onsdag 6 september 2017

Rebellpräster


Jag har drabbats lite av korgbollsfeber, och de sena matcherna har passat bra att lyssna på när jag har varit på kvällsutfodringen. Det innebär då att jag har lyssnat på Yle Puhe, och jag måste ju nog säga att trots att jag har klagat en hel del på Yle Vega(s eftermiddagar) tar nog Yle Puhe priset. Vilken fullständig skräpkanal! Och detta tvingas vi också betala för. Oj suck!

Igår satte jag på radion lite för tidigt. Jag kom in på programmet "Kapinalliset papit" som handlade om svärmaren Patrik Hagman och rebellprästen Kaj Sadinmaa. Att dylika personer överhuvudtaget får vara präster/prästutbildare i vår kyrka är fullständigt obegripligt.

Det fanns mycket i programmet som borde ge upphov till anmälningar till berörda domkapitel, men varför försöka? Det skulle ändå inte leda till någonting. Men jag tar mig rätten att sätta fokus på vissa fullständiga huvudlösheter. Sadinmaa konstaterade i programmet att den kristna tron måste nytolkas på ett radikalt sätt. Han menar att vi behöver sluta med att förlägga Guds rike till det hinsides. I stället borde vi fokusera på att få Guds rike synligt här och nu. På denna sidan. I världen. "Guds rike är där som kärleken och rättvisan förverkligas." Vi ska inte vänta på något som kommer. Så hävdade han att det religiösa språket är metaforiskt. Det är inget sanningsspråk. (Underförstått: Det som den kristna tron/Bibeln talar om är sagor, men sagor med ett budskap.) Till sist spårade han i intervjun ut i någon form av feminismteologisk trånad. Han menar att Gud borde benämnas som "Mor, vän och älskare" ( Äiti, ystävä, rakastaja), något som skulle passa bättre in i den tid vi lever i.

Behöver man säga mera? Ja, man kan tillägga ett högt Kyrie eleison! Varför gör inte personer som denne Sadinmaa något annat i stället för att fördärva vår kyrka och de människor som kommer i kontakt med honom som präst? De kunde ju t.ex. försöka bli invalda i riksdagen eller något liknande där de inte kan ställa till med desto mera elände. Men nej. I stället ska de alltså fördärva vår kyrka. Orden om den radikala nytolkningen är väldigt avslöjande. Först förlorar människan tron, och sedan kräver han/hon att kyrkan ska anpassa sig och sin lära till den "kristendomen light" som de ännu klarar av att omfatta. Bedrövligt är ordet.

500 år efter reformationen borde vi få en ny reformation. Den kunde gott börja med att präster som Kaj Sadinmaa avkragas. Men det kommer nog tyvärr inte att ske.

8 kommentarer:

 1. Håller helt med dig om hur bedrövligt det är men lämnade att fundera lite på dethär med Guds rike... Är det verkligen så att Guds rike bara är "hinsides" ? Lukasevangeliet 9:62 Jesus svarade: "Den som sätter handen till plogen och sedan blickar bakåt passar inte för Guds rike." , Lukasevangeliet 11:20 Men om det är med Guds finger jag driver ut de onda andarna, då har Guds rike nått er. , Lukasevangeliet 17:21 Ingen ska kunna säga: Se, här är det, eller: Där är det. Nej, Guds rike är mitt ibland er." Och kanske det bästa till sist ? Romarbrevet 14:17Guds rike är inte mat och dryck, utan rättfärdighet och frid och glädje i den helige Ande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 22:27. Helt riktigt som du säger. Guds rike är både här och sedan där. Sadinmaa kapar bort "sedan där" och menar dessutom att vi människor ska åstadkomma Guds rike här. Därav min klagovisa.

   Radera
  2. Alldeles riktigt och vi männsiskor kan aldrig åstadkomma Guds rike här ! Tyckte bara att det behövdes ett klargörande på denhär punkten ;)

   Radera
 2. Först tänkte jag att du inte är den rätte att bedöma vem som får eller inte får bli präst, men å andra sidan så är du kanske en av de få som vet var gränsen går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 01:12. Att veta var gränsen går är i själva verket inte alls svårt. Sadinmaa (och många andra med honom) har brutit sitt prästlöfte och borde därmed avkragas. Prästlöftet lyder: "Jag N.N. lovar inför Gud den allvetande, att jag vid utövandet av prästämbetet, som jag nu står redo att motta, vill hålla mig till Guds heliga ord och den evangelisk-lutherska kyrkans därpå grundade bekännelse. Jag skall inte offentligt förkunna eller utsprida eller hemligt främja eller hylla läror som strider däremot. Jag vill även rätt förkunna Guds ord och förvalta de heliga sakramenten enligt Kristi instiftelse. Jag vill efterleva kyrkans lag och ordning samt villigt tjäna församlingen och ordets åhörare. Allt detta vill jag efterkomma. så att jag kan svara därför inför Gud och människor. Härtill förhjälpe mig Gud."

   Radera
 3. Såg att ett "ärevördigt" forskarsnille med en styggelig spagat gett styggelsegapet i kyrkan licens på nya äventyr i folkvänliga fogar i omöjlighet. Fogar sig Herren Herren med sådant länge till!????
  Sedan allmän röta fick frodas gällande normala äktenskap och man endels av en söndrad värld tvingades göra otillåtna förbund och lät orenheten vara opåtalad och majoriteten int vandrade i blodets rening regelbundet i gemensam "kyrka"så skall man inte skälla på bara ultimata följden. Utan mana till bättring från all synd och olydnad som leder till söndring och fel gudstjänst.
  När jag ser glappet mellan lekmannalydnad och prästlydnad och också oss bibeltrognas oförmåga att enas där så behåller jag tron men sörjer över att jag missat så många rena mässor där Herren Herren och Bibeln varit Gud.hälsn ulrik torsten nils

  SvaraRadera