onsdag 13 september 2017

Finlands evangelisk lutherska kyrka = ett skämt!

Rubriken är ganska provocerande, men tyvärr är den sann. Helsingfors domkapitel gav idag prästen Kaj Sadinmaa en tillrättavisning för att han hade vigt två homosexuella par i kyrkan. Detta hade han gjort tvärt emot Guds ord, mot kyrkans ordning, mot gällande praxis och mot sina överordnades uttryckliga direktiv. Och för detta kommer han alltså undan med en tillrättavisning. Han fick inte ens en varning.

Detta "straff" ska sättas i relation till de mycket hårda straff som de präster fått som firat gudstjänst (!) i församlingar tillhörande missionsstiftet i Finland. Dessa präster, som alltså inte gjort sig skyldiga till något brott mot annat än sina överordnades (helt huvudlösa) direktiv har blivit avkragade. De har alltså mist sin rätt att fungera som präster i vår kyrka. För att de firat gudstjänst och därmed tjänat medlemmar av vår kyrka som har saknat gudstjänstgemenskap inom kyrkans ordinarie gudstjänstliv.

Ser du konsekvensen här? Om du inte gör det är du inte ensam. Jag kan inte annat än konstatera att vår kyrka genom dessa beslut gör sig till fullständigt åtlöje. Ja, än värre, de berörda domkapitlens beslut gör att det är svårt att se på denna vår kyrka som något annat än ett stort skämt. Ett dåligt sådant, men dock.

Ja, så skrev jag en kommentar på svenska.yle.fi med ovanlydande innehåll. Den publicerades inte. Vilken kommentarsregel jag bröt mot är för mig en stor gåta. Men tydligen får man inte komma med opassande frågor och påståenden. Censuren slog alltså till ännu en gång.

Tillägg 18/9 kl 06:36. Efter mild påtryckning togs kommentaren in och kan nu ses i anslutning till artikeln.

26 kommentarer:

 1. Väntat men sorgligt beslut.
  Finns knappast nån som vill gå mot mediedrevet så man går mot sin övertygelse och behåller jobbet . Om nu inte alla med en kristen biblisk övertygelse redan rensats bort.
  / Tor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tor. Frågan är om vi inte redan har åsiktsförföljelse i vår kyrka. Jag ser det som en stor heder att få stryk på detta sätt, men så är ju inte mitt jobb i fara. För den som riskerar sin utkomst är situationen säkert en annan.

   Radera
 2. Den är inte ett skämt. Den är farlig i sin förföriskhet, ett dödlligt gift. Den är ett exempel på hur en kyrka avfaller och drar med sig människor som inte har en fast grund. Upp 18:1-4.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ola. Faran är reell, ja. Men jag menar nog att så som man här agerade så gjorde man sig till ett stort skämt.

   Radera
 3. Nu måste jag få ut min frustration! Tänkte ikväll ha en lugn stund med att läsa kyrkpressen, men blev nog helt tvärtom! Tyckte att jag på flera texter såg saker som strider mot både kyrkans och samhällets ordning. Först saken om prästen som vigde samkönade. Sedan ngn.undersökning om att det nog ändå skulle vara bäst om man i kyrkan fick välja själv om man viger samkönade eller inte!!! Man har väl just röstat mot!!! Detta!
  Sedan diskuterar man detta som ett.helt möjligt förfarande! Sedan om en viss person som hommat en präst till ngn.pridemässa som lovat viga samkönade på detta Tillfälle!!Hur i all sin dag öppnar kyrkan sina dörrar för sådana präster,samt hur får präster delta i sådana tillställningar utan konsekvenser.!! Sedan sist men inte minst ett inkast av en person som är så stolt att höra till kyrkan bl.a pga. Jyväskylä bor försökte hindra poliser vid sitt uppdrag att hämta avvisade från en förläggning!!! Alltså en brottslig handling!! Och sånt lyfts till skyarna.. Vi lever ännu i ett rättssamhälle, men verkar som att anarki är tidens melodi även inom kyrkan!! Hohtoa jag vet inte vart jag skall vända mig, trovärdigheten för kyrkan börjar nog bli exakt Noll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 22:14. Man kan ännu tillägga att Kp gärna framhåller dessa saker som om de var allmänna. Det är de inte, men om man ger en sådan bild kommer sättet att tänka snart att förändras hos den stora majoriteten. Tyvärr. Men detta är en synnerligen otrevlig form av opinionsbildning som Kp här ägnar sig åt.

