måndag 30 januari 2017

Fascism som fascism

Är man en fascist om man uttrycker sig som en sådan? Låter frågan konstig? Det är den faktiskt inte. Jag har en längre tid försökt argumentera för en mera realistisk höger/vänster-skala inom politiken, något likt den skala som André Juthe presenterar i sin artikel på morgonbladet.se. Vanligen placerar man kommunismen längst till vänster och fascismen längst till höger, men en sådan skala har flera svagheter. Extremhögern och extremvänstern är, för att nämna en, inte varandras motsatser utan långt likadana när det kommer till praktiken. Båda ideologierna är t.ex. fiender till de friheter som vi i väst idag tar mer eller mindre för givna.

I en av dagens nyheter berättas det om en sluten MV-grupp på facebook där det har framförts åsikter som är klart fascistiska. Bland annat har det talats om inrättande av koncentrationsläger för asylsökande och där har också önskats livet ur bl.a. Anne Berner och Tarja Halonen. Internering och mord, alltså. Det är grova saker som har skrivits i denna FB-grupp, och i nyhetsartiklarna som har skrivits om denna grupp har domen, med rätta, varit hård. Liksom i kommentarfälten under artiklarna. Rätt så. Fascismen ska avslöjas, bemötas och fördömas.

Men hur är det då med extremvänstern och dess avknoppningar? Finns det någon som lyfter fram dess hot mot friheterna, som varnar, avslöjar, bemöter och fördömer? Hur är det med vår media. Någon som ställer upp på detta?

Nej. Den frågan bemöts med tystnad. Varför? Jo för att vår media idag långt ÄR vänster. Extremvänster, till och med i vissa fall. I lördagens Nyhetsmorgon i Sveriges TV4 satt några inbjudna gäster i en soffa och diskuterade aktuella händelser med programledaren. Abortmotståndet kom upp, och en av gästerna, Cissi Wallin, frågade om de som idag motsätter sig abort inte kunde aborteras retroaktivt. En annan av gästerna, Ann Söderlund, tyckte att detta var en bra idé och menade att abortmotståndarna borde låsas in. Internering och mord, alltså. I TV-soffan i Sveriges TV4. Extremvänstern har talat. I etablerad nyhetsmedia och t.o.m. med medias röst. Se där varför media inte vill, eller ens kan, avslöja, bemöta och fördöma extremvänstern. Man granskar inte sig själv, och man skjuter inte sig själv i benet. Det är bara så det fungerar.

Så, hur är det? Är man fascist om man uttrycker sig som en sådan? Med bakgrund i det ovan sagda är frågan definitivt befogad. Och märk väl: Nu ställer jag alltså bara frågan. Jag går inte in på vilka följder det kan få, och får, när vi på detta sätt tillåter att man öppet diskuterar mord på och internering av meningsmotståndare. Det är bra att det blir en kraftig reaktion när extremhögern gör detta – också när det sker i en sluten facebookgrupp. Men borde vi inte inse att det samma, i rimlighetens namn, också måste gälla när extremvänstern gör precis samma sak. I ett för alla öppet forum, dessutom. Eller är det faktiskt så att det redan idag är skillnad på mordhot och mordhot, tal om frihetsberövande och tal om frihetsberövande? Beroende alltså på vilka åsikter man har. Om det är så, ja, då har vi nog hamnat väldigt långt ute på oerhört tunn is.

9 kommentarer:

  1. Håller med, och din fråga är ytterst befogad! (Dock har jag inget riktigt svar...) Alternativ media uppstår just nu som "svampar ur jorden", här kanske en av de senaste som behandlar ett annat aktuellt fall, kanske värt att följa upp... http://www.dagensps.se/opinion/janouch-pa-dagens-ps-sjukaste-jag-upplevt/

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://www.svt.se/kultur/medier/sant-och-falskt-i-janouch-debatten

      Skulle nog påstå att Janouch inte riktigt håller nivå på vad hon påstår. Sen kan jag hålla med om att de borde bjudit in henne, för har man fakta på sin sida så är det ju bara att avväpna hennes påståenden.

      Radera
    2. Kanske ngn annan källa än SVT ( Sveriges Vänster Tv ) vore på sin plats? En ny finsk media har annars grundats! "Oikea Media", ser lovande ut !

      Radera
    3. Anonym 23:16. Sannerligen! Tack för tipset! Jag googlade "Oikea media" och som första träff kom detta: http://www.marmai.fi/uutiskommentti/oikea-media-on-sittenkin-vaara-6620147 Se där mainstream-medias ack så typiska respons när den blir utmanad! Oerhört svagt!

      Radera
    4. Konstigt att källan spelar roll då det gäller fakta som vem som helst kan kolla upp... Man behöver liksom inte tro på det för att det är från SVT, men om det är sant så är det faktiskt sant.

      Radera
    5. Anonym 09:11. Om du läser artikeln i fråga ska du se att det faktiskt har betydelse. Man kan vända och vrida på de fakta som finns och få det att låta som om det är värre än - eller i detta fall inte alls så illa som - det verkligen är. Men det är klart, Janouch spetsade till och överdrev nog en del saker i intervjun, och hon har nog hyfsat upp sina uttalanden efteråt, men hon sätter nog fingret på en mycket öm punkt. De problem hon lyfter på bordet försvinner inte genom att man skjuter budbäraren, vilket man nu alltså har försökt göra.

      Radera
  2. Full Point Kristian. Men som sagt nu som alltid: Fäst blicken på Jesus och så tror vi I Jesu Namn och Blod. Det är en faslig kamp nu men vår Herre har segrat och alla makter tvingas av Hans bud. Världen går mot fördärv men låt oss be om Guds Rike för dem som ännu skall frälsas. Måtte vi ha verkat mest för det rike som inte är av denna världen trots vår uselhet i all måtto och den bestående ordningens avfällighet hälsar Torsten Nils Ulrik med fasans facit från Norge på Hand

    SvaraRadera
  3. Det är alltid vinnarna som skriver historia, jag antar att acceptansen av vänster och hatet av höger kommer från andra världskrigets slut. Jag gillar heller inte vänster höger axeln men det är ju enkelt att bunta ihop människor och åsikter på det sättet. Vad som är konstigt är att hur kan det vara ok att gå med tröjor som pryds av Che Guevara samt Hammaren och Skäran, alternativt CCCP, dom som hade livet av mer människor än nazisterna, ser man inget fel där? Jag tror defenitivt att det är skillnad på om extremhögern eller extremvänster säger/gör något, om ANTIFA/AFA härjar och försör en stadsdel tycks det gå förbi med en axelryckning.

    SvaraRadera