måndag 30 januari 2017

En sämre fortsättning


Trumpen fortsätter att bete sig som om hans presidentskap skulle vara ett hundrameterslopp i stället för ett maratonlopp. Under sin första vecka "in office" känns det som om han har hunnit med mera än Obama hann med på åtta år. Med betoning på "känns". Trump har visserligen gjort en del saker, men det är media som har skapat känslan genom att slå upp allt som han gör på sina förstasidor. Reella och virtuella sådana.

Jag skrev för några dagar sedan att början var bra. Det var den, men fortsättningen har varit mera tveksam, om vi säger så. Beslutet att neka inresa för alla personer från ett antal länder är ytterst kontroversiellt och garanterat kontraproduktivt – och det har fått väl förtjänt medieutrymme. Det måste sägas till medias försvar. Muren mot Mexiko ska byggas, och det är också ett kontroversiellt beslut. Vad som mycket värre är, i det sammanhanget, är sättet hur Trump avser sig betala för muren. Skyddstullar på 20% är ingen bra väg att gå. Sådana saker tenderar nämligen att sprida sig som ringar på vattnet, och ett handelskrig skulle skapa mycket elände för världsekonomin.

Den viktigaste nyheten i vår serie "en sämre fortsättning" är dock en nyhet som inte alls har fått den massmediala uppmärksamhet som den skulle ha förtjänat. För några dagar sedan rapporterade Iltalehti, efter en nyhet i Washington Post, att ett antal höga tjänstemän på USA:s utrikesministerium har sagt upp sig. Ministeriets andreman, Patrick Kennedy, och tre av hans nära medarbetare valde att avgå eftersom de inte vill arbeta under Trump. Till saken hör att alla dessa har tjänstgjort under såväl demokratiska som republikanska presidenter.

Trump har ingen egen utrikespolitisk erfarenhet, och all erfarenhet som finns i hans administration, på alla nivåer, är därför guld värd. Att tungviktare som de fyra nämnda väljer att avgå är ett stort slag mot såväl trovärdigheten som pålitligheten i Trumps utrikespolitik. Den erfarenhetslucka som dessa lämnar efter sig kan visa sig vara rent av livsfarlig om och när det krisar till sig. T.ex. när det gäller sydkinesiska sjön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar