måndag 25 september 2017

Idioter?

Finns det något värre än en idiot med kärnvapen? Svaret på frågan är faktiskt ja. Det som är värre än en idiot med kärnvapen är två idioter med kärnvapen.

Det är kanske inte helt fel att säga att ordkriget mellan USA och Nordkorea har fått världen att hålla andan. Åtminstone lite. Frågan är om risken för kärnvapenkrig har varit större sedan Kubakrisen. Då, i oktober 1962, höll världen åtminstone andan. Jag var inte med då, men jag kommer ihåg 80-talet och slutfasen på det kalla kriget, och då fanns det också en viss oro för att situationen kunde urarta och bli till något allvarligare. Men dagens situation är nog värre. Mycket värre.

Den allt avgörande frågan är om vi har en idiot eller två idioter som sitter och knaprar på den röda knappen. Eller om det är så att det bara ser ut som om vi har en eller två idioter som i själva verket bara tänjer på sina käkmuskler.

Jag tror att det är det sista alternativet som gäller. Donald Trump gillar att chockera, och i hans fall tror, och hoppas, jag att det bara handlar om munväder och att han, och hans rådgivare, är smarta nog att inse att det inte går att bomba bort Kim Jong Un. Och så tror och hoppas jag att det för Kim Jong Uns del handlar om att han spelar ett högt spel för att vinna fördelar inför eventuella förhandlingar med resten av världen.

Men detta utgår som sagt ifrån att varkendera av dessa två herrar är någon idiot. Det räcker med att en av dem är det för att situationen ska kunna leda till öppet krig. Och om båda är idioter kommer det garanterat att gå dåligt. 

3 kommentarer:

  1. Och det fortsätter....uppdaterad 18:44 http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201709250181105_ul.shtml

    SvaraRadera
  2. Jag är inte så inkommen, men så som media hackar på och nedvärderar Donald Trump så måste han ju vara ganska bra. Långt ifrån perfekt, men kanske ett Guds redskap. Det är ju oftast så att det som media anser som något bra inte är det och tvärtom. Ur en kristen synvinkel.

    SvaraRadera
  3. Anonym 19:03 och 20:03. Risken finns att vi snart får se vad var och en av dessa två herremän är. Som sagt tror jag att Kim bluffar och att Trump ångar på på Twitter på av gammal vana. Men tyvärr kan det visa sig att jag har fel...

    SvaraRadera