fredag 13 mars 2015

Den kristna trons huvudbudskap



Det har varit ganska tyst från min sida här på bloggen den senaste tiden. Jag har nog läst diskussionerna som har pågått, men jag har helt enkelt inte hunnit vara med själv. Det har nog kliat i fingrarna många gånger, men jag har lyckats avhålla mig från att delta. Orsaken till detta kan jag säkert komma in på om en tid, men i detta skede kan jag nöja mig med att säga att jag har haft ett stort projekt på gång en längre tid som nu, under de senaste veckorna, nådde sin kulmen. Men, som sagt, mera om detta vid ett senare tillfälle.

En sak som jag ändå har funderat på är en fråga jag här fick för en tid sedan. "Humanisten" frågade om den kristna trons huvudbudskap, och detta har jag som sagt grunnat en del på - inte vilket det är, det kan man läsa om i vilken dogmatikbok som helst - men hur jag själv skulle svara. I söndags var jag på ett möte i bönehuset och fick lyssna till en god predikan. I denna predikan ingick en berättelse ur verkliga livet som jag tycker "kokar ner" den kristna trons innehåll på ett bra och lättillgängligt sätt. Så jag tar mig friheten att återberätta denna historia/händelse. Säkert inte ordagrant, och garanterat inte så som den ursprungligen utspelade sig, men dock.

Det var en kvinna som så småningom började närma sig döden. Hon hade levt ett långt liv med Herren och var känd för att ha förstått detta med nåden. På sjukbädden hade ändå något hänt, och till sina anhöriga stora bekymmer hade hon börjat yra och tala konstigheter. Hon upprepade hela tiden orden "Jesus har gjort sitt, nu behöver jag göra mitt". Detta var ju givetvis något som hon aldrig hade talat så länge hennes huvud var klart och hennes tankar var rediga - hon hade ju förstått detta med Guds nåd och hur den fungerar. Så de anhöriga var alltså bekymrade. Så kom det en predikant på besök, och de anhöriga anförtrodde sig åt honom och bad honom komma och hälsa på den gamla kvinnan. Efter att ha suttit och hört på henne en stund fann predikanten på råd. Han rullade ihop en tidning till en strut (kvinnan hörde dåligt) och satte denna strut mot hennes öra och ropade åt henne: "Du ljuger! Jesus HAR gjort ditt!"

Detta är den kristna trons huvudbudskap, sagt med några få ord. Jesus har gjort vårt. Eller som vi sjunger i psalmen: "Han fullgjorde, vad vi borde och blev vår rättfärdighet. Han avvände vårt elände för båd' tid och evighet. Han förvärvde att vi ärvde ljus och frid och salighet."

24 kommentarer:

  1. Säga vad man vill, Kristian, men jag tycker inte att det var särskilt finkänsligt av den där predikanten att ropa "Du ljuger!" i örat på en döende dam (även om den teologiska poängen nog gick hem). Får väl hoppas att det här inte är en sannsaga utan en berättelse. Skulle däremot gärna höra mera om ditt projekt + har nog märkt att det varit tyst.

    - revoltören

    SvaraRadera
  2. Hade jag varit en anhörig skulle jag ha rullat ihop en tidning och svarat: "Hur F...n vet du det?"

    Eflop

    SvaraRadera
  3. Jaa du Kristian. Det var det Jan Huss lär ha sagt när en bondkärring kastade mera ved på bålet när han brändes till döds av kristna för kätteri. Även det fullständig religiöst vansinne.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Jan_Hus

    Kvinnan på dödsbädden hade säkert genomskådat den kristna synd/nåd slav/herre teorin, och så kommer en häxpastor och ropar idiotiska fantasier åt den stackars kvinnan. Må hon vila i frid..

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. "Även det fullständig religiöst vansinne." Se där! Vi har samma åsikt om åtminstone någonting. Gott så!

      Radera
  4. Tack Kristian för att du försökte svara på min fråga. Jag tror att du kanske håller med mig när jag påstår att det kristna huvudbudskapet är följande bibelvers:

    ”Ty så älskade Gud världen, att han utgav sin enfödde Son, på det att var och en som tror på honom skall icke förgås, utan hava evigt liv.” (Joh. 3:16)

    Följdfrågan blir då: varför måste Gud utge sin enfödde Son? Svaret på detta torde vara, att mänskligheten (eller hela världen) enligt Bibeln är under synden, och Jesu död försonade människan med Gud. Men då kan man fråga sig – varför finns det överhuvudtaget någon synd, om Gud är allsmäktig? Då går vi tillbaka till Första Mosebok, där vi kan läsa om syndafallet och se att djävulen fick Eva att äta den förbjudna frukten. Men varifrån kom djävulen? Det står faktiskt att ”ormen [djävulen] var listigare än alla andra markens djur som HERREN Gud hade gjort; och han sade till kvinnan: »Skulle då Gud hava sagt: 'I skolen icke äta av något träd i lustgården'?» (1 Mos 3:1). Skapade alltså Gud djävulen? Orsakade Gud syndafallet?

