onsdag 8 juni 2016

Könsnihilismens mål


Jag läste en kolumn av Sari Tanus (kd) i senaste numret av veckotidningen Uusi Tie. Där påstår hon att det redan har förekommit undervisning i finländska skolor om – inte två – utan sex olika kön. När min hustru läste detta konstaterade hon att det har uppstått fyra nya kön på väldigt kort tid. Vi resonerade om saken och kunde konstatera att så onekligen är fallet, och att utvecklingen ingalunda kommer att stanna vid sex olika kön. Alla människor är ju olika – åtminstone lite, och om inte på utsidan så åtminstone på insidan – så rent teoretiskt skulle det således (om man vill hårddra detta) kunna finnas lika många "kön" som det finns människor.

Med bakgrund i detta är det inte så alldeles svårt att se vad som är könsnihilismens mål. När man definierar kön som något inre, eller som en social konstruktion, kan man givetvis konstruera så många kön man vill. Denna utveckling behöver förstås inte gå/drivas så långt som att alla människor är av olika "kön", utan målet kan uppnås redan långt före det. Och vilket är detta mål? Givetvis att helt avskaffa begreppet kön. När vi kommer därtill att det finns så många olika kön att det blir krångligt att hålla reda på dem är det lika bra att sluta tala om kön överhuvudtaget. I stället går det till det att en människa är en människa, rätt och slätt. Inte man, inte kvinna, inte något annat utan helt enkelt bara en människa. Denna "nya människa" skulle sedan inte vara bunden av några som helst konventioner och normer på sexualitetens och det mänskliga samlivets område utan allt skulle vara rätt och allt skulle vara möjligt.

Problemet är bara det att det inte går att använda en TV-apparat som båtankare. Eller givetvis går det, men om vi gör det kommer den inte längre att kunna användas så som tillverkaren hade tänkt sig det, alltså som TV-apparat. Om vi skulle ha läst instruktionsboken skulle vi ha fått veta detta, men vem ids nu läsa den? Jag måste ju få använda min TV-apparat som jag själv vill, eller hur? Vet du, detta samma gäller faktiskt också för oss människor. Skaparen gjorde oss till man och kvinna, och han gav oss instruktioner om hur vi fungerar, vi människor . Vad som går an och vad vi tar skada av. Visst kan vi strunta i dessa instruktioner. Det är faktiskt till och med möjligt. Men då tar vi skada. Vi går sönder. Vi slutar fungera så som det var tänkt.

Vad händer sedan när vi för in vår TV-apparat till service och hävdar att den inte längre fungerar? Ja, när reparatören ser/får höra hur vi har använt den konstaterar han att vi får skylla oss själva. Garantin gäller inte om TV:n har använts som båtankare. Det samma skulle ju, enligt alla konstens regler, kunna tänkas gälla också när vi har sönder oss själva som ett resultat av att vi bryter mot Skaparens instruktioner. Men icke! När så sker ställer vi i stället Skaparen till svars. Vi kallar honom hård och dömande, och så försöker vi tvinga honom att ta tillbaka sina instruktioner. Ja, vissa av oss försöker få andra att tro att han, överbevisad av vår mänskliga godhet och visdom, tagit tillbaka det han en gång för alla har sagt och att han har ångrat sig. Att han har gjort om instruktionerna. Att det verkligen går att använda TV-apparaten som båtankare och att det efter detta ändå kommer att gå att se Melodifestivalen i den.

Det är allt sorgligt hur oerhört bra vi människor är på att lura och bedra oss själva.    

