tisdag 17 mars 2015

Nu blev jag faktiskt riktigt arg!

Jag brukar vanligtvis inte bli alltför arg när jag läser tidningen eller ser på nyheterna - oftast brukar jag försöka dra på munnen eller tänka att de här människorna inte vet bättre och urskuldra dem med det när jag ser eller hör någon som uttalar sig dumt. Men igår blev jag faktiskt arg. Riktigt arg! Finlands Naturskyddsförbunds ordförande Risto Sulkava hade uttalat sig (och fick spaltutrymme på ÖT) om den nu avslutade "stamvårdande" jakten på varg, och han menar att egentligen allt var fel med denna jakt och att allt gjordes fel. Fel individer skjöts (för många "alfahonor"), för många vargar sköts och jägarna var för skjutglada. Och så vidare. Nå, detta uttalande förvånar kanske inte när det kommer från någon som denne Sulkava. Men det som fick mig att tända på alla cylindrar var när han påstod att eftersom man inte räknade bort de vargar som hade skjutits olagligt i Perho så "innebär [det] att man på sätt och vis belönade tjuvskyttet." Till saken hör dessutom att på grund av olika besvär och andra gröna förhalningstekniker endast 19 av 29 licenser kunde utnyttjas.

En av fördelarna med att ha en blogg är att man kan avreagera sig i skrift. Oftast, numera, avhåller jag mig från att skriva insändare. Någon enstaka kommentar blir det nog på ÖT:s webbplats, men oftast räcker det med bloggen när jag blir uppjagad av någonting. Så inte igår. Jag skrev en arg kommentar, och jag klistrar in den i sin helhet nedan:

"belönade tjuvskyttet"??? Nej nu! Fängelsestraff, jaktförbud och en av de anklagade behandlades så illa att han tog livet av sig. Och så talar denne Sulkava om att tjuvjakten belönats! Sådana som denne ska nog hållas så långt borta från allt som har med beslut i rovdjurspolitiken att göra som bara möjligt! Jag blir mera och mera av den åsikten att kommunerna ska ta tillbaka beslutsrätten i dessa frågor - en beslutsrätt som statliga myndigheter orätt har kapat åt sig. Om t.ex Oravaisborna inte vill ha någon Mellanskarv eller Perhoborna inte vill ha någon varg så ska de ta detta beslut i kommunfullmäktige och sen skjuta bort dem. Vad har någon annan, vanligtvis inom Ring 3, med detta att göra överhuvudtaget?!?

4 kommentarer:

  1. Jag håller med dig Kristian om att beslut och fångsttradition skall vara lokalt vidmakthållna. Men förgäves torde alla "klubbekrigsförsök" vara mot Hobbes (sa ja rätt nu) keldjur. Vi kan framföra trons och sunda förnuftets åsikter men de högt skolade byråkraterna bestämmer och vet så bra att man blir spyfärdig. Men allt är på gott och ont!!!!??+
    Utan kontroll så löper alla amok; den ena i girighet och hårdhet,den andra i lättja och lust och den tredje säljer dålig vara och skurkstreck lockar de flesta bara de inte åker fast; och den åter som äter skämda produkter sitter tökelt på pottan oberoende om man är vegetarian eller fiskvegan eller vad man nu är säger allätaren Ulrik som betraktar utvecklingen och allas vår hjälplöshet. I Gud har jag funnit Styrka att stå ut med oss syndare till människor. Det som retar mest är satan som så ofta påminner mig om kristnas blamager, jag var så stor syndare jag så jag hade ingen ära att försvara och inte hade jag sagt myki heller förrän nu när tron och vittnesbördet sätter att jobba mot andliga vargar och skurkar i samhället.
    Gud står för Äran Kraften och Härligheten,snart är jag är kanske mera tyst än hammaren som ligger bortkastad i vrån för att använda psalmens ord....säger ulrik torsten nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Ja visst ska det vara ordn ing och reda med allt, annars blir det total anarki. Men det är också därför jag har föreslagit att det är den folkvalda församlingen på lägsta nivå (kommunfullmäktige) som ska ta beslutet.

      Radera
  2. Än har jag inte förstått varför man måste hata vargen? Vad har vargen gjort oss människor för ont de senaste decennierna?

    Om ni vill utrota och hata nåt kan ni ju börja med fästingar, de orsakar riktiga problem åt 1000 tals människor årligen.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Om någon, till exempel du, vill börja jaga fästingar får denne nog utan vidare min välsignelse! Men jag mistänker att diverse staliga och andra organisationer kunde tänkas börja obstruera...

      Vargen har inte dödat någon människa i Finland på 133 år, sant. Men, och detta är mycket viktigt att minnas, största delen av dessa 133 har vargen varit utrotad ur landet. Obefintliga vargar dödar som bekant inga människor. Det är först nu, 2015, som vargen börjar ha återhämtat sig så att den igen kan börja bli en fara för människan.

      Radera