstatslösning aldrig skapa någon fred i Mellanöstern. Det enda en sådan lösning skulle åstadkomma är att extremisterna inom Hamas skulle kunna ta över helt och hållet och Israels situation skulle bli ännu svårare - något som också Netanjahu har försökt säga. Men tyvärr inför helt döva öron.

Faktum är att det redan finns en tvåstatslösning. När det Brittiska Palestinamandatet upplöstes bildades ett arabiskt land (Jordanien) och vad som planerades bli ett judiskt land (och som delar av idag är Israel). Men denna tvåstatslösning dög inte för alla, utan målet för araberna är, och har alltid varit, att helt utplåna Israel och det judiska folket.

Det stora problemet här är att det politiska minnet är så kort. Idag talar ingen mera om denna gamla tvåstatslösning, utan i stället handlar diskussionen om att det som var tänkt som en judisk stat i denna gamla tvåstatslösning (eller egentligen inte ens hela det landområdet) borde delas upp i två olika stater. För att det palestinska folket ska få ett eget land. Observera nu mycket noggrant detta: Det finns egentligen inget "Palestinskt folk". De är araber, kort och gott. Men denna benämning infördes 1967 för att kunna utmåla dem som offer i denna konflikt och resa krav på ett eget land för dem. Något som de alltså, som araber, redan har. Alltså Jordanien. Men denna tvåstatslösning duger alltså inte, och inte kommer den nya tvåstatslösningen heller att duga. Det enda som duger är att Israel försvinner från kartan. Först då kan det, rent teoretiskt, bli fred i regionen. Det är beklämmande att USA, och resten av världen, inte inser detta.

Jag blev invecklad i en diskussion på ÖT:s sidor angående detta ämne. Den han läsas här: http://online.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/57998

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar