lördag 21 mars 2015

Vägen mot Sodom och Gomorra - och vidare...

Jag försöker följa med vad som händer i det finländska samhället, och vad jag ser får mig många gånger att må dåligt. Det sker en glidning på väg mot värdenihilism där inget längre anses heligt eller "off limits". För att sedan inte tala om den kristofobi som nu senast debatten om bordsbönens vara eller inte vara i skolor och daghem visar på. Givetvis har också gångna generationer upplevt sig se en dylik utveckling, och detta förstås för att det också då har funnits en sådan. Men inte på långt nära i den utsträckning som fallet är idag.

Ifjol gick vår riksdag in för det oerhörda att öppna äktenskapet för homosexuella par. Detta är det ojämförligt största steg i riktning mot Sodom och Gomorra som vårt land någonsin har tagit. Som jag många gånger har påpekat och visat så kommer detta att få allvarliga och långt gående följder. Den inte minst allvarliga kommer jag att återkomma till i slutet på denna text. När man sedan ser på populärkulturen och underhållningen - som långt ger indikationer på var ett land står rent moraliskt - har det skett en stor förändring under de senaste åren, och denna förändring eskalerar. Snabbt. Man raljerar och degraderar det mesta. Till exempel äktenskapet. (På detta är programmet "Ensitreffit alttarilla ett bra exempel.) Och nej, jag har inte sett programmet, men jag har läst om det. Programkonceptet går ut på att två, från tidigare helt för varandra okända människor, träffas för första gången vid sin egen vigsel. Tala om att nedvärdera äktenskapet!

Idag råkade jag få ögonen på en ny serie som, förutsatt att det hela inte är ett synnerligen dåligt skämt, kommer att börja sändas i finländsk TV. "Aatami etsii Eevaa"-serien går tydligen ut på att föra samman två nakna människor och låta dem, helt öppet, inför kamerorna, lära känna varandra på en i övrigt öde ö. Sedan, om jag förstod saken rätt, kommer en tredje, naken, person så småningom att införas i handlingen... Är det någon annan än jag som kommer att tänka på den totala moraliska kollaps som drabbade 30-talets Tyskland och som ledde fram till den stora katastrofen?

Jag gillar inte att låta som en domedagsprofet eller en moralpredikant, men nu håller det helt enkelt bara på att gå för långt! Med betoning på "håller på". För Sodom och Gomorra kom  domen, likaså för mellankrigstidens Tyskland. Vi är ännu inte där, men om det inte sker en omvändning (läs: omvändelse) fruktar jag att vår väg kommer att sluta på samma sätt.

Det finns ett mycket intressant ord i Jeremias bok (27:6). Där talar Herren om "Min tjänare Nebukadnessar" i vars hand Herren hade lagt diverse länder och folk. Detta med "min tjänare" ska givetvis inte förstås som så att Nebukadnessar skulle ha varit rättfärdig eller Guds vän, men så att Gud hade utvalt honom för att straffa och tukta dessa länder och folk för deras synd och orättfärdighet. I den meningen var Nebukadnessar "Guds tjänare".

Det är i denna kontext, menar jag, vi behöver se det som håller på att hända i Ryssland idag, och speciellt den nyhet som Helsingin Sanomat igår var först ut med om vad folkskaran på Röda torget i Moskva hade ropat på ettårsfestligheterna med anledning av införlivandet av Krim med Ryssland. "Ge oss Polen och Finland näst!"

I en situation som denna, när Putin mycket möjligt kan tänkas ikläda sig rollen som "Min tjänare Nebukadnessar" hjälper det inte att, som många nu gör, ropa på Nato. Det enda som hjälper, ifall Herren i sin godhet väljer att tukta oss för att eventuellt föra oss tillbaka på rätta vägar, är att ropa till Herren. I annat fall är risken stor att straffdomen kommer. Och om den gör det, ja, då kan det mycket väl visa sig att vi strider mot Herren själv om vi går mot Nebukadnessar med vapen i hand.

Se där den inte minst allvarliga förljden av att gå på Sodoms och Gomorras väg.

23 kommentarer:

  1. Kristian.
    Jag måste medge att jag inte riktigt förstår dig. Rysslands maktpolitik är vad den är och grannen talar sitt maktspråk - just nu mot oss. För mig, liksom för vem som helst annan som kan tänkas läsa den här bloggen, är det tydligt att du vill använda utvecklingen i Ryssland för att (återigen) kritisera det könsneutrala äktenskapet.

    Hur det allmänt slutligen går vet ju ingen av oss, men borde inte Bibeln som du refererar till vittna om att Gud tar sig an den svagare parten? Är det inte kristen solidaritet framom Sodom och Gomorra-bilder och eldregn från himlen Finlands folk skulle ha behov av just nu? Varför göra schismerna ännu djupare med att parallellera rysk maktpolitik till en folklig strävan efter ett humanare samhälle?

    Visst finns det hot ute i världen, men hopp också. Gentemot Goljat var David den svagare parten, men vann eftersom han hade rättvisan på sin sida. Vi i Finland får inte sluta arbeta för ett mera rättvist samhälle, oavsett hur världspolitiken runtomkring oss artar sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Torbjörn. David vann för att han hade Gud på sin sida. Hela poängen med min text var att försöka få någon att tänka tanken att vi kanske inte har det längre, och vilka följder detta kan tänkas få. Det som behöver tilläggas är att Gud alltid har använt sina "tjänare Nebukadnessar" till att tukta ett folk han håller kärt. Denna tukta och till och med dom är inte till döds, utan till omvändelse och, förhoppningsvis, till upprättelse. (Men i den ordningen.) Så länge vi kan säga idag gäller nämligen Guds nåd för alla som vill ha del av den. Vårt problem idag är bara det att vi inte inser och förstår att vi behöver nåden, och för detta kan Gud behöva skaka om oss lite. Kanske just genom att använda sin tjänare Nebukadnessar. För övrigt kan jag uppmana till läsning av Jeremias bok. Den är fruktansvärt aktuell! (Man behöver kanske ersätta "Egypten" med "Nato"...)

      Radera
  2. vi lever redan nu i sodom och gomorras tid. Synden florerar och de flesta vänder Gud ryggen. Världen ruttnar men det står ju också att jorlden skall nötas ut som en klädnad. Gud tål inga ruttenheter.Ta vara på tiden ,gör bättring för synden och då samvetet är tvaget i offerblodet och vi vill överge synden då får vi med fröjd lyfta upp vår blick ,ty då nalkas förlossningen. LÄS BIBELN

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:17. Som jag konstaterade ovan så behöver vi tillägga att nåden ännu gäller. Den gäller för vår personliga ruttenhet (som det finns allt för mycket av), och den gäller för landets och folkets ruttenhet, som det blir mer och mer av. Men nåden finns och gäller. För var och en som vill.

      Radera
  3. Jag förstår inte riktigt detdär med att "de flesta" vänder Gud ryggen, är det inte tvärtom att kristendomen mår globalt riktigt bra, speciellt i afrika, sydamerika och nordamerika, bara för att vi som har högst bnp tappat intresset betyder ju inte att det är världens undergång ändå, det finns ju ett liv utanför våra egna bubblor också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Du har rätt vad gäller hela globen, ja. Men texten ovan fokuserar på Finland och vår situation, och då menar åtminstone jag att de exempel jag lyfte fram visar att det är något mycket otrevligt på gång.

      Radera
    2. Ja, jag sett, ser och tror också att någonting "mycket otrevligt" är på gång (Hesekiels bok Kap 21) skriver om "svärdet som är slipat och fejat" och det är ju aldrig trevligt med krig; speciellt inte med dagens vapen och våra bekvämlighetsberoenden.
      "Inte ens den snabbfotade kommer undan" och "man räddar sig inte i krig med egen styrka".
      Det är nog bara omvändelsen, ja, den dagliga så ofta som vi överfalls av världen, djävulen, och köttet och syndar i tanke ord eller gärning.
      Och ändå; när man är trygg i Nåden så går man inte ängsligt och räknar sina synder men jag tror att Gud kommer att ge oss tillbaka insikt om vad Livet Är i Tiden här i de avfallna länderna vilket ju är hela jordkretsen.
      Frid över och till alla troende och de som skall mottaga Tron i den kallelse som ännu ljuder runt världen - en sån Frid som Jesus och Bibeln i Helhet talar om och Frid och Frälsning inte bara enligt vårt "välfärdssynsätt" utan enligt Kristi efterföljelse av Tro I Tro av Nåd enbart och Sanningen formad i Bibelns Ljus.
      Kanske det för någon ännu blir en tid då Jordkretsen är uppfylld med Guds Kunskap eller blir det först Hinsides, jag vet inte.
      Men nu till lidandets tid i Jesu Tro av Nåd given i AndeDop och ord och sakrament säger Ulrik som repeterar utan repetergvär

