måndag 16 januari 2017

Om bubbeljournalistik



Vi satt i lördags och diskuterade med ett par goda vänner, och en av de saker som (igen) kom upp var de bubblor media skapar åt oss mediekonsumenter – och kanske framför allt åt sig själva. Inne i dessa bubblor kan snedvridenheten frodas och vissa gånger till och med rena rama lögner må bra och gripa omkring sig. Jag har vid ett par tillfällen här skrivit om de gråtfärdiga kommentatorerna på svenska radionyheternas valvaka under det amerikanska presidentvalet 2004. Då hade vår media suggererat fram en stämning som gick ut på att George W Bush var så illa sedd att han skulle vara helt chanslös i valet. Därav tårarna och chocken bland medias representanter när det visade sig att han likväl vann valet.

Under 2016 fick vi flera exempel på samma sak. Brexit och Trump då som de två mest framstående exemplen på situationer där media helt missade vad som var på gång eftersom man inte klarade av att slita blicken från den egna naveln och komma ut ur den bubbla man skapat åt sig själv.

Jag har en annan vän som, för länge sedan, sade åt mig att "man ska aldrig tro på det som, står i tidningarna". Han avsåg då rent konkreta saker som han själv varit med om och där media gav en konstig eller rent felaktig bild av vad som hänt. (Min vän var fotbollspelare på högsta serienivå, och det var om fotboll det handlade då.) Numera har jag kommit att inse att detta samma gäller på en mera allmän och principiell nivå också. Journalister är bara människor de också, som vi andra, och de påverkas också av de sammanhang i vilka de rör sig. Här gäller då förstås också samma sak som för alla andra mänskliga sammanhang – ju mera likriktade (och småskaliga) de sammanhang vi rör oss i är desto större är risken för att vi hamnar in i en bubbla. Faktabubblor och åsiktsbubblor.

Med detta sagt behöver jag ändå konstatera att när det gäller media och journalister så har dessa ändå ett större ansvar än vi vanliga medborgare när det gäller att försöka lösgöra sig ur dessa bubblor. Orsaken till varför det är så heter opinionsbildning. Eller uttryckt på ett kanske lite mera direkt sätt: De flesta människor som tar del av medias rapportering förstår inte att de inte kan lita på det som står i tidningarna och det de hör i radion. De tror, mer eller mindre helt okritiskt, att det de läser och hör är sant och att det ger en riktigt bild av verkligheten. Och så blir de lurade. Bedragna rent av, i vissa fall. Jag råkade på ett tragiskt fall i ett kommentarfält på Aftonbladet för någon dag sedan. En kvinna som av allt att döma helt aningslöst hade sugits in i medias (och Aftonbladets) synnerligen Trump-kritiska bubbla där man ännu med ljus och lykta, och allt mera desperat medan den 20. närmar sig, letar efter den nål i höstacken som ännu kunde "rädda" USA och världen från Trump:

"Finns det någon möjlighet att Trump kan avsättas eller att det blir nyval pga av alla protester, oroligheter, ryska kontakter, spioneri, ifrågasättande om hans olämpligt mm."

Se här vilken härlig lista på orsaker att avsätta Trump Aftonbladet i sin bubbeljournalistik försett denna stackars vilseförda kvinna med! De har hittat någon påstått prominent person i USA (eller i nödfall någon vanlig amerikan) som ogillar Trump och som inte tvekar att säga vad de anser, och så slår de upp detta som om detta skulle vara hela USA:s åsikt, och så lurar de både sig själva och i förlängningen hela Sverige att tro att alla amerikaner anser att Trump är olämplig som president, att han är rysk spion o.s.v., samt att hela USA är ute på gatorna och protesterar mot honom.

Det är sorgligt hur lättlurade vi människor är, och det är djupt oroande hur oerhört lätt media lyckas dra in oss i sina bubblor. Fakta- och åsiktssådana.  



42 kommentarer:

  1. Vi kan väl alla falla för frestelsen att leva i bubblor. Detdär med att kasta sten i glashus, du vet. Jag minns att en viss Kristian Nyman hade ett tvärsäkert inlägg i Kyrkpressens blogg inför det amerikanska presidentvalet 2008. Enligt honom skulle nästa president med 100 procents säkerhet heta John McCain.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. Du har nog mycket gott minne! Men lite detaljer tror jag nog du fått fel ändå. Visst, jag trodde att McCain skulle vinna, men jag skulle nog inte uttrycka mig så som du säger. Kanske jag sade att han med stor sannolikhet kommer att vinna? Jag har nog texten sparad någonstans så jag skulle kunna kolla, men det är kanske inte så viktigt. Men du måste väl nog ändå medge att det är lite skillnad på en bloggare på en relativt obskyr bloggportal och en samlad journalistkår? På tal om bubblor, alltså. Sedan grät jag inte när det inte gick som jag förutspådde. Jag konstaterade bara att jag hade fel. Det kanske du minns också?