   Min förhoppning är nu att kyrkan helt enkelt ska implodera. (Om den stora majoriteten inte omvänder sig - det skulle ju vara det bästa...) När Kyrkomötet så småningom säger nej till kyrklig vigsel (vilket kommer att ske) hoppas jag att två miljoner finländare (som inte tror och inte vill omvända sig) helt enkelt skriver ut sig. Det känns lite hemult att jobba för en sådan sak, men det är kanske vad vi borde börja göra...

   Radera
  2. Hur kan du påstå "att dessa saker" inte är allmänna? Nä, inte i din åsiktsbubbla eller kanske inte ens i din by - men sen när har konservativa kristna varit i majoritet här i landet?

   Tänk om jag påstår att det är vi som är i majoritet?

   Radera
  3. Anonym 21:21. Hur läget är idag kan jag förstås inte säga - vi har redan upplevt flera år av fullständigt hänsynslös propaganda i media, och denna har givetvis satt sina spår. Men om du ser på församlingarna och prästerskapet så är det inte svårt att konstatera att Kp ger en felaktig bild av situationen och åsiktsläget. Så bedrövligt som det utmålas är det inte. Ännu. Men propagandans mål är givetvis att läget ska bli sådant som det utmålas som.

   Radera
  4. "Hur läget är idag kan jag förstås inte säga". Nej, det kan du inte, men ändå påstår du tvärsäkert i kommentaren innan att kp har fel (att dessa saker inte är så allmänna som kp skriver). Det ser inte så bra ut att fara med osanning då det är vad du försöker få oss att tro om kp.

   Radera
  5. Anonym 10:26. Ja, jag kan inte säga, liksom inte heller du eller någon annan heller för den delen, vilken åsikt som är i majoritet just nu i vår kyrka. Och ja, jag kan tvärsäkert påstå att man får en helt felaktig bild av verkligheten om man tror att det som speglas i Kp är sådan som verkligheten ser ut. Dessa två utsagor utesluter inte varandra.

   Radera
  6. Du skriver själv i din kommentar 12:10: "(Om den stora majoriteten inte omvänder sig - det skulle ju vara det bästa...)". Vilken stor majoritet tänker du på här då om det inte är som kp skriver?

   Din logik i 12:00 håller inte överhuvudtaget. I första meningen medger att du inte vet och i andra påstår du att du ändå kan kritisera ett uttalande som alltså mycket väl kan vara sant...

   Radera
  7. Anonym 20:08. Det finns uppenbarligen några dolda premisser i denna diskussion som vi inte är överens om. Jag vet inte vilka de är, om du kommer på det får du meddela mig så kan vi fortsätta diskussionen utgående från dessa. Annars ser jag ingen idé att sätta mera tid på detta.

   Radera
  8. Jag har inga problem att se vad Kristian försöker säga. Tydligen är premissen han talar om, från anonyms sida, att Kristian måste ha fel.

   Radera
 4. Var kan man läsa om dessa avkragade präster som firat gudstjänst med missionsstiftelsen?

  Jag har tankar på att skriva ut mig ur kyrkan men det bör ske efter nån sorts dialog med maktens män inom kyrkan.

  Att kyrkan visar flathet i hbtq-ärenden är inte en så stor sak för mig. Jag tycker att det kan vara på sin plats att tona ner sånt fastän hbtq-aktioner inte har något med kristendomen att göra. Denna flathet skulle man kunna tolka som ett kristligt icke-dömande och låt gå mmentalitet, att man inte skall syssla med nån form av bestraffning fastän folk gör fel. Så långt kan jag acceptera hur man förfar.

  Men sen visar det ju sig att de som har makten i kyrkan inte alls är ödmjuka utan visar tänderna till och från. Men man gör det enligt en ny ordning. Det visar sig alltid att folk som får makt tenderar att missbruka den. Så var fallet på medeltiden också då de som hade makt i kyrkan var mer intresserad av att ha världslig makt över folk än att utöva kristendom. Dagens kyrkliga ledare är precis lika. De är lika anpassade till att leva i samklang med de världsliga ledarna och utövar sin makt endast i sådana frågor som inte rubbar deras status i samhället. Så nu går de de icke kristnas ärenden igen, precis som på medeltiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Patrik. Här kan man t.ex. läsa om dem: https://yle.fi/uutiset/3-7915615 Mera här: http://kristiannyman.blogspot.fi/2014/08/juhana-pohjola.html

   Det du skriver i det sista stycket är en intressant poäng.

