fredag 24 juni 2016

Tänk vad fel jag hade!

Natten förde med sig ett valresultat som åtminstone inte jag hade trott (och vågat hoppas på?) BBC deklarerade för en liten stund sedan att Storbritannien har röstat för att lämna EU. Det blev jämt, men Brexit vinner med ca 52-48.

Vad detta nu får för följder är väldigt svårt att säga. Troligtvis kommer andra länder att följa efter - åtminstone har det redan hörts krav på folkomröstningar i ett antal länder, bl.a. i Nederländerna. I värsta fall går hela det europeiska fredsprojektet EU under med detta, i bästa fall går federationsplanerna om intet medan fredsprojektet består. Min gissning är att EU-ledningen kommer att försöka förhala och försvåra Storbritanniens utträde så mycket som möjligt i de förhandlingar som kommer att följa på detta valresultat. Men det kan ju hända att jag har lika fel här som jag hade när det gällde att förutse valresultatet. Jag har bara så väldigt svårt att se hur de som leder utvecklingen i Europa mot allt starkare centralisering ska kunna svälja detta. Det har ju tidigare visat sig att man inte har brytt sig i folkviljan, så varför göra det denna gång?

24 kommentarer:

  1. Som du sade: "intressanta tider".
    Nu gäller det att behålla Trona. Det raglar och vacklar ty människorna har övergivit det eviga förbundet med Gud. Förkastat det Bud Han i trofasthet gav så nu är det den gamla vanliga världslga politiken som de fåkunniga snärjer sig i. Själv känner jag mig som Torsken Nils Ulrik men i Petri Not och i rätt korg på stranden då Jag åkallar Jesu Namn och Nåder för mig de mina och mitt land och Kristenheten...

    SvaraRadera
  2. När politikerna pratar om de otroliga problem som brexit för med sig så är det ju endast de problem politikerna själva skapar kring eu-samarbetet.
    Det troliga är att de kommer att göra det svårt och sedan hänvisa till dessa svårigheter som ett argument för att man borde vara med. Våra politiker är inte våra, de är våra fiender.

    SvaraRadera
  3. Patrik,hur tänker du,"våra politiker är inte våra,de är våra fiender",ett något egendomligt uttalande.Den representativa demokratin som vi har i Sverige och Finland innebär att folket/vi väljer våra reprentanter vid val och utser de som skall representera oss/folket i riksdag och regering!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Våra politiker arbetar för sin egen plats vid köttgrytorna. De anpassar sig till systemet, blir en del av det och utför ett arbete som inte är oss väljare till gagn. Detta har alltid varit fallet men det har blivit allt mer påtagbart i modern tid. Byråkratikolossen EU har bidragit starkt till den utvecklingen. Visst, vi får rösta men ingen vi röstar på kan att göra någon skillnad. Man måste ju vara en medlöpare för att få något gjort. Och vad har man då gjort? Jo man har konstruerat ett monster så att deas egna skapare inte vet, låtsas inte veta, eller vill inte säga, hur dess realtion till avhoppare fungerar. Så när någon börjar gnissla så står politikerna där med rynkade pannor och säger att det blir nog tufft att bryta upp. Vi kastas ut i osäkerhet osv. Denna osäkerhet är konstlad och skapad av folk som vill göra sitt skrå okrossbart. All världens olyckor kommer trologtvis att drabba de som inte löper med.
      De som försvarar denna koloss och anklagar folk för att ha röstat fel, idioterna Nils Thorvalds och Anna Maja Henriksson tex. är absolut våra fiender. Att vi nu som då får ett antal systemanpassade egoister att rösta på förändrar inte saken. Det finns bara dåliga, och lite mindre dåliga alternativ.

      Radera
    2. Det var en verklig utskåpning av EU och våra politiker,ord och inga visor:-)Här på bloggen brukar vissa kommentatorer tala om hur "vi idag är så upplysta och kunniga tack vare vetenskapligt tänkande,att framtiden är ljus eftersom vi har frigjort oss från vidskepelse,tron på tomtar och troll m.m".Verkar inte vara så efter denna pessimistiska kommentar?
      Att politiker överhuvudtaget idag använder sig av ett så "trubbigt verktyg" som folkomröstning,i en så komplicerad fråga som EU,när de hamnar i en återvändsgränd som nu var i fallet i England.De har möjligen lyssnat till Veikko Vennamo,"kansa tietä",folket har svarat och det blev kaos.Nu kräver det brittiska folket en ny omröstning,eftertankens kranka blekhet!
      Hur "ser det mindra dåliga alternativet"ut??

      Radera
    3. Att höra till eller inte höra till EU är så komplicerat politikerna gör det. Det går att göra det väldigt enkelt också. På så sätt har du rätt. Folket har ingen aning om hur politikerna kan krångla till det.
      Att engelsmännen nu , enligt media, fått kalla fötter beror enbart på skrämseltaktik. Man försöker skrämma medlemmarna till underkastelse.

      Det minst dåliga alternativet för Storbrittannien är givetvis att förbli utanför, alternativt omförhandla villkoren. Det är väldigt viktigt att någon utmanar EU. Det har blivit ett monster.


      Radera
    4. Ett träffande citat angående folkomröstning: "Ifall väljarna är för dumma att rösta om eu-medlemsskap på "rätt sätt", hur skulle de då kunna välja goda beslutsfattare? Just ja,det kan de ju inte heller... "

      Radera
  4. När jag läser, lyssnar och ser på nyheterna angående EU-omröstningen i Storbritannien så slår mig en pockande fråga: var var mainstreammedia i Finland när äktenskapet omdefinierades och homoäktenskapen röstades igenom? Ingen himlade och ondgjorde sig då! Men nu när en mänsklig konvention röstades omkull så är världens undergång nära, verkar det som. Sjukt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. EU är något som denna världens ledare omhuldar som sitt eget skötebarn. När detta hotas/går omkull hör det till att måla upp alla möjliga skräckbilder på väggarna för att skrämma folket tillbaka till det man planerat. Men sjukt är det.

      Radera
  5. Du verkar få fel flera punkter. Eu ledarna vill ha ett snabbt avslut på brexit. Det är sant, Gert Widers i Nederländerna, Le Pen i Frankrike och andra nationalister vädrar morgonluft, alltmedan Putin förnöjt småler åt Europas sönderfall. Eu har ju misslyckats, då resultatet blir detta. Ifall Europas länder går in för en nationalism likt den i Ungern, så går vi en mörk tid till mötes.Facit har vi om kanske 20-30 år.
    Bror D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bror D. Det synes så. Men vi får se hur det blir. Det finns mycket munväder i denna fråga just nu. Jag är också rädd för de mörka sidorna av nationalismen, det är sant. Det är delvis därför jag är lite ambivalent i Brexit-frågan. Men Patrik har nog rätt ovan, menar jag, när han skriver att EU har blivit ett monster. Frågan är bara om det finns någon väg tillbaka till en union av suveräna stater, eller om vi har passerat "the point of no return" och alternativet till en förbundsstat är ett totalt sönderfall. Om så är fallet hoppas jag att alla inser att felet ligger hos de politiker (och tjänstemän) som UTAN FOLKETS MANDAT har drivit oss så långt mot en förbundsstat att det EU folket har gett dem mandat att skapa går under.

      Radera
    2. Åsså de där me att 15000 arbetsplatser vore i fara+
      Det är väl ingenting i jämförelse med de arbetsplatser som från förr försvinner på löpande band medan de utländska auktionärer som vi bjöd in med EU äter oss ur huset. Hyckleri+
      Men jag skall försöka hålla mig till predikan om bättring och syndernas förlåtelse+ hälsar Ulrik

      Radera
    3. Den som är ett"sota ajanlapsi"och växt upp under det kalla krigets dagar (1946-1990) varit med om efterkrigstidens Finland, tonåring på 1950 talet-60 talet Ungern (1956)Tjeckoslovakien (1968) ,vänstervågen mitten på -60talet,-70 o -80 talet med ökad spänning i kapprustningstävlingen mellan Nato och Warszawa paktens medlemstater.Mao,Polpot, Ayatollah Khomeini osv.några av -80 och -90 talets monster.
      EU grundades i början på-50 talet och en rad europeiska länder inledde ekonomiskt och politiskt samarbete för att bevara freden.EU är ett fredsprojekt för att bevara freden och tack vare EU har Europa levat i fred de senaste decennierna.
      Att relativisera begreppet "monster" och beskriva EU som ett monster,då vill jag inlägga mitt veto,då har man nog tappat sans och förnuft!Att sedan EU har utvecklats i en riktning som kan diskuteras är som alla andra mänskliga projekt och med tanke på att 27 medlemstater skall kunna samarbeta med sådana kulturella och ekonomiska förutsättningar är (kanske?)svårt men inte omöjligt!

      Radera
    4. Ole, käre vän; älskar du Ordet: Fred, Fred, ingen fara. Ser du inte djävulunens snara???+ Ulrik

      Radera
    5. OLE? när det "orättfärdiga" sovjetunionen föll så jublade man i väst men nu när man håller på att inom EU under frihetens täckmantel tvinga in sammma system och förödelsens styggelse i varje hem och hus och tycks kunna snara t o m kristna på ett slugare sätt än i Sovjet Kina Nordkorea Vitneman och andra länder där man helt enkelt fångade dem uppenbart för vittnesbördets skull så nog Kristus i mig ser jag att det vore ha varit bäst att jag sku ha dött vid första hammarsvingen 1967 -68.
      Int en fans djävel tycks ju ha tro mera. Man har blott det sinnliga och timliga kärt. Själv är jag inte bättre än någon annan och har inga klara planer på hur handla framöver jag behöver ju alla "välsignelser" i mitt dagliga liv ännu, jag som någon annan.
      Nå, Guds Ande visar väg. Hittills är det bara vården, äktenskapsbrytare och knarkare och sambon som tvingat mig in i hörnet samt misshandlat. endel på fint sätt andra uppenbart.
      Men hornet som Herren upprättat skall visst frälsa min själ. Jo, vi talar men vi gör inget. Oai Oai käre världens vänner jag är ledsen över allas vårt dilemma. Men vi skall inte bli slemma säger utlösaren.
      Ulrik Torsten Nils som om Gud vill nog kan rätt Bibel och rätt beteende, fan bryr jag mig i ögontjänare och slingerbultar för pengens samfärdselns och "de mångas skull".
      Ni såg ju vad folket i tiden gjorde med simson och Kristus sedan de själva syndat sig från kraften och friheten.
      Tro int att Kristus är med på det bindandet mera. Jag ser äkta regnbåge¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤+
      Och jag jublar över vredesdomarna fast jag å andra sidan fruktar och gråter med alla människor. Tro det eller ej, tiden har runnit ut för svinaherdar och deras hjordar Hälsar Skrivaren i Jesu Namn

      Radera
  6. Som en stormvind, Ole, skall, antkrist krossa det styggelsevekliga Euantikrist som byggde på vekhetens premisser, Då skall sveket mot ert afrikanska skötebarn betalas... säger jag med hälsning till slef och sley och finlands nuvarande och dåvarande bispisetblissemang. Blissful, Ulrik, allshookup.

