torsdag 9 juni 2016

Mera om basinkomst


Schweiz höll folkomröstning i helgen. Om basinkomsten. Utfallet blev att förnuftet segrade, trots allt. Förslaget som man röstade om gick ut på att alla vuxna schweizare (och alla andra som bott i landet i fem år) skulle ha fått ca 2250 euro per månad, plus ett barntillägg på 560 euro. Detta skulle ha kommit att kosta den schweiziska staten 187 miljarder euro per år. Nå, förnuftet segrade alltså, och nästan 80% av schweizarna röstade mot förslaget. (Det har annars varit intressant att se på nyhetsinslagen som har rapporterat om folkomröstningen – det tycks vara i huvudsak en viss typ av människor som var för förslaget...)

Som jag ser det är det största problemet med basinkomsten/medborgarlönen det att de som är för detta experiment inte har förstått hur välstånd skapas. Välstånd skapas genom ARBETE. Inte genom att vi sitter på en parkbänk och diskuterar eller genom att vi mediterar. Eller genom att människorna ges tid och möjlighet att vara allmänt kreativa. Eller genom att vi sitter och spelar dataspel dagarna i ända. Välstånd skapas inte ens genom att det startas en massa företag, en möjlighet som de som är för förslaget om basinkomst gärna har talat om.

ÖT hade för någon vecka sedan (28/5) en på sitt sätt intressant artikel om företagande och utkomststöd, sett ur en kulturarbetares synvinkel. I artikeln ondgjorde sig den intervjuade över att 20% av hennes utkomststöd skulle komma att dras in eftersom hennes företag inte blivit lönsamt. Nu är det givetvis sant att det vanligen tar en viss tid innan ett företag blir lönsamt, och med bakgrund i det kan det te sig lite överraskande att FPA i det aktuella fallet tog sitt beslut om sänkt utkomststöd efter endast två månader. Men även om man kan säga en hel del om hur FPA jobbar torde det ändå vara så att de som sitter där och tar dessa beslut inte är några dumbommar. För saken är alltså den att det inte räcker med att starta ett företag. Man måste också ha en företagsidé som fungerar. I det aktuella fallet var företagsidén uppenbarligen att skriva och ge ut böcker, fotografering och marknadsföring av lokala band och brodering av vulvasymboler (!) med mera av samma sort. Till och med FPA insåg tydligen att detta inte är en företagsidé som kan bli lönsam.

Artikeln i ÖT mynnar ut i en önskan om att det skulle finnas möjlighet till medborgarlön i Finland eftersom detta "absolut skulle vara en lösning". En lösning på vad då, frågar jag. Om vi skulle ha ett system med medborgarlön/basinkomst måste ändå pengarna som ska finansiera systemet komma någonstans ifrån. Lösningen här är inte att det grundas en massa företag som inte bär sig ekonomiskt. Det skulle, baserat på det som sägs i artikeln, uppenbarligen finnas en risk att så skulle ske om vi faktiskt skulle införa basinkomst. I den mån företag överhuvudtaget skulle grundas, vill säga. Många som talar sig varma för basinkomsten kanske skulle finna det vara bekvämare att ligga på soffan och spela dataspel. Men oberoende av hur det är med det så torde marknaden för obscena broderier väldigt fort vara mättad. Får man anta.   

6 kommentarer:

  1. "Som jag ser det är det största problemet med basinkomsten/medborgarlönen det att de som är för detta experiment inte har förstått hur välstånd skapas. Välstånd skapas genom ARBETE."


    Då skall jag hjälpa dig med att avlägsna ditt största problem med basinkomsten. Vi som är för basinkomsten vet mycket väl att välstånd skapas genom arbete.
    Hur tar du dig an frågan nu när det största hindret är raserat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. När man tar del av funderingarna kring basinkomst ser man tydligt att det du säger inte stämmer. Du är kanske ett undantag, men överlag gäller nog att de som är för tanken på basinkomst inte begriper hur välstånd skapas.

      Radera
    2. Välstånd, betyder i princip att det finns ett stort utbud av viktiga varor och tjänster som kommer en stor andel av mänskorna till del. Alla vet att produktion av varor och tjänster sker genom arbete. Det är inte raketforskning.
      Att hävda att folk inte förstår detta enkla faktum är bara ett försök att förringa och och ogiltigförklara en åsikt och dess företrädare. Du får nog fila på argumenten lite om du skall vinna gehör. Det är bara redan frälsta som köper detta, dock väl medvetna om att det ärtom retorik.

      Radera
    3. Patrik. Jag tror nog att alla förstår det du för fram här. Men du går nog genvägar här, vill jag påstå. Eller rättare sagt: Du gör dig skyldig till samma tankefel som jag i grund reagerar mot i hela denna diskussion om basinkomst. Du antar det stora perspektivet och utgår från samhället. "...att det finns ett stort utbud av viktiga varor och tjänster som kommer en stor andel av mänskorna till del." Det du säger här kan dölja (gör det?) en i grund kommunistisk samhälls- och ekonomisyn som flyttar över ansvaret från individen till det kollektiva.

      Problemet är att man i diskussionen om basinkomst kan se att allt för många inte har insett att det system vi har går ut på att alla ska bidra för att det ska kunna fungera. Eller om vi säger det på annat sätt: Var och en har att ta ansvar för sin egen utkomst. Det är inte "staten" som ska se till att vi alla har så vi klarar oss, utan detta är vars och ens uppgift. Visserligen finns det sådana som, av olika orsaker, inte klarar av att ta hand om sig själv och sörja för sin utkomst, och dessa ska vi givetvis (som samhälle) ta hand om och hjälpa. Men det har skett en glidning här, och diskussionen om basinkomst visar på hur omfattande och svårbemästrad denna glidning är. Själva tanken på en medborgarlön/basinkomst går tvärt emot denna grundprincip att var och en har ett ansvar för att sörja för den egna utkomsten. I stället finns här en tanke om att välståndet finns där oberoende av individen. Oberoende av mig och var jag gör för att bidra. Och så detta: Jag har RÄTT att ha pengar/välstånd oberoende av om jag klarar av att göra rätt för mig själv eller inte. Ja, t.o.m. oberoende av om jag ids försöka göra rätt för mig själv eller inte.

      Alltid när jag hör talas om basinkomst/medborgarlön kommer jag att tänka på en äldre kvinna här i våra trakter som, när någon försökte fråga henne om inte också hon borde hjälpa till och bidra till samhället, konstaterade: Jag är kommunist! Jag behöver inte göra någonting."

      Radera
  2. Tanken är väl den att dessa pengar som det kostar används oberoende redan idag till alla stöd som betalas ut + byråkratin (som iofs. skapar arbetsplatser.

    Det finns ju många exempel hur basinkomsten kan tillämpas och den vore ju speciellt bra för snuttjobbarna och arbetslösa som skulle ha möjligt att arbeta ibland men inte i dagens läge kan göra det pga. byråkratin.

    Så frågan är denna, det kostar x antal miljoner att betala ut diverse stöd idag åt folk, men kunde vi använda dessa pengar effektivare och vettigare?

    Angående ditt påstående om det största problemet så ber jag dig läsa detta dokument var man går igenom basinkomsten samt riskerna, behöver ju inte läsa hela men dom mest relevanta delarna:

    http://tietokayttoon.fi/documents/10616/2009122/13-2016_Ideasta+kokeiluun.pdf/c758c343-2687-4dea-869e-5dbdb14e888f?version=1.0


    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Dagens system är inte bra, det kan jag hålla med om, och tanken om att förnya det på så sätt att de pengar som idag används till stöd (+byråkrati) skulle kunna användas effektivare är onekligen tilltalande. Jag har också tidigare medgett att det skulle finnas fördelar med en basinkomst. Problemet är bara det att de negativa effekterna dels är svåra att uppskatta på förhand (hur omfattande de blir) samt att ett dylikt system skulle kunna utnyttjas av sådana som inte vill jobba utan i stället t.ex. bränna bussar och hitta på annat elände för sådana som försöker bidra till samhället.

      Den största negativa effekten skulle, menar jag, bli att människorna skulle få ännu svårare att förstå hur pengar/välstånd uppkommer om och när en fastslagen summa bara ramlar in på kontot varje månad helt utan motprestation. Redan idag ser vi, speciellt bland sådana som stöder detta, att det finns en tendens att helt bortse från hur dessa medel som ska utdelas ska uppstå. Nu gör jag visserligen en tolkning, som jag ändå påstår inte är särskilt vågad, när jag hävdar att detta bortseende beror på att man helt enkelt inte har ägnat detta några tankar. Man räknar bara med att det finns pengar/välstånd. Bara så där. Sådant är jag oerhört allergisk mot!

      Sedan är nivån på en eventuell basinkomst också ett problem. Jag tror nog att de flesta som har tänkt till här inser att det som måste till, om vi ska införa detta system, är ett antingen eller. Någon partiell basinkomst med samma massiva (och kanske t.o.m. utökad) byråkrati på sidan om har vi helt enkelt inte råd med. Så vilken är då den rätta nivån? I Schweiz var förslaget 2500 euro. Här har det talats om 850 euro (eller 550 euro), men det vet nog alla att detta inte räcker om basinkomsten ska ersätta alla dagens stöd.

      Radera