söndag 22 mars 2015

Stenarna ropar!



Jag läste en intressant artikel i Iltalehti på nätet. Helsingfors stad hade gjort en intervjuserie bland företagare med somalisk bakgrund, och dessa var inte nådiga mot den finländska välfärdsmodellen - eller snarare mot dess avigsidor. Det som får skarp kritik är det faktum att det finländska "skyddsnätet" motverkar företagsamhet och viljan att ta ett arbete. "Det finländska systemet passiverar eftersom det i vissa fall kan vara så att det går lika bra att leva på socialen som om man har ett jobb eller ett litet företag. Systemet uppmuntrar helt enkelt inte till det."

Dessutom påtalar en av de intervjuade problemen med att en företagare behandlas sämre än en arbetslös ifall han tvingas uppsöka socialen. "Som småföretagare kan man inte heller vara sjuk, och om man blir sjuk får man ingen sjukdagpenning." Vidare: "Det är ett hårt liv att vara företagare, och därför lockas inte människor av det. Men arbetslösheten kan locka för trots att du inte gör någonting tar samhället hand om dig."

I princip är jag för den nordiska välfärdsmodellen. Om vi bara skulle ha råd att upprätthålla den, vill säga. Men den har sina avigsidor, och det behövs kanske utifrånkommande ögon för att se dem. Det är givetvis ingen slump att denna artikel publiceras nu inför riksdagsvalet när speciellt somalierna kommer att få klä skott för speciellt ett visst partis kritik och valpropaganda. Målet med denna artikel var säkert att på något sätt mildra och ta udden av denna kritik, men jag tycker att den visar på ett par andra viktiga saker också. Dels det att det inte är somalierna det är fel på, utan att felet sitter i vårt system. Politikerna har länge talat om att det bör löna sig att ta ett jobb, men inget har ändå hänt. För att sedan inte tala om de problem och den snedvridning som vårt sociala skyddsnät skapar i förhållande till företagare och företagande.

Alla vet att tillväxten i ekonomin och de nya arbetsplatserna vi idag så desperat behöver ska skapas i de små och medelstora företagen. (Ja, förutom kanske då på vänsterkanten där man vill skapa välstånd genom att låna pengar och skapa statligt subventionerade arbetsplatser...) Men alla som vet något om hur ekonomin fungerar är överens om att det är de små och medelstora, privata, företagen som ska göra det. Men, precis som denne somaliske företagare konstaterar, uppmuntrar våra myndigheter och vårt system idag inte alls till företagande. Tvärtom närmast bestraffas företagare och företagande. Det har helt enkelt funnits för mycket rödfärg i det finländska beslutsmaskineriet.

"Inget problem, samhället får ta hand om det" är ett uttryck som vi snart inte längre kommer att kunna använda. Helt enkelt för att samhället inte kommer att ha råd. Det skulle ännu kanske finnas möjligheter att vända på utvecklingen, men då krävs det krafttag. Men i princip alla partier som deltar i valet sjunger på samma visa, så mina förhoppningar är nog ganska lågt ställda när det gäller denna kursändring. Det ska en somalisk invandrare till för att våga säga som det är.

6 kommentarer:

  1. Jag igen hörde en annan sten säga att landet var så gott som skuldfritt men efter förspelen till och inträdet i eu har skuldbördan ökat till vad den är idag. Europa suger.
    Den moralsviniska och etiska skulden har du ju bra redogjort för oxå.
    Undrar bara på vilket språk man skall säga åt den skuldtyngda världen att: "arbeit macht frei"= Arbete befriar.
    När tar vi på oss samarbetsmärket med vilddjuret har jag ofta undrat???+
    En del har det i pannan och andra i den arbetsvilliga handasjälen men satans jävligt är det nog att gå sysslolös utan lönearbete enligt vilket man är något oberoende av vilken krets på jorden du besöker säger torsten nils ulrik som tror att di lade vilddjursmärket in i skinkan och sänder radiovågor så att det smärtar efter satans behag. Eller är det Guds straff för orent sittande vid datorn???
    LIVET får säga och visa, enskam blir man utan jobb....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. "När tar vi på oss samarbetsmärket med vilddjuret har jag ofta undrat???"

      Du är inte den ende... Men vi får be om vishet och lita på Guds godhet och nåd!

      Radera
    2. Ett moderfår sade en gång till mig: "Nog vet du hur du tvättar bort vilddjurets märke".....
      där är en sions visa tanke oxå i evangelisk anda och så har jag gjort hittills i ande, Ord och Sakrament säger ulrik

      Radera
    3. Det är med viss tvekan jag delar dessa länkar, budskapet borde vara ett annat :) När här nämns "märket" kommer jag att tänka på följande saker;
      https://www.youtube.com/watch?v=LgHjx28z5eg
      http://svenska.yle.fi/artikel/2015/03/24/markning-av-katter-och-hundar-kan-bli-obligatoriskt
      http://www.kauppalehti.fi/uutiset/maailman-ensimmainen-rahansiirto-ihmiseen-tehdaan-suomessa/3zPgTZRy
      http://svenska.yle.fi/artikel/2014/11/15/betalar-du-med-kontanter
      Speciellt vad youtube-videon gäller så finns det ju otaliga "varianter" på just youtube.... "the mark", "the mark of the beast", "microchipped" osv...
      Alla länkar har också kommentarer som kan läsas med begrundan...
      Vill i allafall sluta med "Ord för dagen", tyvärr på finska då svenskarna inte kan ta efter :p http://sley.fi/node/758

      Radera
    4. Märkligt vad tyst det är här på Kristians blogg :( I väntan på intressanta inlägg en video med Mona Walter, fd muslim...https://www.youtube.com/watch?v=8o9HPOZTGL8

      Radera
    5. Erik. Det är långa dagar på jobbet, så därav tystnaden från min sida. Det finns nog sådant som borde skrivas, men tiden, tiden...

      Radera