    SvaraRadera
  7. Orättfärdigheten i alla landen är ju dock så stor att nog rider någon sköka,några skökor; skickligt för att hålla monstret eu ens någorlunda på fötter och vid arbete. Samma är läget i Finland och finlands kristenhet. Om vi inte hålls kvar i den daglig ångern och Bbeltron och strävan efter Guds Od predikande och följande så nog är det både Antikrist och fan som tar oss.
    Vi skall här inte ändå ge Upp hoppet fast vi av Historien ser att Finlands förbund alltid slutat i en återvändsgränd.
    Vi har kanske övergivit full lydnad till Gud då tiden verkar så svår att om man inte lite fuskar med lögnarna och vilddjursmedlöparna så är man bland "renttuna". Jag tänker nu främst på det andliga. Det materiella är Faderns sak för var och en och Han tar och Giver Salig den som Jesu Bibel trogen förbliver. Gör bättring. Vak upp och följ Jesus genom den värsta tid som världen skådat givande Ära bott åt Herrens Herrens Ande och ord i Jesu Namn ryter en obetydlig skräcklslagen man som missförstådd och sårad inte ens blir trodd fast Gud gett hen minst lika god perception som något annat av våra svinstaters män. Ulrik Ärar Jesus och fortsäter i Jesu Namn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik,käre vän,är helt enig med dej,"om vi inte hålls kvar i den dagliga ångern och Bibeltron och strävan efter Guds Ords predikande"...och dina enträgna uppmaningar här på bloggen till "bättring och syndernas förlåtelse","skall vi ändå inte ge upp hoppet"...
      Enligt Skriften skall det uppstå många antikrister i den yttersta tiden,men om beskrivningen stämmer in på EU vet jag inte och vill inte tro det!
      Vill däremot hänvisa till hur Gud styr med sin "vänstra och högra hand",(den lutherska tvåregementsläran).
      "En tillflykt är han urtidens Gud och här nere råder hans eviga armar".5 Mos.33:27

      Radera
    2. När överheten gör det till synd att tjäna Gud och befaller att synda, då måste man inte lyda,man blir nog straffad MEN Man skall inte kompromissa som de som var svaga på Hitlers tid, det kanske finns ingen ursäkt eller lära som går utöver Bibeln och Jesu efterföljande.
      Ja, Gud Är en tillflykt men jag Håller mig fast jag knappt orkar till Hans Högra Hand=Kristus och händerna Profeterna och Apostlarna och trogna lärjungar när jag ser hur t. ex luthers tvåregementesförspråkande händer offrade finnar för att få lastvis med jordiska skatter åt Kronan ur de polska och europeiska skattkamrarna.
      Gud lät pråmarna sjunka för att visa hur djupt Kristendomens ledare och vårdare på jorden sjunkit. Ulrik

      Radera
    3. Antikrist är var och en som inte lyder Kristus och Bibeln eller bekänner sin svaghet och otro i ånger och bot. Hur är det med Hitleriska efterstatsförbunden. Materia och styggelse och avguderi säger ulrik

      Radera
  8. Jag vet inte om det ät lönt att kommentera, men Ulrik har fel i det mesta som rör samhällsfrågor.
    Sovjetuniones söderfall: Glädjen var nog mycket större i de Baltiska staterna och Östeuropa än i väst.
    Tyskland: Detta land har gjort upp med Nazitiden på ett förtjänstfullt sätt. Landet står för en mycket stor humanitär insats för de flyktingar som kommit över Medelhavet. Tyskland deltar ej i miltära operationer. Landet står för stabiliteten och förnuftet i Europa just nu.
    KN har fel på en annan punkt. Tidningarna i UK har inte kört vad han kallar PK journalism. De flesta stora tidningar har hätskt bedrivit brexit propaganda.

    Bror D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med hitleriska efterstatsförbunden menar jag västeuropa och nato och övriga världen.
      Mänskligt sett ok, men andligt sett förfall, avguderi och styggelser överallt till slut.
      Ta reda på varför Coca-cola såldes som fanta i tyskland under andra världskriget så vet du att vilddjuret haft makt över alla folk och länder länge.
      Jag var också svag för falsk vänlighet och smicker... och blev utsatt för förödande styggelse mitt i lilla lutherska lärarfinland redan 67-68. Hammarsvingarläraringa med genocidhotande grannkvinna är det främsta minnesbilderna som ni får försöka förneka. Ulrik knodd

      Radera
    2. Bror D. Vad jag vet har jag inte skrivit något om hur den brittiska pressen har förhållit sig till denna folkomröstning. Korrigera mig gärna om jag har fel, men gärna då med en hänvisning!

      Radera
  9. Jag hittar inget sådant heller, dvs jag hade fel. Antog generellt att du med den vänsterliberala åsiktskorridoren i väst innefattade också brittisk press. Ursäkta.
    Bror D

    SvaraRadera