fredag 27 januari 2017

Ett femdubbelt svek


Om någon har missat det så har det varit biskopsmöte denna vecka. Kari Mäkinen lyckades nå över alla nyhetströsklar med sitt öppningsanförande – det han sade var ju sådant som media så oerhört gärna citerar och försöker få oss alla att tro i dessa dagar. "Kyrkan ska på samma villkor betjäna alla människor...förändringen av äktenskapslagen är ett steg som ger glädje och lättnad...det gör mycket kärlek synlig." Enligt ÖT avslutade Mäkinen med att hävda att "det viktiga är att vi bär ansvar och ställer de människor främst som firar sitt livs viktiga[ste?] fest, inte prästerna själva och kyrkans konflikter."

Nå, nu låter ju det som Mäkinen säger vänligt, kärleksfullt och bra. Men likväl innebär hans tal ett femdubbelt svek. Det stora problemet med hans sätt att resonera illustreras av om vi i sista meningen i citatet ovan sätter in orden "kyrkans Herre och Guds ord" efter ordet "inte". För det är ju det som det egentligen handlar om. Om, och när, vår kyrkan börjar välsigna det som Guds ord kallar för synd så är det inte de präster som inte kan omfatta detta det handlar om, och inte handlar det om kyrkans konflikter heller, utan det som sker i så fall är att vår kyrka sätter sin egen (hemvävda och felaktiga) förståelse av ordet kärlek framför det som Guds ord säger. Kyrkans uppdrag är att, i tro och lydnad, göra lärjungar och, likt Paulus, föra dessa nya lärjungar till denna samma trons lydnad som kyrkan lever och ska leva i. Om kyrkan göra avkall på detta sviker hon inte bara sitt uppdrag, utan hon sviker också den Herre hon är uppkallad efter. Detta är ytterst allvarligt.

Men svekets omfattning slutar inte med detta. Kyrkan, i Kari Mäkinens tappning, sviker också alla de människor hon är satt att leda och undervisa när hon på detta sätt vänder sig mot Guds heliga ord. Mäkinen och hans kyrka sviker alla sina medlemmar, kort sagt. Att på detta sätt leda och föra människorna på felaktiga vägar är bland det allvarligaste vi kan ägna oss åt, enligt Jesus själv. Jesus är inte rädd för att varna och för att använda hårda ord, och de kanske hårdaste ord han använder får vi höra när han varnar för just detta att leda människorna fel. Ni minns säkert de där orden om att det vore bättre med en kvarnsten runt halsen o.s.v.. "Kvarnstensteologi, har jag därför kallat det, och det är precis vad Mäkinen här ägnar sig åt när han på detta sätt lurar och sviker kyrkans medlemmar.

Men det slutar inte ens där, utan sveket än ännu mera omfattande. I artikeln i ÖT får Mäkinen det att låta som om problemet här är de präster som inte kan tänka sig att välsigna synden. Välsignandet av synden ska vara viktigare och gå före de präster(s samvete) som vill vara lydiga sin Herre och hans ord. I stället för att stöda dessa präster – vilket Mäkinen som ärkebiskop i kraft av sitt ämbete borde göra – vänder han sig mot dessa och låter förstå att de är problemet. Mäkinen sviker sina präster både genom att inte stöda dem, som han borde, och genom att på detta sätt svärta ner dem i media. Något som, och det bör också tilläggas, media mer än gärna medverkar till.

