måndag 16 mars 2015

Vägen jämnas för Gog?



Jag har följt mycket noga med nyheterna de senaste dagarna, främst på grund av det som hörs från Ryssland. Jag gillar inte Vladimir Putin, men frågan är vad som händer och vem eller vad som kommer i hans ställe om, och när, han försvinner ur bilden. I skrivande stund har han varit försvunnen ur offentligheten i tio dygn, och spekulationerna går vilda om var han befinner sig och vad som har hänt med honom. Min gissning är att han har haft influensa, alternativt att han har gjort (ännu en) plastikoperation och helt enkelt inte vill visa sig medan hans ansikte inte har blivit någorlunda normalt igen. Men givetvis har det nog hänt förr att stressade 62-åringar har fått antingen en stroke eller en hjärtinfarkt. Eller att diktatorer har blivit störtade. Även folkvalda sådana. Nå, min gissning är ändå att han kommer att visa sig i offentligheten igen senast på onsdag. Om inte, ja, då är det nog fråga om något betydligt värre än en influensa eller ett svullet ansikte.

Under Putins andra "stint" som president har Ryssland blivit klart mera aggressivt, utrikespolitiskt sett, och dessutom satsat enorma summor på att rusta upp sin armé. Detta är givetvis något som vi, som närmaste granne till Ryssland, har all orsak att vara bekymrade över. Men ännu allvarligare, och ur eskatologisk synvinkel mycket mera oroväckande, är detta när man betraktar de profetior som finns speciellt i Hesekiels bok och som talar om det som beskrivs som "Gogs krig". Profetiorna kring ändens tid är, med avsikt, inte alltid så alldeles klara och tydliga. Det har därför spekulerats mycket i vem denne Gog kommer att vara och varifrån han ska komma, och jag menar att man nog behöver vara lite försiktig med att gå ut och med bestämdhet påstå det ena eller det andra. Med detta sagt kan man ändå konstaterar att Guds ord ger oss en hel del information om denne Gog. Han ska vara storfurste över "Rosh, Mesek och Tubal", och Herren ska frammana honom ur "landet längst i norr". (Hes. 39) Detta anses allmänt innebära att det handlar om Ryssland och en rysk ledare. Denne ska vidare dra upp mot Israel och samla stora härar mot landet, men han ska förlora det krig i vilket han försöker utplåna landet och folket. Eftersom Gog och Gogs krig inte nämns i Uppenbarelseboken har man haft lite svårt att placera in detta krig i den "eskatologiska kalendern", men många menar att Gogs krig torde infalla i början av dessa händelser.

När det sedan gäller Ryssland och upprustningen, och också i anslutning till detta Gogs krig, finns det ett intressant bibelord i Daniels bok, i det sjunde kapitlet. "Sedan fick jag se ännu ett djur, det andra i ordningen. Det liknade en björn, och det reste sig på sin ena sida, och i gapet hade det tre revben mellan tänderna. Det fick befallningen: Stå upp och sluka mycket kött." (Dan. 7:5) Huruvida detta har något med Gogs krig att göra kan man förstås spekulera i, men ordet "björn" för utan vidare tankarna i en bestämd riktning, eller hur?

Man ska alltså vara försiktig med att spekulera och med bestämdhet säga vad som är vad när det gäller dessa saker, men vi vet att det som Herren genom sina profeter har förutsagt kommer att ske. Vår uppgift är att "rannsaka skrifterna" och försöka förstå vad det de talar om är och hur det kan komma att se ut när det inträffar - och framför allt att låta det som sägs om dessa saker, inte skrämma oss, men uppmuntra oss att ta vår tro på allvar och verkligen vänta och be om Herrens snara återkomst. Det som sker i dag i Ryssland kan vara ett nog så betydelsefullt steg i riktning mot denna historiens stora final. Eller så inte.

12 kommentarer:

  1. Ett lästips att begrunda: Biblicum nr 2/2014, från s. 61: http://www.biblicum.se/wp-content/uploads/tidskriften/2014/Biblicum_2014-2.pdf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första Svaret kom bort, Ola.( En dörr gick just som jag kom in från rökpausen...)
      Jag Torsten nils Ulrik Fagerholm lovsjunger Gud den Helige Ande för allt gott och Sant som kommit Juda o världen till del genom Frikyrkorörelserna för nu fattar jag vad det menas med stelnad teologi med destruktiv Ersättningsteologi som jag tar avstånd ifrån.
      MEN;Inte tu tal om Att endast i Tro och iJesu Namn blir vi frälsta. Därom är vi troligen eniga. u

      Radera
    2. Tack för länken, Ola! Jag ska begrunda den vid tillfälle.