      Radera
  2. Din bubbla är dina egna termer som du försöker dra dina läsare till. Bubbeljournalistik? Finns inte, förutom då i din egen lilla bubbla...

    SvaraRadera
    Svar
    1. mattias. Läste du alls vad jag skrev? Det ser inte riktigt ut så.

      Radera
  3. Gäller inte samma sak i religion(och mycket annat), man blir indoktrinerad från barnsben av sina föräldrar vad som är rätt och vad som är fel, sant och falskt samt att sanningen är och förblir det som står i ens egen heliga bok. Sedan blir det söndaagsskola, religionsundervisning, möten, bibelstudier, skriftskola och poff så lever man i sin bubbla, går det riktigt dåligt så har personen ingen annat val än att fortsätta i samma spår, vad kallas det om inte bubbla?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Det du beskriver är kanske verklighet i någon isolerad sekt någonstans. Eller så inte ens där. Här lever vi troende kristna i samma samhälle som du, vi och vårt tänkande konfronteras dagligen med tankemönster och -byggnader som går tvärt emot vår tro - och som vi behöver förhålla oss till. Jag vågar nog hävda att det inte finns någon kristen i detta land som din beskrivning passar in på.

      Radera
    2. Kristian, din sista mening är verkligen, om du faktiskt tror på den själv, i sig ett bevis på att du inte lever riktigt här bland oss andra. Det finns hur många vittnesbörd som helst om personer som levt i såna bubblor och först i vuxen ålder kommit ur dem. Är du helt omedveten om alla dessa människor?

      Radera
    3. Anonym 16:41. Det där är nog inte alls så där enkelt och entydigt som du låter förstå att det skulle vara. Av flera orsaker. För det första finns det nog inte "hur många vittnesbörd som helst". Det finns en del, visst, men i de allra flesta fall handlar dessa - och då är vi inne på det andra - om besvikelse på och bitterhet över människor som gjort galet. Sådant är förstås ytterst beklagligt, men överallt där människor är inblandade sker det saker som inte är bra.

      Sedan är det intressant, det här med bubblan, när man ser på den kristna tron. De/ni som står utanför tror att ni är utanför bubblan och vi som tror är inne i den. I själva verket finns det hur många vittnesbörd som helst (och i detta fall gäller faktiskt detta med "hur många som helst") från människor som har upptäckt vad den kristna tron är och som har insett att de fram till den punkten i sitt liv de facto hade varit instängda i en bubbla. Jag kan också vittna om det.

      Radera
    4. Kristian. Du påstod att det "inte finns någon kristen i detta land" som detta gäller. Du har fel. För det är inte sant. Och det handlar inte bara om enskilda människor som gjort galet, utan just om bubblan som ibland kommer av religiös gemenskap. Och det gäller många människor.

      Radera
    5. Anonym 22:56. Som sagt, det finns bitterhet och besvikelse, och denna bitterhet och besvikelse kommer av att människor har farit illa p.g.a. att andra människor har betett sig illa. Den kristna gemenskapen, där den fungerar som den ska, skapar inte bittra och besvikna människor. Att du anser annorlunda förändrar inte detta. Nu vet jag förstås inte varför du har den åsikt du har, vad som ligger bakom, men jag kan kanske anta att du inte känner till den kristna tron så alldeles bra eller så på att du har dåliga erfarenheter. Det beklagar jag i så fall, verkligen, men det ändrar inte på sakernas verkliga tillstånd.

      Radera
    6. Så fast jag vet vad jag talar om och gång efter annan försöker få dig att förstå att jag inte menar som du påstår, så ändrar du inte din ståndpunkt. Det kallar jag att hålla fast vid sin bubbla. Du svamlar på om människor som betett sig illa och det var inte sånt jag menade. Du vill nämligen hålla fast vid din åsikt så inget jag säger kan rubba den. Varsågod, jag ger mig här.