   Radera
 5. Det är inte endast Finska Lutherska kyrkan som är ett skämt. Alla religiösa sagor är skämt, påhittade av människor som inte förstod nånting i jämförelse med moderna människor. Dom förstod inte ens vad en virusepidemi var utan skyllde vanliga sjukdomar på hämd av gudar. Hur korkade var vi inte då, och hur korkade människor finns det inte än idag..

  Eflop

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eflop ger igen utlopp för sitt kristendomshat... Oj om han bara visste vilka stora väckelser som idag drar fram över världen! T.ex. i Kina håller hela landet på att så småningom kantra över till att bli ett kristet land. Väckelsen går dessutom idag fram hårdast i städerna och vid universiteten, alltså bland bildat folk som, i motsats till Eflop, har insett att ateismen inte räcker till för människan när hon förr eller senare ställs inför de stora frågorna. Men korkad är inte den som vågar ta steget. Korkad är den som blundar och sätter fingrarna i öronen så att han/hon inte ska riskera se och höra sanningen.

   Radera
  2. Jag hatar inte nåt, endast dom korkade idéer i religiösa sagorna som får oss människor att hata andra människor och ta livet av varandras barn.

   Du tycker att historien om att vi människor föds syndiga p.g.a den talande ormen som lurade Eva att bita i äpplet svarar på de stora frågorna moderna människor ställer sig? hmmmm tror inte det :)

   Eflop

   Radera
  3. Kristna i Kina utgör 2,8% av befolkningen. Kantringen är nu inte riktigt sannolik :-D

   Radera
  4. Anonym 22:33. Du är grovt felinformerad. Jag vet inte varifrån du har fått dina (glädje)siffror, men jag antar att den procentsats du tar till handlar om officiellt registrerade kristna som hör till de s.k. tresjälv-kyrkorna. De verkliga siffrorna är helt annorlunda: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/10776023/China-on-course-to-become-worlds-most-Christian-nation-within-15-years.html

   Radera
  5. Källan är du bekant med: http://www.friatider.se/vaxande-antal-kristna-oroar-kinesiska-myndigheter

   Där estimeras antalet till ca 40 miljoner. Enligt Telegrapgh och den kinesiske experten i religion estimeras antalet till 160 milj, vilket är ändå bara 11% av befolkningen. Fortsättningsvis en god bit kvar till kantringen. Läs rätt, som nån brukar säga...

   Radera
  6. Anonym 13:52. Ja, och uppskattningen är att Kina blir landet med flesta antal kristna i världen före år 2030. Då skulle, enligt de försiktigaste beräkningarna, antalet kristna uppgå till nästan en kvarts miljard. Sedan är det ju en fråga för sig när ett land kan betraktas som kristet (även om ett land självfallet inte kan vara kristet - det är förstås befolkningen vi talar om...). Vad krävs? 10%? 30%? 50+%? Jag skulle för egen del säga som så att när antalet kristna är så stort att det börjar påverka landet. Då torde nog en kvarts miljard räcka till. Så kantringen är nog på väg...

   Radera
 6. Kristian. Antingen är du helt ute och yrar igen eller så finns det nån som tycket exakt lika som du och fick sin kommentar publicerad.
  Kommentaren ligger ju där! Vilken censur menar du att du blivit utsatt för? Ingen!
  Du är så förblindad av ditt mediehat att du inte ens klarar av att läsa vad som står där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 13:32. Efter (mild) påtryckning kom kommentaren in. Men det skedde som sagt först efter en viss påtryckning. När jag skrev denna text kunde den inte ses där den nu finns. Men du ser helt korrekt - nu finns den där.

   Radera
  2. Kristian. Ändå låter du det stå kvar i din text att du blivit censurerad.
   Du far alltså själv fram med osanningar och fake news, tar lite udden av din mediekritik.
   Går det nu att tro på nåt av det du skriver? Inte mer än det går att tro på media.

   Radera
  3. Anonym 23:57. Inga osanningar och fakenews här inte! :) Sanningen är den att jag konstant blir censurerad i svenska yles kommentarfält. Senast igår skrev jag en informativ och saklig kommentar som blev censurerad. Den sade tydligen något som inte klarade av att styra in i den smala åsiktskorridoren. Om jag hinner och orkar kommer det en ny text angående detta senare idag. Men ok. Jag kan sätta till en liten rad i texten ovan. Om du blir nöjd med det.

   Radera