    Detta kan man kanske kalla för ett specialfall av det s.k. ”Ondskans Problem”, eller teodicéproblemet. Jag tror nog att ganska många är bekanta med problemet, men det slog mig inte förrän någon månad sedan, hur det totalt krossar den kristna tron, men även många andra, monoteistiska religioner. Problemet har funnits sedan antiken, och jag tror att C S Lewis oroade sig mycket över detta problem på ålderns höst. Jag skall här försöka presentera problemet och vill hemskt gärna höra vad kristna tänker kring detta problem, som jag själv anser vara olösligt. Således är kristendomens grund ologisk och inkoherent.

    Låt oss konstatera att Gud (enligt många religioner, men här koncentrerar vi oss på kristendomen) har tre egenskaper (kristna måste godkänna alla tre, annars faller deras övriga teologi ihop som ett korthus):

    1. Gud är allsmäktig. Makt innebär möjlighet att infria sin vilja. Om Gud är allsmäktig, innebär detta, att han kan göra vadhelst han vill.

    2. Gud är allvetande. Om Gud är allvetande, innebär detta, att han vet vad som har hänt, händer och kommer att hända i framtiden.

    3. Gud är god. Man kan naturligtvis tänka sig en likgiltig Gud, men detta lär inte kristendomen (se bl.a. bibelversen ovan).

    Om man antar att Gud har dessa tre egenskaper, och sedan begrundar världen och verkligheten sådan den är genom erfarenhet, uppkommer en motsägelse. Den första frågan är: varför finns det ondska i världen, om Gud är allsmäktig och god? Om Gud verkligen är allsmäktig, måste det ha varit hans vilja, att världen skulle se ut precis som den gör nu. Således orsakade Gud, genom att vara Skaparen av universum, alla goda saker i universum, men även krig, farsoter, lidande, syndafallet, djävulen och helvetet. Är nu detta en god Gud? Nej.

    Om Gud är allsmäktig och allvetande, visste han i förväg allt som skulle hända i universum. Han är i själva verket orsaken till ALLT. När kristna pekar på skönheten och godheten i universum, glömmer de bort ondskan och lidandet, vilket Gud också måste ha skapat, om han är allsmäktig och allvetande. Detta verkar fräta sönder hela den kristna tron. Gud skapade universum, orsakade (kanske indirekt) syndafallet, lät mänskligheten leva under en kort period, och dömde sedan männikorna på domedagen. Det lustiga i det här fallet, är att Gud borde ha vetat redan i begynnelsen vem som åker till himlen och vem så åker till helvetet. I själva verket måste Gud i förväg ha bestämt att en stor del (kanske största?) av mänskligheten kommer att pinas och torteras i helvetet i evighet. Framstår detta som en god Gud, eller kanske raka motsatsen?

    Humanisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helig Allsmäktig Barmhärtig Gud har svarat på din fråga i Predikaren (Bok I BIBELN)!!!+¤
      "Han ("Herren") Har låtit världen bliva som den är för att man skall frukta Honom".
      Du bör förstå käre Humanist att din fråga tycks vara angelägen från "kunskapssynpunkt" men skapelsens och syndafallets mysterium är den *Allsmäktiges Sak och att du som jag bara är skapade begränsade varelser fast vi var ämnade att vara Guds avbild.
      Den enda Människa som i allt var Guds Avbild av Godhet Sanning, Kärlek och Nåd var Jesus Kristus som steg hit för att ta bort din jämmer och min jämmer och synd och oförnuft och till att ta vårt vetenskapliga förment "logiska"resonemang tillfånga och hjälpa oss att ta vårt mänskiliga ormlika förnuft tillfånga under Trons Lydnad. DU låter dig inte nöjas Med Guds Uppenbarade Ord(den Heliga Skrift) och Jesu Nåd och Förlåtelse och det Kärlekens lapptäcke som de många vittnesbörden olika kristna burit fram i KKyrkohistorien av sin ofullkomliga (styckverks)Kunskap.
      Kunskapens Fullhet Är förbehållen Gud och Jesus; vår personliga beskärda del till insikt och lycka får vi av Bibelns Ord och Rätt predikan.