Sedan går Mäkinens svek faktiskt också ännu längre. Mäkinen anser att kyrkan bör tjäna också samkönade som ingår äktenskap. Detta då genom att be med dem och välsigna deras förbund. Men i själva verket innebär, vilket Mäkinen inte inser, också detta ett svek. Mot de homosexuella. Dessa som Mäkinen menar sig tjäna och hjälpa med detta uttalande. Det finns ännu människor som har en homosexuell läggning som inser att utlevd homosexualitet är fel. Att det är en synd. I själva verket handlar detta om till och med en stor del av de som har denna läggning. Alla människor är födda med ett gudagivet samvete, och alla finländare vet vad Gud säger i sitt ord om utlevd homosexualitet. De flesta försöker kanske värja sig mot denna kunskap på sätt eller annat, men alla vet . De vet också vad Gud säger i sitt ord om följderna av att trotsa hans vilja på detta område. Det Mäkinen gör här är att han, indirekt men dock, säger att det Gud säger i sitt ord inte längre gäller. Att det vi människor vet är fel. Han lurar de homosexuella att tro att deras val att leva ut sin homosexualitet är ok i Guds ögon, och han försöker få hela kyrkan att upprepa samma lögn. Mäkinen sviker alltså också de homosexuella som han avsåg att hjälpa och tjäna.

Kari Mäkinen gör sig alltså skyldig till ett femfaldigt svek. Är det underförstått att jag anser att han borde förstå att avgå?

20 kommentarer:

  1. Ja det är hemskt att se vad som händer: En blind ledare som leder en (ännu) halvblind kyrka! Det är ju bara att läsa innantill i Bibeln men den förmågan är borta om man är blind.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt sett att man tilllsluter ören också sedan man är blind. Till seger Morgonvind

      Radera
  2. Jag är fortfarande förundrad värför det är ok med skilsmässa förutom när det gäller otukt då, värför böjde sig kyrkan där, borde det inte vara precis lika stor uppståndelse gällande skillsmässorna? Är det inte ca. 40% av alla äktenskap som går i kras? Borde ni inte koncentrera er på det istället, alla som skiljer sig är nog ett betydlgit större problem gällande kärnfamiljen (som om jag förstått er rätt är det enda viktiga) än om någon enstaka homosexuell vill bli välsignad i kyrkan.

    Eller är ni faktiskt ändå realister till den del, ni förstår att den "kampen" är förlorad redan för länge sedan och att ni bara skulle vara till åtlöje om man gick ut på samma sätt angående skillsmässorna, precis på samma sätt kommer det att gå gällande homosexuella, efter nåt årtionde kommer vi att titta tillbaka på dethär och fundera hur tänkte vi då, men då finns det säkert nåt annat som är aktuellt istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus (?). Nu råkade det vara om vigsel av samkönade Mäkinen talade. Det är denna fråga som är i brännpunkten just nu, därav blir denna fråga diskuterad just nu. Eller hur skulle, om det tillåts att ta en krigisk bild, en general betrakta en soldat som struntar i den aktuella stridslinjen och i stället håller till där som stridslinjen gick för två veckor sedan?

      Sedan är kampen för äktenskapet (och mot skilsmässorna) ingalunda förlorad/över. Alla kristna församlingar värt namnet har ännu en stabil linje när det gäller både skilsmässor och omgifte. Jag försöker också lyfta fram denna fråga nu som då här på bloggen. Senast här: https://kristiannyman.blogspot.fi/2017/01/normernas-rasering-och-moralkompassens.html

      Radera
    2. Kristian,förstås kan nyväckta soldater till den Bäste StridsHerren ta upp kampen över hela fronten:-) +????+!!¤¤
      hälsningar Ulrik

      Radera
  3. Jag är också förundrad över värför ni inte radikalt stöder flat earth teorin, värför böjde sig tron för sådant humbug som att Jorden är rund?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus (?). Det att Bibeln lär att jorden är platt är faktiskt inte så självklart som du tror. Läs Luk. 17:34-35. Notera att Jessu säger att människosonen ska komma tillbaka "i ett nu", alltså på en gång. Det smäller till en gång, liksom Lukas strax före de verser jag nämnde talar om blixten.