      Radera
  4. Märkligt att diskussionen genast börjar handla om Kristian som person och om kristendomen i största allmänhet. Om vi vill ha en saklig diskussion borde den väl i stället handla om nyhetsrapporteringen av i dag och ryktesspridning på nätet. Vad är sanning när det kommer till nyheter och vad är propaganda? Vad händer t.ex. i Syrien? Vad är information och vad är desinformation? Hopplöst för vem som helst att förstå, ändå kan det ur intet uppstå opinion för eller emot USA/Ryssland. Hur är det möjligt att det uppstår en allmän åsikt kring detta, när ingen verkar ha koll på vad som sker? Detta är ett dilemma som det vore intressant att läsa diskussioner om.

    David P

    SvaraRadera
    Svar
    1. David. Tack för den kommentaren, och tack för senast! :)

      Radera
    2. David. Det är inte alls märkligt att diskussionen tar den vändning den tar. Orsaken är att Kristian är så inkonsekvent i sin tankegång. Alla ser det förutom honom själv, men när det påpekas slår han tillbaka med att vi inte kan läsa (antingen innantill eller mellanraderna), att vi inte vill se osv. Det är alltid samma visa.
      "Vad är sanning när det kommer till nyheter och vad är propaganda?"
      Det är en mycket bra och viktig fråga som tåls att diskuteras från alla synvinklar. Källkritik är en viktig del på denna punkt. tvivel och ifrågasättande också.
      Men vad händer när vi ställer frågan såhär: "Vad är sanning när det kommer till kristendomen och vad är propaganda?". Jovars, då ska ingen kritik framföras och att ifrågasätta Bibelns sanningshalt kommer inte på fråga. Den som gör det stämplas som kristendomsfientlig och de stackars kristna känner sig förföljda.
      Det finns alltså ingen logik i Kristians resonemang alls. I bubbeljournalistiken ser han stora faror, men i bubbelreligionen ser han inga faror alls.
      Det är därför diskussionen helt förståeligt tar den här vändningen.

      Radera
    3. I ärlighetens namn måste vi väl ändå medge att bibeln undersökts bra mycket mer än det mesta annat som skrivits?!
      David P

      Radera
    4. Javisst David P. Och vad har de undersökningarna kommit fram till? Beror väl på vem som gjort eller beställt undersökningen. Och hur var det här med källkritiken...

      Radera
    5. Jag vågar påstå att ingen annan bok någonsin genomgått någon källkritik ens värd att nämnas, om vi börjar jämföra med bibeln. Kanske jag missförstod din tanke?!

      David P

      Radera
    6. Så var finns forskningen och dom empiriska resultaten av att man kan förvandla vatten till vin och en fisk till många fiskar? Eller att man kan gå på vatten? Eller att man kan hela genom handpåläggning? Eller att gud har skapat världen? Eller att helvetet och himlen finns? Eller att Jesus föddes av en jungfru? Listan kan göras hur lång som helst, kan detta ha hänt, ja vad som helst är såklart möjligt men sannolikt? Knappast.

      Radera
    7. Grunderna i källkritik innefattar följande:
      -identifikationskriteriet
      -samtidighetskriteriet
      -beroendekriteriet
      -tendenskriteriet

      Bibeln fallerar på alla punkter, men personlig tro/övertygelse/förhoppning baserar sig lyckligtvis inte på källkritik.

      Radera
    8. David P,
      Bedrövligt hur diskussionen spårar ur när ämnet berör den kristna tron.Enligt min uppfattning förtjänar bloggen mera seriösa kommentatorer!Ser svårt ut med dessa anonyma förståsigpåare och krypskyttar.Ämnet verkar av någon anledning beröra och engagera känslomässigt,därtill svårt med innantillläsning och läsförståelsen.Undrar ibland om inte kravet att kommentera kunde vara att uppträda under eget namn,kanske ändå ingen garanti,men man kanske uttrycker sig mera övertänkt och nyanserat när man kommenterar.Ett bra råd också som en kommentator konstaterade "att sova på saken",innan man kommenterar.
      I övrigt känns det meningslöst att bemöta detta misch-masch som presenteras på tråden,"mot enfald och dumhet kämpar gudarna förgäves"!

      Radera
    9. Markus. Varför måste det finnas empiriska resultat? Och hur kan du mena dig ha rätt till ett sådant privilegium som att få dessa presenterade för dig? Jonas tecken räcker för oss människor. Men du vill alltså ha mera. Vågar jag hävda att fastän du skulle få det så skulle inte det heller räcka?

      Radera
    10. mattias. Du talar om sådant du inte har förstått nu. Kanske för att du inte vill förstå eller för att du inte har brytt dig om att lägga dig in i dessa saker? David och jag är teologer. Vetenskapligt skolade sådana. Vi har insett att det som finns räcker mera än väl.

      Radera
    11. Jag är, som du hört tidigare, insatt i källkritik, och "Vi har insett att.." må stöda er egen övertygelse, men inte det som man uppfattar som källkritik.

      Radera
    12. Markus,
      När jag var barn talade jag som ett barn,tänkte som ett barn och förstod som ett barn.Men sedan jag blivit vuxen har jag lagt bort det barnsliga.(1 Kor. 13:11)

      Radera
    13. mattias. Som sagt talar du nu om sådant du inte är insatt i. Källkritiken kanske du begriper dig på, men när det gäller Bibeln och den granskning den har genomgått är du helt ute i det blå. Ser du, när det gäller historiska källor gäller lite andra regler och krav än när det gäller de källor vi arbetar med till vardags.

      Radera
    14. Källkritik är källkritik, inte textkritik. Du pratar inte Kristian själv heller om källkritik utan granskning. Källkritik skulle svara på om Jesus faktiskt på riktigt gick på vattnet, och en sådan utredning är inte möjlig, man måste sänka kravet på det kritiska betraktandet. Man har så att säga färre metoder att tillgå. Då David pratar om källkritik om andra böcker, så kan man utgå från en grundligare, mer omfattande och källkritik med flera metoder. "Vi har insett" räknas inte till en metod.

      Radera
  5. Ole, när jag var barn trodde jag på julbocken. Jag insåg ganska snabbt att det var en bluff. Det insåg jag även ganska snabbt i söndagsskolan att allt prat om änglar himlafärder och människor som uppstod från de döda är bluff.

    Vi ska sluta ljuga för vår barn. Vi skrattar gärna åt våra 5 åringar som tror på julbocken men själv tror många vuxna på talande ormar, jungfrufödslar, flygande hästar och annat religiöst nonsens.

    Eflop

    SvaraRadera
  6. Eflop,tror det är Luther som sagt det,"vi föds med ryggen vänd mot Gud",du bekräftar att det är sant,redan i söndagskolåldern visar du vår sanna natur!Däremot tror jag på julgubben,har träffat honom i Tomteland i Rovaniemi,kolla på Yuotube!Men jag tror inte på talande ormar,jungfrufödslar,flygande hästar m.m.
    Tror enligt andra trosartikeln i Luthers katekes,"att Jesus Kristus,sann Gud född av Fadern i evighet och tillika sann människa,född av jungfrun Maria är min Herre,vilken förlossat,förvärvat och vunnit mig förtappade och fördömda människa,ifrån alla synder,ifrån döden och djävulens våld"osv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lutherska kyrkans fader publicerade 1543 "Om judarna och deras lögner"

      Här är en översättnings samt en hel del kommentarer, http://docplayer.se/1164530-Martin-luther-om-judarna-och-deras-logner.html

      (1) Judarnas synagogor och skolor ska fullständigt brännas ned eller på annat sätt
      totalt utplånas. Ty härigenom äras Gud och
      kristenheten!!

      (2) Judarnas hus och bostäder ska slås
      sönder och förstöras, judarna själva drivas
      samman "i uthus som zigenare (förebilden till de tyska nazisternas koncentrationsläger) på det att de må veta, att de icke är
      herrar i vårt land utan leva i förbannelse
      och fångenskap och utan nåd inför Gud".

      (3) Judarna ska fråntas sina bönböcker och
      heliga skrifter, såsom Talmud, varifrån de
      häm
      tar sitt avguderi.
      (4) Rabbinerna berövas sina ämbeten och
      förbjudes utöva dessa. överträdelser beivras
      med dödsstraff.

      (5) Skyddseskort för judar på gator och
      vägar upphör helt. "Ty de har ingenting i
      landet att göra och är icke herremän eller
      ämbetsmän eller köpmän utan de ska
      stanna i sina anvisade läger".

      (6) Judarnas ocker förbjudes. Alla deras
      reda pengar och klenoder av silver och guld
      ska tas ifrån dem och läggas i beslag. "Ty
      allt vad de äger, har de stulit ifrån oss och berövat oss genom sitt ocker".

      (7) Judiska ynglingar och flickor ska tilldelas arbetsverktyg och tjäna till
      livsuppehället i sitt anletes svett under övervakning i arbetsläger. Fullgöres icke arbetet tillfreds-ställande, fördrivs de ur landet. "Ty Guds vrede är så stor över dem, att
      de genom mild barmhärtighet blott blir ondare och ondare, men genom hårdhet föga bättre. Därför bort med dem".


      Där, fina tankar er reformator hade.

      Radera
  7. Ole, vet inte hur du vill ha det nu när du säger i första stycket att du inte tror på jungfrufödslar, men i andra stycket rablar du om jungfru Maria, hur vill du ha det?

    Ole, Martin Luther var en simpel judehatare. Typisk religiös svamlare vars åsikter ingen kan ta på allvar dessa dagar.

    Han ville utrota judarna när dom inte ville konvertera till kristendom. Han var nog tyvärr en viktig påverkare för Hitlers religiösa idéer om att alla judar skall utrotas.

    Martin Luther skriver att judarnas synagogor och skolor bör sättas i brand, deras böneböcker förstöras, rabbiner förbjudas att predika, bostäder raseras och egendom och pengar konfiskeras. Judarna bör inte visas någon nåd eller vänlighet eller ges något rättsligt skydd, och de skall sättas i tvångsarbete eller utvisas för all framtid. Han argumenterar även för att de skall mördas, och skriver att "vi gör fel som inte dräper dem." Ett par månader efter att Om judarna och deras lögner publicerats författade Luther verket Vom Schem Hamphoras und vom Geschlecht Christi där han jämställer judarna med djävulen.

    Är det den här korkade Martin Luther du refererar till? Min natur tillåter inte mig att sjunka till Luthers nivå. Han var en simpel religiös idiot. Jag vägrar döda och bränna nån för någon påhittad religion..

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Eflop, du ska inte anklaga Ole bara för att han glömde några citationstecken ! Luther önskar blott att Guds egen hämnd må ske och däri har han helt rätt ! Om vi likt muslimerna som har en väldigt svag och ynklig Gud som kräver att vi själva försvarar Honom, ja då är det illa ställt med oss ! "Min är hämnden säger Herren", låt oss tro det och förlita oss därpå utan ngn vår egen medverkan !!!

      Radera
    2. Eflop, när IT-tiden blivit analyserad har det visat sig att den inte är miljövänligare än föregående teknik. Råvarorna kostar människoliv. Hälsn Torsten Nils Ulrik

      Radera





    3. En mycket förutsägbar kommentar av religionsvetaren och Luther experten Eflop Lindeman.Du läser helt rätt "jag tror inte på jungfrufödslar",du talar om dessa i pluralis!

      Jesus är den enda människa(samtidigt Guds Son)som fötts av en jungfru!
      Då sade Maria till ängeln:"Hur ska detta ske?Jag har inte haft någon man.Ängeln svarade henne:"Den helige Ande ska komma över dig,och den Högstes kraft skall vila över dig.Därför ska barnet som föds kallas heligt och Guds Son.--Maria sade:"Jag är Herrens tjänarinna.Låt det ske med mig som du sagt".(Lukas 1§:34-38)
      Din karakteristik av Martin Luther är på nivån,att det är meningslöst att bemöta!



      Radera
    4. Ole, du mumlar ramsor precis som muslimerna och judarna vid klagomuren. Inlärda meningslösa ramsor. Försöka att tänka själv om det är nån rim och reson i ramsorna du präntat in.

      Gud inseminerade sig själv och mördar sig själv för en orm? kom igen nu!

      Min karakteresterik av Luther är precis vad den tönten själv har skrivit. Läs själv Luthers verk. Och läs rätt som Kristian brukar säga när han är inmålad i hörnet :)

      Eflop

      Radera
  8. "Min är hämden säger herren" när han skickade en lavin i hotellet igår orsakad av jordskalv. Många dog, många barn. Härlig är er herren...