      Om detta inte räcker för dig: DÅ VILL DU VARA SOM GUD =vara så högmodig som den fallne ängels som bedrog våra första föräldrar. Amen. Vänd om och ödmjuka er humanister och teknokrater och alla vi syndiga. Herren har ärende och HAN har kraft att sätta bakom Orden säger torsten nils ulrik på jesus troende frälst syndig fattig i mångt och mycket frestad människa. Halleluja Gud är God. Jesus Lever. Hall-Elu-Jah, amen.

      Radera
    2. Här kommer vi till en ytterst intressant punkt. Den kristne ställs inför denna förnuftets mur, men vill ändå tro på en Gud med dessa tre egenskaper (d.v.s. allsmäktig, allvetande och god). Men något svar måste man ändå hitta på detta problem. Ett svar är att människan inte kan begripa detta med sitt förnuft, och alltså bara måste svälja allt och försöka förneka sanningen (tankarna går osökt till det s.k. dubbeltänket i Orwells 1984). Men hur kan man påstå att vi måste godkänna detta, trots att det strider mot allt förnuft? Svaret på detta är, att eftersom det är Guds Ord, bör vi inte ifrågasätta detta. Vi bör alltså fullständigt böja oss för ”Guds Ord”, eller Bibeln. Detta förutsätter naturligtvis att Bibeln verkligen är Guds Ord. Men hur avgör man detta? Hur kan man avgöra vad som är Guds Ord, eller inte? Med andra ord blir kristendomen helt omöjlig att motbevisa, och det är i själva verket helt onödigt att diskutera något alls, eftersom vad man än säger, vilka logiska kullerbyttor man än behöver göra, är det sant, eftersom Gud säger så. Detta är höjden av diktatur och förtryck. Dessutom får uttolkarna av detta ”Guds Ord” en oerhörd makt, eftersom varje protest kvävs med ett ”du har ingen rätt att kritisera Guds Ord, du högmodige slav!”.

      Nu vet jag inte hur muslimer tänker kring detta problem, men de bör ha samma bekymmer, eftersom även deras Gud, eller Allah, också är allsmäktig, allvetande och god. Kanske även en kritiker av islam har påpekat detta ”ondskans problem” för någon imam, och kanske har även han (inte hon, märk väl) fått svaret att kritikern är högmodig och att han bör underkasta sig Guds vilja. Ja, själva ordet islam betyder just ”underkastelse”. Men är islam och kristendomen kompatibla läror? Nej, det är de verkligen inte. Kan båda vara sanna samtidigt? Nej. Men båda kan använda sig av samma argument, d.v.s. att man inte får ifrågasätta Guds fullständiga läror, och därmed bli båda omöjliga att motbevisa!

      Här ser vi nu den ytterst farliga konsekvensen av religionen. Även om man förnuftigt försöker argumentera och diskutera, även om man tydligt belyser de helt ologiska grundsatserna – hur mycket man än försöker, kan man inte få den troende att inse, att lärobyggnaden demoleras. Vad skall vi då göra för att få en bättre framtid? Vi bör satsa ännu mer på utbildning, allt fler människor bör få en alltmer högklassig och modern utbildning (framförallt i naturvetenskaper, men även humaniora), så att dessa villfarelser från bronsåldern slutligen kan få samma status i vårt samhälle som de grekiska och nordiska mytologierna.

      Humanisten

      Radera
    3. Jaha,humanisten, du som också säkert kan din historia. Om nu Gud är en så grym diktator och inte kan ha fel i Sitt Ord. Varför utmanar du honom då??? Tror du teknologin och allas önskan efter kunskap och välfärd kan hjälpa i det långa loppet???+
      frågar torsten nils ulrik ett Kristi barn och tjänare....

      Radera
    4. För övrigt, välkommen i klubben av människogrupper och religioner med din "logiska resonemansreligion" käre humanist, du och din modiga nya "gudlösa" värld, vi har ju sett kulturprojektens uppgångar och fall sedan Babylon och Sodom och andra kulturers undergång
      Den Kristne tror för att Gud för dem till exempel enligt gamla katekesens definitioner och andra bibliska vittnesbörd och enskilda uppenbarelser i Ordets Ljus uppenbarat sig som Vägen Sanningen och Livet för oss Jesustroende.
      Ty de flesta av oss kristna vet Vem vi tror på och vad vi själva vore utan Gud och Hopp också i tiden och de mörka tider som ni nú igen har frammanat lockande med falska framgångslöften och välståndslöften ni Otrons faders av Gud stulna egendom och till Tron troligen kallade människobarn....
      If God and the belief He gives is such a BIG Problem, then go to Him by Jesus words and New Testament doctrine Him and Ask Him for repentance an forgiveneness of your sins and remember.
      He can not be cheaten, if joo try that you will just realize that yoo are beaten into.... he, he... eternal life apart from God and His Grace, taste that if it were possibble an you´ll sincererely repent säger torsten nils ulrik

      Radera
    5. Bättre tiga, än illa tala.