      Radera
  4. Det som föreligger världen Nu och i kommande tid och som sex gånger redan tycks ha gått genom Historien jämsides med väckelse och tro sedan orden nedskrevs kan vi se beskrivet i Jesaja Bok kapitlen 28-34.
    Jag rekommenderar också kapitel 35 för att visa vad de troendes lott framförallt andligt har varit under alla tider medan "svärdet druckit sig rusigt".
    Kristi Rike Är ett fridsrike, ja, men synden, djävulen och världen strider mot de troende så att också deras husfolk (Kan) bli deras fiender. Ock ändå konstaterade Luther om detta att Husen håller samman genom Herrens Jorderikes Guds ordningar fast man har olika Tro som inte kan förenas. Ser vi då husen skingras och allt falla sönder kring oss som i de västerländska samhällena nuförtiden så vet vi att avfallets tider är på gång och att Herrens DAG närmar sig med Stormsteg även om det så skulle dröja i tiotals eller t. om m hundra år förrän Han (Jesus) kommer... Men Herren Strider för sitt folk och för Israel det kommer vi att få se hur det än ter sig för våra ögon+!¤
    Nu till att bedja nu till att Tro att Jesus gjort vägen klar för oss alla och försonat våra världens synder - Låt oss söka det, reda upp vad som redas upp kan i våra mellanhavanden; ta omsorg om de svaga var och en efter sin gåva och kraft, och ta det till oss bevara det och studera och lyda Guds maningar och bud vetande att Av Nåd, inte av oss själva blir vi någonsin Frälsta. Hälsningar Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
  5. En liten tanke bara. Då man läser Hesekiel och Jesaja och tycker att det passar så bra in på Finlands situation just nu, så kan det vara bra att komma ihåg att det kan i så fall människor som läst samma verser ha känt under tusentals år, var som helst i världen. Det är liksom inte helt självklart att skribenten hade Finlands politiska situation år 2015 i åtanke...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ingenting är nytt under solen. Det som har hänt förr händer igen säger Predikaren.
      Guds Ord är universellt, men att se det och tillämpa det är inte bara att ha en känsla. Det är Sann Historiekunskaps(käning) säger Ulrik som mycket väl vet att många detaljprofetior som kommit i senare årtionden synts vara tomma ord; det har inte gått som "profeterna sagt"; det kan igen bero på att Gud givit mera tid samt att den profeterande talat av sitt eget hjärtas fantasier, till en del.
      Varning skall vi alltid ta och ångra och tro och göra som Guds Ord säger Det är omvändelse och bättring det)När det träffar oss.
      Hälsn icke anonym Ulrik torsten Nils

      Radera
    2. För varenda dag "mera tid" Gud ger, får han fler människor att bränna i helvetet än han räddar. Föds fler per dag än det kristnas.

      Radera
    3. Gud är Kärlek. Hans välgärningar mot människors barn är varje dag så underfaldigt många och märkligt tålamodsgoda att man skulle svimma om man skulle förstå det och hur vi på många sätt smädar Honom och Hans Godhet genom att inte göra rätt, inte Tro, och inte tacka...
      Anonym, när man är deprimerad ser man inte Guds välgärningar. Han låter fruktbärande regn falla över både Goda och Onda t o m när Han är arg eller skulle ha orsak till vrede för Hans väsen ÄR oändlig Godhet Kärlek och Tålamod skriver deppad torsten nils ulrik

      Radera
    4. Ja visst är gud härlig och hans välgärningar hyllas säkert bl.a av föräldrarna till dom 16 gymnasiebarnen som miste livet i flygplanskraschen igår. Tänk vilken panik föräldrarna kände när dom förgäves försökte ringa sina barn. Prisa och tacka kärlekens gud ni bara...