      Radera
    3. Det där med dörren som gick var luftdraget i lägenheten när jag stängde ytterdörren har jag konstaterat.
      Datasystem är tydligen inte idiotsäkra eller säkra för idioter. Meddelanden kan komma bort. Kommunikation är ett intressant fenomen.
      Jag ulrik lovsjunger Gud den Helige Ande för allt Gott och Sant som kommit Juda och världen till del Också genom frikyrkorörelserna.
      Det var ju De reformatoriska kyrkornas stelbenthet som inte lät sina ben fröjdas och livas av Andens vind när Han åter rörde vid anglosachsiska världen. Svärmeri eller död bokstavstro behöver vi inte godkänna. Men alla vet att Just Sanningens Andes folk (Guds Barn) har fått anklagelser för både det ena eller det andra och allt däremellan.
      aDen som Gud vill känna och som tar emot Honom(Jesus,Sanningens nde) i Ande Ord och Sakrament skall Herren Jesus Sannerligen inte kasta ut.
      Han vårdar oxå i slott och kojor och på gator och gränder de ensamma som slagits ut av orätta kärlekslösa dogmatiska bockastångningar och annan ondska som kan förekomma i sociala (yhteisöllisissä" sammanhang.... hälsar torsten nils ulrik

      Radera
  2. Ännu, Ola.
    Jag vet inte hur och varför min första kommentar "försvann ur ethern-ät" men i den skrev jag bland annat " när Gud den helige Ande skall vidsaga på lutherdomens näsa dess svek mot brodern och bröderna JUDA+++
    Just nu är jag så vred så jag minns inte min exakta ordalydelse men som inomkyrklig profetia är Din utläggning helt ok och profetisk ja sann. (Vi kan bara som enskilda dö bort ur tiden.(( Men Guds Motståndare (((GOG))) och dem som kommer med Guds motståndare (((M´GOG)))på oss kan fängsla oss, medicinsönderslå (eventuellt) eller dräpa med svärd.
    Men Vår Frälsares Jesu Nåd och Vvänskap behålle vi.. I all oskuld tackar jag dig och Hälsar Schalom= Guds Frid.. Ulrik

    SvaraRadera
  3. Rysslands nuvarande flotta är 1/30 av vad den har varit. Och det som är kvar av 1/30 delen är mest gammalt skrot från 70-80 talet. Att dom rustar upp är ingen konstighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 14:37. Sant, åtminstone till en viss del. Det iögonenfallande är ändå de ENORMA summor Putin satsar på sin armé. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16578615.ab

      Radera
    2. Dom ska ha nya ubåtar, ytstridfartyg och hangarfartyg, prossesen att ta fram ny ytstridfartyg och sensorer och system som är up to date och kan värka mot jenkkarnas system är inte billigt och Ryssland måste tyvärr satsa så att inte Kina lr Indien kör över dom, tex använde USA 72 billion dollar att ta fram F-22 raptor.

      Radera
  4. Bibelns ord uppenbarar ju allt det som vi ser idag; hur det drar ihop sig till den stora finalen, finalerna,.
    Kristendomens Herre säger ju om sitt Rike att folken (då) inte mera skall lära sig att kriga eller öva för krig men alla rustar nu som tokiga med allt destruktivare vapensystem för att få makten över sina eller andras tillgångaroch själar att lyda sig. Världsrikenas struktur är sådan att det onda bara tilltar och vi kristna i världen som inte skall vara som världen har en roll att för ut GudsOrdsbudskapet om Frid i Jesus så att enskilda redan här i Tiden kan vara goda,fredliga fulla av kärlek och omsorg till människan och skapelsen (må vi lära oss det och göra så i det yttre)(Genom Jesus så har vi det) men oxå för oss kommer någon gång tiden när det blir "ett brott att ge ondskan livsrum" och då tar vi våra fredliga redskap och reder oss till försvar för Sanning Rätt och Nåd och vill vi ändå vara ickevåldsmän och kvinnor så är vi då sanitärer, diakoner eller präster i det som eventuellt föreläggs oss när det antkristliga skall näpsas i världen.
    Helst skulle jag ändå se Gott och och frejdigt jobb i glädjesvett med tillräcklig vila för både chef och jobbare,det som vi vick i många välfärdslinjer tills "världen kastade ifråns sig måttlighetens fridsband och galopperade mot undergången.
    Lyssna, till den stilla Sången i skapelsen.
    O,store Gud när vi den Nåd beskådar som Du har visat oss de fallna barn, då bristen sånger fram ur hjärtats djup; O Store GUD!+¤¤

    SvaraRadera
  5. Nu är det ju så att dom kristna sitter med flest destruktiva vapnen och på 240 år deltagit i 140 olika krig samt atombombat städer.. försök hitta ett våldsammare släkte..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Återstår då bara för dig att bevisa kopplingen. Alltså att detta beror på att de är kristna och inte på att de har haft makt, varit giriga, kört bil eller lyssnat på radio. Lycka till!

      Radera
    2. Anonym 10:54. Lysande kommentar! För den som inte klarar av att se bakom orden kan jag förtydliga: Många av de krig som väst har startat handlar om bensin. Som man behöver om man kör bil. Radiolyssnandet igen härrör sig från en studie (i England?) som visade en korrelation mellan ökande självmordssiffror och det att radiolyssnandet blev allmännare. Slutsats: Om man lyssnar på radio ökar risken för självmord. Denna undersökning används idag som ett skolexempel på att två kurvor som syns stöda varandra/bero på varandra inte nödvändigtvis ändå gör det. I en komplex värld finns det alltid många olika faktorer som inverkar.

      Radera