      Humanisten

      Radera
    6. Nej mot dig och dina likar borde man tala som en modig skulle ha talat till Hitler säger torsten >nils ulrik

      Radera
    7. "Humanisten". Jag försökte läsa igenom ditt resonemang för att se i vilket skede det for fel, och jag kom till att det for redan när du listade Guds egenskaper. De tre saker du tog fram är alla nog riktiga och sanna, men du behöver ha med flera variabler för att bilden ska bli rätt. Försök "kela tillbaks" och ta med det i ekvationen också att Gud har skapat oss människor för att ha någon att älska och för att ha någon som älskar honom. Kärlek är, per definition, inte kärlek ifall den andra parten tvingas älska, varför det alltid också måste finnas möjligheten att INTE älska. Att vända den som älskar ryggen och inte älska tillbaka. Se då om du får det hela rätt!

      Vad sedan gäller teodicé-problemet, som du påstår "krossar den kristna tron" så måste jag nog småle en aning. Den enda "kross" som finns här är nog den du upplever i ditt eget huvud. Men det är ju givetvis illa nog. Helt kort bara: Detta är bara ett problem ifall man har fel perspektiv och räknar med att det ska finnas millimeterrättvisa HÄR. Lägg till evigheten i den ekvationen så är det inte längre något problem. Åtminstone inte i teorin. Praktiken är givetvis en annan sak, vilket jag var inne på här: http://kristiannyman.blogspot.fi/2012/08/varfor.html

      Radera
    8. ”Kärlek är, per definition, inte kärlek ifall den andra parten tvingas älska, varför det alltid också måste finnas möjligheten att INTE älska. Att vända den som älskar ryggen och inte älska tillbaka.”

      Detta är det kanske vanligaste svaret en kristen ger när man ställer dem inför teodicéproblemet. Argumentet lyder, att Gud har gett människan en fri vilja, av kärlek. Således kan en människa välja att älska Gud, eller så inte.

      Problemet är att Gud – om han är allvetande – redan visste att en stor del av mänskligheten inte kommer att tro på honom. Men vad händer om man inte tror på Gud, enligt Bibeln? Jo, då åker man rakt ner i helvetet. Är det då kärleksfullt att ge människor en fri vilja, vetandes som han antagligen var, att oerhörda folkmängder kommer att brinna i en evighet? Är det kärleksfullt av en fader (eller moder) att låta sitt barn välja mellan att äta en god middag eller att ta ett dödligt och oerhört smärtsamt gift? Dessutom, om vi människor nu är så korkade och syndiga, hur i all sin dar gav Gud människan ansvaret att välja mellan evig frid eller evig förbannelse?

      ”Detta är bara ett problem ifall man har fel perspektiv och räknar med att det ska finnas millimeterrättvisa HÄR. Lägg till evigheten i den ekvationen så är det inte längre något problem.”

      Om kristendomen lärde ut att precis alla som någonsin levat kommer att åka till himlen, och att allt ordnar sig till sist på något vis, och att världens ondska är ett nödvändigt villkor för denna lösning, då kanske problemen här på jorden skulle kunna accepteras. Det vill säga, om målet helgade ändamålen. Men istället får vi veta att det ingalunda är så att allt kommer att ordna sig för alla. Nej, en del kommer att brinna i evighet, medan resten får leva loppan. Varför? För att Gud har gjort det så. Jag kan inte tro på detta. Det luktar mänskligt påfund på långa vägar.

      Om Gud verkligen finns, och han verkligen är allsmäktig, allvetande och god – varför bekymrar sig då de kristna så mycket om förhållandena i världen? Det är väl då så, att allt som sker, sker förutbestämt. Gud ville att andra världskriget skulle ske, samt att Sovjetunionen skulle slakta människor på löpande band. Gud vill att jag inte tror på honom, och att IS skjuter ihjäl småbarn. Det är lönlöst att försöka göra något.

