tisdag 28 juni 2016

Från Brexit till Europas Förenta Stater


Vad tror du hände sen? Efter Brexit kunde man kanske tänka sig att de ledande EU-ländernas ledare skulle ta ett eller ett par steg tillbaka och se till att inte ytterligare förarga oss som inte gillar EU:s utveckling mot ett Europas Förenta Stater. Men av allt att döma kommer man att försöka gå i precis motsatt riktning och använda Storbritanniens uttåg som motivering/orsak till att i snabb takt driva på denna oönskade och framför allt demokratiskt ogrundade utveckling. Enligt ett läckt dokument som den engelska konservativa tidningen The Daily Express har kommit över har Frankrikes och Tysklands utrikesministrar planer på att offentliggöra en ritning över hur EU skulle omvandlas till Europas Förenta Stater.

Detta skulle göras mer eller mindre i form av ett ultimatum och innebära att EU skulle få en överstatlig armé, överstatlig skattepolitik, ett överstatligt rättssystem och en enda centralbank, och detta då så att de enskilda medlemsländernas dito skulle läggas ner.

Det ska bli intressant att se hur man har tänkt sig att sälja detta i detta kritiska läge. Polens utrikesminister, som tycks ha sett denna "ritning", uttalar sig synnerligen negativt om planerna. Från min synvinkel tycks det fullständigt idiotiskt att på detta sätt försöka släcka en hotande brand med att kasta bensin på lågorna, men om en dylik plan verkligen läggs fram får man hoppas att också Finlands utrikespolitiska ledning säger ifrån. Samt att, om dessa planer blir verklighet, politikerna ser till att ha mandat att gå in i detta. Som det nu är har de verkligen inget sådant mandat, och jag har svårt att se hur ett sådant mandat kan fås med mindre än att det ordnas en folkomröstning.

2 kommentarer:

  1. Men den tidningen är väl ingen vidare källa. Ultranationalistisk, har en tid propagerat för att stoppa all EU invandring, inte bara mellanösterflyktingarna.
    Bror D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bror D. Allt som media skriver idag bör genomgås med källkritiska glasögon. Jag för min del litar inte överhuvudtaget på några tidningar längre. Därav orden i texten ovan: "men om en dylik plan verkligen läggs fram..." Framtiden får utvisa huruvida The Daily Express hade rätt eller inte.

      Radera