      Radera
  4. Kristian,
    Bra talat!Din fromma förhoppning att han(ÄB)skulle avgå kommer inte att ske,tvärtom kommer hans ställning att förstärkas!Det samkönade äktenskapet kommer inom överskådlig tid att införas i Ev.Luth.kyrkan i Finland,enda landet i Norden som ännu stretar emot?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole. Du profeterar säkert rätt. Tyvärr. Men vi som vill stå kvar på bibelordets fasta grund får fortsätta att fungera som den irriterande stenen i skon och påtala det horribla i det resonemang som för utvecklingen framåt (mot fördärvet).

      Radera
    2. Vill ni ännu vara med i den smutsiga skon kan det hända att ni går med den ruttna skon ner i avgrunden säger Ulrik

      Radera
  5. Ett jäkla liv för en pytteliten minoritet av människor som samkönade äktenskapen skulle gälla. Enligt statistiken är 5-8% av människorna homosexuella och det är en ganska konstant siffra. Av dessa kanske en liten del väljer att gifta sig. Varför ska vi göra det här till en så stor sak bara för religiöst svammel? Inte drabbar det ju dig om två samkönade människor som älskar varandra vill gifta sig.

    Bibeln innehåller en massa perversa regler och om vi skulle följa dom i modern tid skulle vi inte hinna med annat än stena varandra för att vi ätit räkor, blandat tyger eller arbetat på söndagar.

    Skippa de religiösa fantasierna och lev ett nyktert liv baserat på sanning och förnuft i stället för att med böjda huvuden vara rädda för en molngubbe som blir rasande ifall vi tänker syndiga tankar och skickar oss till eviga helveteseldar.

    Samma gud som sänder miljontals barn till en fasansfull svältdöd och plågsamma sjukdomar, men gärna svara på era böner om att ni ska blir kvitt förkylningar och småkrämpor.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hald käfta eflopp

      Radera
    2. Eflop. Ja, det är fråga om en väldigt liten minoritet. Så din fråga är verkligen befogad: Varför göra detta till en så stor sak överhuvudtaget? Varför splittra kyrkan över några få vigslar varje år? Svaret är att det inte handlar om bara några få vigslar varje år, utan att det här handlar om mycket större saker. "Hbt-lobbyn" vill få kyrkans, denna sista bastion som har vågat säga sanningen, att tystna. Om och när ingen längre vill/vågar säga som det är, alltså att homosexualiteten är något onaturligt, hoppas man att samvetets röst äntligen ska tystna. Därför ska detta trumfas igenom till varje pris. Att kyrkan splittras, med mycket lidande som följd för många anställda, för att inte tala om medlemmar, som inte längre kan vara kvar, är inte något man anser sig behöva bry sig i.

      Sedan kan jag inte begripa varför du sätter på samma gamla, spruckna, skiva varje gång. För att tala med Luther: De lidande finns där för oss att ta hand om. De är lite som en test på vår kärlek och vår barmhärtighet. Synden i världen är orsaken till lidandet, inte Gud, och lidandet går att lindra. Om vi vill. Hur klarar vi testet? Hur klarar du testet?

      Radera
    3. Bra, Kristian. Ulrik

      Radera
  6. Bra rutet Kristian. Men kom ihåg att det är ett tiofaldigt svek!
    Ett majestätsbrott som man genom satanisk trolldom försöker dölja, lögn och genstridighet är trolldomssynd. Förbannade äro de tillsvidare.
    Må Gud låta de sina Leva. Säger Torsten Nils Ulrik Fagerholm skakad av vad jag upptäckte i medicinförrådet ikväll. Polisen hjälpte inte förra gånger heller och vården har sina egna fördomar så Jag bidar rasande Lugn min Herres Avgörande nu. U

    SvaraRadera
  7. Tack Kristian att du ännu vill och orkar ta denna strid! Du gör ett utmärkt jobb, må Gud välsigna dig och ditt arbete.

    SvaraRadera
  8. Jag skriver under varje ord, ännu en gång. Kyrkans ledare släpper ormen allt längre in indet heliga. //Konstapeln

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för den kommentaren, konstapeln! :)

      Radera