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Härlig och Nåderik Är Herren som Skapat Himlarna och Jorden och allt levande!!!!
      Närmare 8 människor miljarder lever kvar och har principiellt möjlighet att åta sig Frälsas och Tro syndernas Förlåtelse i Jesu Namn.
      "Jag har låtit världen bliva sådan den Är för att ni Skall Frukta mig säger Herren", som också genom sin översvinnliga godhet mot alla, Älskar och låter oss frukta och älska honom och andra människor säger fattig ond och syndfull torsen nils ulrik

      Radera
  9. Markus, jag kollade just wikipedia om Luthers tillstånd under de senare åren av hans liv (han gick från tiden in i evigheten 1546) och fann att jag kommit ihåg rätt om professorsteorierna om honom och hans hälsas inverkan på uttalandena om andra än kristna, och vad övrigt jag tidigare kommenterade.
    JAG VIDHÅLLER ATT Luthersk SKRIFTERNA I DET AVSEENDET ÄR ANSVARSLÖSA OCH "BÖR BRÄNNAS OCH UTROTAS" TILLIKA MED ALLT SOM VILL UTROTA ENSKILDA FOLK.
    DEN HELIGA SKRIFT BIBLIA och Lutherska Bekännelseskrifterna stöder nog inte Luther på denna punkt som alltid har utnyttjats så att "När Herren inte längre var mycket vred på judarna så hjälpte hedningarna till att ytterligare Fördärva".
    Alla Stora Kyrkorna har ännu mycket att ångra och göra upp med i sådana här saker och alla människor har nog att ångra vad de gör i tanke och ord.
    Luthers sista skrivna ord "vi är tiggare" visar hur fattiga både judar och hedningar är när Rätten går över oss inför döden eller omvändelsen.
    Det må vara osagt om Luther fick Nåd att ångra detta så kallade judehat.
    Men jag börjar nu känna mig lika radikal gentemot att använda ordet luther som dem som förkastar även den större och bättre delen av Luthers livsverk gällande Andlighet, Frälsning och Grunden för Tron Enligt Nåden, Tron Och Skriften om Jesus Kristus Allena som FRÄLSNING från egna och världens synder.Där han var ovanligt starkt välsignad och välsignelserik.
    Men det behöver jag inte vara, det kan nog finnas något gott inom "lutherdomen också";gå och sök: Just Frälsningen och Bibelns Omutliga Sanning bokstavligen, den som för många inte är viktig och normgivande längre.
    Var rättvis Markus och ni andra. Var och en ansvarar vi för vad vi stöder. Vi kan inte gömma oss i i samfundens kjolar om de tjänar Antikkristiska staten som Tyska kyrkoförbund gjorde.
    Bibeln och Nåds och Omvändelspredikan månde få oss alla på rätt köl säger en som många gånger varit burleskt argsint i retoriken,: DET ÄR DOCK HERREN OCH BIBELN som det är fråga om. Int behöv du Ole och andra försvara Luther, ni är saligt ovetande hur satan plågar Guds tjänare för att fläcka oss för varann. Luther borde ha tagit avstånd offentligt. Måtte Gud ha hört hans tiggarebön säger kamikazelessarn Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kort sagt, Markus och ole och anonyma.
      Jag skäms över alla oss människor och ångrar mig själv, hur mycket gott vi/de än gjort men INTE för Jesus Kristus som säkert benådat en och annan mördare och barnaskändare också genom tiderna säger Ulrik Torsten Nils med hälsning till Egenrättfärdiga fredstidssövda lättingar av alla kulörer varav jag är en...

      Radera
    2. Nu gör jag "offentlig avbön" för dessa hårda ord i debattens hetta säger Ulrik som sett och fått åtnjuta så mycket av kristlig, familjär, mänsklig och samhällelig godhet under de fredens år som rått under mitt korta syndiga liv.
      Må dina församlingar Herre, varhelst de är, vara den familj för de familjelösa och fader- och moderlösa som synden, skickelserna olyckorna våldet och skiljsmässorna gjort i Jorderike säger jag i stoft och aska och tvekar ändå att själv gå dit där Jag Hört dig mött dig och blivit vårdad av dig,O Gud Fader, ((nog vet du varför jag är som en kitslig kviga.))
      Prisat vare ditt Namn O Jesus Kristus från Nasaret. säger uulrik

      Radera
    3. Hahahaa, kamikazelessarn. Du e nog för skön Ulrik :)

      Eflop

      Radera
  10. Jo mediabubblan växer. Medierna såg 250000 personen på Trumps installation. Men Trump räknade dem själv och fann 1,5 miljoner. Senare trädde pressekretaren fram och han hade också kommit till siffran 1,5 miljoner. Och dethär är killar som kan räkna. Tro alltså inte på medierna.

    SvaraRadera
  11. Allas vår naivitet är stor när et gäller ledare.Fast vi ser skurken p...a oss i ögat förstår vi intet++¤¤
    hälsar torsten nils ulrik under normal attack

    SvaraRadera