      Eflop

      Radera
    5. Eflop, du kräver, hoppas eller tror i alla fall på ett evigt liv, tycks det, när du så ofta förgrymmar dig över att den timliga döden skördar. Utan Guds Helige Ande finns intet skuldfritt eller skyddat. Det är starka Ord av Herren det,du,:
      Men du glömmer det andliga livet som ger allt tillbaka med + eller - i evigheternas evighet beroende på hur du ställde dig till Guds Ord=den Levande Gud och Hans uppenbarade ord och gärningar, undervisning och Nåd. säger torsten nils ulrik bolstavsprotestant med hopp om att få nåd till bättring från bolstaven

      Radera
    6. Eflop. Märker du inte hur inkonsekvent du är nu? Eller åtminstone att du har ett fel i bokföringen? Du sätter nämligen på Guds konto sådant elände som vi människor ställer till med. Men det är ju inte första gången det har klickat...

      Radera
    7. Ok, om vi inte belastar gud för det skedda så är det ju vi syndiga människor som är orsaken till att 150 lik ligger smulade i Alperna.

      Jag tycker att nån av er kan ställa sig bland liken och flygplansvraket och basunera ut åt alla anhöriga att vi människor får skylla oss själva för det här och att orsaken till att de dog beror på att en orm övertalade en kvinna att bita i äpplet för 6000 år sedan....tror nog att efter 5000 år hittas en ny Ötzi i Alperna med en basun uppstoppad där bak :)

      Eflop

      Radera
    8. Eflop. Eller så kanske det beror på att en förvirrad människa gjorde något han inte borde ha gjort... Men likafullt är det inte Guds fel.

      Radera
    9. Eflop, jag tycker att du antyder att människor dödar dem som säger något i stil med vad sanningen är: Utan bättring och syndernas förlåtelse får man i evighet skylla sig själv.. människan idag är som före syndafloden. Bibeln visar och ger nog tröst å andra sidan. Och döpta som har tro och bekännelse behöver bara fotatvätt dvs det som dopet lovar syndernas förlåtelse som man plötligt finner sig ha i en Gud så underbar helig och trygg i en falsk och farlig värld. Ulrik

      Radera
  6. Kristian, du ser hjärnspöken igen som alla andra vidskepliga religiösa personer. Jag vet att ni febrilt söker tecken för den sista tiden, men ni söker förgäves. Mänskligheten går mot bättre tider hela tiden, fast medierna bombar oss med krig, mord, sexskandaler och annat skräp dom kallar nyheter.

    Domedagsprofeter har gjort sig löjliga i alla tider, så och i framtiden..

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. "Mänskligheten går mot bättre tider hela tiden"

      Ja, varför inte? Inte mig emot, åtminstone. Men fakta talar faktiskt ett annat språk. Tyvärr.

      Radera
    2. Om man lever i sin bubbla och febrilt väntar på armageddon så ser man inte världen med nyktra ögon. Man hoppas på att minsta konflikt eller händelse skall utlösa helvetesportarna och att nu kommer Jesus med dunder å brak och gud dödar största delen av mänskligheten (igen).

      Verkligheten är dock helt annan. Mänskligheten lever den mest fredliga tiden nu, mycket tack vare demokrati och utbildning av unga människor.

      Fredliga tider:

      http://www.realclearscience.com/video/2014/10/11/we_live_in_the_most_peaceful_time_in_history.html

      Fredligare tider visuellt:

      http://ourworldindata.org/VisualHistoryOf/Violence.html#/title-slide

      Kolla även andra ourworld presentationer om hur mycket bättre mänskligheten har det nu:

      http://ourworldindata.org

      Eflop

      Radera
    3. Eflop,
      Du har huggit så många gånger i sten,att ditt verktyg blivit "spillt"(ovasst)!
      Vore bra att vässa (skärpa)dina mantran!

      Radera
    4. ja du Ole, verkligheten och den riktiga sanningen ser man inte förrän man kastar de religiösa fantasierna dit de hör hemma. Det gäller alla religioner.

      Det är ju ni religiösa som drar mantran hela tiden, muslimerna i mellanöstern och kristna i västvärlden. Samma fenomen men olika gudar. Muhammed for till himlarna med häst och jesus föddes av en jungfru...trevliga sagor men har inget med verkligheten att göra.

      Eflop

      Radera