11 kommentarer:

  1. Kristian. Bara den som är spritt språngande galen köper en TV-apparat av en tillverkare/skapare som hotar med stryk om man använder den på "fel" sätt (eller vågar lämna in klagomål!), som inte ens behagar ge tillförlitliga kontaktuppgifter och som aldrig gett sig tillkänna åt en endaste kund. Men i och för sig är beteendet förståeligt, TV-apparaten är ju rena skräpet till att börja med eftersom den är HOPPLÖST FÖRÅLDRAD.
    Tack och lov finns det andra ute på marknaden som är mer intresserade av att hitta den bästa lösningen för den enskilda kunden och som uppriktigt LYSSNAR på kunden i ett genuint försök att FÖRSTÅ behovet. Föga förvånande är det allt fler som söker sig till sådana.
    Sedan är det bara sorgligt att det fortfarande finns sådana som gör reklam för den osynliga och hotfulla tillverkaren av något som påstås vara en fungerande TV, men som egentligen är en avlyssningsapparat. Den duger faktiskt inte till något annat än båtankare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:25. Du har läst instruktionsboken slarvigt. Eller kanske inte alls? Det är väl där skon klämmer, antar jag - speciellt som du skriver att Skaparen "aldrig gett sig tillkänna". Ser du, det är precis det han har gjort. Men du kanske inte vill se det? Det du skriver i andra stycket är sedan inget annat än det jag beskriver i texten ovan. Men det är givetvis trevligare att lyssna på sådana som säger att det visst går att använda TV-apparaten som ankare. För sådana som helst gör det, vill säga...

      Du har flera fundamentala fel i din kommentar, det mest avgörande torde vara när du skriver "en tillverkare/skapare som hotar med stryk om man använder den på "fel" sätt". Jag har försökt förklara detta flera gånger här på bloggen redan, men ok. Vi kan ta det en gång till. Felet sitter inte hos Gud. Det är inte hans fel att det måste finnas ett evigt straff. Felet är vår synd och vårt uppror. Försök inse detta skulle du ha mycket lättare att få ordning på begreppen!

      Radera
  2. Fast vissa är sönder från födseln. Jag tog redan upp Caster Seneya här tidigare.

    Jag har sett det en tid nu att du anklagar mänskor för att vara söndriga för att de inte följer skaparens instruktioner. Hör du till en lära som säger att våra olyckor beror på att vi syndat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. Jag påstår att alla är trasiga, inte bara en del eller vissa. Denna trasighet visar sig sedan på olika sätt. Sedan anklagar jag inte, jag konstaterar. Trasigheten blir förvärrad om och när vi inte följer Skaparens instruktioner. Sedan angående det sista. Kort svar: Ja. Jag är kristen. Men olyckorna, om vi kallar dem så, drabbar kollektivt, inte individuellt. (Åtminstone inte i första hand.) Men ja, allt elände beror på synden.

      Radera
    2. Om du säger att Skaparen har instruktioner för hur man ska se på transpersoner, då är du redan ute på sju famnars tolkningsvatten. De bibelställen du antagligen vill hänvisa till (jo, jag kan tänka mig vilka) handlar nog inte om varken transpersoner eller interkönade. Så, dels är det svårt att veta vilka dessa instruktioner skulle vara och dels har jag svårt att se hur du kan veta vad som är bättre eller värre ("trasigheten blir förvärrad om och när...") för en queer person. Tror inte att du, som hetero/cis-person, är i ställning att avgöra vad som känns mer eller mindre trasigt. Det är väldigt ofta så att ju mindre man vet om ett visst område desto mer tvärsäker är man.

      Radera
    3. Anonym 23:29. "...vad som känns..." :)

      Sedan vad gäller instruktionerna så JA. När det gäller kön finns det klara och tydliga instruktioner. (Om vi alltså väljer att använda det ordet.)

      Radera
    4. Jag väntar med spänning.

      Radera
    5. Det var väl det jag tänkte. Blev inte så många instruktioner om den saken.

      Radera
    6. Anonym 13:34. Vad menar du? Det är bara att läsa på!

      Radera
    7. Har läst hela bibeln men inte hittat ett enda ställe. Så om du hittat instruktioner för transpersoner får du gärna visa vilka dessa är. Annars låter det som ett påstående utan täckning.

      Radera
  3. Hela bibeln är fylld med påståenden utan täckning.

    SvaraRadera