      Humanisten

      Radera
    9. Humanisten. Igen for det fel. För att tala längdhoppsspråk så kommer du med helt fel fot till plankan. Alltså: Du fokuserar på fel sak. Den kristna tron talar inte i första hand om domen, utan om BEFRIELSE från domen! Du fokuserar på det att människor kommer att gå förlorade. Detta är visserligen sant, men detta sker inte för att Gud vill det utan för att människan själv väljer det. Om du ska få en sann bild av vad den kristna tron handlar om ska du fokusera på vad Gud har gjort för att bereda en utväg för oss människor från domen och förtappelsen. Det skulle vara att komma med rätt fot fram till plankan.

      Dessutom tycks du mena att den kristna tron på något sätt skulle plädera för någon form av fatalism. Inget kunde vara längre från sanningen!

      Det du borde inse är att du har tagit avstånd, inte från den kristna tron, utan från din felaktiga bild av vad den kristna tron handlar om och är.

      Radera
  5. jo, dessutom Humanisten. Jag har fått vässa mina vapen med en av era egna. Hensigas argument slog sig spilta mot Klippan men som människor går vi tillsammans. Men att hellre tiga än illa tala fick jag nog av bland kyrkans slödder och stolta som ändå föraktade Guds Ord. DEn frågan är inte relevant säger ni och byter hal tiden relvanssekvens själva. Hycklare är jag kanske du Humanisten men det ä reste av mänskligheten oxå, Dock Inte Jesus Kristus Nasaren Guds Son Frälsaren... säger Ulrik

    SvaraRadera
  6. Ja, varför vill gud att IS slaktar folk?
    Varför vill gud att miljoner och åter miljoner människor världen över lever i svält och misär?
    Varför anses det "fel" och konstigt att tycka att det är fullständigt vidrigt att tillbe en sådan tyrann?
    Humanisten, fortsätt skriva och argumentera. Hoppas du orkar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:53. Förklara gärna för mmig varifrån du har fått att Gud på något sätt skulle vilja att IS (eller hellre Daesh) slaktar folk - främst då kristna? Eller varför Gud vill att människor ska leva i svält och misär?

      Kanske det samma gäller för dig som för humanisten ovan - att du alltså inte har tagit avstånd från den kristna tron utan från din vrångbild av den kristna tron? Vågar du ställa dig själv den frågan?

      Radera
  7. Kristian: För att gud (påstås det) är allsmäktig.

    Jag utgår ifrån att de kristna som IS slaktar (vilket förstås är helt förkastligt och oförsvarbart!) bett till gud att förföljelsen och slakten ska sluta. Jag misstänker också att även andra kristna världen över bett till samma gud med samma vädjan. Förklara gärna för mig varför gud inte ingriper om det är så att han inte vill att det fortsätter? Förklara gärna också varför kristna envisas med att fortsätta be till samma gud fastän han tillåter slakten att fortsätta?

    Finns inga frågor jag inte vågar ställa mig själv. Kanske jag har en felaktig bild av den kristna tron, eller kanske inte. Kanske du har en felaktig bild av den kristna tron, eller kanske inte. Kanske du sist och slutligen har helt fel Kristian? Vågar du ställa dig själv den frågan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:53. Guds allmakt förändrar inte det faktum att människan har en fri vilja och kan välja att göra det som är ont. Som kristna ser vi fram emot en tillvaro utan denna ondska, och om du skulle våga vara öppen för det kristna evangeliet skulle du garanterat också gilla dessa framtidsutsikter. Jag lovar!

      Frågan om varför Gud inte griper in är knepig. Men jag skulle uppmana dig att läsa om Stefanus martyrium i Apg. Där ser vi att det finns flera sätt att gripa in i denna situation. Och, ja, evigheten väger mycket tyngre än dessa några, plågosamma, år vi får här!

      Givetvis vågar jag ställa mig frågan om jag kunde tänkas ha fel. Om man är ärlig och verkligen vill stå på sanningens sida måste man ställa sig denna fråga. Men när alla fakta pekar i samma riktning och allt jag vet, ser och hör tyder på att det finns en Gud och att denne Gud är den Gud som har uppenbarat sig i Bibeln menar jag att jag nog ligger ganska bra till när det gäller den saken... :)

      Radera
    2. Kristian. Denna längtan bland kristna till livet efter detta är svårt att begripa. Verkar som om det är en enda lång pina att uthärda jordelivet.
      För egen del hittar jag inte en enda sak som tyder på att någon gud existerar, så jag väljer att leva livet i stället för att längta efter döden.
      Men var och en med sitt.

      Radera
    3. Anonym 14:02. Du gör de raka vägarna krokiga, men om det hjälper dig på något så må du väl göra det då!

      Radera
  8. Här är berättelsen, som ska ha gällt en norsk predikant: https://norea.no/article-copy-copy/article/1568946

    SvaraRadera