lördag 18 juni 2016

Slående inkonsekvens

Kyrkpressen rapporterar i sitt senaste nummer om att den evangelisk-lutherska kyrkan i Lettland nu helt har stängt prästämbetet för kvinnor. Lutherska världsförbundet har, enligt samma notis i Kp, uttryckt en "oro för utvecklingen". Man befarar att "beslutet kommer att splittra den lettiska kyrkan, eftersom många i synoden motsatte sig beslutet eller valde att inte rösta".

Just så. NU är LVF oroligt för splittring. Men när motsatta beslut har tagits - och beslut om att viga samkönade par har fattats - i olika medlemskyrkor, också detta trots att många har motsatt sig beslutet, har LVF inte reagerat. Detta är inkonsekvent så det stänker om det! Men föga förvånande.

5 kommentarer:

  1. Det är oerhört glädjande att alla troende inte är fundamentalistiska bakåtsträvare som tar det som sin livsuppgift att bromsa all utveckling.
    Kvinnliga präster och vigslar av samkönade par ligger i tiden. Deal with it.
    LVF gör helt rätt i att uttrycka oro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kristian har helt rätt och LVF bör omvända sig. Deal with it!

      Radera
    2. Ja Kristian och alla andra fundamentalister har helt rätt. Jorden är platt och solen snurrar runt jorden. De som inte förstår det så sätter vi i sträckbänken som vi gjorde under inkvisitionen ;)

      Nää hörni, ut med alla fantasier om gudar tomtar och troll, in med förnuft, kritiskt tänkande och vetenskapliga fakta!

      Eflop

      Radera
    3. Har det inte gått in i ditt förnuftssystem,floppen där, att det var grekerna "de stolta demokraterna och humannisternas källa" som hade en platt jord. Påverkan på Septuagintas översättare var frestande stark? Vill du veta mera? Tuppen gol dess mera! säger Torsten Nils Ulrik

      Radera
  2. Alla vi som av teologiska skäl har kritisk inställning till prästvigning av kvinnor eller könsneutrala äktenskap är inte "fundamentalistiska bakåtsträvare". Det är förstås bekvämt att använda dylika stämpel då sakargumenten tar slut. När Janis Vanags i tiderna valdes till ärkebiskop i Lettland försökte Lutherska Världsförbundet utöva öppen utpressning mot den lettiska kyrkan. Detta påminde letterna själva om de sovjetiska förtrycksmetoderna, vilket Vanags själv i ett tal konstaterade... Jag har förståelse för vissa argument som har framförts som stöd för prästvigning av kvinnor. Men efter att tre gånger ha gått argumenteringen igenom måste jag konstatera, att det fortfarande är bättre att hålla sig till den s.k. traditionella ämbetssynen. Inte minst därför att motparten i olika repriser har utnyttjat kyrkopolitiska metoder som inte är särskilt kristliga. Marko Sjöblom

    SvaraRadera